Reklama

Reklama

Ghoul

  • Slovensko Ghoul
Trailer 1

Trojice filmařů se vydává na Ukrajinu s cílem natočit unikátní dokument o kanibalismu. Strašlivý hladomor v letech 1932-1933 tu dohnal spoustu lidí k děsivým činům. Nečekaně se jejich pátrání začíná propojovat s příběhem jednoho z nejzvrácenějších zločinců novodobé historie, kanibala Andreje Čikatila. Během 12 let spáchal přes padesát brutálních vražd, při nichž své oběti částečně snědl. Společně s místní tlumočnicí, průvodcem a senzibilkou se snaží odhalit tajemství domu, kde se vše odehrávalo. V opuštěném stavení uprostřed ukrajinských lesů se z filmařů i jejich doprovodu však brzy stávají nedobrovolní vězni. Stísněný pocit ve zdech domu se mění v děsivá setkání s jiným světem. Ze záměru natočit dokument se stává hrůzyplný boj o život. Nikdo netuší, kdo nebo co je TAM VENKU... (Bioscop)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (720)

Kothy 

všechny recenze uživatele

Docela klasický FF horor, ale na české poměry to je docela slušné. Petr Jákl si na tom dal opravdu záležet. :) Jednotlivé části jsou dobré, ale jako celek to bohužel nefunguje. Je to tedy o partě mladých lidí, kteří se vydají na Ukrajinu točit dokument o novodobých kanibalech. To se ale zvrtne a nakonec zůstanou uvězněni v domě, kde kdysi bydlel mnohonásobý vrah a kanibal Andrej Čikatilo. Jeho duch je začne pronásledovat. Oni tedy postupně odpadávají. Konec je celkem drsný. Je tam i pár pěkných lekaček. "Musíte mě sníst." ()

SOLOM. 

všechny recenze uživatele

Opravdu s velkými obavami jsem šel do tohoto filmu. Petr Jákl ml. docela dlouho dokázal skrývat před veřejností svou myšlenku něco podobného natočit (což mu samozřejmě připočítávám k dobru), ale ve chvíli kdy film přišel do kin, jsem na něj slyšel dost rozporuplné reakce a většina ohlasů byla hodně negativních. Nejsem příznivcem Found Footage a už vůbec se mi nelíbí Záhada Blair Witch, kterou v přirovnání mnoho mých známých vzpomínalo. Nepatřím však mezi ty, kteří film odsoudí jen z doslechu a tak jsem nakonec přece jenom našel odvahu si jej pustit. A jestli lituju? Tak napůl, protože se tu dá najít několik kladných prvků, ale zároveň i těch, které mi kazili požitek z filmu. Na to, že jde o „český“ horor mi vůbec nevadilo, že herecké obsazení tvořili samí cizinci, spíš naopak. Neokoukané tváře beru jako výborný nápad, však taky castingy probíhali v několika zemích a výsledný výběr nebyl vůbec zlý. Popravdě jsem rád, že zprávařka Ema Smetana roli nedostala. Alina Golovlyova byla dobrá volba. Rovněž se mi líbilo ponuré prostředí ukrajinských lesů, ale tím to asi končí. Bohužel ve chvíli, kdy jsem se dozvěděl, že se pointa točí okolo Andreje Čikatila, mé očekávání mohutně vzrostlo (zvláště když jsem o něm napsal celkem dlouhý článek), ale tvůrci se kromě několika fotografií a autentického videa zmohli jen na okolí Yablochnoye a dále se rozhodli jít svou „vlastní“ duchařskou cestou. Milovníci podobné kombinace semnou nebudou souhlasit, ale v tu chvíli jsem měl chuť se na to ani nedodívat. Zhasínání světel, zmatené pobíhaní před kamerou, šustění a tu a tam děsivý výkřik – to už dneska asi málokoho vyděsí. Zvláště když se podobné kýče používají snad ve všech Found Footage, které jsem v poslední době viděl a některé z nich ono zmatené házení kamerou a hru se světly zvládly mnohem lépe. Navíc to chtělo mnohem více přitvrdit, protože kromě závěru, jsem se místy i dost nudil. Onen umělý kouř a „kočku“ si Jákl mohl skutečně odpustit. O rádoby lekacích scénách se nebudu bavit už vůbec. Je vážně velká škoda, že se to místy dost zvrtlo v dosti nevkusnou podívanou. ()

Reklama

TheRaven 

všechny recenze uživatele

Že Jákl do žánru nic nového nepřináší, je mi tak nějak jedno, a ani bych to nečekal, ani nevyžadoval. Jen je mi trochu líto, že náznaky atmosféry jsou pravidelně zabíjeny lekačkami toho zcela nejprimitivnějšího charakteru (zbytečné, nevhodné, předvídatelné), a potápí tak i námět, který je natolik ujetý, až se mi nakonec sám o sobě docela líbil. Copak už dneska není možné budouvat "strach" jinak, než že se někde přibouchne víko, na kterém je dle výsledného zvuku jak naschvál přidělaná výbušnina? Škoda! ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Na tenhle ,,český" horor jsem si díval na Prima Cool a jediné, co mě na něm vyděsilo, byl moment, kdy se na obrazovce objevil zelený ufon z Alzy.cz, a to ani nenabízel sto tabletů týdně, pouze dopravu zdarma. Pak ale komerční pauza skončila a Andrej Romanovič Čikatilo začal zase strašit...a já se celou dobu zase těšil na Alzu... ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Od Ghoula jsem nečekala žádný zázrak, a proto jsem také nebyla zklamána. Petr Jákl natočil standardní "Found Footage" podívanou, zasazenou do ponuré zimní (U)krajiny. Herecké obsazení si zvládl vybrat na výbornou, mně se však nejvíce líbila Inna Belikova coby spiritistické médium Inna. Nikdy jsem nepochybovala o tom, že Andrej Romanovič Čikatilo byl opravdu asi ten největší magor a úchyl mezi sériovými vrahy. A že jsem do nich jednu dobu byla dost "zažraná", takže jsem přečetla mnoho knih, v nichž jsem poznala skutečně ty "nejtěžší kalibry." Řekla bych, že Ghoul nepřináší nic objevného v rámci žánru, stejně tak, jako se jedná o jeho slušný přídavek. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (20)

  • Zvlášťní spojení se skutečnou postavou ukrajinského kanibala Čikatila má představitelka jedné z hlavních hrdinek Alina Golovlyova„Zvláštní je, že když jsem byla malá, příběh o masovém vrahovi a kanibalovi Čikatilovi jsem znala, někdo mi ho vyprávěl. Právě on byl mou dětskou noční můrou, bála jsem se ho nejvíc na světě. A teď jsem se s ním znovu setkala, téměř tváři v tváří. Ano, je to děsivé. Jako bych se probudila do noční můry," svěřila se agentuře Herminapress. (Zdroj: blesk.cz) (oje)
  • Název filmu se objeví až na jeho konci. (Duoscop)

Reklama

Reklama