Reklama

Reklama

Perfektní den

  • Španělsko Un día perfecto (více)
Trailer 3

Obsahy(1)

První obětí všech válečných konfliktů bývá zdravý rozum. A přesně to se stalo i skupince humanitárních pracovníků z mezinárodní organizace Aid Across Borders, která pomáhá ve válečné zóně kdesi na Balkáně. Sophie (Mélanie Thierry) je v partě nováčkem a chce spasit svět. Mambrú (Benicio Del Toro) už všechno viděl a chce domů. Káťa (Olga Kurylenko) kdysi chtěla získat Mambrúa a tlumočník Damir (Fedja Stukan) chce, aby válka už konečně skončila. „B" (Tim Robbins) ani neví, co vlastně chce. Teď mají na krku jednu z posledních studní uprostřed hor, která je zdrojem vody pro několik vesnic a právě teď v ní plave mrtvola, kterou tam někdo neznámý hodil. Vytáhnout tělo a vyčistit studnu je zdánlivě jednoduchý úkol, ale pro naše humanitární hrdiny se postupně stává neřešitelným úkolem s několika rébusy. Počínaje marným sháněním pevného provazu přes bloudění horskými cestami, na kterých leží zaminované krávy, až po nesmyslné příkazy od velitelů mírových vojsk OSN. Při řešení úkolů tak občas musí sáhnout k netradičním nebo rovnou šíleným řešením. Zároveň nesmí zapomínat, že jsou na území, kterým se prohnala válka a ta se může zase kdykoliv probudit. Prostě je to jen další Perfektní den z mnoha. (CinemArt)

(více)

Videa (2)

Trailer 3

Recenze (283)

Zeck 

všechny recenze uživatele

Perfektní den na starém dobrém Balkáně, ve kterém se motá ještě perfektnější herecký ansámbl v byrokracii kafkovského střihu, případně v čiré nacionalistické a náboženské demenci obyvatelstva, aby milostivě našel jedno lano, s jeho pomocí (ne)vytáhl hnijící mrtvolu ze studně a odletěl domů s hřejivým pocitem, že humanitárně pomohl v občansko-nacionalisticky-náboženské válce. Jen mám pocit, že krom velmi skromné satiry a aktivní apatie hlavních postav nám film z problematiky tamní specifické války v podstatě vůbec nic nesdělil a místo aby poukázal na důvody, proč se sousedi začali znenadání popravovat , raději se rochnil v naprosto zbytečných a nezajímavých romantických zápletkách Olgy, Tora a jeho manželky na telefonu, to aby producenti a rejža pořádně podojili ve stopáži známá jména, když už je dotáhli až do Španělska, kde si zahráli na Balkán. Výsledkem tedy není zamýšlená nepřímá kritika neschopnosti orgánů jako OSN, případně čiré protiválečné poselství, ale velmi suchý pokus o černou komedii. 60% ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Krása tohohle filmu spočívá v jeho absurditě a možná taky vyloženě drsnosti, přesto však snímek velmi často působí až komicky, ne však jinak než černě. Každopádně perfektní herecká souhra všech zúčastněných a přes ne zrovna silnou dějovou linku opravdu slušně vycházející příběh o maření snahy těch, kteří chtějí pomáhat. ()

Reklama

schizmo 

všechny recenze uživatele

Tyjo, natočit film o humanitárních pracovnících v bývalé Jugoslávii, kterak hledají provaz, aby mohli vytáhnout ze studny mrtvolu - tomu fakt říkám odvaha! Rádoby komediálnímu feelingu bohužel však nevěřím ani záběr - stačí si někdy zajet do Bosny nebo se mrknout na drama Warriors a to člověka hnedle přejde stavět vedle sebe bosenský konflikt a humor v jedné větě. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Malý velký film. Dramaturgicky výborně zvládnuté vyprávění, chvílemi vtipné a chvílemi hodně husté (intimní duet Benicia a Mélanie Thierry v rozpadlém domě s dramatickým vyvrcholením v garáži byl pro mě odzbrojující). Provaz a míč se stávají představitely definice snažení všech hrdinů, kdy veškerá snaha vychází, alespoň zdánlivě, vniveč a nakonec se ukáže, že nejlíp si stejně dokáže poradit příroda a paní s krávama. 8,5/10 ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Hlavně jsem si u tohoto film říkal, o čem všem je vlastně možné točit. Třeba o tom, že je potřeba sehnat lano na to, aby bylo možné vytáhnout z jedné studny mrtvolu, aby nedocházelo k další kontaminaci vody a ta byla pitná. Tohle je problém, který většinou nemusíte řešit, ale jsou krajiny, kde je to pořádný průser. A tohle nám film ukazuje takovou zvláštní cesto, na kterou jsem asi správně nenajel. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (6)

  • Dej sa odohráva v bývalej Juhoslávii na konci juhoslovanských vojen, teda okolo roku 1995. (Arsenal83)
  • Film vyvolal veľké ovácie a až takmer 10-minútové "standing ovation" po ukončení premietania v Cannes. Potlesk v stoji patril aj duu hercov v podaní Benicia Del Tora a domácej Mélanie Thierry. (MikaelSVK)

Související novinky

VOD tipy na konec srpna

VOD tipy na konec srpna

19.08.2023

S příchodem druhé poloviny srpna se nám léto pomalu přehouplo do své finální fáze, a pokud už vám příležitostné deštivé počasí narušuje plány na rozverné venkovní aktivity, nemusíte klesat na mysli,… (více)

Reklama

Reklama