Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 4

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

fafejt001 

všechny recenze uživatele

Pro mne příjemné překvapení a opravdu skvělá Hong CHau . Vedle ní Matt , v podstatě jen sekunduje , sice obstojně , leč ona jej zastínila . A to je Matt výborný herec , to jooo . Někteří odcházeli z kina lehce zamyšleni , tedy včetně mne , takže Payne a Taylor splnili své scénářské ambice na 150 % . Výborný film také o tom , že je třeba někdy se dobře rozhodnout , co dál v životě . A to občas potká každého , atˇ jsme malí či dost velcí . Za mne čtyři a půl . ()

veverysiak 

všechny recenze uživatele

Zostal som trošku prekvapkaný z tunajších aj externých recenzií, ale len na pár sekúnd, predsa len som si zvykol na rozdielne vkusy, ale to je na inú pôdu, je to úchvatný príbeh s vymakaným spracovaním, doplnený parádnymi výkonmi celej crew, ide predovšetkým a hlavne o sociálnu drámu, aj keď zasadenú do fiktívnej budúcnosti, šľahnutú ekológiou a jemným humorom, téma, ktorá je nosná, nie je vôbec ľahká a už vôbec nie bezproblémovo vstrebateľná, do mňa sa chlapi trafili, no a keď vytiahli mojich favoritov Matta a Christopha, nemôžem inak, takže 85%. ()

kacer4 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý začiatok, ktorý vyvolal množstvo otázok. Po rozdelenie to bolo dosť dobré, potom si začal Paul hľadať miesto v tom svete a to prebiehalo dosť zle. Potenciál sveta je nevyužitý, postupne sme zasadený len do malého sveta, žiadne porovnanie so veľkým. Dal by som odpad, ak by sa Paul nakoniec rozhodol inak (opustila ho jeho láska a on teraz spraví to isté ďalšej láske bez mihnutia). V rukách nejakého iného režiséra by to možno dopadlo lepšie. ()

LencaN 

všechny recenze uživatele

Mě vždycky tak zamrzí, když se těším na film, podle traileru vypadá unikátně a zajímavě, ale nakonec zjistím, že v ukázkách bylo to hlavní, to nej a film samotný už je jen plytkým doplňkem do délky prezentováníhodné v kinech. Matt Damon už není to, co býval, je z něho takový oteklý fotřík, pardon, ale všichni holt stárneme a na někom se to projeví negativně. Ne každý chlap zraje jako víno. Dějová linka by mohla být zajímavá, kdyby žánr byl trochu líp specifikovaný, buď to teda udělat víc do dramatu nebo víc do komedie. Tenhle mutant se mi nelíbil. Po pár minutách jsem z filmu získala stísněný pocit a ten se mě držel celou dobu koukání. Nezaznamenala jsem proto ani náznaky humoru... pokud tam nějaké byly. Co mě doslova iritovalo byl vývoj "vztahu" mezi hlavní hrdinou a oné asijské bojovnice za práva, vyšlo z toho totiž cosi směšného. Kdyby mělo Zmenšování aspoň nějakou přidanou hodnotu. Ano, za vším stojí snižování nákladů lidstva a záchrana planety, ale to je tady uchopeno jak kus salámu, bez citu, bez správného naléhání, prostě to plácli divákovi na talíř a "Sežer si to!" ()

JihadJoe 

všechny recenze uživatele

Skvělý námět, který zůstává totálně nevyužit. Damon je uspavač hadů, pravdou je, že v tak nudném filmu, kde se nic nestane ani nemá možnost něco předvést. Vrcholem je pak upištěná a otravná vietnamka, kterou jsem měl celou druhou půlku filmu chuť zabít. Škoda, potenciál tenhle projekt měl. Rok 2017 nebyl pro Damona dobrým rokem. ()

kramatos 

všechny recenze uživatele

Ty jo takovej skvělej nápad, tam kde mohly být jatka s mravencema, komáří letky, housenkové rodeo, policie na ochočených včelách, záporáci na sršních, katastrofy typu průnik krtka, prasakr kočičím drápem, pravidelná jarní potopa světa nebo godzilla aka malý pepíček s lupou... Tak nic z toho tam neni, akorát trhovkyně Pink Pao z Holešovické tržnice se tam nějakou záhadou dostala... ()

BlackAdder87 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to byl špatný film, ale úplně minul má očekávání. Očekával jsem scifi komedii. Je to však spíš sociální drama, kdy scifi prvky jsou jen na ozdobu (s jistou úpravou by se daly vypustit) a komediální momenty by se daly spočítat na jedné ruce velmi nešikovného truhláře. Filmu nepomáhá ani pomalé tempo vyprávění a možná až zbytečně dlouhá stopáž. Ve výsledku je to velmi kvalitně natočená nuda. ()

mstychov 

všechny recenze uživatele

Nápad se zmenšování super. Tak do půlky filmu mě to opravdu zajímalo a bavilo. Potom už to bylo o ničem. Nechápu, jak někdo dokáže tak super nápad na film totálně zabít. Škoda psát. Musíte se přesvědčit sami! ;) ()

BloomGeorge 

všechny recenze uživatele

Když moc čekáš, a moc nedostaneš :-) Nevím proč se to jmenuje zmenšování. Jako pointa možná dobrý a zažátek taky jakž takž, ale vyklubal se z toho klasický průměrný romanťák a zmenšování se to jen jmenuje.Kdyby tam nebylo, tak to ani nevadí. fakt velký zklamání. ()

HellsAngel 

všechny recenze uživatele

Malý-veľký príbeh obyčajne neobyčajného muža, v ktorom sci-fi premisa netvorí pilier celého rozprávanie, no naopak, hrá "iba" druhé husle a svojim šikovným umiestnením v celkovom koncepte vytvára divácky atraktívny dojem. Keby to malo trocha väčšie gule dotiahnuť niektoré pasáže ďalej, bolo by to ozaj skvostné. ()

moriero 

všechny recenze uživatele

Po celkem slibném začátku razantní sešup dolů. Po cirka první třetině se děj stočí pro mě nečekaným, ale zato naprosto nezajímavým směrem. A chromá vietnamská disidentka je zcela jasně nejprotivnější postavou na plátně za nějakých 10 let. Takže za mě 11%. ()

alexwill 

všechny recenze uživatele

Abych byl spokojen s konceptem, asi by muselo jít o třeskutou komedii, kde by se vymyslel i ten nejšílenější detail a lifehack života zmenšených. Opravdu mi přijde, že koncept zmenšování je nevyužitý a v jedné části odsunutý pryč. Stejně tak mi nesedělo vyznění, ano chápu asi z části myšlenky filmu. Ale přišel mi dost nevyrovnaný. Ekologické zamyšlení, střihnuto romantikou, v jádru koncept zmenšování lidí a zhodnocení jejich majetku, do toho ukázka že pod povrchem to má i stinné stránky? To všechno mi jako pelmel vře v hlavě a nemám tušení jak to vůbec hodnotit. Ale jako celek mě to tedy moc nechytilo, chtěl bych vypointovanější příběh, nebo ustálenější myšlenku, rozvedený koncept zmenšování (to je dle traileru a propagace filmu naprosto vůdčí téma filmu) a možná bych více promyslel i postavu vietnamky. Její postava se maličko měnila, ale hlavně mi velkou část příběhu hodně lezla na nervy. ()

DaNvYto 

všechny recenze uživatele

Pár minut to vypadalo koukatelně. Od doby zmenšení to byla slušná kýčovina. A nespravil to ani Norský Hobitín, ani jednonohá asijská příšera hrající si na mexičanku z neziskovky a ani děj, který tam zřejmě záměrem ani nebyl. Posledních 40 minut filmu jsem si udělal klikačku a dorazil to násilně. A to abych tak nějak viděl k tomu celému závěr, který postrádal závěr. :thinkingface ()

RomaS 

všechny recenze uživatele

První třetina filmu byla velmi slibná. Definovaly se zde pravidla a důvod vzniku pidisvěta a povzbuzovala k tomu, že to bude netradiční a zajímavá podívaná. Možnosti konfrontace života obou světů zde byly dá se říct nekonečné. Osobně jsem očekával nějaký zvrat, kdy mikroměsto například napadne náboženský extrémista, který bude zuřivě dupat nebo skupina infikovaných potkanů. Zvrat zde sice byl, ale úplně jiným, šíleně nudným směrem. Prakticky se tak stalo příchodem extraotravné postavy vietnamky. Vnitřní hodnocení se tak rychle sešouplo z vrcholu do údolí. Závěrem je z toho průměr. Dávám, ale bod dolů za trestuhodně promrhaný potenciál výborného nápadu. ()

Reklama

Reklama