Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 1

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

Spiker01 

všechny recenze uživatele

Downsizing je opravdu zvláštní film, který se snaží uchvátit tím jak moc je chytrý, ale vlastně mi přišlo, že tomu buď chybí pořádná pointa, nebo byl někdo nucen vystřihnout hodinu stopáže. Můj oblíbený Matt Damon tu hraje přesně co je třeba a takový Christoph Waltz mě v tomhle filmu bavil nejvíc snad od Panchartů. Ale vlastně jsem měl tušit, že si Alexander Payne hezky po malickovsku vyhrává s existenčními tématy, ostatně jeho skoro-oscarová Nebraska je jedna velká osobní výpověď. Tentokrát to však trošku přehnal a film nejspíš zanikne a pohoří ve všech směrech. Přitom o moc více asi úplně z originálního tématu vytěžit nešlo, nuda se však bohužel v druhé půlce objevila. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Downsizing je dalším filmem, ve kterém plave velké množství nevyužitého potenciálu. Přitom začátek je velice funkční. Působí sice jako groteska se zajímavou myšlenkou (i ty střihy, či hudba k tomu hodně svádí), ale rozhodně nenudí a zaujme. Povedený je například cinkající (mikrovlnka) stroj, Neil Patrick Harris (a jeho chvilka slávy, i proces redukce, který se jednoduše povedl. Matt je zajímavý a zdá se, že všechno bude skvělé. Tohle však skončí ve chvíli, kdy dojde ke zmenšení a dostaví se Dušanova párty. Jeho postava by s lepším vedením mohla filmu hodně přidat (navíc je Waltz zajímavý), ale celkově ho přebíjí okolí a příběh, který se od hravosti pomalu přesune k frašce... Ngoc je vcelku otravná a ve finále se jedná jen o běžnou "křupanku" s dobrým srdcem. Což je vzhledem k její původní prezentaci - ekoaktivistka, kterou věznili kvůli jejím postojům - dost málo. Film tak ztratí na své ladnosti a zajímavosti... Po odjezdu do Norska už stojí za zmínku snad jen osm druhů sexu, jinak se všechno úmorně vleče. Věčná škoda. Po druhé polovině na tu první málem zapomenete... ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Kdyby mi někdo před deseti lety řekl, že budu jednou 13 centimetrů vysoký, a co hůř, že budu pomáhat slavné vietnamské disidentce sehnat novou nohu během okružní plavby fjordem v Norsku, diskutovat o konci světa, řekl bych, že je šílený," pronese v druhé polovině snímku Matt Damon. Zní to jako hodně divný guláš, ale ono to tak nějak je. Duo Alexander Payne a Jim Taylor zkusilo ambicióznější látku, ubralo na humoru i laskavém pojetí. A to je krapet škoda. Například v jejich Schmidtovi zaznívá kritika amerického snu, i tady hlavní postavě dochází, že leccos v životě promrhala, a pokouší se dohnat, co se dá. Jejich kousky možná trpí žánrovou nevyhraněností, ale jinak mají propracované postavy, se kterými je nám dobře (Jack Nicholson, Bruce Dern, pánové z Bokovky). Mnohdy si hrdinové prošli nějakým zásadním životním zlomem, čeká je ujasňování si priorit a směr, kterým se chtějí vydat. Tentokrát vytvořili svět, kdy ti, jež mají hluboko do kapsy, nebo jim vadí, jaké množství odpadu jsou schopní vyprodukovat, můžou být díky severské vědecké metodě nenávratně zmenšeni. Budou si žít jako milionáři, protože jejich majetek se po převodu zněkolikanásobí. Jenže se vše zkomplikuje. Výsledkem je podle očekávání bizarní záležitost, ve které se ušlápnutý Damon snaží, ale s několika vedlejšími postavami si dali tvůrci daleko víc záležet. Třeba s jednonohou vietnamskou uklízečkou, která nakonec našeho hrdinu popošoupne a ten má konečně pocit, že dokáže ostatním něco nabídnout. Duo tvůrců přesto moc neví, co chce vyprávět. Chvíli jsou komičtí (to bohužel málo), jindy romantičtí, pak dramatičtí, nechybí ekologický podtext (globální oteplování i přelidnění nebo migrace) a samozřejmě samotná hlavní zápletka je sama o sobě hodně science fiction. A pak se zasekneme a moc nevíme, kam dál. Sociálně-kritický pohled je velmi zúžený, zoufale málo je pracováno i se samotnou myšlenkou zmenšeného světa. Motivů je hodně, ovšem nejsou uchopené ani originálně, ani citlivě. S nápadem šlo prostě pracovat mnohem lépe. Co pak zamrzí nejvíc, a už jsem to zmínil, je absence chytrých slovních výměn. Příště tedy prosím zase něco menšího a s postavami, které budou pro tvůrce i nás skutečně zajímavé. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Roztomile pozitivní drama a svěže překvapivé pojetí zdánlivě velkolepého sci-fi námětu věnovaného úplně obyčejnému člověku (Matt Damon jako by v tomhle smyslu pomalu přebíral štafetu Toma Hankse) a jeho úplně obyčejným starostem. Alexander Payne si to napsal a natočil po svém, trailery zdaleka neprozradily vše, takže není nouze ani o překvapení, humor je velmi příjemný, hudba Rolfeho Kenta návyková a Christoph Waltz zkrátka úplně skvělý. Jestli mě něco mrzelo, tak malá (Ha!) rolička Laury Dern... Ale na druhou stranu tam alespoň chvíli byla. ()

kulyk 

všechny recenze uživatele

To by vám to byl ale hezký a vtipný nápadek, kdyby do toho nenamrdali tolik tun agitace všeho druhu, vite? ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Tomuhle "důležitému filmu" vládne jedno slovo, a tím je rozporuplnost. První hodina mě přikovala k ději, ale asi jsem čekal mnohem napínavější, a možná i strašidelnější zápletku (těch možností, co se k tomu všude nabízelo!), nikoli jen neotřelou variaci na další oscarovou romanci... Nepředvídatelný konec sice trochu napravuje reputaci, a celkově divák nemá šanci uhodnout, kam se narace posune v následujících minutách, zklamání z nenaplněného potenciálu ale bohužel jako nejsilnější pocit přetrvává i dlouho po titulcích. 7/10 a jak říkám: udělat z toho drsnější (thriller, horor) verzi Co je malý, to je hezký, slintal bych blahem. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Tešil som sa na tento film. Mám rád filmy s touto tématikou a nutno povedať, že drtivá väčšina z nich sú žánrovo hlavne komédie, dobrodružný alebo kombinácia oboch. Najväčší problém tohto filmu je práve to, že sa tvári smrteľne vážne. Spočiatku ma to bavilo. Po najlepšej scéne filmu, telefonát s manželkou po zmenšovaní, ktorá mala už len jedno obočie, som čakal úplne iný priebeh. Smola, že film vykročil smerom, ktorý nebol práve šťastným riešením. Podľa mňa mal M. Damon utiecť do "veľkého sveta" za svojou manželkou a snažiť sa ju presvedčiť aby sa vrátila. Len tá jeho cesta by bola obrovským dobrodružstvom. Škoda...Jeho love story s malou ukecanou vietnamkou nebola uveriteľná. Za celý film nepreskočila jediná iskra a nebola tam jediná scéna, po ktorej by mi bolo jasné čo na nej Damon videl. Dobrou, vtipnou, ale dosť nevyužitou postavou je Dušan (Ch. Waltz), rovnako ako je nevyužitá celá druhá polovica filmu. Obrovská škoda, bol v tom obrovský potenciál. 60%. ()

Xmilden 

všechny recenze uživatele

Zpočátku poměrně chytrá podívaná, která dává vzniknout celému tomu absurdnímu zmenšenému světu vedle toho našeho plus definování jeho pravidel. Bohužel se film po zhruba 45 minutách stáčí pro mě zcela nevhodným způsobem a do cíle zbývá ještě hrozně moc času. Stopáž je vražedná a v druhé polovině často sledujeme nekonečné scény kdy nosí Matt Damon Mexičanům jídlo nebo si povídá s tou otravnou Vietnamskou aktivistkou. Zkrátka pro mě nic zajímavého. Kdyby byla o dost kratší stopáž a tvůrcům nedošly nápady a přidalo by se humoru. To by byl panečku film. Místo toho jsme dostali ekologickou agitku, která bohužel za moc nestojí a dosti se táhne. 40% ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Pokud se vyhnu prvoplánovému vulgarismu, pak jedna z myšlenek, která mě zaujala a pobavila zní: Američané obcují na osm způsobů. Ten se mnou byl který? Ale vážně. Film mě příjemně překvapil. Ano, asi si ho více užijí fanoušci artových snímků. Třeskutá akce nula. Přesto mně snímek utekl rychle jako voda v horské bystřině. Někoho možná odradí stále propírané otázky ekologie (kolikpak člověk ve vyspělé společnosti za rok vyprodukuje odpadu?), klimatu, přelidnění, migrace, lidských práv, svobody, totalitních režimů či partnerských krachů. Jenže tu jsou a bez připomínání bude hůře. Navíc Zmenšování vůbec nepůsobí školometsky, což je sympatické. Damon nám vyzrál ve vážného herce, Waltz se tentokrát neustále zubí, jako by permanentně šlukoval podlampáky (ne že by na drogy nedošlo) a sympatické je spíše cameo ikony divných filmů a hororů U. Kiera. Solidní triky, příjemná kamera a poslední západ slunce ve stylu květinových dětí. Mně i zbývajícím dvěma divákům v kině na premiéře se film rozhodně líbil! ()

Ampi 

všechny recenze uživatele

No Nory si občas pletou v amerických filmech se Švédy, například ve Věci a tady, ale dle mého názoru​ zde je hlavní hrdina Čech. Lépe řečeno Čechoameričan. Paul Safranek je zkrátka Pavel Šafránek, možná nějaký vzdálený příbuzný Štěpána Šafránka z Básníků. Navíc Nebraska, odkud pochází má procentuálně největší populaci Čechů v USA. A navíc jako hodně Čechů má dobré srdce a Matt Damon ho dokázal zahrát, tak citlivě, že byl sympatický i některým uživatelkam a uživatelům, kteří ho jinak moc nemusí. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Nakonec se z toho vyklubala dost zvláštní věc, která moc nejde srovnávat s ostatníma filmama a právě ta zvláštnost to dost sráží. Jak už psali mnozí, šlo se vydat tolika různými i zábavnějšími směry, které by lépe ukázaly žití v této malé podobě, takže je to trochu zklamání. ()

3497299 

všechny recenze uživatele

Vtipná variace na žánr romcom, v níž zažije milostný románek rozvedený fyzioterapeut ve středním věku a uprchlá agilní vietnamská disidentka, jež coby černý pasažér přišla o nohu. Setkají se ve světě lidí zmenšených na 13 cm, do nějž se nechají transformovat zmenšením svých fyzických schránek – ať již dobrovolně čili nic. Payne divákům dává jen málo z toho, na co se vzhledem k tématu zmenšování nejspíše těší – žádné souboje s obřím hmyzem na způsob CO JE MALÝ, TO JE HEZKÝ, ani násilná „gulliverovská“ setkání obrů a trpaslíků. Místo toho skrze parciálně domyšlenou nadsázku předkládá chytrou společenskou satiru, v níž se občas zmatený divák bojí smát, jelikož se to zřejmě nehodí (např. ve scéně s na smrt nemocnou mexickou uprchlicí, jíž zřejmě neúmyslně způsobí eutanázii horlivá hlavní hrdinka). Payne se drží od patosu dál, lidskou společnost ukazuje v nelichotivém světle, přesto jsou jeho hrdinové překvapivě vždy spíše sympatičtí skrze své slabosti. Pointa je nakonec přímočaře prostá – a celý film tak drží svým poselstvím moc nad věcmi nekoumat a pomáhat teď a tady dosti při zemi. S tím se sice nemůžu tak docela ztotožnit, ovšem naštěstí je to celé vyvážené neustále přítomnou podvratností. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Kdyby se mě ještě před rokem někdo zeptal na herce který poslední dobou hraje v perfektních filmech řekl bych jméno Matt Damon. Tento rok se to ale zlomilo. Suburbicon bylo průměrné bůh ví co které pořád vedl především Damon a tudíž se od Zmenšování čekalo přece jenom víc. Už kvůli námětu a zápletce která přece nemůže zklamat a která přece dokáže naplnit potenciál a očekávání. No a ono se to úplně nestalo... pokud trailery slibovali zábavnou jízdu tak se jí nakonec nedočkáme. V první hodince ten humor ještě jaksi je ale postupem času přestává fungovat a poté už není vůbec. A po hodině se ten zmenšovací svět dostane úplně do pozadí a řeší se spíše love story mezi Damonovým šafránkem a beznohou vietnamkou. Což je škoda, protože na tom filmu je nejzajímavější ten malý svět. Myšlenka toho filmu očividně je, že nikdy není pozdě na změnu. Ale Alexander Payne za režijním pultem jako by vlastně nevěděl co chce natočit. Satyru, komedii či romantickou love story. A divák z toho začne být po chvíli zmatený a z průměru to nevyřadí ani vždy perfektní Christoph Waltz. Herecká skvádra a pravidla světa za silnou 4 z 5, celek za 3 z 5. Mohlo to být lepší a je škoda, že nebylo. Ještě před rokem bych to totiž klidně dal do TOP 15 nejočekávanějších filmů roku. ()

lamps 

všechny recenze uživatele

Zmenšování se nedá upřít řada výborných filmařských myšlenek a postupů, které z něj činí i v dnešní době snímek zajímavý a originální. Hlavním vyprávěcím koridorem je zpočátku právě motiv zmenšování lidstva za účelem záchrany skomírající matičky Země, přičemž se dramatizuje především samotný proces radikálního tělesného smrsknutí a pozornost je vedena směrem k aklimatizaci hrdinů ve světě budoucnosti, který je obyvatelům "minulosti" líčen jako neuvěřitelný dobrodružný zážitek. Po předpokládaném klíčovém twistu se však Payne vzepře veškerým očekáváním a vystaví alternativní svět, který na malém prostoru v podstatě duplikuje ten reálný i s jeho společenskými neduhy, a namísto dobrodružství a objevování neznámého se soustředí na rozšiřování poznání hlavního hrdiny, jež se stává hlavní doménou vyprávění. Rozdíl mezi velkým a malým světem postupně zaniká a k prolnutí dochází v závěrečné norské části, kdy se propojí také smýšlení toho obrovského, chudobou sužovaného světa, zastoupeného svědomitou a humánní Vietnamkou, a prostopášného playboye Dušana, zastupujícího ten malý, malinkatý kousek světa, v němž je všeho dostatek. Downsizing je rozhodně svérázná výpověď o stavu současné společnosti, na níž je těžké určit, z jakého úhlu je vlastně ozvláštňující - jestli jako futuristická sci-fi s prvky sociální tragikomedie, nebo jako úsměvné drama o lidech, které malé a velké sociální či ekonomické rozdíly znázorňuje důvtipnou formou science fiction. A přestože mi závěr přišel myšlenkově křečovitý a celkový potenciál duality fikčního světa utopený pod nerozhodností, jak onu dualitu co nejlépe vystihnout (jestli skrze postavy nebo skrze prostředí), bavil jsem se i navzdory přepálené délce dost slušně. Čtvrtou hvězdu přihodím také za to, že je to tady jako tradičně solidně podhodnocené dílko... 70% ()

Jhershaw 

všechny recenze uživatele

Zase jednou trailery lákaly na něco jiného, než o čem je pak film. Očekával jsem zábavnou komedii o trablích spojených se zmenšením lidí a o tom, jak tedy po zmenšení žijí. Tohohle se ale týká jen malá část filmu. Zbytek je o tom, že aby bílý muž středního věku došel naplnění, musí se vzdát svého komfortu a pomáhat chudým Mexičanům a Asiatům. A podle toho, jak moc souhlasíte s předchozí větou, se vám film bude líbit. Herecky to nějaké překvapení taky není, Matt Damon hraje sympaťáka Damona a Christopher Waltz excentrického Waltze. ()

Pilda17 

všechny recenze uživatele

Očekávání bylo obrovské, ale ruku na srdce, kdo psal scénář? Víc dementní film jsem už dlouho neviděl. Potenciál a nápady v sobě snímek má, ale u toho zůstaneme. Nápad je geniální, líbilo se mi pojetí i styl podání ze začátku. Přijde první zvrat a tím se hrne film ke dnu. Časová linie žádná, představu si divák tedy neudělá, jak dlouho Matt byl zmenšený než odjel do Norska. Vše je strohé, postavy vás nezajímají a co je nejhorší, jsou místy protivné. Emoce po celou dobu na nule, lidstvo provděpodobně vymře, emoce na nule, Matt se zamiluje, emoce zase na nule. Celý film si propluje, ale nenabídne nic extra, žádnou myšlenku, napětí nebo něco .... Jednoduše nevím! Potenciál vidím, ale je opravdu skrytý velmi pečlivě. 2/10 = 27% ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Príjemné prekvapenie. Scenár nie je vôbec zlý, pričom obsahuje aj pár zaujímavých nápadov. Len škoda, že sa niektoré z nich hlbšie a zaujímavejšie nerozobrali. Páčilo sa mi aj formálne vyznenie snímku - bola tu taká príjemná, pohodová atmosféra. Aj vďaka nej tu jednotlivé postavičky pôsobili milo a celkom zaujímavo, i keď sa tu herci po hereckej stránke od práce nepretrhli. No vždy sa tu našlo niečo, čo v ich podaní aspoň pobavilo, či už nejaký ich skutok, alebo nejaká konkrétna situácia. Vlastne sa to celé z určitého uhlu pohľadu dá brať aj ako jemná spoločenská satira na súčasné pálčivé problémy (hlavne ekonomické, ekologické, imigrantské...). Spokojnosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Reklama

Reklama