Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 1

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

Vančura 

všechny recenze uživatele

Začínalo to celkem zajímavě, ale ke konci se to zvrhne v něco hrozného (hlavně od nástupu vietnamské disidentky už mě to v podstatě přestalo bavit a její postava mi tam strašně vadila). Při sledování mě napadalo, že všichni budou určitě chválit Christopha Waltze, který je zde vážně skvělý, a psát o "nevyužitém potenciálu" námětu, protože to je oblíbené klišé místní komunity (většina lidí obecně má při psaní o filmech problém vyjadřovat se neotřele, proto se v podstatě stále opakují, mě nevyjímaje). Neupírám filmu jistou zábavnost, hlavně v první polovině, ale jako celek mě bohužel neoslovil, a je mi spíše protivný tím brnkáním na apokalyptickou strunu; subjektivně mi navíc přišel i příliš dlouhý a převážně nesympaticky obsazený. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(54%) Zmenšování. Snímek, který mě v první polovině tak strašně bavil, že jsem byl po skončení tak zklamaný, že se ta druhá půle snímku tak debilně vymkla kontrole. Jako kdyby tento počin režírovali dva režiséři. Nápad to má perfektní, ta atmosféra, odhodlání se nechat zmenšit, to vše mě strašně bavilo. Jenže druhá část už je strašně nudná. Navíc mě vadili dvě věci. Za prvé, ta dějová linie s vietnamkou mě vůbec nebavila, byla otravná a celé to bylo takové rušivé a k danému tématu se to absolutně nehodilo. Ta druhá věc je, že jsem se těšil na bizarní a věcné problémy zmenšených lidí. Jenže to bylo celé odfláklé. Lahve vína, sklenky, to vše bylo pro malé pidilidi jak šité na míru. No, velká nelogická blbost to asi není, ale já si to představoval propracovanější. M.Damon zahrál svůj standart, stejně jako Ch.Waltz, který mě zde dost seděl, zbytek v pohodě. Hudba přijatelná. Takže nakonec hodnotím jen průměrem. Velká škoda, mohlo to být lepší, rozjezd byl víc než slibný. Víc to kritizovat nehodlám. Jako jednohubka to není nejhorší záležitost, ale podruhé si to už nepustím. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Nezmenšuj se potenciálně zajímavá látko, koukej (vy)růst. A ne, nápad se pořád zmenšoval a zmenšoval, až se stal docela nepatrným trpaslíčkem. Po zajímavé úvodní půlhodince se z filmu stal roztahaný útvar, vykazující nestabilní dramaturgii, režijní neschopnost a synonymum pro nudnou podívanou. Stalo se tak přesně po zmenšovací proceduře, kterou absolvoval maník s podezřele česky znějícím jménem - Paul Safranek. No jo, film vyházel za třicet minut dokonce i svoje nejpůsobivější trikové sekvence. Takže po dalších zbývajících(!) hrozivých 90 minut nejen tápal, jak dál pokračovat, i triků značně ubylo, takže neberte to jako chybu filmu, ale zbytek filmu mně fakt Matt Damon a spol. nepřipadal, že měří jen 10 cm. Byli to normální lidé pohybující se v normálních kulisách. Tudíž sekvenci s trpaslíky/staviteli z Ať žijí duchové, kde si trikaři v plenkách dovedně vyhráli s perspektivou, stále řadím nad jakýkoliv trikový vjem z tohoto filmu. Téma se úplně rozplizlo na břečku. Režisér absolutně v koncích tahal z rektu Aťky Janouškové eso v podobě Christoph Waltze, no jo, jenže k čemu zde vlastně posloužil? Chlap, co miluje mejdany, přátelí se s démonickým Udo Kierem a nechává si po bujarém mejdle uklízet kvartýr. Jasně, má i obchodní kontakty, zajedeme i do Norska, kde se zmenšování zrodilo. Ty vole, tahle sekvence je vůbec nejhorší. Jen to filmu přidalo nadpočetné minuty. Co závěr? Asi ztratili scénář, závěr je mimořádně úchvatně nevydařený. Film disponuje zajímavou eko myšlenkou. Jenže v průběhu je zmenšený svět představován liknavou formou, mně bylo kupříkladu vzhledem k nezajímavému průběhu úplně fuk to, jaké nové ekonomické možnosti skýtal trpasličí život. Damon byl celkem gut volba, jenže pak mu tam hodili beznohou hočiminku, na kterou herecky nestačil. Zbytek filmu držela málo známá herecká akvizice Honch Chau coby vietnamská disidentka, kterou zmenšili za trest. Z většiny nápadů se vůbec nic nevytěžilo. A to nebyly jen tak ledajaké nápady, byly to originální idee. Dost dobře si nedovedu představit jít na tenhle film do kina, to muselo být hrozně úmorné. Vždyť to nemá žádný pořádný děj. Pravda, Alexander Payne nikdy netočil zajímavé filmy, tentokrát to ale mohl kreativně prubnout. Nestalo se. Chválím tedy nekomerční pojetí, skvělý úvod filmu, který navnadil, a také několik experimentálních poloh snímku, které provázejí příjemné emoční výlevy. To jsou ale jen zcela zanedbatelné faktory, které nepokryjí celkovou nefunkčnost, nezajímavost a neskutečnou zdlouhavost ambiciozně vyhlížejícího filmu. 3/10 ()

IQ Tiqe 

všechny recenze uživatele

Film se třikrát rozjede určitým směrem, a pak vás překvapí, že děj uhne někam jinam. Jednoznačně největším přínosem je Hong Chau, která svým přízvukem a chováním umí rozesmát, nicméně hodně mě mrzí zahozený potenciál filmu coby dystopie – šlo zkoumat tolik společenských problémů se zmenšováním souvisejících, ale tvůrci místo toho těkali všude možně a nakonec se zaměřili na příběh dvou lidí, ke kterému celé zmenšování vlastně vůbec nepotřebovali. # příběh ** | hudba *** | humor * | akce – | napětí – | pustil bych si znovu ** ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Jeden z najambicióznejších mainstreamových filmov posledných rokov, ktorý je mainstreamový snáď len v prvej hodine, dokým nenavštívi Damon nečakanú časť nového sveta. Osobne ma ale práve prvá sci-fi hodina bavila viac, ako satira bola vynikajúca a vôbec nevadilo, že presne vieme, čo Payne kritizuje a zároveň z čoho si aj robí srandu. V druhej polovici som mal problém skôr s celkovou zmenou atmosféry a rozuzlenie je už ako z nórskeho filmu nakrúcaného nejakým miestnym fanúšikom dadaizmu. Čo nie je nutne výčitka, možno dokonca aj odporúčanie. Len osobne by mi film asi viac sadol ako celok, ak by si udržal konzistentne feeling a atmosféru prvej sci-fi hodiny. ()

boshke odpad!

všechny recenze uživatele

Neskutečně zfušovaný film, který chce být očividně o všem, ale ve finále je absolutně o ničem a bez jakékoli pointy. Nakonec to ani není o zmenšování, jak by si někdo naivně dle titulu filmu mohl myslet, protože to tu snad krom gigantické absolutky v podstatě ani není rozpracováno. Naprosto zbytečná Kristen, jejíž jedinou funkcí je zřejmě nabídnout Mattově postavě jistou zhrzelost, tak nějak standardně otravný Matt, jako vždy osvěžující Christoph a (a)sociálně vyšinutá Hong, která sice právě svým asociálním chováním dokáže sem tam pobavit, ale celé dohromady to prostě zoufale nedává smysl... 10% ()

Kudly4 

všechny recenze uživatele

Už to tu napsalo více lidí. Od doby, kdy se nám ukáže vietnamka, nabral film úplně jiný směr, který mě vůbec nebavil. Nápad perfektní, bohužel nevyužito, podle mých představ. ()

leila22 

všechny recenze uživatele

Film s aktuálnou témou a problémami. Nápad nie je zlý, no viem si ho predstaviť v úplne inom šate a inak spracovaný. Takto to bola raz komédia, raz romantika, potom to skĺzlo do vážna a samozrejme to bolo typicky “americké” s občasne veľmi slabým scenárom. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Tohle byla další role, na kterou může být Matt pyšný. Příběh je naprosto skvělý. Plný lásky, pomoci, přátelství a taky existenční katastrofy, drog, party a zrady. Prostě život. A navíc hlavní postava má téměř české příjmením, což je milé. Nicméně největší potlesk zaslouží Christoph Waltz a to nejen proto, že je to můj oblíbenec, ale proto, že by to bez něj celé nemělo takový šmrnc. Já jsem spoko. Po dlouhé době oprvavdu milý film. ()

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělý nápad, slušná první půlka a promrhaná šance v druhé. Payne se totiž snažll pokrýt tolik času a témat, že by to vystačilo na tři řady seriálu a právě to filmu podráží nohy. Výsledná romance je tak nezajímavá a uspěchaná, nemluvě o zvratu na konci, který je vyloženě extrémní a snaží se dojít ke stejnému závěru, k jakému by efektivněji došli v rámci komornějšího dramatu. Je to škoda, protože celá logistika změnšování a důvody lidí k němu byly neskutečně zábavné a v rukou jiného scénáristy by celý výsledek mohl být mnohem lepší. ()

Slartibarkfast 

všechny recenze uživatele

[ČSFD projekce] Inu, mohl to být celkem sympatický dobrodružný rodinný film, ale to by páni scénáristé nesměli smíchat drama s komedií a plácnout do hlavní role doktora Šafránka Matta Démona, který zachraňuje ušatou nehezkou Vietnamku Čau Hoj. Jediný, kdo občas rozčeřil vodu a vytrhl dílko z průměrnosti, byl Christoph Waltz, alias Dušan. Věřte nevěřte, pár momentů, kdy se člověk skutečně nasměje, se tam nakonec najde, ale upozorňuji předem, že na dva a čtvrt hodinovou stopáž vám to přijde jako plivnutí do rybníka, a zvláště zoufalý je ten fakt, že se smějete právě jménu Šafránek a Dušan, který zní z úst hlavních protagonistů dosti legračně. Štěstí, že tam neflákli ještě Mirečka. Očekávání bylo velké a přiznám se, že jsem si s nostalgií vzpomněl na rodinnou komedii Miláčku, zmenšil jsem naše děti, ale nakonec se to tomu ani nepřiblížilo. Vlastně to bylo celkově o ničem a samotné zmenšení byl jen fyzický způsob odcizení, namísto toho psychického v jiných, koukatelných dramatech. Prostý restart života, který vám utíká mezi prsty. Jinak to rozhodně nevyužilo potenciál, jaký se nabízel. Přesněji by bylo lepší říci, že o zmenšování jako takovém to zkrátka vůbec není, jak by mohl název napovědět. Strnulý a přestárlý ušatý jednonohý průměr. 55% ()

predators odpad!

všechny recenze uživatele

Hodně bezduchý a emočně prázdný dokument o pidilidech. Tady nejspíš udělal někdo chybu. Druhá možnost je, že jsem to nepochopil. Už ani ten Matt nestojí za záchranu. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Potenciál tu bol, no výsledné prevedenie je nakoniec trošku sklamanie. Keď som videl trailer na "Downsizing", mal som pocit, že sa dočkám jedného z najlepších filmov. Skvelý koncept, vynikajúci herecký výber a dokonca to pôsobilo aj celkom vtipné. Reálne mám ale pocit, že vo filme je viac drámy než komédie a podáva nám síce zaujímavý príbeh, no reálne trošku rozbitý. Skúste mi povedať hlavnú dejovú líniu filmu. Nedá sa to. Film totiž žiadnu konkrétny dej nemá. Čo nemusí byť na škodu. Keby však tie jednotlivé línie viacej dopracoval a ponúkol nám niečo, čo by pôsobilo komplexnejšie a viac celistvo. Na mňa to ale pôsobí trošku rozbito. Nechcem zachádzať do spoilerov, no povedzme si, že máme tu najprv dejovú líniu, kde Paul a Audrey riešia ako zlepšiť svoje manželstvo. Spoznávame ich život. A keď sa rozhodnú pre zmenšenie, tak Audrey z toho vycúva a Paul ostáva zmenšený sám vo svojom novom živote. Ktorý ale nemá s kým zdieľať. Keď tak nad tým, teraz premýšľam, možno to je hlavná dejová línia. Fakt, že nemá svoj život s kým zdieľať a tak si nájde vo svete malých ľudí novú priateľku. Spoznáva jej život... zisťuje, že ani vo svete malých ľudí nie je všetko tak jednoznačné a nakoniec do toho ešte zapojíme aj koniec sveta. Nerobím si srandu. A ako celok som miestami nemal pocit, že sa to dobre prepája. A trošku som dúfal, že sa na niektoré miesta vrátime, no pre film sú to uzavreté veci. A naopak by som ocenil, keby sa film rozhodne ich trošku viac rozobrať, alebo nám viac podať z postáv. Chápem, o čo Alexandrovi Paynovi išlo, no mám pocit, že mohol to podať trošku inak. Ale ako celok som s filmom spokojný. Efekty sú schopné, atmosféra filmu je dobrá, je príjemný na pozeranie, hudba je vynikajúca a hrdinovia filmu sú mi reálne aj veľmi sympatickí. A chcel som s nimi tráviť svoj čas. Dokonca sa priznám, že je to film, ku ktorému by som sa ani nebránil vrátiť. No nemôžem si ešte jedno odpustiť. Trošku som chcel, aby bol vtipnejší. Dráma je tu dobrá, ale tá komédia by skutočne pomohla. Na druhú stranu som ale rád, že tu nemáme žiadny typický americký výplachový humor. To je tiež pozitívum. Ako celok to teda zhrniem ako pozitívnu filmovú skúsenosť. Ale čakal som od nej o niečo viac. Hodnotenie: B+ ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

No ... ja som spokojná. Prvá polovica ma fakt že bavila. Aj tá príjemná muzička. Druhá polovica tiež môže byť, aj keď pani, čo prežila v TV-box mala uši trhajúci hlas, ale zase vtipná osôbka to bola. Aj Waltz pobavil. Príjemná oddychovka. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Strašlivé zklamání. Z výborného nápadu otevírajícího prostor nekonečno linkám se stala zásadně nekoukatelná věc. Jestli jsem rasista, tak prosím, ale tu Vietnamku jim poradil kdo? Proboha! Kolegové tu píšou o patosu, já bych to nazval sračkou. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

„Zmenšujou lidi a lítají na Mars, ale moji fybromalgii vyléčit neumí...“  Netradiční americká koprodukce s Norskem a sci-fi žánr mě nalákaly a námět o novém převratném objevu zmenšování lidí a posléze samostatném světě již zmenšených lidí měl silný potenciál. Ještě zajímavější mi přijde nápad pojmout dění ze světa zmenšených postav tak civilním způsobem jako prakticky obyčejné drama obyčejných lidí (kde to sci-fi postupně stále více tvoří jen jakousi kulisu) a dvě hodiny filmu s rozsáhlejším příběhem a hned několika tématy by vážně nemusely být moc. Jenomže: 1. hlavní herci si mě po celý čas vůbec nezískali a nedařilo se mi příliš proniknout do nitra postav, 2. film se sice odvíjí často nepředvídatelným způsobem, ale tolikrát přeskočí od jednoho tématu k zcela jinému, až jsem měl často pocit, že scénář v té tematické pestrosti začíná drhnout, nedrží vždy pohromadě a občas se před divákem rozpadá; 3. většina filmu v rovině tempa a atmosféry působila na mě naprosto mdle, napětí minimální. Vizuál v některých scénách a prostředích (nemocniční ústav na zmenšování, různá obydlí pro zmenšené či tunely a norská příroda) sice dojem občas pozvedne, ale pořádnou atmosférou jsem pociťoval až v poslední třetině s přesunem do severské přírody, obzvlášť během plaveb na lodi – tam jsem si na ten zvláštně obyčejný pomalý styl díky podmanivému prostředí trochu zvykl a v jistých místech se mi film i začal líbit. Ale velkou část Zmenšování jsem za sebe spíše trpěl a když jsem měl pocit, že si mě začíná na poslední chvíli konečně získávat, ani ten náhlý konec mě možná tak nepotěšil, jak bych po dlouhou dobu čekal. ;o) [45%] ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Nápad je to zajímavý, ale sci-fi vydrží jen hodinu po dlouhém úvodu. Pak začíná ekologie, exkurze do norských fjordů a sledování aktivistického dilema milenců. Naštěstí zde hraje slastně cynický Ch. Waltz. Nicméně film možná nevědomě upozorňuje na palčivý problém přelidnění naší planety, které už způsobilo škody větší než všechny války dohromady (globální oteplování znečišťování apod.) ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Najzbytočnejší film roka 2017. Silne mediálne tlačený so známymi tvárami, ale aký to má zmysel natočiť tak nesúrodú "komédiu" na 135 minút. Kútikmi úst vám nepohne ani raz, tam nie je skoro nič vtipné, až na konci od úľavy konečne z hrtana vypľuvnete ten nechuťou nestrávený popcorn. Jediným pozitívom je Krištof Valčík, ktorý to Damonovi natrel a dokázal, že je herecky oproti nemu v úplne inej dimenzii. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

To by mě zajímalo, co se Paynovi honilo hlavou při psaní a následném natáčení této podivnosti. Dlouho jsem neviděl takhle nudný film, do kterého se nechali ukecat tak dobří herci. ()

Reklama

Reklama