Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 2

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Přelidnění planety, neustále se zvyšující spotřeba a zároveň i produkce odpadků nedává filmařům v poslední době spát. Zkouší si s tím poradit různým způsobem - od kolonizování Marsu po pokus o vyvraždění většiny obyvatelstva (čemuž tedy v Infernu na poslední chvíli zabránil Robert Langdon). Méně drastickou metodu zvolil Alexander Payne. Zmenšování. Jenže jakkoli miniaturizace lidí poskytuje výchozí premisu, film o ní film není. Žádné vtipy na téma trable mrňousů ve světě, natož nějaký souboj třeba s nepříjemným velkým hmyzem jako v jiných filmech s podobnou zápletkou. Proč Payne při odpovědích na své otázky o fungování světa použil zmenšovací příběh, když není vůbec potřeba? Tvůrci tu honí mnoho zajíců na více frontách. Zmenšování je v první řadě hořkou komedií, která jde proti víře v americký sen, načež se přidává sociální satira o krizi partnerských vztahů, zbohatlictví, vykořeněnosti střední třídy a sociální nerovnosti a končí globálními fenomény migrace, přelidnění, disidentství a souznění s přírodou. Žádné z témat ale nerozebírá poctivě, všechno jen tak nahrubo načrtne a jde dál... Kdybych se ale po zkouknutí traileru pořádně podíval, kdo je Alexander Payne, takovou chybu bych neudělal. On se totiž stále jenom drží svého tématu, kterému se v různých variacích dlouhodobě věnuje. Je jím krize smyslu života, krize lidí, jimž dochází, že promrhali svůj dosavadní život, a hledají východisko. Zmenšování tak doplácí především na skutečnost, že chce být až příliš ohromující intelektuální freskou stavu současného světa, v závěru zacházející za hranu kýče. Jenže to se mu nedaří, je to příliš velké sousto. A tak herecky skvělí Matt Damon a Christoph Waltz vycházejí naprázdno. ()

Flego 

všechny recenze uživatele

Ambiociózny originálny námet sa stratil v spleti odboček, ktoré sa neuveriteľne vlečú. Premárnená šanca na skvelý film. Nevýrazný Damon mal našťastie protihráčov hodných zmienky ako Waltz alebo vietnamská disidentka Chau. ()

poz3n 

všechny recenze uživatele

Naprosto promarněný potenciál. Úvodní, nejzajímavější půlhodina, nabízí čistě nedějovou expozici a upřímně, nebylo na ní možné téměř nic zkazit. V momentě, kdy by se měl začít rozjíždět nějaký dramatický, filmový příběh, přichází na řadu scenáristické tápání a sled nezajímavých podzápletek, které ke své existenci absolutně nepotřebují nějaké zmenšování. Na jeden nápad je tak našroubovaný 2 a čtvrt hodiny dlouhý (ne)děj, který svůj jediný, ucházející dramatický konflikt přináší až pár minut před koncem. Zajímavý nápad, nezajímavý příběh. 4/10 ()

BMW12 

všechny recenze uživatele

Film hodnotím pozitivně, nápad se mi líbil a po celou dobu mě to bavilo (i když to mohlo být o malinko kratší). Ale uznávám, že ten film mohl být uchopen i trochu jinak. Ve filmu mi pár situací přišlo nelogických a celkově se to vyvinulo tak nějak divně. Ale jak říkám, film mě bavil, nenudil jsem se, takže dávám dobré 4*. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Ono prostě dělat ty filmy jako čistou společenskou metaforu je hrozně ošemetný, protože upadnout do prostých, jednoznačných hořkých tezí je strašlivě přitažlivé. Lanthimos z toho pravidelně vybrušuje alespoň tou absurditou, neutěšeným vizuálem a pravidelnými šrapnely vybuchujícími z jinak pomalého tempa a postmoderní formy. Payne namísto toho žádnou svébytnou formální metodu nemá a tak trochu se v tom oportunisticky plácá, kdy jednou chce, abychom se nad jeho postavami lidsky dojímali či s nimi dokonce empatizovali, ale když se mu to hodí, přepne je do jednoduchých karikatur, jež se sami náhle redefinují jednou větou. V Downsizing tak najdeme scény jak vystřižené ze South Parku (výbuch vstupu do vaultu, Matt Damon zničehonic bubnující v hipízáckých hadrech při západu slunce), scény, které vypadají jak důsledek večírku filmových fanoušků (zmaštěnej Matt Damon pařící na večírku s Christopherem Waltzem a Udo Kierem) i scény, které jsou dostatečně dlouhé a citlivé, že by skutečně mohlo někomu dojít, že se u nich má rozněžňovat a s pitomým úsměvem pokyvovat hlavou nad tím jaká je ta láska mocná čarodějka i v těch nejnepravděpodobnějších momentech. A moje nervová centra v mozku již zkrátka nejsou natolik flexibilní, aby takto rychle a nahodile dokázala mezi všemi těmito módy přepínat. ()

Janek 

všechny recenze uživatele

No tedy, mně se to moc líbilo (navzdory většinově záporným hodnocení, ale to mělo i Aloha od Camerona Crow, a taky jsem si ho nakonec užil). Nesmí se od filmu čekat nové polské Kingsize, ve filmu jsou sice zmenšení lidé, ale kontrasty (mezi malým a velkým) jsou hlavně na začátku filmu, pak už to jede svůj příběh, kde je vlastně jedno, že dotyční měří 13 cenťáků. Ve výsledku ale milý film. Kdybych měl dát 15 filmů z roku 2017, tak Zmenšování tam bude. 80% ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se tvůrci nedokázali vyhnout moralizování a tolik oblíbenému boji za záchranu planety. Ne, že bych byl proti záchraně Země, ale čím víc to do mě někdo cpe horem, dolem, tím víc mi to leze na nervy. Začátek filmu byl v pohodě, později jsem měl dojem, že bych se mohl začít nudit, ale vtom nastoupil do akce Christoph Waltz, jehož postava mě jako obvykle bavila, podobně mě bavila i panovačná vietnamská disidentka a vypadalo to, že snímek chytil druhý dech, ale exkurze mezi norské hippies mě v žádném případě nenadchla. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Snímek má sice zajímavou premisu, což jde ruku v ruce s propracovaným zmenšeným světem a technologiemi, avšak okrem těchto atributů nemá film Downsizing co nabídnout. Celá koncepce příběhu se totiž snaží řešit existencionální, enviromentální a mezilidské problémy, nicméně všechna tato témata jsou jen lehce "naťuknuta", jelikož režisér Alexander Payne se zjevně bál jít více do hloubky. Ve finále tedy dostaneme předlouhý film, ve kterém se takřka nic neděje a který Vám nemá nic moc co nabídnout. A to je vzhledem k originální myšlence zmenšování vážně velká škoda. PS: Největším "highlightem" po samotném zmenšování je Christoph Waltz a jeho postava srbského "playboye" Dušana! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zmenšování je vlastně jenom prostředek, který má ukázat, že ať už s lidmi uděláte cokoliv a umístíte je kamkoliv, zůstanou vždy jenom lidmi, což dřív nebo později vyplave na povrch. Takhle jsem to nějak pochopil. Těch motivů tam bylo víc, ale tenhle mi připadal primární. Jinak se jedná o docela příjemnou podívanou, u které se zase tolik nezasmějete, ale kouká se na ní hezky, ačkoliv si nemůžu pomoct, ale s tímhle tématem se toho dalo udělat mnohem víc. Herecky bez problémů a vedle slušně hrajících Damona s Waltzem baví i Hong Chau v roli jednonohé imigrantky, ale i pro ní platí to, co pro námět, protože její postava měla větší komediální potenciál. 70% ()

RelaxMan 

všechny recenze uživatele

První hodinu jsem si říkal, že je to nejlepší film za poslední 2 roky, byl jsem totiž maximálně nadšen. Pak se to trochu ubralo jiným směrem než jsem čekal, ale i tak to na kvalitě filmu moc neubralo. Matt Damon, Christoph Waltz a Hong Cahu předvádějí výborný herecký výkon. Na filmu oceňuji hlavně originální nápad. Nikdy jsem u filmů moc nemusel kombinaci komedie a drama, ale tady to díky skvělému scénaři funguje velmi dobře. Povedené jsou i triky a např. lokace Norské Fjordy. které mám moc rád. Doufám, že i v letošním roce 2018 nás čeká pár takhle podařených filmů. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

V tomto filmu začne povahově nevyrovnaný Damon chodit s jednonohou Vietnamkou, a to jenom proto, že se mu nechce šlapat do kopce. A to je v podstatě všechno. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Dalsi priklad filmu s genialnym napadom ale nemastnym neslanym spracovanim. Predstavte si film Truman Show s tym, ze prvu hodinu by ste sledovali zakulisie vzniku studia, vybudovania mesta, casting hercov, ktory budu v meste zit, preberanie pravnej a moralnej stranky, atd. Tato cast je predsalen este celkom zaujimava, aj ked ma zbytocne vela priestoru. Po hodine by sa konecne rozbehol samotny pribeh Trumana, ale ukazalo by sa, ze jeho postava je nudny suchar, ktory nevie co od zivota chce, ale je nestasny. A tak sa nezucastnene prechadza v tom novom meste az sa nakoniec zamiluje do jednonohej Vietnamky, ale az do konca filmu mu trva, kym to pochopi a rozhodne sa, ze chce byt s nou. Kym sa film dopracuje k tejto pointe, tak mu to strasne dlho trva a vsetky udalosti, ktore jej predchadzaju pôsobia dost zmätene a nahodne. Jak keby tvorcovia nevedeli aky putavy pribeh by mali do toho originalneho prostredia situovat a tak film obsahuje milion nacrtnutych motivov, ale ziadny nejde do potrebnej hlbky. Film nezachrania ani, ktori su z toho tiez riadne vykolajeni a dnes neohuri ani kvalitna technicka stranka. Vysledkom je film s nenaplnenym potencialom, ktory zacne rychlo nudit. Ked uz nieco podobne, tak odporucam Truman Show alebo Pleasantville. 5/10. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Prvý film od Alexandra Paynea, ktorý ma takmer celý čas nudil. Charakterizácia je nulová. Nikomu som neveril žiaden vzťah. A hoci myšlienka môže byť zaujímavá, jej prevedenie mi prišlo lacné, až televízne. Ak mám sledovať film o hľadaní samého seba, chcelo by to lepší charakter, lepšieho herca, ako je Matt Damon a lepšiu dramatizáciu. Hoci vo finále tam tá myšlienka je, a je aj pozitívna a funkčná v rámci celého príbehu, ale kým sme sa k nej dopracovali tak som dosť trpel. Ako experiment je to asi okej. Dokonca to nie je prvoplánové, ako by sa mohlo zdať a určite tam je veľa vecí, ktoré sa ostatným divákom budú páčiť viac ako mne. Ale subjektívne... toto išlo veľmi mimo mňa. Chau a Waltz sú ale skvelí. Ale to je za mňa asi tak všetko. Payne by nemal robiť príbehy, kde treba využívať CGI. Narúša to výrazne jeho rukopis. Pre mňa sklamanie a nuda. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Nejak mi vobec nie je jasne, o com tento film, v ktorom je aj par zmensenych ludi, bol. Sleduje sa celkom pohodovo, ale vypnut v polke, tiez sa nic nestane. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Sympatický film, plný různých vizuálních nápadů, který mi však přišel po stránce scénáře takový nějaký. Ať se to týkalo celé té fikce okolo zmenšování, tak i samotného ústředního děje, který skáče mezi tématy a ve finále trochu vyšumí. Po zhlédnutí mám sice takový příjemný pocit, že jsem zase jednou viděl něco netradičního, ale zároveň se nelze zbavit myšlenky, že s takovým námětem by bylo možné zajít ještě o mnoho dál. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Máločo, sa v dnešnej filmovej produkcii zavŕtalo do aktuálneho ohyzdného ľudského bytia tak, ako tento Payneov snímok. Zrejme aj kvôli tomu, malo toto dielo slabý finančný úspech. Proste sa nikto nechcel pozrieť do zrkadla. ()

Ajinka126 

všechny recenze uživatele

Tento nápad je za hranicí mého chápaní. Proč by to sakra někdo chtěl? Jak by asi mohli žít v souhladu s lidmi normální velikosti, když je po jednom kýchnutí smetete ze stolu?! WTF? ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Chce se mi říci "jak na nový rok, tak po celý rok". Je pravda, že v roce 2017 jsem filmy hodně zanedbával a to se podepsalo také na mém počtu hodnocení (k ročnímu shrnutí jsem se ještě nedostal, ale ty počty budou opravdu prachbídné) a tak doufám, že rok 2018 bude lepším a že tato první vlaštovka mi to pomyslné "filmové jaro" udělá. Nicméně zpátky k filmu, čisté 4 hvězdy to nejsou, ale Zmenšování jsem si opravdu nad míru užil. Spousta vtipných scén, zajímavý nápad a myšlenka. Vytknul bych snad jen tři věci - první je stopáž (2h15m už bylo celkem dost) a místy se děj trošku táhl, druhou věcí byl na mě až moc často se objevující "eko-bullshit" odkaz a třetím je konec - ten se tak prostě nějak stal, aniž by to někdo čekal a měl nějaké vysvětlení, jen jsem tak nevěřícně zůstal sedět a divil se, jestli to je jako už opravdu všechno. ()

zdepapepa 

všechny recenze uživatele

Představte si, že si uděláte knedlo, zelo, vepřo. Po dvou soustech vyhodíte do koše knedlo i vepřo a pustíte se pouze do zelí. Po hodině konzumace zjistíte, že by to bylo lepší dohromady i s tím ostatním, tak z koše narychlo vylovíte těch pár kousíčků vepřového a jeden knedlík, které se nedotýkaly ostatních odpadků. Jakkoliv ale to původní jídlo mohlo být vynikající, objem zkonzumovaného zelí přebíjí všechno ostatní. Místo zajímavé NWO alternativní budoucnosti (jakkoliv vzdálené logice a zákonům fyziky) jsem se dočkal čehosi, co je zřejmě "comfort zone" pana Payna - krize středního věku/druhá míza bílých mužů. I to by se dalo překousnout, ale film má další neduh (o kterém lhal trailer) - parafrázuji slavnou větu Syndroma z Úžasňákových: "Pokud je všechno malé, tak nic není malé." V důsledku tohoto faktu se ani moc nedá hovořit o speciálních efektech, když většinu filmu nejsou vůbec potřeba (přitom jsou dostatečně přesvědčivé). Výsledné poučení? Nepište recenze na ČSFD těsně před obědem. ()

Reklama

Reklama