Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 1

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

"Komedie" je tohle jen do chvíle samotného zmenšení, což je tak v první třetině filmu. Do té doby sledujeme, jak se ústřední dvojice rozhoduje zda do toho jít nebo ne a ukazují se paradoxy malého světa. Potud OK a distributor nelhal. Od chvíle zmenšení ale dojde k úplně jinému filmu, který se mění na takové nějaké nijaké pre-postapo životní drama a jakákoliv zajímavost porovnání velkého a malého světa je totálně upozaděna a eliminována a my sledujeme úmorný život průměrného človíčka v "klasickém" nerovnostářském světě a okolní životní smutná dramata... zííív. A úplně se následně vytrácí nějaké cokoliv ohledně zmenšování, z celého děje. Jak kdyby nejprve tvůrci vymysleli nějaké drama, ale bylo jasné, že na to nikdo nepřijde. Tak je napadlo zmenšování, které ale bylo jen trailerovým lákadlem, nijak podstatné pro samotný příběh. Výborný nápad, totálně zprasený a zahozený. Samotný film byl na poměrně silné ***, ale za tenhle "podvod" jen **. ()

Praxis 

všechny recenze uživatele

Nezajímavá esence nudy a utrpení. Originální zápletka s velmi zajímavým začátkem - prvních dvacet minut je fakt super, a pak najednou spadne klec - malá klícka pro pidilidi, ale nějak jsem asi nebyl cílovka tohoto filmu. Měla to být komedie? Aha, usmál jsem se všehovšudy jednou - na konci, když spadla skála. Mělo to být drámo? Aha, ale nějak nevím o čem... Měla to být sci-fárna? A kde to teda bylo sajens fikšn? Možná eko zápletka? Tak teda nějaké ty akční scény? Pořád jsem čekal na nějakou akci, až jsem zjistil, že tam žádná nebude. Ehm, já nevim... Film pro úzkou sortu diváků. Divácky atraktivní téma, ale v nudném pojetí. Snad jen ukecaná Vietnamka tomu dodala trochu šťávy, jinak to byly dvě hodiny nudy a protrpění. 40% ()

Baronne 

všechny recenze uživatele

Tak výbornej nápad tak blbě použitej a natočenej. Heslo tohohle filmu je nevyužitej potenciál. Navíc to směřuje strašně rychle dopředu, což bych pochopil u psaný trilogie v jednom filmu.. Je to škoda, fakt si myslim, že líp napsaný by to mohlo bejt skvělý, ale pro mě teda zdaleka nebylo.. ()

JJ.Gibson odpad!

všechny recenze uživatele

Původně jsem se na tuto komedii opravdu těšil, protože nápad zmenšování lidí, aby Země přežila, mi přišel fantastický a originální! Ale to, co jsem dostal, byla trestuhodně zpackaná příležitost o něco nového. Zaprvé bych chtěl zdůraznit, že se v žádném případě nejedná o komedii. Za celých 135 nemáte šanci se zasmát ani jednou. Proč?? Protože to prostě není vtipné, není zde žádná humorná situace. Celou dobu sleduje nesnesitelně nudného životem zničeného Matta Damona a to vážně nenadchne. Furt se snaží dostat ze své ulity zkrachovalce, ale moc se mu nedaří. Až se zde objeví jeho spása, vietnamka uklízečka, která si prošla peklem a přišla o nohu, žije někdy v minislumu a to je pro Matta zkrátka a dobře terno! Stane se přesně to, co se stát má. Musím, říci, že jsem snad nikdy neviděl film, který by bych tak bezpohlavní, bez drivu, bez špetky nadšení a bez humoru. Začal jsem u toho skládat puzzle, jinak bych to dozajista vypnul! Radím, nemarněte čas u toho nudného pokusu o zajímavost! O to více mě udivuje, že tolik "známých ksichtů" se na tomto nepovedeném snímku podílí... ()

Womanizer 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí traileru jsem se těšil. Ale film mé očekání nesplnil, bohužel, bylo to zbytečně dlouhé, pomalé a pomalu bez zápletky.. nebo? ()

sonnak 

všechny recenze uživatele

Hele upřímně - tahle kulišárna se snaží mířit do tolika terčů, že pořádně netrefí ani jeden. To (a klasicky ulhaný trailer) podle mě vysvětluje hodnocení i přes nesporné kvality. Ty překvapivě leží v komické rovině a fungují nesmírně dobře díky Waltzovi a Chau. Je to divnější film než se zdá. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Je to hodně velká agitace, ale je pojata tak epicky a místy absurdně, že jsem se prostě jen díval dál a dál, i když se mi chtělo spát, protože jsem chtěl vědět, jak to vlastně skončí. Jasně, unesený ze závěru nejsem, ale díky hereckým výkonům, vizuální stránce a scénáři tohle není jen bohapusté plácání, ale to poselství v tom je. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Podle názvu jsem očekávala, že půjde o bláznivou komedii, ale to se nestalo. Však i v našich končinách jednu takovou můžeme najít. Bohužel zde chybí nějaká akce, dobrodružství a humor. Ani k zamyšlení tady toho moc nebylo. Jenom sledujeme cestu nějakého chlápka, který hledá svůj pevný bod v životě, kde už by konečně zakořenil. To bylo celkem málo. Nejvíce zapomatovatelné figury jsou Vietnamka bez nohy a Dušan. Na dvě hodiny taky dost málo. ()

Britney75 

všechny recenze uživatele

Ne, že by mě to úplně nadchlo, ale v jádru to byl vtipný kousek i když naprostá blbost, pro mě těžká dvojčička za Matta Damona ()

Kaluž 

všechny recenze uživatele

Setsakra promarněná šance na satirickou pecku desetiletí. Neotřelý nápad, výborný koncept, skvělé obsazení, svižný úvod… a najednou se ten pečlivě vystavěný narativ stihne ještě před půlí rozpadnout. Na scénu nastoupí Dušan Markovič, dění na plátně víceméně přestane dávat smysl a vy až do závěrečných titulků pomalu umíráte nudou. Kdyby tam ta Kristen Wiigová vydržela a nahradila tu otravnou vietnamskou aktivistku, mohlo z toho klidně být slušné vztahové minidrámo. Namísto toho však dostaneme jen výstřední a lehce úsměvnou kritiku společnosti zabalenou do ne moc povedeného filmu. Tohle mě moc mrzí, protože Alexander Payne jinak umí. ()

slunicko2 

všechny recenze uživatele

Pseudofilosofický nádech snímku se má k moudrosti jako melta ke kávě. 1) Film je takový nijaký, nevýrazný, zamlžený. Téma nedosáhlo svého naplnění. 2) Upřímně řečeno, jediné, co se mi opravdu líbilo, byla operace zmenšení. Jinak jsem se celou dobu trochu nudil. ()

PogoJoe 

všechny recenze uživatele

70%. Pocitově je to tak mezi 3 a 4 hvězdami, ale zaokrouhluji nahoru, protože se mi tu pár věcí líbilo - hlavně několik vtípků, někdy až gagů, které mě zde rozesmály (k čemuž asi i pomohla atmosféra v hledišti kina při CSFD projekci, kdy se lidi okolo smáli poměrně často); dále skvělý Ch. Waltz - ten mě fakt bavil :-) i přes málo prostoru, který zde dostal; zajímavý námět, který ovšem šlo asi využít i lépe: obzvlášť ke konci mi film přišel trochu rozpačitý, zkrátka vyšuměl. Když už je tento námět brán s nadhledem, mohlo se na komediální strunu tedy přitlačit ještě mnohem víc. Potenciál tu byl. ()

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Veľmi príťažlivý námet, ktorý ma lákal aj na návštevu kina. Tú som nakoniec nezrealizovala a po pozretí ma to (našťastie?) veľmi nemrzí. Všetko je veľmi príjemné, ľahké, rozhodne si vo svete malých človiečikov oddýchnete. Je tu pár naozaj skvelých momentov; vtipných aj vážnych, samotná myšlienka zániku a zachovania ľudstva je fajn. Ale potom niekde v pozadí je ten naopak nepríjemný pocit - že táto myšlienka ponúkala oveľa viac možností, ktoré sa niekam úplne vytratili. Mattíka mám predsa len radšej strateného, keď potrebuje zachrániť než v roli toho záchrancu. Ale jedno by ma zaujímalo... či by ma vôbec museli zmenšiť, aby som sa dostala do Leisurelandu... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Trailery mě kdysi hodně nalákaly, pak se objevily první recenze a já začala cítit průšvih. A o něm jsem se bohužel přesvědčila. Něco tak nudného, dlouhého, kdy nervózně pokukujete po hodinách a přejete si, ať už je konec, jsem už nějaký ten pátek neviděla. A navíc jsem asi čekala vtipnou komedii, ne rozplizlé nic, které se místy tváří jako antiutopie. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Leisureland - takhle podle některých by měl vypadat svět těsně před apokalypsou (konzumní ráj na zemi, bez kriminality, naplněný plytkými, tj. zážitkovými, činnostmi atd. - i když se občas vyskytne nějaký drobný problém, jako je kerblík, který jsem před chvilkou zaléval.) Podle jiných jde zde o realizaci Nového světového řádu (NWO - pozor, všechny tři slova jsou přímo naditá významy: jde o něco zbrusu nového, všezahrnujího, ein Volk atd. a tak konečně nastane řád a především pořádek), jak si jej můžeme představit z projevů (nejen verbálních) jeho vládychtivých propagátorů. A ještě podle jiných jde jen o rodinnou tragedii manželů Šafránkových, o problém "ucuknutí" v poslední chvíli, a navázání nového multi-kulti vztahu v druhé části filmu, která je již méně zajímavá. Pozn. 1: Problém "zmenšených" lidí byl ostatně již literárně popsán ("Liliputáni" z Guliverových cest Jonathana Swifta), dnes samozřejmě ho lze popsat s daleko větší invencí a naléhavostí. Pozn. 2: Zmenšování je spojeno s totálním odbouráním rasových předsůdků, národních bariér, jazykových omezení, tradic budovaných celými generacemi. Vyplývá z toho, že Hitlerova čistota rasy byla jeho základním omylem?, že smíšeným, nezakotveným (zmenšeným) pospolitostem se dá vládnout snáze a efektivněji? Zakřičet: "We are ready!" zvládne přece každý. Pozn.3: Ještě jeden případný názor (Matty****), který vytrhávám z kontextu, aby více vynikl: "Celý nápad se zmenšováním mi přišel jako gimmick, sloužící víceméně jen k jízlivému komentáři, co jsou lidé ochotni podstoupit kvůli zlepšení svého sociálního statusu." ()

ilemas 

všechny recenze uživatele

Zpočátku jsem chtěl dát tři hvězdičky, pak dvě, ale jak se film vyvíjel, tak nakonec dávám pouze jednu. Dle hodnocení jsem nic od toho nečekal, ale bylo to mnohem horší než jsem si myslel. Ve filmu schází sebenší akce, dobrodružství, více triků, napětí. Na komedii více situačních momentů. Myšlenka je sice výborná, ale hrozně nevyužitý potenciál, od poloviny filmu s otravnou beznohou vietnamkou, kterou Dammon ještě vyšuká mě to úplně přestalo bavit. To už je mnohem lepší naše komedie „Což takhle dát si špenát" nebo „Miláčku, zmenšil jsem děti". ()

easaque 

všechny recenze uživatele

1* V době vzniku filmu mě Zmenšování lákalo a jen postupně zmenšující se hodnocení odrazovalo. Trvalo to až do doby, než jsem díky ČSFD dostal na měsíc zdarma Filmbox a tam jsem ho mohl zkouknout. Nečekal jsem žádné zázraky a žádné překvapení se nedostavilo. Už téma byla poněkud nesmyslné, ale věřím že režisér věděl do čeho jde a jen se snažil z něho vytěžit co šlo. I když provedení je slušné, tak vlastní příběh nenabízel moc možností kam se rozběhnout. Vznikl z toho docela nudný, utahaný, lehce filozofický, ale spíš moralistický film o záchraně naší planety z důvody nedostatku potravin a zdrojů. Autor však ignoroval podstatný znak lidského chování a ve filmu se nevyskytuje snad jediný násilnický záporňák, takže jde o totální sluníčkářskou utopii. Film se na můj vkus bral dost vážně a chyběl humor i nadsázka a za to dávám nakonec jen jednu hvězdu. [ PŘÍBĚH: 1 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1 /// ART: 0 /// STYL: 2 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

Reklama

Reklama