Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

venalce 

všechny recenze uživatele

Poněkud netradiční film o krizi středního věku. Došlo i na enviromentální témata a jsem ráda, že rozuzlení nebylo tak kýčovité, jak se nabízelo. Plusové body jdou i za opravdu netypickou romantickou dvojici, konečně měl někdo odvahu na něco vskutku exotického. Přišlo mi trochu úsměvné, jak si hlavní hrdina neustále stěžoval na špatnou výslovnost svého příjmení, ale sám ho nevyslovoval hezky česky...to už dopadl lépe jeho srbský kamarád Dušan. ()

Timak 

všechny recenze uživatele

No, takže komedie je asi hodně silné slovo - čuměl jsem na to 2 dny (po částech) a teda absolutně mě na tom filmu nebavilo vůbec nic. Pak se objevila Hong Chau a začalo mě to zajímat. Jenže jakmile film začal řešit eko-globální problém, tak to začalo být ale opravdu hodně špatné a Hong Chau přestala být zajímavá. No a konec - to bylo jako co? Nechápu, jak něco takového mohl Alexander Payne napsat (a ke všemu to psal 2 roky - to prostě nepochopíš). A i když ten samotný nápad se zmenšováním mi přišel docela cool, tak musím souhlasit s ostatními komentáři, že je to vlastně hrozně špatná a bohužel i nosná myšlenka. ()

VasaX 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jsem se těšil na komedii/drama, a dostal jsem v podstatě jen to drama. A ani to. Protože toho drama tam zase tolik není. Člověk se těšil na humorné nebo dramatické dolování Gulliverovského tématu, a ono je to nakonec jen povrchová těžba krize středního věku bílého muže střední třídy s pár náťuky různých témat (asi abychom viděli, co nám můžou filmaři nabídnout, kdyby chtěli). Ne, není to kravina nebo úplně špatný film, vlastně se na to kouká tak nějak hezky, poklidně. Je to takové rozjímání. Asi jako když sedíte v chladnoucí vaně a přemýšlíte, jestli si připustit teplou, nebo už vylézt ven a ztratíte se v tomhle dumání. Tak či onak, tohle je promarněná šance, kdy se dalo adresovat spoustu témat. Ale vybrala se tady ta krize identity. Něco jako když Příchozí byli hlavně o paní překladatelce. Ale to bylo alespoň poutavě zpracované a směřovalo to odněkud někam. Downsizing je bohužel prostě... "meh". ()

VanTom 

všechny recenze uživatele

Divný, nezaměřený snímek se mnoha věcí jenom dotkne a rychle je zase opustí, takže ve výsledku pojednává… o čem? Středostavovský strejda Šafránek se nechá zmenšit, z kteréhož faktu vůbec nic nevyplyne, protože v utopicky idylickém Pohodově to vypadá stejně jako venku (otázka: kdo vyrábí všechny ty dokonale věrné a funkční miniatury za setinovou cenu?). 'Zmenšování' není komediální, satirické, natož katastrofické či "biblické" (nechci spoilerovat), ale ani pořádně vědecko-fantastické, ekologicky angažované, sociálně kritické (existence chudinských slumů) nebo romantické (s panovačnou jednonohou Vietnamkou?) a nebavilo mě. ()

Sany33 

všechny recenze uživatele

Zmenšovanie je aj napriek výraznej zmene smerovania uprostred minutáže zaujímavým filmom, no taktiež trochu ťažkopádnym a predvídateľným. Ekologické posolstvo je v závere zosmiešnené a osobná rovina príbehu neponúka žiadne výnimočné svedectvo. Čo je horšie, v Paulovom živote ani niet v čo dúfať, len že sa z neho nestane úplná padavka. Nestane, chvalabohu. V úvode a aj na konci je však stále len jedným človekom z milióna, ktorého nečakajú žiadne veľké veci. Je užitočný a nie je na oštaru. Obhájil svoju česť, no ako filmová postava napriek všetkému zlému aj úžasnému, čo sa mu prihodí, neponúka veľa inšpirácie. To je najmä vec scenára, ktorý sa postave skôr deje miesto toho, aby ho ústredná postava poháňala vpred. Matt Damon podáva veľmi dobrý a vyvážený výkon a už počas sledovania filmu tušíte, že bez neho by film nezískal toľko pozornosti a azda ani ten takmer 70-miliónový rozpočet. Urobil filmu medvediu službu, poviete si, veď vyčerpateľnosť pozemských zdrojov je ozaj téma, ktorá by mala trápiť tieto generácie. 55% ()

blackJag 

všechny recenze uživatele

Jestli máte po zhlédnutí traileru pocit, že jde o ten druh filmu, ze kterého by na vás mohl vybafnout Rick Moranis, tak na něj radši nechoďte, budete zklamaní. Trailer opravdu není sestaven úplně férovým způsobem - řada scén z něj ve filmu ani není a výrazná a důležitá postava v něm třeba není vůbec (povaha traileru a povaha výsledného filmu jsou tak naprosto odlišné). S odhledem od této kulišárny, která dozajista měla do kina přitáhnout početnější davy, lze konstatovat, že nejde o vyloženě špatný film. Nepočítá se zde s prvoplánem, satirický význam určitých scén má svou váhu, na druhou stranu není film úplně promyšlený a o spoustě jeho aspektech dá se polemizovat jako o zbytečných, hnaných na efekt - což je myslím tak nějak v rozporu s myšlenkou filmu. 60% ()

klima777 

všechny recenze uživatele

Snažím se žít zodpovědně. S úctou k přírodě. A nechci být malý člověk... ------------ Downsizing si pravděpodobně zaslouží tři hvězdy. Zkrátka se míjíme. ()

svobik 

všechny recenze uživatele

Solidní peklo. Nenapadlo by mě, že Payne to dokáže tak zprasit. Oceňuju originální premisu, díky které je začátek minimálně zajímavý. Bohužel první a druhá půlka jsou jako dva naprosto odlišné filmy, tomu druhému navíc zásadně podráží nohy Číňanka napřesdržku. V kostce - vůbec to celé nedrží při sobě, nenaplňuje to velký potenciál a přebývá tomu tak 45 minut. Škoda, těšil jsem se. ()

JohnSmith 

všechny recenze uživatele

Až do párty u Dušana to bylo fajn a zajímavé, ale pak najednou upadlo tempo a byla z toho nuda. Škoda, protože nášlap byl dobrej. ()

Pedross800 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct ale já se dost u tohoto filmu nudil a z té nudy mě dokázala vytrhnout asi jen ta tu tolik proklínaná vietnamská otravná disidentka a generálka, kterou na slovo poslouchal i slovutný Damon, Ta byla luxusní! Vše kolem bylo nedotažené, často absurdní a odpad si zasluhující. Jednu chvilku se kocháme jako miniaturní človíčkové tou scenérií obrovských listů a rostlin a maxi hmyzu aby na druhou stranu jsme dlouho cestovali s hrdiny na jejich pidi lodičce norským fjordem v rozlišení 1:1.....níkomu nedocvaklo jaký je to nesmysl?.... jedna rybka, vetší vlnka a jejich pidi lodka a celá jejich pidi existence by vzala za své??? Stejně jako absurdita existence původní kolonie uprostřed reálného světa bez jakékoliv ochrany?? Kočky, krysy by si na těch pidi lidičkách pochutnaly hodně rychle. Chápu, že tady se hrálo jinak a na jiná satirická témata a vytváření obrazu naší současnosti, ale pro mě to musí taky mít trošku reálnosti v tom scifi světě, který se jinak tváří absolutně vážně. ()

Jaro.Krafcik 

všechny recenze uživatele

Film bol parádne rozbehnutý. Síce ako komédia nie, jedna vtipná scéna bola ozaj málo. Ale čo prišlo v druhej polovici filmu, značný úpadok. Azijská upratovačka byť vo filme nemusela. A hlavne ten záver kde sa to už hrá na veľku drámu. Škoda, tak dobrý námet a tak slabo využitý. 3* ()

Kurikmoon 

všechny recenze uživatele

Nápad síce zaujímavý, myšlienka jasná, ale... Okrem výlevu tej očarujúcej aziatky( v prvej časti, sen každého podpapučiaka) tam moc emócie nebolo. Také prázdne.... Neodporúčam. Žiadna extra akcia, dej, ani emócia. Aj tak Vám z toho nevzíde, žiadne šukanie(teda pozeanie) z lásky. Možno z ľútosti. Takže na to kašlite. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Bože, ten film je doslova a do písmene o ničem.Téma zmenšování je zde naprosto nevyužito, slouží jen k unylé ideové agitce v odlišných poměrech, to je vše. Vtípků je naprosté minimum, jediná zábavná věc je Dušan. Po Paulově zmenšení se přeneseme do utopického světa mrňousů, kde se chvíli plácáme a šup do ghetta, šup cítit se provinile, šup prozřít a uvědomit si co je doopravdy důležité a šlus. To je prostě všechno, fakt nekecám. Ona totiž není zábavná ani ta vata,do které bývají podobné filmy zabalené. A to spolu s nevysvětlitelně dlouhou stopáží dělá z tohoto filmu věc hodnou zapomnění. Matt hraje dobře svojeho pupkatého tatíka, ale to nestačí. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Naprosto děsně zpracované sci-fi, jehož potenciál nebyl ani ze zlomku naplněn. Režijně úděsně unylé, scénáristicky podivné a jediné co lze pochválit jsou výkony herců, kteří se snaží seč můžou, aby alespoň trochu pobavili diváka, když režisér na tento fakt zapomněl. Škoda, ekologická agitka mohla být sevřenější a palčivější. Film vlastně neřekl vůbec nic. ()

blackkocour 

všechny recenze uživatele

V poslední době trpím v určitých intervalech, patřičné až skomírající deprese. Nemám náladu si leštit bambus, plýtvat nezdravým jídlem, a už vůbec nepřemýšlet nad tím, co se stane, když se nebudu o planetu dostatečně starat, a jednou v prudkém okamžiku všechno zmizí a skončí, jako mé hovno v záchodě. Všechno musí přeci skončit. Například, moje zbytečná existence, která má pořád potřebu všem na světě cpát svoje všeználkovské názory na všechno, a nasírat svými intelektuálními poznámky. Jsem pro všechny ještě blbý puberťák, s myslí dvanáctiletého autistického blbečka, s nadvázankou nad předkožce. Pokud se tudíž někdy rozhodnu pro jednou a provždy skapat, a ulehčit tím životy asi miliony lidí,  určitě si pustím tenhle film, a konečně pochopím smysl života. Matt se moc nudil, aby k téhle zvláštní eskapádě zapřisáhl svoji duši. Nevím, s jakým poselstvím chtěl film vyhrát, (pokud to vůbec mělo být v plánu), ale co jsem z toho pochopil, a to je u mě velice výjimečné, že bych někdy něco pochopil a blbě nekýval hlavou, to jak se svým životem vynaložíme, záleží jen na nás. Chcete zachránit svět s vietnamskou pijavicí, nebo zmenšit se na velikost hřebíčkové hlavičky? Klidně, jen se dvakrát rozmyslete, jestli do toho opravdu chcete jít. To je asi všechno, co by vám otrok moderní společnosti mohl dát. Doufám, že dostanu za to Nobelovou cenu míru, a poukázku na auto zdarma. ()

Soweek 

všechny recenze uživatele

U Downsizingu máte 2 možnosti. Varianta jedna - budete u toho přemýšlet. Pak filmu zákonitě musíte dát odpad, protože celá premisa tohoto snímku - nechat se zmenšit, protože se z několikanásobní Vaše jmění - je naprostý nesmysl. Film předpokládá, že když budete malinký, tak Vás přece všechno musí stát míň - jíte malinké jídlo, pijete malinkou colu, spotřebováváte tedy míň? Jenže ono to není tak jednoduché. Malinký mobil přece nebude levnější, naopak vůbec vytvořit tak malý telefon bude velmi nákladné. To platí prakticky na všechno, od elektroniky, po matraci, na které spíte. Vůbec už nemluvím o službách, Vaše připojení na internet pravděpodobně nebude levnější, jen proto, že jste malý. Varianta dvě ( kterou jsem volil i já ) - odprostíte se od nedomyšlenosti pointy a budete se snažit si film užít. Jenže ani tady Vám snímek nejde moc naproti. Přepálená stopáž filmu, ve kterém se toho málo děje Vás spíše nudí, závěr nemá pořádné zakončení a označení "komedie" tu je zbytečné. Ono se totiž není ani čemu pousmát. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Myslím, že každý od tohoto snímku něco čekával, ovšem jsem přesvědčen, že správný odhad měla nakonec jen hrstka diváků. Já osobně viděl film jako ryzí romantiku, s hodně odlehčenou zápletkou, s humorem postaveným na daném tématu a se spoustou dech beroucích efektů, ovšem netrefil jsem se z toho prakticky do ničeho. Romantika se zde tedy možná objevuje, ale není to ten typ klasické romantiky, zde se řeší spíš její odvrácenější strana. Za odlehčenější by se dal pak označit snad jen prostřední úsek filmu, zbytek ovládají dramatické pasáže, zabývající se i takovými tématy, jako smysl existence, no žádná sranda. O vtipnou situaci divák též nezavadí snad za celou dobu, pokud tedy nemá chvílemi krapet zvrácenější smysl pro humor a co se efektů týče, pár skvělých momentů v tomto ohledu se zde skutečně najde, ale zrovna na efektech tento snímek též vážně nestojí. To, že jsem ovšem dostal ve výsledku zcela jiný film, než jsem očekával, není rozhodně ale výtka, spíš překvapení, které ovšem nemrzí, neboť Zmenšování mě v dané podobě vůbec nezklamalo, možná spíš i naopak. Zásadním plusem filmu je každopádně opravdu originální zápletka. Sice není nikterak strhující, napínavá, či úplně výrazná, ale oslovilo mě, jakým směrem se ubírala, ten zminiaturizovaný svět mě fakt pohltil a příběh ústředního hrdiny byl též nápaditý, neokoukaný a zajímavý. Závěr pak sice zaváněl kýčovitostí, ale to se dalo velmi lehce odpustit. Horší to bylo ale s atmosférou, která se tvůrcům nepodařila vůbec navodit a vizuálem, který byl naprosto nevýrazný. Herecky je bylo pak zase ale už vše v pořádku, Damon sympaťák, Waltz nepřehlédnutelný, a tak škoda jen té vietnamky, o kterou bych si neopřel ani kolo, zde se castingový výběr dle mého mínění hrubě seknul. Zmenšování je zkrátka snímek, který určitě nedocení všichni, má to své plusy i zápory, u mě ale převládají tedy spíš ta pozitiva, takže proč tomu nedat šanci ;-). ()

KennyNevym 

všechny recenze uživatele

Z tohole filmu mám děsně smíšený pocity. Bavilo mě to, ale zároven se mi otevírala kudla v kapse. Snaží se to doručit deep message, ale je to strašně pitomý (což není špatně). Úplně by stačilo, kdyby si tvůrci vybrali jeden koncept a toho se drželi. Takhle je to akorát divný a dlouhý. Kdo půjde do kina udělá dobře, když odejde tři čtvrtě hodiny před koncem. ()

Reklama

Reklama