Reklama

Reklama

Zmenšování

  • USA Downsizing (více)
Trailer 3

Proces zvaný celulární miniaturizace vyvinuli norští vědci jako jeden z léků na hrozící přelidnění planety. Malí lidé míň snědí a zaberou míň místa, to dá rozum. A aby do tohoto programu vstupovali lidé houfně a s nadšením, provázejí ho gigantické ekonomické výhody a trvalý pobyt v mini-milionářském ráji Leisureland. Vidina zbohatnutí do programu přivede i Paula Safranka (Matt Damon) a jeho ženu Audrey (Kristen Wiig). Bezdětní čtyřicátníci s nudnou prací a neútulným bytem stejně nevidí lepší životní perspektivu. Po absolvování vstupního pohovoru následuje nutná úprava (všechen tělesný porost a plomby musí pryč) a pak už narkóza a samotná miniaturizace. Když se deseticentimetrový Paul probudí „na druhé straně“, dozví se, že Audrey nakonec vycouvala. Bohatého, ale opuštěného Paula naštěstí nenechají dlouho truchlit jeho noví „přátelé“, srbský playboy Dušan (Christoph Waltz) a jednonohá vietnamská disidentka (Hong Chau). S nimi toho prožije během pár týdnů víc než za celý svůj dosavadní život a uvědomí si, že i v malém světě lze prožít velké věci. (CinemArt)

(více)

Recenze (485)

Lukoboss 

všechny recenze uživatele

Problémem tohoto filmu není jen stopáž, která je úplně šílená, protože se příběh-nepříběh neskutečně táhne, ale taky to, že tvůrci podle mě vůbec nevěděli, co s tím chtějí udělat. Jmenuje se to Downsizing, má to být sci-fi (i dle ukázek se to nabízí), nicméně problematiku zmenšování máme cca po půl hodině za sebou a pak už se o tom ani nějak moc nemluví, resp. je to tam úplně zbytečný. Cca v půlce filmu pak přijde na scénu neskutečně otravná a nesympatická H. Chau, která přebírá otěže filmu a celý se to začne točit kolem ní. V tu chvíli mě snímek skoro přestal zajímat a M. Damon, ani Ch. Waltz už to nezachránili. Postava M. Damona neví, co se sebou, je takovej ztracenej ve svým vlastním životě, a tak tam s ním cloumají až do závěru filmu, přičemž nemůžu ani říct, že by se tam např. něco zajímavýho stalo. ()

KoRner 

všechny recenze uživatele

Vegetariánska eko agitka, nezmyselne naťahovaná, dosť diskutabilná. Začiatok slušný, postupne vyprázdňovanie deja však nudí a nedá priestor ani hereckým esám ako Christopher Waltz. ()

Devadesát Dva 

všechny recenze uživatele

Atmosféra příběhu, samotný námět a myšlenky okolo něj vás pohltí stejně jako úsměvy Christopha Waltze. Trošku přehumanizovaný snímek, na kterém je hlavní vadou jeho nekonzistentnost, na jednu stranu se vypořádává s ekologií, přežitím a s vším tím, že vůči vesmíru jsme nic, speciálně, když si zničíme planetu, na druhou stranu tomu chybí emoce, chybí tomu hodně lidských elementů, je to jen taková konzervativní empatická limonáda. Film je poněkud teatrální. Scéna, kdy Damon tripuje a všechny segmenty okolo Christopha Waltze mě ale bavily. Jakožto Paynův fanoušek od 'Bokovky' sleduju jeho práci a tak jsem do tohole šel i navzdory hodnocení. Stopáž značně přestřelená, i když ten záměr vyprávět příběh takhle chápu, ale dalo se to osekat nádherně na kratší a možná i lepší film. ()

Wally 

všechny recenze uživatele

První půlka filmu mne překvapila skvělým námětem, vypadalo to na koukatelnou zábavu a byl jsem zvědavý kam to bude směřovat....druhá půlka filmu byla zklamání...najednou se začala řešit 'těžká' témata od ekologie po sociální rovnost až přežití lidstva... V podstatě šlo vše do kopru nástupem vietnamské disidentky, která byla vyloženě na facku... Film dvou tváří, který mne ve finále nebavil. ()

Han22 

všechny recenze uživatele

Na Zmenšování jsem se opravdu těšil. Výsledek? Naprosto zabitý geniální námět. Není tu žádná interakce malého a velkého světa, zajímavé scény, není tu nic vysvětlené (jak můžou malí lidé dýchat velké molekuly kyslíku, kde se berou malé věci atd..) Je jen drama se sci-fi námětem, kde by to zmenšení vůbec nemuselo být. A i jako takové je to o ničem. Hrdina je nevýrazný, po rozchodu s manželkou se plácá od ničeho k ničemu, nic nedokončí a nakonec skončí s ohyzdnou, protivnou a jednonohou vietnamskou uklízečkou. Režisér to využívá pouze k laciné sociální kritice - mezi zmenšenými jsou i chudinská ghetta a závěr sklouze s naprosto zoufalé ekoagitce s green deal vesničkou. A ještě ten Matt Damon, který opět rezignuje na jakýkoliv herecký výraz (přitom narozdíl od kámoše Aflecka hrát umí když chce) a přehrává ho nejen skvělý Waltz ale i ta vietnamka. Ztráta času a hvězdičky jen za nápad. ()

Gogo333 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu mě zaujal, je nám postupně představen program Zmenšování a následně předveden na Paulovi. Celé je to zajímavé a pořád se něco děje, že první 3/4h uteče jak voda. Pak se děj zpomalí a celé je to takové pochmurné a nezaživné jako život Paula, který přišel o svou ženu a snaží se nějak přežívat. Když se na scéně objeví jednonohá vietnamka, tak film opět ožije a díky vietnamce je velmi zábavný, jak háže jednu perlu za druhou. Bohužel ke konci tomu zase dochází dech a finále je takové tuctové. Škoda, že film nevyužil svůj potenciál, téma to je pěkné. 60% ()

tom.nosek 

všechny recenze uživatele

Trailer avizuje komedii, žánry na webu avizují komedii a přesto je to komedie jen málo. Ano, Dušan je naprosto vynikající a z hodnocení třech hvězd je jedna hvězda jenom jeho. Teda vlastně ještě jeho tepláků a žabek. Všechny postavy jsou vlastně dost fajn, ale film ke dnu táhne ta vážná dějová linka. Říkal jsem si, jak může mít komedie 135 minut, no nakonec jsem zjistil, že ta komedie má zhruba půl hodiny a zbylou zhruba hodinu a půl je drama o hledání sebe sama, ke kterému se ale lze jen velice těžce vztáhnout, protože Matt Damon se přesto přes všechno nemá zas tak úplně zle. Být to čistokrevná komedie, věřím, že by to mohlo být i na čtyři hvězdy. Bohužel ta vážná linka byla vážně slabší, spíš na dvě. ()

Hanys_ 

všechny recenze uživatele

Bizarní postavičky, fajnové camea, nepředvídatelný děj a v tom všem parádní uvěřitelný fotřík Damon, hledající nový smysl života. Těžce nedoceněný film. ()

ruhebitte2010 

všechny recenze uživatele

Docela originální a vtipné. Stopáž mohla být rochu kratší, přeci jen tam jsou i trošku nudnější části a ke konci se děj trochu vleče. 70 %. ()

F.W.Colqhoun 

všechny recenze uživatele

Yes, maybe I am a little bit asshole, but the world needs assholes. Otherwise where would the shit go out? Filmy Alexandera Paynea jsou roztomilé, vtipné a hluboce lidské příběhy o tom, že lidé jsou hloupé zlé svině - a kdo není, je prokazatelně nejhloupější ze všech. To vše servírováno s klasickým soundtrackem a v úhledné formě, která trochu mate a tímto zmatením baví - alespoň ty, kteří to tak cítí. K Payneovým idiotům Schmidtovi Jacku Nicholsonovi a degustátorovi vín Milesovi s tváří Paula Giamattiho se připojuje (skoro) doktor Paul Safranek (jehož nový soused se jmenuje Dušan). Dělal koninu matce a dělá ho i manželce, alespoň do okamžiku, než si tato v ne úplně vhodný okamžik uvědomí, že je "třeba začít myslet i na sebe"... Payneovi pokroucené Gulliverovy cesty do světa, kde lze žrát více, aby to stálo méně, nemohou udělat radost nikomu kromě morálních masochistů: Ti, kteří myslí na blaho planety, mají na mysli v první řadě na sebe, další jsou zlí nepoučeně a ti třetí mají z pnutí mezi nevědomostí a pokrytectvím fantastický byznys. Žádný div, že jsou v tomhle světě kataklyzmatické zprávy přijímány s klidem či s úlevou: People sucks. A výjimky jako jednonohé, obsedantně pomáhající vietnamské disidentky nestojí zato, aby se pro ně truchlilo; ty má v pácu Ježíš. Popřejme v duchu Alexanderu Payneovi trochu toho vnitřního klidu a štěstí. Anebo dáváme sobecky přednost jeho chytrým, pravdivým a vtipným filmům? ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

ani po několikerém snažení dokoukat film to nevyšlo a nevyšlo! V příběhu vidím snahu a úpornou,natočit něco co nikdo nenatočil.Asi.Damon mi zde nesedl.A ani mě nesedí ty kejkle s mysterioznem. ()

Milan25 

všechny recenze uživatele

Originální nápad, ale je to originální jen do doby, než Paul, Dušan a vietnamka odjedou do Norska. Od té doby tam nehraje roli vůbec žádné měřítko a celý nápad se zmenšováním se jaksi záhadně vytratí ve prospěch globální katastrofy. Zajímavý nápad a komibinace žánrů, ale hlavní myšlenka se ve scénáři bohužel utopila. ()

Adramelech 

všechny recenze uživatele

Zpočátku mi to přišlo spíš jako horor, tedy námětem a tísnivou atmosférou. V druhé polovině filmu se poukazuje na problém sociální nerovnosti, který ostatně existoval vždy a patrně nikdy nevymizí. Ke konci děj ztrácí na zajímavosti a příběh vyznívá dost ploše. Aspoň jsem se ale poučil, že „milovat se“ znamená „šukat z lásky“. ()

filipvrbik 

všechny recenze uživatele

Je to vskutku velmi zajímavý film, ale rozhodně to není komedie...Ze začátku tam jisté komediální pokusy jsou, ale pozdějí se to stává předapokalyptickou sci-fi, a film na mě působil dost skličujícím dojmem (gheto, "Noemova archa"), ale aspoň trošku odpočinek od čím dál únavnějších Marvelovek. Taky by mě zajímalo jak se film líbil pánům prezidentům prof. Václavu Klausovi a Donaldu Trumpovi :-) - to byl zase můj pokus o vtip....Chtěl jsem film hanit, že např. plomba nejde zmenšit,ale vše bylo promyšleno do nejmenšího detailu a narozdíl od ostatních si nemyslím, že film nevyužil potenciál, využil- jen to není pro naši společnost moc příjemné zjištění...viděno v kině... 80% ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Za mě moc dobře odvedená práce. Jak tu už kdosi psal, pokazila to poslední třetina (?) filmu. Ale ode mě 4* poctivé. M. Damon se nedá okoukat, pořád neskutečný univerzál. K. Wiig už dlouho zbožňuji a tady můžu akorát mrčet za málo prostoru, který ale nahradila opravdu vynikající H. Chau. Ale nejvíc zde asi bavil Ch. Waltz. Ten jeho xicht tomu celému tak nějak dodával tu komediálnost. Hrozně dobrej námět, ten jsem si užíval. I bych řekl dost originální, což už dnes nejde moc lehce. Mně asi nejvíc chyběla, ale holt to tam prostě nemělo asi být, větší konfrontace malých a velkých. Ale jinak za mě super! ()

Paldiny 

všechny recenze uživatele

Sakriš a ja som myslel, že idem do komédie a ono to bola nakoniec sociálna, ekologická a napokon aj post-apokalyptická dráma. Skrátka taký miš-maš všetkých možných subžánrov, ktoré spolu vytvorili dosť divný film. Netvrdím, že zlý, ale divný, príbehovo nepredvídateľný a na béčkový námet detailami prešpikovaný výlet do sveta malých ľudí, aký by vydal aj na celý seriál. ()

prezdivaka 

všechny recenze uživatele

Film je nejen úplně stupidní, ale i nesmírně dlouhý a díky tomu se příšerně vleče. Samotná motivace ke zmenšení je nelogická, dva mladí a zdraví Američané se tím chtějí zbavit dluhů? Tvrzení, že po zmenšení se všichni účastníci obohatí je jen dalším nesmyslem. Oni se přece vůbec nepodílí na ekonomice státu. Většinu času nejsou soběstační a celou miniaturní civilizaci musel někdo vytvořit. To by v západní společnosti nikdo zdravý nepodnikl, vždyť to rozjelo pár pomatených Norů. O malé se musí stále někdo starat, přenášet je, vyrábět jim vše od oblečení po potraviny. Kdo postavil domy? Zasadil stromy? Dovedete si představit, kolik by stál jeden miniaturní televizor v odpovídajícím rozlišení, na který se Paul doma dívá? Nebo mobil? A kdo by vyráběl součástky a stroje na jejich výrobu? Z jakých vláken se pletly svetry? A po několika letech všechno bylo. Těch otázek jsou stovky a film to vůbec neřeší. To, co by se u komedie odbylo mávnutím ruky je u téhle agitky problém. Už jen jedno zprvních setkání s miničlověkem byl blábol. Realitní makléř představoval minidům za směšnou částku a celé to točil minikameraman. V ruce měl adekvátně malou kameru, která měla vše stejné jako ta velká, včetně reklamních nápisů a log. Proč by se něčím takovým někdo zabýval, když je to z hlediska marketingu zbytečnost? Film jen kupí jeden nesmysl na druhý. Plavba po norském fjordu po minilodi? Co vlny? A samotná vesnice, která prý existovala roky? Co déšť a kapky vody? 13x větší? Mouchy a další hmyz. I malé kroupy by všechno rozbily napadrť. Perspektiva záběrů na lodi v zálivu byla také špatná, včetně deště nebo kapek na skle automobilů. Takže nejen že to bylo celé postavené na efektu zmenšení, ale celá myšlenka byla podložená nesmysly. Když už něco na tohle téma, tak: https://www.csfd.cz/film/2747-fantasticka-cesta/komentare/ ()

Jaro_slav 

všechny recenze uživatele

Bio etno fértrejd krůltyfrý urážlivá parodie na Vietnamku je naprosto trapná vražda toho, co asi mohla bejt dobrá komedie. Ale tu křečovitou snahu o vážnou filmařinu autorům fakt nezbaštim. 50% se zaokrouhlením dolu. ()

Reklama

Reklama