Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dramatický životní příběh z období druhé světové války, natočený podle skutečných událostí. Osudy holandské rodiny, která se rozhodne poskytnout útočiště Židům, skrývajícím se před nacisty. Udání.. razie.. koncentrační tábor Ravensbruck.. Nakolik dokáží sestry Betsie a Corrie snášet utrpení, nakolik se vyrovnají s palčivými otázkami víry v Boha v této mezní životní situaci? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (9)

Agnostik 

všechny recenze uživatele

Citlivě podané válečné drama z období druhé světové války čerpající z tématu holocaustu.Příběh dvou sester kterým se snaha pomoci pronásledovaným obětem vymstila utrpením v koncentračním táboře Ravensbruck.Film je divákovi přednesen formou vyprávění životního příběhu jedné holandské rodiny.Smutně krásné. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Útočiště je film vyprávěný v pomalém tempu, takže zpočátku působí takřka idylicky. Jen postupně, ale o to citelněji se do poklidného světa vkrádá hrůza a děs nacistické krutovlády. Útočiště ale nechce jen popisovat hrůzy, nýbrž vypovídat o naději, která neumírá ani uprostřed koncentračního tábora a která sahá za hranice smrti. Rozhodně ale přitom nejde pouze o nějaký prvoplánový "misijní traktát". Film (stejně jako kniha jež byla filmu předlohou) neuhýbá před bolestivými otázkami a nelakuje věci narůžovo. Navíc jej zdobí výborné herecké výkony, slušná kamera i režie. Škoda, že režisér vysloveně nadužívá tklivé hudební podkresy, takže je výsledek místy hodně uslzený. Větší syrovost (nejen) zvuku by neškodila... 80% PS: Pozor! Na českém DVD žel není originální zvuk, film je ořezaný na formát 4:3 (z původního 16:9) a sestříhaný zhruba o 30%. Netřeba dodávat, že ani jedna z těchto změn filmu příliš neprospívá... ()

Reklama

Mlle 

všechny recenze uživatele

Snímek, který strčí do kapsy mnohé pozdější filmy o holokaustu, a to přesto, že jsou drobnosti, které by mu bylo možné vytknout. Vyniká uměřenou civilností, realistickým líčením po sobě plynoucích událostí i jednotlivých dnů v koncentračním táboře. Sledujeme skutečný, relativně prostý příběh a reálné emoce, celkové vyznění je přitom o mnoho depresivnější, než kdyby nás autoři utápěli v bahně rozbředlého sentimentu s uměle exponovanými momenty. Plně si tak uvědomíme i absurditu toho, že nejvíc lidí v koncentračních táborech umíralo v posledním půlroce před skončením války. Film o pomoci bližnímu, o síle víry, utrpení, o lidské nedokonalosti i povaze člověka v různých situacích. Nezbývá než doufat, že není tak aktuální, jak by se mohl jevit. ()

Aidan 

všechny recenze uživatele

Podle skutečné události natočený příběh dvou holandských kalvínských sester, starých panen, které za druhé světové války nemarní čas a věnují se ukrývání židovských uprchlíků… než jsou chyceny a převezeny do koncentračního tábora. Film má řadu kladů a také řadu záporů. Mezi ty první patří krásně nasnímaný, smutný Harlem, poskládaný z cihel a plavebních kanálů. Též mnohé postřehy o Bohu, zejména ty vyřčené v kontextu lágru stojí za pozornost. Obě bodré dámy jsou výtečně zahrané, stejně jako jejich metuzalémovitý otec. Navíc se tu v roli bázlivého protestantského pastora mihne i budoucí suverén sir Humphrey Appleby ze seriálu Jistě, pane ministře. Pokud jde o negativa: snímek se snaží být stravitelným pro široké americké publikum, což mu umělecky ne zrovna prospívá: koncentrační tábor tu působí poměrně laskavě a navíc nad jeho bránou ční onen známý nápis ne v němčině, nýbrž v angličtině („Work makes freedom“). Též se tu až příliš tlačí na evangelizační pilu, na což je český divák (i věřící), mnohdy háklivý, neb se nerad cítí ideologicky zpracováván. Po duchovních filmech přímo prahnu, ne tolik už po zfilmovaných kázáních. Možná však jen málo rozumím protestantské spiritualitě. Navzdory všem mínusům tenhle kus stojí za zhlédnutí. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Je na tom citelně cítit nižší rozpočet, u skoků mezi roky opravdu chybí ten rok a celé je to trochu moc rychlé, kupodivu i přes tu délku. Ale, hlavní hrdinky hrají další z nespočtu hrdinů WW2 velmi pěkně a vidět po všech těch Schindlerech i nějakou víru je příjemně občerstvující. I když občas film zatlačí na pilu, nemyslím si, že je to na škodu. Ačkoliv některé hloupé lidi to může odradit. A ten tábor Ravensbruck byl opravdová zrůdnost, nedosahující jako masomlýnek proslulosti Auschwitzu či dalších, ale kvůli svému zaměření jenom na slabší pohlaví snad ještě horší. Věřím, že v rukou zkušenějšího tvůrce by to byl film bez chyb, tady slabší 4 ()

Galerie (12)

Zajímavosti (3)

  • Na světové premiéře v Los Angeles hodil kdosi do sálu kanystr slzného plynu pomalovaný svastikou. Projekce byla pozastavena a nikomu se nic nestalo. (mr.filo)
  • Film byl natočen na motivy knihy „Útočiště“ podle skutečných událostí od holandské spisovatelky Corrie ten Boom. (mr.filo)

Reklama

Reklama