Reklama

Reklama

Algol - Tragödie der Macht

  • angličtina Algol. Tragedy of Power (festivalový název)
všechny plakáty

Recenze (7)

Kass 

všechny recenze uživatele

Formálně pozoruhodné, sociálně kritické drama. Film řeší témata třídních rozdílů, vykořisťování chudých a hrozbu absolutní moci. Témata, která po Velké říjnové revoluci jistě silně rezonovala nejen Výmarskou republikou. "Algol" je fantaskní dystopií, která časově obsáhne dvě desetiletí, ovšem ve výsledku vyznívá jak dějově tak i myšlenkově hodně povrchně. Logické díry, či spíše krátery, radši neřešit. Film se naštěstí dočkal výborné restaurace, díky níž vynikne jeho nápaditá výprava a dekorace. "Algol" mi překvapivě dost rychle utekl a i přes výše zmíněné výtky nenudil. ()

Oktavianus 

všechny recenze uživatele

Velkolepě podané epické vyprávění s probleskující expresionistickou kulisou (interiéry v tomto ohledu skutečně stojí za nejeden pohled), ale s velmi plytkou myšlenkou. Ne, nečekal jsem, že by ve "sci-fi" z roku 1920 šlo skutečně o to sci-fi, ale že tématem celého filmu bude ujetá myšlenka správnosti socialismu, to bylo příliš (správně, nejsem levičák, ani omylem). Proto jsem doufal, že si užiju alespoň titulního mimozemšťana Algola, ale to je spíš zoufalství a zklamání než cokoli jiného. Konec tomu nasadil korunu. Nebýt toho, že kulisy jsou opravdu hezké, hodnotím ještě níž. Tohle fakt ne. ()

corpsy 

všechny recenze uživatele

Sci-fi žáner tu možno badať v koncepte z inej hviezdy príchodzieho, ktorý odovzdá nápad pre akýsi perpetuum mobile. Toť vsjo. Ináč ide skôr o psychologickú drámu a moralitku. A keďže ide o príspevok do, v dobe nemej éry v Nemecku, veľmi populárneho expresionistického žánru, má tu zopár prítomných ingrediencií. Avšak úprimne napísané, mohol sa tohto námetu zhostiť niektorý zo superstars tohto smeru - Wiene, Lang, Murnau - každý mal vtedy ale na starosť iné svoje hity. ()

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Kterak se z obyčejného horníka stát s pomocí ďábelských sil vládcem světa? Jednoduše... Ale přinese vám to také štěstí? Na svou dobu velmi slušný snímek s legendárním hercem Emilem Janningsem. Autorem výpravy byl Walter Reimann, jeden z výtvarníků legendárního "Kabinetu doktora Caligariho". V kině Ponrepo tento měsíc uvedena hodinová verze, celá je k dispozici na ulož.to. ()

Pitryx odpad!

všechny recenze uživatele

Tak vidím, že točit naprosté voloviny a zakrýt to hlavičkou sci-fi není nápad dnešní doby. Zde se použilo energie z Algolu a hle, máme sci-fi film o práci. O práci a o moci a snad i revoluci. Jen jsem čekal, kdy na mne vyskočí Lenin s dalšími soudruhy. A do toho kamera krásně seká temena hlav. Nevím, zda to byl úmysl. Prostě, naprosto celý film je o ničem, a ještě s přepálenou stopáží. Nu, chtěl jsem vidět začátky sci-fi, tak jsem taky viděl. ()

PetraMishka 

všechny recenze uživatele

Algol má v sobě od všeho trochu. Máme tu Algola jako takového Mefistotela, který nabízí nápad na zdroj nekonečné energie. Pak je tu sci fi prostředí umocněné německým expresionismem, ale není to moc poznat. A nakonec samotný příběh je sociálním dramatem, které ukazuje tragédii moci, která zahubí svého nositele. Zcela souhlasím s tím, že restaurace obrazu a doplnění hudbou povyšuje jinak banální příběh do vyšší ligy. Přesto po shlédnutí jako vždy skvělého Janningse necítím žásné vytržení nebo nadšení. ()

Reklama

Reklama