Reklama

Reklama

Královna z Katwe

  • USA Queen of Katwe (více)
Trailer 2

VOD (1)

Obsahy(1)

Pestrý skutečný příběh děvčátka prodávajícího kukuřici v ulicích ugandského venkova, jehož život se od základů změní poté, co v sobě objeví úžasný talent na šachy a stane se jedním z nejlepších hráčů na šachové scéně. Filmová adaptace uznávané knihy vydané v roce 2012. Příběh se soustřeďuje na Phionu Mutesiovou (Madina Nalwangaová), mezinárodní šachový fenomén pocházející z ugandských slumů. V devíti letech se Phiona setká s uprchlíkem a misionářem Robertem Katendem (David Oyelowo), který se snaží posílit postavení dětí tím, že je učí hrát šachy. S pomocí Roberta a její komunity se z Phiony stane jeden z nejlepších hráčů na šachové scéně. Sní o tom, že dosáhne nejvyššího možného vrcholu šachového umění a stane šachovým velmistrem. Oscarová Lupita Nyong'o hraje ve snímku Phioninu matku Harriet. (HBO Europe)

(více)

Recenze (35)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Hezký příběh, který dokazuje, že géniové jsou všude kolem nás. Dokonce i v Africe. Hezky se na to koukalo, ale jednalo se vlastně o standardní příběh jednoho talentovaného dítěte, jehož jedinou výhodou, pro film, bylo, že se jedná v ne úplně filmařsky probádané Ugandě, kterou si představíte maximálně tak z různých nadací, které nabízí lidem podpořit jedno tamní dítě. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Nejde síce o žiaden napínavý, alebo emocionálne vyhranený životopisný film, no zaujímavý a inšpiratívny je dosť. Ďalšia krásna ukážka toho, že keď človek naozaj niečo chce, tak má šancu.... A nezastaví ho ani africký slum plný chudoby, alebo hádzanie polien pod nohy od svojich vlastných. Veľmi dobre sa na to pozeralo, len vzhľadom k tomu, že mám šach rád, mohli byť z môjho pohľadu tie šachové partie zvládnuté trocha atraktívnejšie a športovo napínavejšie. Lepší priemer. 65/100 ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Disney si občas zvolia skutočne netradičné témy na svoje filmy. A rozhodne by som do tejto kategórie zaradil aj snímok "Queen Of Katwe." Príbeh o mladej talentovanej šachistke z Ugandy? Wow, to je skutočne trošku prekvapivá téma. Ale myslím si, že to zvládajú celkom dobre. Občas sa to nezbaví ich štýlu a je ho tam cítiť, ale zase musím priznať, že film má sympatické postavy, na ktoré sa mi dobre pozeralo a okrem toho mám veľmi rád šach. Takže už len to je pre mňa plus. A je to tu spracované veľmi dobre. A je to aj príbeh, ktorý som rád, že som mal možnosť spoznať. A je super vidieť, že sa ktokoľvek dokáže dostať zdola hore a urobiť niečo výnimočné so svojim životom. Ja to oceňujem. Hodnotenie: B ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Zajímavý pohled na ugandskou kulturu skrze šachový sport. Příběh je trochu předvídatelný. Občas vzbudí emoce. Záplava barevných afrických oblečení. ()

Pítrs85 

všechny recenze uživatele

Bál jsem se, když do toho strkal čumák Mickey Mouse, že to bude moc ňuňu, no moje obavy se naštěstí nepotvrdily, tahle Královna z Katwe je totiž tak akorát drama a tak akorát pohádka o jedné holce, co to z afrických slumů dotáhla až do... no, do Ruska, ehm :-) Samozřejmě hloubku tomu dává ten fakt, že je to, prej, celý podle skutečný události, a to vás vždycky tak jako zahřeje u osrdí, když to někdo z takových a makových poměrů dotáhne až na vrchol (teda v případě, že se vaše emancipace nezastavila někde na úrovni pařezu obrostlýho mechem). A Lupita, krom toho, že má cool jméno, je vážně hot :-) ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Více než solidní náhled do života v Africe, který bych od Disney vůbec nečekal. Je pravda, že tenhle je trochu happy-endový, ale vůbec zklamaný nejsem, protože tam kdy příběh této geniální šachistky stagnuje mu pomáhají skvělé výkony Lupity a Davida, stejně tak jako hlavní herečky, které bych přál další role do budoucna. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Disney mě podobnými životopisnými snímky prostě dovede dostat. Jasně, je to příběh, kde tak nějak přesně tušíte, jak se bude vyvíjet, ale to nic nemění na tom, že to je příběh zajímavý. Navíc, kdo by čekal, že zrovna Disney si vybere jako hlavní postavu malou černošku z Ugandy? Krásná ukázka toho, že na rase by nemělo záležet. ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Ako to už u väčšiny Disneyoviek býva, príbeh bol veľmi príjemný a niesol sa vo veľmi dobrej atmosfére vrcholiacej v krásnom morálnom posolstve. Svet je plný pôsobivých skutočných príbehov, presne ako tento - o mladej dievčine Phione z chudobnej rodiny kdesi v Katwe, situovanej v africkej Ugande. Oceňujem najmä turbolentný dej, ktorý ani zďaleka nebol taký priamočiary a Phionina rodina sa okrem iného potýkala s rôznymi existenčnými problémami. Napriek tomu všetkému hnal Phionu vpred neskutočne charizmatický tréner Robert (mimochodom najsympatickejšia postava z celého príbehu), a podarilo sa mu s ňou pracovať a motivovať k nevídanému rozvoju. Phiona sa prešla viacerými fázami - od hanblivej dievčiny bez sebavedomia, cez úspechy sprevádzané pýchou a namyslenosťou, až k pádu, ktorý ju napokon ukáznil a posunul aj osobnostne oveľa vyššie. Ako povedal tréner: Šach je hra kráľov :) ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Lepší průměrné drama, které zapůsobí převážně místem a tím je Uganda. Uganda je místo, kde se filmové příběhy příliš často netočí a rozhodně ne příběhy tohoto typu, které jsou oddechové a krásně koukatelné. Herecky to bylo skvěle zahrané. Očekávala jsme navíc velký happy end s výhrou olympiády, takže mě trochu zamrzelo, když to nepřišlo, ale i tak se na to příjemně koukalo. Na ty dvě hodinky Vás to hezky zabaví a ani se nenudíte, dokonce scény při samotné hře šachů nejsou nudné, ale trochu i napínavé. ()

carly 

všechny recenze uživatele

Veľmi zaujímavý príbeh. Pútavo vyrozprávaný. Scenár aj vizuál sú na jednotku. Rovnako aj herecké výkony. Páčil sa mi záver, kde sa ukázali herci a ľudia, ktorých hrali. ()

kocik1 

všechny recenze uživatele

Předvídatelný motivační příběh na nedělní odpoledne. Šlo by z toho udělat mnohem víc než jen pohádku pro dospělé, ale to by tvůrci museli mít vyšší ambice.... ()

Michelle75 

všechny recenze uživatele

Někdy prostě zapnete Tv, něco při tom děláte a jedním okem sledujete film.....postupně mi docházelo,že to zřejmě bude podle skutečných událostí a bylo. Tekly slzy, přišel doják,ale nejen pro to co sledujete,ale i proto jak semy tady vlastně máme. Film se mi líbil ať už netradičním příběhem, hereckým projevem, hudbou a prostředím,ale nevtíravým způsobem jak říct, co všechno může znamenat rodina a základy v ní. Tikulky beru jako bonus. :) ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Sympatický příběh jak se z jedné chudé Uganďanky z chudinské čtvrti stala olympionička v šachách. Nejsilnější na tom je, že je to inspirované skutečností a na konci filmu se řadí herec a skutečná postava vedle sebe a to je celkem roztomilé. Nejsilnější dojem ale na mne udělal ten trenér, který svou činností a umanutostí dokázal z dětí, kteří neměli vzdělání, budoucnost, udělat vysokoškoláky a reprezentanty Ugandy v šachách a to nemluvím o tom, že u něj doma další adepti přímo bydlí. Klobouk dolů, co dokáže jeden jediný člověk . Ten film se měl jmenovat spíš po něm. ()

ddf76 

všechny recenze uživatele

Hezka pohadka, ale nekdo kdo ma ELO 1628, o tom bych netvrdil, ze je zazracne dite. K nejlepsim hrackam sachu ma hodne daleko. Spis to zaujalo v dnesni politicky korektni dobe, jako hezky pribeh z Afriky. ()

BOURQUE 

všechny recenze uživatele

Pekný a pozoruhodný príbeh o sile vôli a odhodlanosti. Dobrá výprava, pútavý dej a slušné herecké výkony. Oslava šachu a vedomostí. PS.: Pri samotnom závere, kde sa dozvieme ďalšie detaily o živote hlavných aktérov, sa mi veľmi páčili dvojici „real person versus actor “. Osobné hodnotenie: 82% (****) ()

deLaFere 

všechny recenze uživatele

Chápu, je to Disney. Ale ten film je tak infantilní, že mu nedám ani ty tři hvězdy. Přesně v tomhle vyrůstají mladé generace. Afekt, rychlost a povrchnost. ()

Reklama

Reklama