Reklama

Reklama

Blå ögon

(seriál)
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller
Švédsko, (2014–2015), 9 h 40 min (Minutáž: 57–59 min)

Hrají:

Louise Peterhoff, Sven Nordin, Karin Franz Körlof, David Lindström, Kjell Wilhelmsen, Erik Johansson, Daniel Larsson, Adam Lundgren, Anna Bjelkerud (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Předvolební kampaň je v plném proudu. Když ze dne na den zmizí personální ředitelka ministerstva spravedlnosti Sarah Farzin, přijme Elin Hammar svůj díl odpovědnosti. Ale když se snaží vypátrat, co se vlastně stalo, narazí na odpor a začne se zaplétat do konspiračních teorií. Navíc se má už brzy proměnit politická scéna díky předpokládanému volebnímu úspěchu Strany pro bezpečnost. Vládní Konzervativní strana má ale s touto novou stranou potíže. Extremistická skupina Veritas zároveň začíná útočit na "nežádoucí" švédské občany. (AlexanderK)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (3)

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Trochu vykradnutá Bron/Broen 2. séria, len namiesto ekoteroristov tam operujú švédski neonacisti, a namiesto autistickej policajtky sa do všetkého rýpe deprimovaná sekretárka na ministerstve spravodlivosti. Na pozadí politických intríg sa tak odohrávajú príbehy viacerých postáv, a až na niekoľko vecí typu: mladá matka s neplnoletým bratom na krku (takisto obnova brat - brat z Bron) si zmyslí pridať sa k neonacistom a strieľať do ľudí hlava-nehlava, či žena skrývajúca sa v odľahlej časti mesta s vysoko účinným bezpečnostným systémom, ho iba tak odblokuje... pôsobia postavy uveriteľne, aj vďaka hercom. Vriaca atmosféra vo Švédsku, zapríčinená vysokou migráciou a blížiacimi sa "Spojenými švédskymi emirátmi", je slušne vykreslená. ()

AlexanderK 

všechny recenze uživatele

Konspirační televizní seriál Blå ögon z prostředí švédské politiky se odehrává během vrcholící volební kampaně. V cenru pozornosti stojí na počátku dvě žen. Ve Stockholmu je to úřednice Elin Hammar, která se na pozvání ministra spravedlnosti vrací k práci pro vládu a zároveň rozkrývá záhadné zmizení své předchůdkyně. V Uddevalle pak sledujeme politické angažmá svobodné matky Anniky Nilsson v rasistické Straně pro bezpečnost / Trygghetspartiet. Díky své představitelce působí jako žena z masa a kostí. Ale naštěstí žádná ze seriálových postav není jen černobílou figurkou. Zejména v případě její dcery Sofie se podařilo vykreslit, jak vratká cesta může člověka svést k extremismu a naopak jak lákavá rétorika dokáže zastřít jeho morální úsudek. Paralela ke skutečné straně Švédští demokraté / Sverigedemokraterna je naprosto nepřehlédnutelná, některé projevy Trygghetspartiet byly dokonce přímo citovány z návrhů Švédských demokratů. Zdá se proto, že Blå ögon přichází právě včas. Dotýká se navýsost aktuálního tématu nedlouho po odstrašujícím výsledku švédských voleb, ale neklouže po povrchu, problému se věnuje důkladně a z různých úhlů pohledu. Díky fabulaci tak Švédská televize tímto thrillerem vztyčuje varovný prst před fašismem. ()

Reklama

Galerie (3)

Zajímavosti (1)

  • Seriál se natáčel ve Stockholmu a Göteborgu. (Zlatohlávek)

Reklama

Reklama