Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Idol několika generací odkrývá tajemství svého úspěchu v unikátním portrétu písniček a vyprávění. Dále účinkují Karel Gott, Lucie Bílá, Dominik Hašek, Lou Fanánek Hagen a další osobnosti českého šoubyznysu. (TV Barrandov)

Recenze (4)

HonzaSim 

všechny recenze uživatele

Zvláštní, první komentář píšu poprvé. Dokument o kontroverzní postavě české hudební scény. Nepochopil jsem pořádně proč. Ach tak, každý úspěšný člověk má svoje kritiky a čím více fanoušků, tím více odpůrců. Pro mě osobně je to dokument nejen o výborném českém skladateli, jakých je velmi málo. Ano, hádáte správně, pokud ho nemáte rádi, následující řádky číst nemusíte. Michal David je sice generace mých rodičů, ale jeho písně tu ještě budou dlouho. Českou scénu poslouchám hodně a v playlistu mám i výběr jeho skladeb. Písně jako Největší z nálezů a ztrát, Pár přátel a Každý mi tě lásko závidí, patří mezi moje srdcovky. Kdo by neznal Nonstop, Céčka, Discopříběh, Poupata a další. Možná byste se divili, kolik českých písní vzniklo jen díky němu. Napsal řadu hitů pro přední interprety od let minulých až do současných a o skladby ho žádala taková jména jako Karel Gott, Lucie Bílá, nebo Helena Vondráčková, které složil Dlouhou noc. Když jsem zjistil, co všechno má na svědomí, zasloužil by si větší uznání, podobně jako Karel Svoboda. O to smutnější je, že si ho někteří dovolí kritizovat. Na jeho koncertu k 50.narozeninám v O2 Areně bylo beznadějně vyprodáno a přišlo publikum snad všech věkových skupin. Jako hokejového fanouška mě také zaujala slova Dominika Haška, který prozradil, že v Naganu Davida poslouchali čeští hokejisté každý den a hráči odcházeli z kabin právě za znějících Pár přátel. Michal pak byl požádán aby pro olympijské vítěze napsal speciální skladbu a tak na rychlo za neuvěřitelně krátkou dobu, necelé 4 dny, složil hotovou píseň My jsme ten správnej tým. Tu si pak zazpívalo na Staroměstském náměstí údajně přes 140 000 lidí. Došlo i na dojemné chvíle. Když do jeho života krutě zasáhl osud a přišel o svojí malou dceru, uvažoval o nejhorším. Tuto tragickou událost však dokázal překonat a díky ní se pustil do skládání muzikálových melodií v čele s veleúspěšnou Kleopatrou. Místy celého pořadu mě až mrazilo. Škoda, že jeho umění bude doceněno až už nebude mezi námi, ostatně tak to většinou bývá u těch, co něco dokázali. Perlička na závěr. Samotný mistr a rekordman v počtu slavíků mu složil takovou poklonu, že mu po přepsáním jména jednoho slavíka ze své cenné sbírky daroval. ()

Tryskomyš 

všechny recenze uživatele

Michal David je svělý hudebník a geniální skladatel, textař. Napsal spousty písniček pro Karla Gotta, Lucii Bílou, Moniku Absolonovou a další. ()

Reklama

subic 

všechny recenze uživatele

Z Michala Davida mám dodnes takové smíšené pocity. V rádiích a na dyskotrysko se pořád hrají jeho odrhovačky z osmdesátek, sračkovaté muzikály posledních 20 let doslova sype z rukávu. Tady o tom není ani zmínka, ale koncem osmdesátek koupil legálně dům od státu po emigrantech, nákladně v něm vybudoval nahrávací studio a ejhle emigranti si po roce 1990 dělali nároky na dům zpět. Takže přišel o dům, o studio,  o finanční ztrátě nemluvě, a takhle se nějak potácel až do Nagana. Taky přišel o 9letou dceru a to prostě jen tak nepřejdeš, i když život jde dál. Dokument už je trochu vousatý, protože vznikl v době, kdy měl Michal David po padesátce. ()

Cesty timem 

všechny recenze uživatele

Hele já mám miluju třeba Iron Maiden, Metallicu... Sandru, U96... Pet Shop Boys...  J.M.Jarreho, M. Oldfielda... Olympic, D. Landu... a mám rád i Michala Davida, A CO JAKO, nestydím se za to jako někteří, no!... Ikdyž ty jeho poslední muzikály jsou bez výrazného hitu a na jedno brdo. Poslední dobrý byl zároveň první (Kleopatra). Ale to je i díky textům (některé ještě dělal pan mistr Borovec)... Když mám chuť a náladu tak si ho pustím a nabije mne pozitivně jako jindy něco jiného, když mám zas náladu na to. Třeba mám rád Discopříběh, Lásku z pasáže... no a teď se někteří třeba ze mne zblázněte! ... Tento dokument beru za lepší průměr 3,5. V tom jiném, kde se chlubí, tam musel naštvat hodně lidí, mne ne. ()

Galerie (5)

Reklama

Reklama