Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 1
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Recenze (250)

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Příběh alternativní historie, kdy během druhé světové války zvítězili nacisté a ovládli tak spolu s Japonci i Spojené státy, je víc než zajímavý. Knižní předlohu Philipa K. Dicka jsem nečetla, takže nemohu srovnávat, nicméně v produkci Ridleyho Scotta vzniklo dílo, které má velký potenciál. Mezi letošními piloty Amazonu má právě tenhle největší šanci u diváků uspět a dočkat se tak celé série. Pilot - 80% 18.2.2015: Tak je rozhodnuto, Amazon objednal celou sérii./Po první řadě jsem naprosto nadšená. Čekala jsem hodně, dostala jsem hodně. Tohle je zkrátka dílo, které mému vkusu sedlo tak dokonale, že víc to ani nejde. A pomalejší tempo vyprávění, které zřejmě bude řadě zmlsaných diváků vadit, vítám. Díky němu jsem si mohla užít každé políčko "filmu", úžasnou výpravu, pečlivě budované napětí a výtečné herecké výkony. Od druhé série si slibuju mnoho, rozehrané to mají tvůrci parádně. A co se týká konce první série, k tomu lze jen říct, že to není nic pro diváky, kteří postrádají představivost. Ale jejich škoda. 1. série - 100% Druhá řada je ještě o chlup lepší než ta první. Rozhodně o poznání svižnější, což jistě ocení reptalové, kteří si stěžovali na rozvláčné tempo. Na druhou stranu si nejsem úplně jistá, jak cesty do alternativní reality, které naťuklo finále první série, stráví lidé bez fantazie, kteří s tím měli vážný problém. Ale tak pro takové ten seriál stejně není. Druhá řada je hodně mrazivá a vzhledem k aktuální politické situaci (nejen) ve Spojených státech až děsivě aktuální. 2. série - 100% ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Alternativní historie podle PK Dicka? Možná. Z knihy si autoři seriálu berou několik postav a především svět, který není v knize nijak výrazně rozpracován. Velkou výhodu má Man in the High Castle v obsazení, které je v podstatě na všech důležitých postavách perfektní (vyniká především Rufus Sewel). První dvě sezony jsou pro mě velice zajímavé a bavili mě. Směr postav byl smysluplný, svět rozpracovaný, viděli jsme i jiná zákoutí než San Francisco a New York. Bohužel ve třetí sezoně přichází zlom, kdy seriál začíná příliš pracovat s paralelními světy a přechází na scifi složku víc, než by se mi zdálo. Osobně vnímám třetí sezonu jako zatím nejhorší, přestože v ní viditelně byl kladen důraz na rozmáchlost a budování pole pro další sezonu. A to je možná to, seriál pro mě ztratil kouzlo, které měl, díky vývoji, který se tvůrcům líbí. Dramaticky je totiž vše perfektní, herci výborní, bohužel příběh u některých postav ztrácí smysl a je jen prázdnou formou naděje (Juliana, Frank, Ed, Bob), u jiných zase až příliš krade seriál pro sebe (Smith s manželkou nemají konkurenci, za nimi dvojice Tagomi a Kido). Navíc je třetí sezona výrazně nevyvážená (první díly vůči prostředním, odstřihnutí Hoovera,...). Bohužel i cliffhangery se seriálu příliš nedaří a uvidíme, zda 4 sezona ukáže, že směr mají tvůrci dobře rozmyšlený nebo jen chtěli jít jiným směrem, než by divák čekal. ()

dO_od 

všechny recenze uživatele

// Na úvod je to celkem silná káva, pobrat všechny informace a postavy, stejně jako především vztahy mezi jednotlivými frakcemi - nicméně jakmile se tím prohlodáte, vyplivne vám na konci pilot dvě celkem sympatické postavy a jednoho záporáckého hajzla, tudíž se celá rovnice rychle pokrátí a dál už se s tím bude počítat mnohem líp. Teda alespoň doufám, protože atmosférou a kulisami je to náramně originální podívaná, tak snad i ten příběh bude stát za to. Pilot 70% ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Chválím za originální scénář, sice jsem se zpočátku musela první díly dost soustředit, než jsem mezi ně zapadla, ale pak už jsem jen sledovala jak se ten propletenec všeho bude rozvíjet. Má to pomalejší tempo, ale v tomhle případě jsem to uvítala. Uvidíme, co bude dál........... ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Nápad za milion, který všem ležel od roku 1945 přímo před nosem, ale odvahu dát mu vlastní tvář měl málokdo. Pokud do toho jdete stejně jako já bez znalosti předlohy, tak po komorním pilotu přijde mnoho otázek, protože většinovou představu nesplňuje ani za mák. Kde je utrpení běžného obyvatelstva, kde jsou hvězdy odboje, kde jsou velcí hráči nacistického Německa? Skoro celá první série se nese i nadále v tomto komorním duchu, kde se nám sice představí hromada postav, ale nic velkého se nestane. Velký prostor dostanou Japonci se svými zvyky a divným chováním. Pro někoho zřejmě exotické koření, ale já bych upřednostnil jejich kámoše s hákovými kříži. V posledních dvou epizodách jsou výše zmíněné výkřiky do tmy částečně zrealizovány, ale znovu jde o značně dietní množství, které však v plné kráse odhaluje obrovský potenciál celého projektu, jenž velká jména, která se pod něho podepsala, snad v další sérii konečně odpálí a divákům spadne čelist. 1. série: 65%. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Až se třeba v druhé sérii začne něco opravdu dít a nebude se celou dobu vnadit pomocí tajemství a eskalujícího napětí na finále, v kterém se ukáže, že se nic nevyřeší (a to fakt vůbec nic), tak třeba půjdu i na plný počet. Takto "jen" slabší čtyři, protože mám slabost na alternativní reality, kde vládnou Nacisté. Např. Wolfenstein: New Order je ale mnohonásobně dějově i vyprávěním lepší než tenhle zajímavý pokus Amazonu. Amazon má nějaké problémy i v formální stránce seriálu, ale hlavně mrzí část v Neutrální zóně, která je plná špatně budované romance, nelogického chování postav, otravného maršála a klišé. Jak se příběh hlavních hrdinů v druhé polovině série propojí více s mnohem zajímavějšími vládnoucími složkami (výborný obergruppenführer John Smith a stejně výborný ministr obchodu Tagomi i šéf policie, který se snad pro tuto roli narodil), náhle vše jde úplně skvěle. Taky prostředí japonského SF nebo německého NY je co se výpravy i retro dobové atmosféry týče velmi umně zvládnuté a bylo radost se na toto originální splynutí dívat. Tedy téměř originální, japonské SF tu totiž bylo nedávno v Big Hero Six :) Velmi se mi líbily i pomalejší díly, kde se řešilo psychické vyčerpání a smutek postav včetně mírného filozofování o osudu apod. Škoda tedy, že se to tvůrci opravdu ani trochu nepokusili uzavřít a člověk teď musí čekat dlouhou dobu na pokračování. Ale pozitivní vztah stejně mírně převládá. 7,5/10 ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Plakátová prezentaze fašizmu a nacizmu, snaha vzbudit emoce k postavám, které známe sotva minutu a angažovanost ke vztahu, který známe sotva dvě. Všudypřítomný hnědý filtr a k tomu jeden z mých nejméně oblíbených žánrů - alternativní realita. Ne zrovna ideální rozjezd. Jestli si mě seriál něčím získal, pak velmi brzkým příslibem zajímavého sci-fi, které se začne naplňovat koncem první série a mou slabostí pro špionážní drama, které se naplňuje až do samého konce. Díky premise navíc nabízí snad jediný legálně možný vhled do nitra nacistické rodiny. Hajluje se neustále, cigareta pálí jedna od druhé a pro tabuizovaná slovíčka a myšlenky nechodí daleko. 'Alternativní' tedy funguje jako svého druhu alibi pro nepříjemné srovnávání s 'realitou'. Na své si přijdou příznivci motýlího efektu a samotný konec otevírá dveře symbolickým významům a přesahům, které do seriálu prosakují od samého počátku. Poměrně velké překvapení a palec nahoru pro producenta, co to odklep. ()

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

V konečnom dôsledku to za tých 36 hodín sledovania príliš nestojí. Postaviť všetko na základoch solídnej, originálnej myšlienky je síce pekné, no som názoru, že sa z tohto projektu dalo vyťažiť ďaleko viac, ako len ponúknuť akýsi dramat, ktorý (akoby chcel) chce v ľuďoch vyvolávať hlboké úvahy či prebúdzať krivdu, útrapy, respektíve sebareflexiu v "národnostno-menšinových" otázkach. ()

Spooner 

všechny recenze uživatele

Pilot: Amazon válí a v podobě alternativní reality nám servíruje nesmírně poutavý a lákavý svět, zajímavé postavy a příslib nabušené podívané, která dokáže zaujmout ve všech dějových linkách. Režii se daří budovat tu správnou šedesátkovou atmosféru s fungujícím ponurým vizuálem a štědrou výpravou. Celý pilot pak srší takovými nápady a potenciál, že odklepnout celou řadu byla v tomto případě vlastně povinnost. 80% ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Pilot: Jo, tak takhle by to šlo. Kdy se v bedně naposledy ukázalo cokoliv, co by disponovalo tak dechberoucí dobovou (fiktivní!) atmosférou, hm? Nepamatuji se... možná Mob City. Až na to, že mě naštval ten podivný (bojím se říci nedomyšlený) twist ve finále, tak spokojenost. Dickovi věřim, tvůrcům už míň. Ale až natočej zbytek, určitě u toho budu... ()

Hrabka 

všechny recenze uživatele

Velmi zajímavá tématika a vcelku povedený pilot. Jsem moc zvědavý, co si pro nás tvůrci připraví do první série... UPDATE: Po polovině první série snižuju na tři hvězdy, zatím to je celkem slabota a ty do očí bijící náhody tomu vůbec nepomáhají. ()

paascha 

všechny recenze uživatele

moc pěkný nápad, již párkrát zpracovaný literárně nebo filmově. Doufám, že bude další série. Pro srovnání doporučuji stejnojmennou knihu Philipa K. Dicka ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Čakal som niečo iné a popravde aj lepšie. Nápad je neskutočný. Nacisti vyhrali 2.svetovú vojnu a Ameriku si rozdelili nacisti a Japonci. Američania neexistujú, existujú iba Americkí nacisti. Idylka 60.rokov minulého storočia. Na každom dome veje hákový kríž. Rufus Sewell ako nácek úplne úžasný. Človek nevie čo od neho čakať. Raz máte pocit, že je dobrý, potom zase ukáže, že je sviňa. Jeho manželka úplná sexica v podaní Chelah Horsdal. Miloval som ju. Nečakané úmrtia postáv, u ktorých by ste to nečakali. Celý seriál ale pôsobí veľmi lacne a nudne. Akoby bol anglický. Japonské linky a príbeh sú neskutočne nudné. Starý Hitler si veľmi nevrzol, nahradil ho Himmler. Nečakal som taký koniec so Smithom. Bolo to dosť rýchle a veľmi sa na scenári nenatrápili. Úplný koniec veľmi trápny. To si mohli odpustiť. Pre mňa by to skončilo najlepšie 9.časťou 4.série. Ten koniec bol neskutočný. Vtedy by som možno strelil seriálu aj 5 hviezd. Aj keď je deravý. A druhý krát ho nemám chuť pozrieť. Ale na manželov Smithových nezabudnem, skvelé postavy, naopak Julianna ma už posledné 2 série otravovala. Potenciál nevyužitý. Mám pocit, že aj ja by som vymyslel lepší scenár k tak pop*či nápadu, aký má tento seriál. ()

HAL 

všechny recenze uživatele

Knihy P. K. Dicka patří k mým nejoblíbenějším, tady se ale není moc čeho chytit, směska nápadů a témat z nichž jen některé jsou zajímavé, a nic co by dokázalo zaujmout dlouhodobě. Po dvou sériích se jen těžko nutím do pokračování, potenciál toho světa je přitom nezměrný. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Konečne, približne mesiac trvalo, kým som dopozeral tento seriál. Pritom som si myslel, že ho zhltnem za pár dní. Bol to beh na dlhú trať... Spočiatku ma to aj bavilo, hlavne to, ako sa nadstavila atmosféra, počiatočné problémy s okupáciou, odboj, romantika.... No neskôr mi tu začali liezť mnohé veci na nervy, hlavne hlavná hrdinka Alexa Davalos, z ktorej sa z utiahnutej puťky cvičiacej aikido zakrátko stala neohrozená bojovníčka v štýle Ramba. Nepresvedčilo ma to, a čo ma v tomto smere nepresvedčí je na smiech. Bavila jedine linka s Rufusom Sewellom, ale aj jemu som pri konci prestal rozumieť. Posledná séria už bola v podstate len utrpenie, ktorú som si dávkoval po kvapkách. Pritom tak perfektný a originálny námet to bol..... Veľmi slabý priemer. 50/100 ()

Kothy 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je nářez. Takhle dobré jsem to snad ani nečekal. Opravdu zajímavý nápad podle knihy Philipa Kindred Dicka. Tento seriál produkuje Ridley Scott a vysílá ho Amazon TV. Odehrává se v roce 1962 a ukazuje nám alternativní historii. Asi tak nějak by to vypadlo, kdyby Němci společně s Japonci vyhráli 2. světovou válku. Amerika je rozdělená na německou a japonskou část. Mezi nimi se nachází Neutrální zóna. Lidé s touto situací samozřejmě nejsou spokojení, a tak vzniká odboj. Někdo produkuje filmy, ve kterých spojenci ukázáni jako vítězové války. Celý příběh se točí kolem Juliany, jejího přítele Franka a nacistického agenta Joea. Osud je svede dohromady a honba za zmíněnými filmy může začít. Chce je totiž získat opravdu každý. Plus Válka mezi Japonskem a Německem je na spadnutí. Končí to trochu otevřeně. 2. série přináší mnoho nečekaných zvratů. Spoiler: V Říši se dějí personální změny a začíná přituhovat. Všechny postavy se o dost posunou oproti 1. sérii. Finále je neskutečně napjaté. Blíží se další světová válka a je jen na našich hrdinech, aby jí zabránili. Je tu 3. série a s ní další snahy odboje. Jejich úsilí sílí stejně jako to Nacistů. Dozvíme se pár nových věcí o cestování mezi světy. A pár postav nás opustí. 4. poslední série skončila. Některé linky se uzavřely, jiné ne, Další postavy nás opustily. Možná tomu k dokonalosti chybělo ještě pár dílů, ale i tak je to super :) "Tohle je začátek roku nula." ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Na papíře neskutečně poutavé a nadšení mi vydrželo tak 4 díly první série, kdy to vypadalo, že příběh bude parádně gradovat do nějakého výbušného finále. Bohužel mi přišlo, že se vše v půlce přepne na neutrál a popravdě jsem stěží dojel první sérii. Na další se nechystám a dost mě to mrzí, protože jsem čekal, že mě seriál chytne dám si s chutí všech 40 dílů. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama