Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Recenze (250)

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

první série zklamání...hodně věcí je tam super,celá ta znepokojivá alternativní realita je zajímavá a potenciál je ohromný,ale bohužel je tu i dost věcí které to zbytečně sráží...za mě úplně nejhorší je hlavní "hrdinka",která je naivní a svým způsobem hloupá až běda a dost často vypadá a chová se jako kdyby sem utekla z nějaké telenovely.Poslední díl sice naznačil,že by druhá řada mohla nabrat na řádných obrátkách,ale nebudu předbíhat...první řada 60% ()

Cheeter 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Děj mi tak zajímavý nepřišel, jako spíš to, jak by běžný život vypadal, kdyby OSA vyhrála válku. Abych pravdu řek, ději mi přijde takovej trochu zvláštní, je tam jakoby mystično. Další, co je na tomto seriálu zajímavé, je otázku, kterou si dokola kladu. Kde je bod, od které se to všechno vyvíjelo jinak? Přijde mi, že není jeden. Každopádně uvidíme, co přinese druhá série, třeba mě přesvědčí o tom, že děj je zajímavější.... ()

Flynn 

všechny recenze uživatele

Pozor bude zde asi SPOILER... nicméně.. abych vyložil karty.. knihu jsem četl a seriál si z ní vypůjčil dle mého jenom tématiku a prostředí... jinak se line v naprosto jiném duchu, nebo už si to nepamatuju. Kulisy super (škoda, že ty velkolepé jsou vždycky jenom jako přechod mezí scénami a pak se to vždy odehrává v komornějším duchu... chápu, že se tím ušetřilo mraky peněz při natáčení, ale je to škoda).... postavy velice zajímavé, a postupem času jim příjdete na chut a zjišťujete, že oddanost věci může mít spoustu odstínu.... příběh je docela zajímavý... osobně mě nejvíce naštvalo to, že prostě příběh v některých dílech už lehce ztrácel tempo a člověk doufal.. vygradujte to a vyřešte v 1 serii, prosím.... ale obávám se, že se to celé jen tak vyhrotilo aby se nalákalo a pojede se dál a opět budeme svědky nejednoho dílu, který nebude mít tempo.... jo a hlavní ženská postava mě místy už fakt iritovala a být Frankem tak jí lištím lopatou a jdu si to odsedět :D tak nezbývá než dodat, že jsem zvědavý jak se to bude dále vrbit a snad to nebudou nekonečně natahovat....1.serie 80% ale mají šanci to vytáhnout výše.. na některé postavy se vyloženě těším.. a mám v hlavě určitou vizi... ale to až zase jindy ()

okkac 

všechny recenze uživatele

Season 1: 85%. Následující text obsahuje SPOILERY! První série volné adaptace knihy P. K. Dicka zatím nechává spíše spoustu otázek, než odpovědí. Od kud se berou ty tajemné filmy, které ukazují různé verze alternativních realit (naší současnou poražením Reichu a Japonska, nukleárně zničené San Francisco, realita, kdy stalin žije i v roce 1954, přitom v seriálové realitě byl popraven v roce 1949 a v naší zemřel v roce 1953)? Kdo je onen muž z vyskoého zámku, pro kterého jsou ty filmy dělané? (Poslední epizoda vlastně potvrdila, že je to Hitler, který žije na zámku v Rakouských Alpách a vlastní obsáhlou sbírku právě zmíněných filmů, díky nim se asi poučuje o alternativních verzích historie a snaží se vyvarovat a zabránit událostem, které by k realitě těch filmů vedly), Japonský ministr, který se na konci probudí v naší realitě? Zajímavá je teorie, že v seriálu existují lidé, kteří dokáží procházet mezi realitama a vlastně tak se získají ony záhadné filmy. Ministrův sekretář pochází z Nagasaki, má na ruce popáleninu a v poslední epizodě vypadá, že ví víc, než se předpokládá a naléhá na ministra, aby více meditoval, což ho přivede v poslední scéně právě do té naší reality. No na nějaké odpovědi si musíme počkat do další série, jsem velmi zvědav. Hlavně ale nečekejte akční seriál, je to opravdu dialogovka, ale atmosféru alternativní historie se podařilo vykreslit opravdu výborně. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Vždycky mě fascinovaly lidské dějiny. Ty zdánlivě mrtvé příběhy o většinou dávno zapomenutých činech. Nejzajímavější na celé historii často není to, jak se věci odehráli, ale spíše, jak se mohli odehrát. Co kdyby vítr historie vál opačným směrem? Mohli jsme žít v lepším světě? V jedné z nejzajímavějších a nejmrazivějších verzí alternativní budoucnosti jsme svědky života v zemi, kde většina lidí pod náporem útlaku rezignovala na lepší budoucnost. Nacistické Německo a Japonské Císařství si po vítězné válce rozporcovaly americký kontinent a rodilý Američané jsou nucení vést život občanů druhé kategorie. První velký zásah Amazonu na poli domácího videa vyniká především jako komorní, jednoduchý, ale zároveň strhující příběh obyčejných lidí za oponou velkých historických událostí, kterým nerozumí, ale které se zoufale snaží pochopit. Strhující herci a skvělí scénář jenom podtrhují známé pořekadlo o tom, že historii píší vítězové. Má smysl bojovat za lepší svět, když víte, že je to předem prohraný boj? Pokud bojujeme za ideály, které oslavují svobodný a otevřený svět, kde je každý strůjcem svého osudu – v dobrém i zlém, pak určitě ano. Ale to je otázka, na kterou si musí každý z nás odpovědět sám …. Oblíbené postavy: Joe Blake, Julianna Crain, Obergruppenführer John Smith, Nobusuke Tagomi. 1. Série: 85 %. 2. Série: 90% ()

Laerry 

všechny recenze uživatele

Skvělá myšlenka na alternativní minulost, ve které náckové vyhráli a společně se svými spojenci japončíky ovládli svět. Je více než jisté, že tenhle pilot se dočká plné série (na což se nesmírně těším), takže se dozajista dočkáme temnějších důsledků vítězné ideologie – a doufám, že se scénáristé nebudou držet při zemi (když se nejedná o komerční televizi) a ukážou všem těm idiotům s Buddhistickou svastikou, kteří se nacházejí v současné době všude po USA (a množí se s farmářským dobytkem) – a vlastně i po Evropě, jak by se asi měli, kdyby se jejich zbožňovaný židovský rakušan, co nedočetl Nietzscheho až do konce, dostal až za Atlantik. Avšak lidi mají tu neblahou tendenci se z minulosti nepoučit... tak mi nezbude nic jiného, než si užívat hereckého působení mých oblíbenců Alexi Davalos a Rufuse Sewella. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Vysoce atraktivní námět v povedeném atmosferickém zpracování zejména díky smyslu pro detail (kulisy, kostýmy, CG, atd.). Slabý scénář pln nevyužitého potenciálu a nevyrovnané charaktery však seriál velmi sráží. Obergruppenführer Smith, japonský ministr obchodu a šéf Kempeitai vysoce převyšují zbylé hlavní charaktery a to především mizerné ústřední trio. ()

Avathar 

všechny recenze uživatele

Dickov román mi zase až tak nesadol, hoci je pravda, že som ho čítal už strašne dávno. Oproti tejto adaptácii mi román prišiel taký viac zádumčivejší a enigmatickejší, kedy sa tam často akoby vlastne „nič nedialo.“ Celkom teda rozumiem, že sa seriálu muselo trochu pridať na akcii a dynamike. Pilot zaujal. Je atmosférický, zápletky dobre rozohrané, zmeny oproti knihe tu samozrejme sú a nie je ich málo (podľa toho, čo si pamätám), ale to mi nejak zvlášť neprekáža. Uvidíme, čo tvorcovia ponúknu ďalej, tá téma má sama o sebe veľký potenciál. Sledovať! ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Velice zajímavý seriál s pomalejším rozjezdem a naprosto luxusní atmosférou. The Man In the High Castle je rozhodně jedním z těch lepších loňských seriálových počinů, jehož kvalita je naprosto bez diskuze. První polovina seriálu je pomalejší, navnazuje do děje, seznamuje se skvěle napsanými a zahranými postavami. A pak se to rozjede a je to ještě větší žrádlo, prostě dílko, které je fakt díl od dílu lepší a zejména poslední dva díly jsou vyložená lahůdka (heil Heidrich). Navíc, už jen ten nápad (koho tněkdy nenapadlo, jak by to vypadalo) si zaslouží hvězdu navíc, obzvlášť když má tak špičkové ztvárnění - už jsem se zmiňoval o té luxusní atmosféře a vizuální stránce celého díla? Phillip K. Dick by měl radost. Přesto jsem byl mírně zklamán a tak zatím nechávám čtyři hvězdy, nicméně na druhou sérii jsem nesmírně zvědavý. Před ní si to asi dám ještě jednou a slibuji, že sii to vychutnám víc, včetně prvních dílů, které by opravdu mohly jen těžko zaujmout - ale nevzdávejte to, ten seriál je fakt klenot (u mě se to zlomilo někdy na konci čtvrtého dílu, pak to jelo). 80%. ()

PetrVabruscak 

všechny recenze uživatele

Asi bych potřeboval heště jednu sérii, abych tomu mohl dát za 4 hvězdy. Takhle mi to zas až moc nepřekvapilo a chybělo mi možná trochu víc faktů, jak to vypadá i jinde krom Ameriky. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Píše se rok 1962, křehké příměří mezi Tisíciletou nacistickou říší a Imperiálním Japonskem se začíná hroutit. Námět je parádní, o tom žádná. Z knihy Philipa K. Dicka si seriál zase tolik nevzal, ale i to málo by mělo stačit na zajímavý děj a pohodové dvě série. Bohužel scenáristům to nevydrželo ani na jednu. Příběh se táhne, většinu času přešlapuje na místě a přes množství postav je málokdo opravdu zajímavý. U sledování mě držela jen impozantní výprava s perfektní dobovou atmosférou a pochopitelně chytlavě vymyšlený svět paralelní minulosti. Druhá série dojem trochu vylepšila, ovšem základního neduhu se Muž z vysokého zámku nezbavil. Scénář je pořád zdaleka největší, respektive téměř jediná slabina. Zmíním ještě geniální znělku. Díky magii s hlasem a přízvukem se zdá že jde o němčinu, případně o anglický text oslavující Říši, ovšem skutečnost je úplně (tedy alespoň trochu) jiná. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

Hořké rozčarování, tak na mě působí The Man in the High Castle. Zejména pro to, že atmosféru alternativní historie utváří pouze rekvizity, herci nebo prostředí ve mě nevyvolovají pocit nacisty obsazené Ameriky. Největší slabinou je zřejmě rozpočet studia, které zjevně na víc nemá. ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

75-80% ... Sem-tam zbytočne zdĺhavé, ale inak celkom zaujímavá alternatívna história so svetovládou Nemecka a Japonska ako víťazov WWII. ()

Redi 

všechny recenze uživatele

Frickové a japončíci si rozdělili USA, což se "nečekaně" nelíbí každému, a tak se to neobejde bez odboje. Super. Bohužel Amazon není HBO ani Netflix, takže zpracování už zase tak super není. Odporně přesvícené interiérní scény bílým světlem, kde všechno září jak na prvního máje v mlze, mě iritovalo celou dobu. Hl. postavy civilů to zrovna netáhnou, na druhé straně to částečně zachraňuje role nazi velitele v NYC a postavy japan zastoupení - ministr obchodu Tagomi a inspektor Kido. Některé scény jsou na facepalm (u pádu z přehrady jsem se válel smíchy), ale jinak dobrý, budu sledovat dál, seriál dostal druhou řadu. ()

hroubek 

všechny recenze uživatele

S01 - Zajímavý námět a jméno P. K. Dicka rozhodně zajistily moji pozornost pro tento seriál. Ale nepřebíhejme. Muž z vysokého zámku je velmi povedený seriál. O tom žádná. Je to velmi kvalitně natočený seriál, který výborně pracuje s daným tématem a má perfektně vystavěný svět, jenž stojí za to prozkoumat. Dalším velkým plusem je technická stránka celého seriálu, která opravdu vypiplaná do detailů. Uniformy, letáčky, billbordy, vlajky a celkové prostředí všech třech oblastí. Každé je něčím specifické a díky množství detailů působí až nepříjemně realistickým dojmem. A je vidět, že si tvůrci dali opravdu moc záležet. Asi si říkáte proč, tak dlouho zmiňuji technickou stránku seriálů, ale to proto, že je zde opravdu moc důležitá a tvoří padesát procent úspěchu u seriálu. Moc se mi líbilo jakým způsobem tvůrci pracují s myšlenkovými pochody hrdinu na opačných stranách země. Na východě je nacistické smyšlení arogantní a sami osobě smýšlejí nadřazeněji. To na opačné straně je japonské chování úplně jiné. Forma uznání, respektu, i odhodlání, s kterým se pouští do to co "musí" být vykonáno pro větší dobro a lepší zítřky. A pak je tu neutrální zóna, kde vyhrává právo silnějšího. A v těchto prostředích se pohybují hlavní hrdinové. Každý z jiné části a přesto se jejich osudy protínají a díky tomu můžeme vidět jak moc liší sociální problémy, proč daná postava jedná, tak a tak a jaký to má význam pro následující budoucnost. Díky tomu nebudeme vnímat hrdiny černobíle, což to nejlepší čeho seriál mohl dosáhnout. Alexa Davalos je moc pěkná a velmi dobře hraje a jako tahounka seriálu je přesná. Rupert Evans je velmi dobrý a to co se mu průběhu seriálu stane je velmi nepříjemné a o to zajímavější je jeho vývoj. Luke Kleintank má vděčnou postavu, jenž se na konec ukazuje, že je dost zajímavá a rozhodně by snesla více prostoru. Hodně moc se mi líbil Cary-Hiroyuki Tagawa, jenž podal výborný výkon a jeho rozhodování se mi velmi líbilo. Nakonec jsem si nechal Rufuse Sewella jehož výkon patří k tomu nejlepšímu co v seriálu uvidíme. Svině s charakterem, velkým jako kráva. Seriál bohužel není bezchybný. Má několik chyb jak v logice, nebo nepravděpodobném vývoji a někomu nesedne tempo, ale to jsou drobné vady. Mě osobně chybí pár momentů, které by mě totálně posílali do kolen, ale věřím, že to se ve druhé řadě změní. S02 - Tak už to mám konečně za sebou a mohu napsat, že jsem hodně spokojený. Zatímco v první řadě jsme se seznamovali se světem, prostředí, s postavy a hlavními motivacemi každé strany. Tak ve druhé se více věnujeme osudově propletenému příběhu a dostáváme konečně nějaké odpovědi. A navíc přichází druhá řada s velmi zajímavými zvraty, které jsou opravdu moc zajímavé a posouvají seriál zas o level výš. To co bylo v první řadě lehce nakousnutu, zde dostává mnohem nebezpečnější a znepokojivější obraz. A nejen to. Postavy velmi často musí měnit svůj status quo a vždy je to uděláno do chytře a nepůsobí to vůbec hloupě. Řadě taky dost pomohlo, že přidali dvě staronové prostředí, které zde dostávají mnohem více prostoru, než v první řadě. Což je na jednu stranu strašně super, ale na tu druhou, to tak super není, jelikož počet linek v seriálu nabobtnal a udržet u všech to správné tempo je velmi obtížné a ne vždy se to povedlo, nejvíce to platí pro linku kolem Joe Black, který je v Berlíně, kde je to nejvíce znát. Dalším velkým plusem druhé řady je to, že se netočí jen kolem hledání filmů Muže z vysokého zámku, ale přináší mnohem napínavější příběh, který krásně graduje v poslední dvou epizodách. Herci jsou si ještě jistější ve svých rolí a podávají parádní výkony, na které je radost koukat. Z nových tváří mě nejvíce zaujali Sebastian Roché a Bella Heathcote nebo Tate Donovan. The Man in the High Castle je ve své druhé řadě, ještě lepší, než v první a krásně graduje a nenechá diváka vydechnout a přináší parádní zvraty. S03 - Parádní rozjezd a spoustu zajímavých změn a velmi dobré finále. S04 - Opět je to velmi kvalitní řada, plná hereckých výkonu a super momentů. Ale opravdu vidět, že tvůrci měli plány minimálně na ještě jednu řadu a zde to ke konci působí dost uspěchaně. Některé momenty tolik nevyniknou, některé postavy mají dost ořezaný charakter atd. Prostě je vidět, že tvůrci ještě měli dost příběhů a cest, kterými by šlo se vydat. Konec sám osobě není špatný, ale úplně uspokojivý není. 7,5/10 () (méně) (více)

Castrator 

všechny recenze uživatele

Filmy či seriály podle Dickových románů moc slavně nedopadají, snad až na Blade Runnera, který se od knihy docela dost, i když ne tak podstatně, jako tento seriál, liší. A řekl bych, že bohužel ani tento seriál nebude výjimkou, pokud jde o kvalitu či popularitu. Kniha není žádná akčňárna a chybí i zajímavá dějová linie, příbeh, proto se seriál dost liší a ten děj je prakticky dílo scenáristů, kteří využili hlavně téma knížky. O čem by konec konců seriál byl, kdyby se držel knihy, která je přesně tím typem díla, které je nezfilmovatelné? Zpracování seriálu je výborné, to se musí uznat, ale podobně jako mě nenadchla kniha, nenadchl mě ani tento seriál. Seriál jako celek nebudu hodnotit, viděl jsem jen polovinu epizod první řady. Jestli vás seriál nechytne během prvniích dvou nebo tří dílů, nechytne vás asi vůbec, protože je pořád na jedno brdo, takže zvažte, zda další díly stojí za váš čas. ()

Eleanor05 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zřejmě nejrozporuplnější seriál, který jsem kdy viděla. Na jednu stranu pomalý, občas nemající logiku (postihují se Židé, nepostihují se černoši) a obsazený v drtivé většině případů necharismatickými, ne příliš talentovanými herci. Všechny kladné postavy jsou nezajímavé, minimálně polovina dějových linií je vyloženě nudná. Obyčejná každodenní rutina lidí žijících v nacistických říších není dostatečně pečlivě vylíčena a někdy seriál působí jen jako sbírka nejprovařenějších faktů o nacismu zasazená do Ameriky a Japonska tak, aby to Američanům znalým evropské historie jen velmi povrchně, připadalo obohacující a chytré. ALE na druhou stranu nikdo nemůže The Man in the High Castle upřít zajímavou hlavní myšlenku a přes veškerou dnešní, někdy až do absurdna zahnanou, korektnost, věrnost zobrazení nacistických symbolů (včetně pozdravů a hesel), zvyků, některých zákonů a rasových teorií. Nikdo nemůže seriálu upřít napětí ze hry o moc mezi vysokými nacistickými představiteli, a ani pro západního diváka obohacující pohled na vnímání světa z japonského úhlu v kontrastu s tím americkým. Nikdo nemůže seriálu upřít nečernobílé postavy, kde především Obergruppenführer Smith a vyšetřovatel Kido, coby záporáci, mají uvěřitelné motivace ke svým činům a nejsou vylíčeni jen jako chladná, nelidská monstra. A konečně - nikdo nemůže seriálu upřít výtečného Rufuse Sewella (John Smith), který se v jinak unylém castingu skví jako diamant a na scény s nímž se vyloženě těšíte. /// Abych to tedy shrnula, The Man in the High Castle rozhodně není žádný současný prvoligový titul typu The Crown, The Handmaid's Tale nebo Stranger Things (chtělo by to připsat i Hru o trůny, ale poslední dvě série už se kvalitními nazývat nedají), ale i přes nezdařený casting (s čestnými výjimkami Rufusem Sewellem, Joelem de la Fuentem a Chelah Horsdalovou), nelogičnosti, roztahanost a nezajímavost některých linií a postav, zůstává originálním a má zlepšující se tendenci, takže diváka motivuje pokračovat v jeho sledování. Po všech sériích velmi slabé 3*. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

Hodnocení po 3. dílech: Alternativní realita tohoto typu je nesmírně atraktivní. Naneštěstí seriálové vaty je v každém díle po kokot. Únavné tlachání, páska filmu, rozvláčné tempo, pouhé náznaky nacisticko-japonského světa a jeho pravidel...schade. Mohlo to být hodně fajn. 46%. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama