Reklama

Reklama

Muž z Vysokého zámku

(seriál)
  • USA The Man in the High Castle
Trailer 2
USA, (2015–2019), 36 h 6 min (Minutáž: 45–70 min)

Tvůrci:

Frank Spotnitz

Předloha:

Philip K. Dick (kniha)

Hrají:

Alexa Davalos, Rupert Evans, Luke Kleintank, DJ Qualls, Rufus Sewell, Michael Rispoli, Carsten Nørgaard, Conor Leslie, Rick Worthy, Hank Harris, Ron Roggé (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(40)

Obsahy(1)

Představte si, že druhá světová válka dopadla tak, že Spojené státy ovládli nacističtí Němci s japonskými spojenci. Je rok 1962 a USA jsou nyní rozdělené na tři části. Východní ovládá nacistická vláda, západní Japonci a mezi nimi je pak neutrální území. Mezi těmito částmi však nepanují úplně ideální vztahy. A navíc se napříč sociálními skupinami začne šířit video, které detaily a průběh války vykresluje jinak, než se píše v učebnicích. Pravý čas na revoluci.
Pilotní epizoda, která vznikla na motivy románu P. K. Dicka, vybojovala celou řadu na Amazon originals. (geklon)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (34)

Muž z Vysokého zámku (2015) 

Tak to je síla, retro seriál, který se vrací k minulosti, jež se nikdy nestala. Skvělý námět i scénář, výborné herecké výkony a vše dohromady spojuje vynikající hudba, nemohl jsem se od první řady odtrhnout. Tvůrci navíc obsadili do jedné z rolí mého oblíbeného záporáka z béčkových akčních filmů Cary-Hiroyuki Tagawu, čímž si u mě mohutně šplhli a odpustil jsem jim některé podivnosti, které mě na seriálu zarazily. Jako příklad uvedu zvláštní vývoj v technice, zatímco letadla a automobily prošly od konce války zlepšením, ručních zbraní se to netýká, stále se používají Walthery 38 a Erma-Werke MP40. I přes drobné nedostatky a podivný závěr první řady nemůžu udělit méně než 5* a těším se na pokračování. // Po shlédnutí závěrečné sezóny přidávám tento dodatek, protože mě čtvrtá řada poněkud zklamala a hlavně její finále bylo ze strany tvůrců seriálu velmi chabé. Je to škoda, jinak byl tento počin pro mě jako dělaný. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Druhá sezóna mě velmi potěšila. Měl jsem obavy, že by mohlo dojít k podstatnému zhoršení proti první sérii, což se u seriálů často stává, ale i přes některé slabší momenty jsem nakonec velice spokojen. Jak už jsem určitě někde napsal, téma seriálu je mi velice blízké, scénář je výborně napsaný a skvěle zachycuje propastné rozdíly mezi oběma velmocemi. Z herců bych chtěl jednoznačně vyzvednout Rufuse Sewella, těšil jsem se na každou scénu, v níž vystupoval. Abych to uzavřel, druhá série byla výborná, užil jsem si ji a těším se na třetí. ()

The Tiger's Cave (2016) (S02E01) 

První epizoda druhé sezóny solidně navázala na sérii předešlou nejen dějem ale i atmosférou, navíc překvapila akčními scénami, které jsem až tak nečekal, počítal jsem spíše s větší porcí plánování v temných koutech a uličkách. ()

The Road Less Traveled (2016) (S02E02) 

Faktem je, že si po dvou epizodách nové sezóny nemám nač stěžovat, všechno dobré z první řady tvůrci zachovali a jako bonus přidali akční scény, takže si to užívám a doufám, že bude seriál v nastaveném kurzu pokračovat. Jen malá poznámka: závěr epizody mi připomněl hned několik filmů, které končily velmi podobně (z těch novějších např. No Escape). ()

Travelers (2016) (S02E03) 

Začínám si říkat, jestli nejsem k seriálu příliš nekritický, problém je v tom, že mě téma s alternativním koncem války opravdu hodně baví, navíc ho tady tvůrci podle mého názoru zpracovali fakt dobře, takže mám velké potíže s ubíráním hvězdiček, zatím se výborně bavím. ()

Escalation (2016) (S02E04) 

Čtvrtá epizoda byla ve srovnání s předchozími díly lehce slabší, ubylo akce, s čímž jsem počítal, ale víc mi chyběla ilegální činnost, která se omezila jen na vrtání do bomby. Na druhou stranu mě překvapilo, jak blízko má odboj k fotbalu, i tady se po skončení akce vzájemně měnily dresy. ()

Duck and Cover (2016) (S02E05) 

Tentokrát jsem cítil, že by epizoda potřebovala nějaký malý impuls, abych mohl hvězdičku přidat. Musím ale uznat, že tvůrci přidali na intrikách a na místě Julianny bych být rozhodně nechtěl. ()

Kintsugi (2016) (S02E06) 

Podobně jako v předchozí epizodě i tady mi něco chybělo. Připadalo mi to, jako bych dostal kvalitní jídlo s pěkným designem, které by bylo sice chutné ale ne perfektní. Chtělo by to trošku dokořenit. ()

Land O' Smiles (2016) (S02E07) 

Ano, přesně o tom byly mé dva předchozí komentáře. O finálním dokořenění. Tentokrát mi ke spokojenosti nic nechybělo, takže bez pochybností hodnotím plnou palbou. ()

Loose Lips (2016) (S02E08) 

No prosím, jedno dobře umístěné úmrtí a hned se dějí věci, jako by někdo kopl do mraveniště. Sice tentokrát nedošlo k žádné velké akci, pokud nepočítám závěrečné zadostiučinění Obergruppenführera Smithe, přesto se bylo na co dívat, protože se intrikovalo naplno. Velmi kvalitní epizoda. ()

Detonation (2016) (S02E09) 

Po předchozí epizodě jsem zažil lehké zklamání. Ale nevadí, beru devátý díl hlavně jako přípravu půdy pro velké finále druhé sezóny, takže doufám, že si na něm dali tvůrci záležet. ()

Fallout (2016) (S02E10) 

Výborně, závěrečná epizoda druhé řady, dopadla přesně podle mých představ. Intriky a boj o moc celý díl ovládly a Rufus Sewell vypadal, že si svou roli opravdu užívá. A teď opět přichází to nechutné čekání... ()

Série 3 (2018) (S03) 

Ani třetí série mě nezklamala, pokud nepočítám nešťastnou čtvrtou epizodu. Ta byla naštěstí jen osamoceným úletem tvůrců, kteří jinak zdárně pokračovali v načatém díle, a znovu mě dokázali skvěle bavit. Seriál určitě není určen milovníkům zběsilých akčních scén, tempo příběhu zůstalo i tentokrát spíše pomalé, to mi ale vůbec nevadilo, pokud byl děj nebo rozhovory dostatečně zajímavé, a to naštěstí většinou byly. Opět musím vyzdvihnout herecký výkon Rufuse Sewella, bez něj by to prostě nebylo ono. ()

Now More Than Ever, We Care About You (2018) (S03E01) 

Být to epizoda jiného seriálu, určitě bych hodnotil čtyřmi hvězdičkami a postěžoval bych si na pomalé tempo a možná i slabší akci, jenže je to Muž z Vysokého zámku, já hodnotím vždy subjektivně, takže je to za pět kousků. Tempo bylo opravdu pomalé, ale to už k tomuto seriálu jaksi patří, akcí se také nehýřilo, ale bavil mě každý rozhovor a tvůrci hned v první scéně odstranili důvod k mé stížnosti na to, že nedošlo k patřičnému vývoji zbraní, pánové Heckler & Koch evidentně zapracovali. ()

Imagine Manchuria (2018) (S03E02) 

Tak jo, tohle už bylo i na mě příliš pomalé. Dění (nebo spíš nečinnost) v rodině Smithových sráželo tempo příběhu, i když chápu důvod a oceňuji snahu přiblížit divákovi Heleninu pozici. SS- Oberstgruppenführer John Smith byl tradičně suverénně nejzajímavější postavou a maníkům od CGI se téměř podařilo vrátit Yamato do života (až na pár detailů- asi poválečná přestavba). ()

Sensô Kôi (2018) (S03E03) 

Po minulém chvilkovém selhání došlo k obratu k lepšímu, takže jsem mohl opět hodnotit naplno. Příběh se pěkně pohnul, došlo k zajímavým setkáním, dozvěděl jsem se zase něco nového o vztahu mezi filmy a životem a po celou dobu jsem se moc dobře bavil. A o to jde. ()

Sabra (2018) (S03E04) 

Tak to bylo nepříjemné překvapení, měl jsem pocit, že tvůrci tak nějak neví, co by nám měli předložit, ve výsledku to byla podivně nekonzistentní epizoda, v níž děj skákal z místa na místo jako blecha, nic zvláštního jsem se nedozvěděl, ale zato jsem si mohl "užít" další politicky korektní gay líbačku. Alespoň, že mi to pak tvůrci vynahradili politicky korektní lesbickou líbačkou, proti které jsem kupodivu nic neměl. No, a to opravdu důležité už vypíchl KM Phoenix. ()

The New Colossus (2018) (S03E05) 

Předchozí díl mě překvapil nepříjemně, pátá epizoda mi ale náladu hodně zlepšila. Rufus Sewell dostal zase více prostoru a jasně ukázal, že je John Smith pro seriál nepostradatelnou postavou (alespoň u mě to tak je). Příběh se opět posunul zajímavým směrem a konečná řešení mě vyloženě potěšila. ()

History Ends (2018) (S03E06) 

Znovu jsem byl spokojen, opět se projevila má slabost pro lumpy, asi to bude tím, že jsou většinou mnohem zajímavější, takže mě bavila dějová linie vrchního inspektora Kidoa i Johna Smithe, zatímco Frank Frink mě příliš neoslovil, dokud nedošlo na závěr, propletení obou oslav bylo dokonalé. ()

Excess Animus (2018) (S03E07) 

Sedmá epizoda byla sice poklidnější, ale pro mě byla paradoxně extrémně zajímavou. Příběh se posunul kupředu velmi zajímavým způsobem, konečně se začala řešit důležitá (vlastně nejdůležitější) témata, celý díl měl skvělou atmosféru a já jsem se od něj nemohl odtrhnout. ()

Související novinky

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (více)

Reklama

Reklama