Reklama

Reklama

X-Men 2

  • USA X-Men 2 (více)
Trailer

Obsahy(1)

X-Meni. Narodili se s jedinečnou genetickou mutací, která jim umožňuje vládnout nadpřirozenými schopnostmi. Pod vlivem profesora Charlese Xaviera (Patrick Stewart) slouží lidstvu. Chrání svět. Ten jim však nedůvěřuje a bojí se jich. Po nesmyslném pokusu o atentát na prezidenta Spojených států, který údajně spáchal neznámý mutant, se veřejnost dovolává zákona, který má mutanty dostat pod kontrolu. V čele militantně anti-mutantniho hnuti stojí armádní velitel a vědec William Stryker (Brian Cox), o němž se tvrdí, že na mutantech prováděl pokusy. Mutanty nenávidí a hodlá je totálně zlikvidovat. Když zjistí, že jeho vlastní syn je mutant, bez milosti ho zabije. Stryker měl v minulosti co do činění také s Wolverinem (Hugh Jackman) a zná tajemství jeho minulosti. Když Wolverine pátrá po svém původu, uvede Stryker do pohybu svůj anti-mutantní program. Jsou však i mutanti, kteří se proti lidské civilizaci postavili. Jeden z nich, Magento (Ian McKellen), právě unikl z vězení. Je nepřítelem X-Menů. V situaci, kdy se všichni mutanti stali štvanci, navrhne X-Menům spojenectví proti společnému nepříteli - Strykerovi. X-Meni i jejich spojenci se spolu vydávají na nejnebezpečnější misi v životě... Režisér Bryan Singer natočil tentokrát víc než tradiční pokračování. Ponořil se hlouběji do mytologie X-Menů, do jejich schopností a vztahů. Vedle již známých postav se na pozici dobra přidává atletický Nightcrawler a zlo posiluje - nejen svými diamantovými drápy - Deathstrike. Ve filmu se tak představuje nová generace X-Menů. Patrick Stewart se vrátil do role profesora Charlese Xaviera, světově uznávaného telepata. I promodralá metamorfická Mystique (Rebecca Romijn-Stamos - viděli jsme ji jako Femme Fatale ve stejnojmenném filmu) předvede své svody. Větší prostor má také postava Storm (oscarová Halle Berry), která prochází vývojovými změnami. Režisér Bryan Singer po natáčení druhého dílu X-Menů prohlásil: Točit první X-Meny byla úžasná zkušenost a divácká reakce byla mimořádně příznivá. Ale po natočení filmu X-Men 2 mi natáčení prvního dílu připadá skoro jen jako úvod. Kultovní záležitost, natočená, jak je to v poslední době velice časté, podle komiksu, má všechny předpoklady upoutat diváky vizuálně i napínavým dějem. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (746)

golfista 

všechny recenze uživatele

Možná budu chvilku "plavat proti proudu", ale mně se zdála jednička o fous lepší. Evidentní očekávání dalšího dílu bylo trochu moc vidět "mezi řádky". Ale to nic nemění na tom, že se jedná o prvotřídní pokračování a co se týká filmařského řemesla jsem vrchovatě spokojen. Jak já říkám - škoda Singera pro X-Meny, honem by měl natočit ve stejné kvalitě něco v duchu jeho prvních dvou "superfilmů". ()

POMO 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom k žánru, v ktorom sa pohybujeme, je pomalejšie tempo filmu predsa len jeho handicapom. Viacej postáv, viacej dialógov, viacej riešení problémov ináč než akciou. Nevadilo by mi to, nebyť dĺžky 133 minút a keby dialógy nevyšumievali tak trochu do prázdna. X-Men 2 nie sú tak hlbokí, ako sa tvária byť. Ale sú rovnako inteligentní a postavy majú rovnako cool ako v prvých X-Men. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Další příklad toho, že i dvojka může předčít originál. Psychologie postav a jejich chování je ještě propracovanější, dějové zvraty jsou nečekané a přesto logické a celé to mnohem lépe drží pohromadě. Trojka by už mohla zaútočit na "plnohodnotnych" pět hvězdiček, tohle je spis 4,5. ()

KevSpa 

všechny recenze uživatele

Méně akce a více "filozofování". Každopádně výborně natočené s mnoha skvělými scénami. Možná jen malinko zdlouhavé. V první řadě jde ale o film, který je úplně odlišný od prvního dílu. ()

kOCOUR 

všechny recenze uživatele

Ještě nedávno jsem prohlašoval X-Meny za nejlepší comicsovou adaptaci a Singer přišel znovu a vnesl mi do očí pokračování, ze kterého mi vytryskly slzy úžasem a dojetím ještě více. Nikdy jsem nebyl na reklamní žvásty typu "ještě lepší, ještě nablýskanější", ale dvojka X-Menů tohle vystihuje naprosto precizně bez ztráty jakéhokoliv potenciálně zábavného aspektu jedničky a navíc přidává chumel nových postav, silný příběh a spoustu originálních nápadů, kam až oko dohlédne. Je z toho cítit radost z filmařiny, bezmezná láska ke comixu a hlavně cit pro diváckou duši. Singer povýšil vedle titulu detektivního mága definitivně i na krále filmového comixu... ()

Lima 

všechny recenze uživatele

X-Men 2 je spolu s THE CROW a ´dvojkou´BATMANA nejlepší comicsová adaptace, jaká kdy byla natočena. Nadmíru zručný mix psychologie a akce, zajímavý a chytrý příběh, dialogy, které netahají za uši, skvělé triky a v neposlední řadě výborní herci. Singerovi jsem to zbaštil i s navijákem, doufám, že ho to ještě baví a že nás čeká dlouhá, příjemná série. Jen tak dál. ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Opravdu povedený film, nápaditý, chytrý, s herci, kteří dobře hrají skvěle vymyšlené postavy. Navíc perfektní po vizuální stránce, trikově i hudebně (na samostatný poslech mě soundtrack vůbec nechytl, ale ve filmu ta muzika funguje na jedničku). Potom, co jsem viděla třetí díl a znova první jsem se rozhodla zvýšit hvězdičky na plný počet, protože si to zaslouží, je o třídu lepší než zbylé dva, které ale sami jsou dost dobré a pro změnu si zaslouží ty 4 hvězdičky :-). ()

Gemini 

všechny recenze uživatele

Fanoušci originálního marveláckého comicsu, kterým se jednička zdála být příliš akční, mají důvod u pokračování X-Menů uslintávat blahem. Filozofování a přelomových životních okamžiků jednotlivých hrdinů si nyní užijete dosytosti. Což ovšem neznamená, že by akce bylo málo. Postarají se o ni především staronové tváře Iceman, Pyro a hlavně zcela nová akvizice - Nightcrawler. Fanoušky Rebeccy Romijn-Stamos určitě potěší, že nordická kráska zde sehrává podstatně významnější roli než tomu bylo v prvním díle;) A o hudbě Johna Ottmana se nemusím zmiňovat, kolegové o ní napsali vše, co průměrný divák potřebuje vědět:) Ale pořád tu chybí ten Gambit....:) ()

Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

Singer se překvapivě nenechal unést úspěchem prvního dílu a stvořil pokračování, které si ze svého předchůdce vzalo to nejlepší. Druhý díl působí ucelenějším a lepším dojmem, mnohem lépe využívá vlastností jednotlivých mutantů (využití je tentokrát skutečně vychytané - třeba scéna s granáty) a i akční scény vypadají lépe (i když je pravda, že první akční je bohužel nejlepší). Druhý díl X-menů dosáhl na svého předchůdce a předčil ho. Ne o mnoho, ale předčil a to u pokračování hodně kvalitních filmů tak obvyklé není. PS: Málem bych se zapoměl zmínit o výtečném obsazení. Ze starých známých jsem měl největší radost z Jackmana, jehož Wolverin je tentokrát skutečnej drsoň a jeho řež s mariňáky nemá chybu. Z noých mě příjemně překvapil především Alan Cumming, jehož kreace je vskutku nezapomenutená! ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Podle mnoha fanoušků nejlepší díl série, pro mne lehký žánrový nadstandard. 80% Zajímavé komentáře: Le_Chuck, PALINO, MeGaBiTe ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Stále by to mohlo mít větší nadhled, ale pokračování mi přišlo zajímavější. Singerova režie je vynikající. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Upřímně, tohle je jeden z nejlepších komiksových filmů, které jsem viděl (společně s TDK a Watchmeny). Na rozdíl od prvního dílu si X2 mnohem víc dovoluje takřka ve všem, má lepší příběh, několik úžasných, takřka nezapomenutelných scén (Magnetův útěk z vězení!!!) a prostě celkově je to vynikající podívaná. 9/10 ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Ale jo, říjemné překvapení, když to mělo být akční bylo to akční a ještě nápadité, ale především na podobný typ filmů až nečekaně kvalitně napsaný postavy . ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Málokdy se stává, že dvojka předčí první díl, a právě tohohle je to podle mě problém. I když problém? To snad ani ne. Tento příběh je dle mého akčnější, zábavnější a příběhově silnější než první díl. Herci se opět setkali a opět to stojí za to. Pro milovníky série to může být sedmý div světa, pro mě je to prostě film, na který se podívám a později ho odhodím. Znovu bych se na to už asi nepodíval. Nemá mě to čím zaujmout i když je to docela zábava, jen mi tam chybí trochu více humoru. --- Proč nemáme uniformy my? - To je pravda. - Jsou objednaný. Přijdou za pár let. ()

T2 

všechny recenze uživatele

Rozpočet $110miliónovTržby USA $214,949,694Tržby Celosvetovo $407,711,549/videl v kine: 90%/ ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

... a potenciál otevřený jedničkou dochází v druhém dílu svého naplnění. Bryan Singer je opravdu mistr nad mistry a navíc na poměry akční sci-fi dost odvážný (naštěstí takových stále přibývá), tudíž se nebojí sundat nohu z plynu a nechat děj plynout pomaleji, ale o to důkladněji modeluje postavy. Dobro (X-meni) a "zlo" (torzo skupiny Magneta) se spojují v boji proti nevypočitatelnému generálu Stylerovi, který hodlá rázně ukončit mutantskou otázku. Rozporuplnost stanoviska profesora Xaviera je ještě více zproblematizována a body si připisuje právě radikál Magneto. Znovu mi nezbývá nic jiného než chválit skvělé herce – tentokrát trochu upozadněného Stewarta, charismatického drsňáka Jackmana a samozřejmě též neskutečně šaramantního padoucha-nepadoucha v podání Iana McKellena. K tomu si připišme bodíky za skvělé triky, vylepšené souboje, výtečnou hudbu a konec, který se nebojí překvapivých ztrát (narozdíl od jedničky). Opravdu mě baví napjatě sledovat, jak Singer buduje velký filmový svět, který je dobrodružný, inteligentní, pohlcující a v rozumné míře zrcadlí ten náš dnešní. Navíc je obydlený výborně charakterizovanými hrdiny (nováček Kurt Wagner je opravdický majstrštyk!), se kterými se lze ztotožnit. Ano, takhle nějak má vypadat moderní sci-fi akce. ()

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Po dost anti-akční jedničce, která byla spíše uvedení do děje následuje komiksové show X-men 2. Skvělý film... ikdyž .... smrt Jean Gray, ale s tim se nic neudělá. Skvělé nové postavy(iceman, pyro ...) Opravdu o dost lepší než "nudnější" jednička. Už se těším na trojku (pokud se každým dílem bude film zlepšovat brzo bude potřeba minimálně 6* :o)) ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Michael Dougherty, Dan Harris, David Hayter .. ... ihned po prvním díle jsem do svého přehrávače vložil ten druhý a mé potěšení pokračovalo. Naprosto vyrovnané pokračování, bez známého klesání kvality. Opět spíše průměrný scénář, ale brilantní režie, vizuální zpracování a mé oblíbené duo herců tj. sir Ian McKellen a Rebecca Romijn-Stamos drží sérii X-Men na stále zasloužených 80%. ()

Anthony 

všechny recenze uživatele

Také myslím, že tentokrát pokračování předčilo originál. Přijde mi to akčnější než první díl, více postav mi moc nevadí ačkoli některé bych přeci jen více rozvinul - nejraději mám Magneta výborného McKellena, popř. Wolverina. Stewart tu byl tentokrát dost nevýrazný a Marsden měl taky většinou smůlu. Nejlepší scény: atentát na prezidenta za doprovodu Mozarta, přepadení školy (můj favorit), jakákoli scéna s Magnetem. Ten film je ale hlavně dobrý proto, že mě zajímají i neakční pasáže, prostě proto, že mě zajímají postavy a jejich vývoj. Navíc konečně je pryč Michael Kamen, mistr nevýrazné hudby a přichází starý dobrý Ottman s pořádnou komiksovou hudbou. ()

Související novinky

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

Od X-Menů ke Kapitánu Nemovi

17.09.2015

Bryan Singer, režisér X-Men, X-Men 2 a X-Men: Budoucí minulost, nám příští rok představí X-Men: Apocalypse. Ano, čtyři z jeho (brzy) devíti filmů jsou z mutantí série, není tedy divu, že Singer… (více)

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

X-Men ztratili Rogue, Apocalypse bez staré party

29.12.2013

Bryan Singer se v X-Men: Budoucí minulost snažil vrátit na plátna co nejvíce herců z původní trilogie i První třídy. Jednou z nich byla i Anna Paquin alias Roque. Ta na placu strávila pouhý týden… (více)

SoundtraCon na Festivalu fantazie

SoundtraCon na Festivalu fantazie

02.05.2011

V termínu od 1. do 4. července 2010 proběhne v Chotěboři v rámci Festivalu fantazie v pořadí již čtvrtý ročník SoundtraConu. Minulé ročníky navštívili skladatelé Trevor Jones, Petr Hapka a producent… (více)

Reklama

Reklama