Reklama

Reklama

Schneider vs. Bax

  • Nizozemsko Schneider vs. Bax
Trailer 1

Nájemný vrah Schneider dostává zakázku přesně v den svých narozenin. Jeho cílem je spisovatel Ramon Bax. Po ujištění, že bude z akce zpět ještě před polednem a stihne pomoci manželce s oslavou, Schneider přijímá. Začíná tak festival lstí, bizarních náhod, špatných načasování a draze vykoupených omylů. (Film Europe)

Recenze (40)

Rob Roy 

všechny recenze uživatele

Velká holandská stylovka od mistra artových podivností Warmerdama, který si opět střihl velkou a výbornou roli. Na rozdíl od Borgmana má Schneiderův duel s Baxem blíže k tradičním žánrům a přišel mi uživatelsky pohodlnější (pozor, neznamená lepší). A jako několikrát každý rok si musíme zase povzdechnout proč něco takového nevznikne i u nás (už se k tomu ale snad pomalu blížíme). -- Bio OKO, festival Weird Europe. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Alex je naprostej mazák a genius podivností. Krom totální originality a nehorázně neortdoxního humoru mně fascinuje i jeho výběr interiéru, stejně jako u Borgmana je i tady středem dění krom velmi bizardních postav dům a jeho okolí v tomto případě bažiny a to je celý, pár herců a jupijajej motherfucker můžeme točit a pekelně se bavit. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Potřeboval bych taky nějakej speed, co do sebe neustále tlačil Alex, abych se naladil na stejnou vlnu, jako on. Ale na druhou stranu bych kecal, když bych tvrdil, že jsem od Alexe čekal něco jiného. Za tu dobu, co se známe, bych nečekal nějakou normální pohádku o normálním životě normálních lidí. Možná jenom škoda, že všichni tu dělají doslova jakoby se nic vážného nedělo. Kdybych byl imunní vůči černému humoru, tak si ho tady na první pohled snad ani nevšimnu. ()

novoten 

všechny recenze uživatele

Roztříštěná hra dvou, ve které se směje třetí, v tomto případě Maria Kraakman jako Francisca. Zatímco Schneider je nevýrazný protiva a Bax protiva charizmatický, právě dceři druhého jmenovaného beze zbytku věřím, že vyrůstat v téhle rodině musela být noční můra. Žánrová nezařaditelnost ale cestu k postavám tak jako tak komplikuje, protože ve chvíli, kdy začínám být napjatý, přijde nepochopitelná černohumorná vsuvka, zatímco ve chvíli, kdy bych se mohl začít cítit v odlehčené části pohodlně, dostanou přednost monology o celoživotních psychických problémech. Je to škoda, protože jinakosti není nikdy dost, ale tady je s čestnou výjimkou finální (a díky tomu i pro celý film spásné) scéně zbytečně samoúčelná. 50% ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

A pálí (a pálí), do tváří (do tváří).. Postavy postupně přicházejí a odcházejí, mezi tím se smočí do půl pasu, svléknou, nebo zemřou a bohužel, ani jedna z nich v tom mokřadu konstruktu není zajímavá. Porozumění pro autorův styl i smysl pro humor se ztratilo někde tam za vodou v rákosí.. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Kdo s koho! Tak trochu absurdní černá komedie a tak trochu drama ze života několika postav, z nichž se některé vydají na onen svět. Jeden dům, pustina, nekonečné pole rákosu, jehož neklidné vlnění připomene temný snímek Onibaba (1964) či zrádné lány kukuřice, a smrt, co si brousí kosu a trpělivě čeká na moment, kdy se rozmáchne. Původně jsem chtěl dát 4*, jelikož konec jsem si představoval jinak. Jenže film jsem si užil a asi je dobře, že též absurdně skončil. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Výborný film, který mě hodně bavil. Sedlo mi obsazení, skvělá kamera, zajímavé lokace, originální humor (pohrávání s více žánry) i velké množství dějových zvratů. Občas se mi tam sice vkrádala menší nuda a trochu jsem tam postrádal nějaký hudební doprovod, který by podle mě umocnil atmosféru (film je trochu překvapivě zcela bez jakékoli hudby), ale jinak za mě super (děj má mj. perfektní rozuzlení - přesně takové, jaké jsem si přál). Mimochodem je to pravděpodobně vůbec první holandský film, který jsem v životě viděl (nepočítám-li různé mezinárodní koprodukce), což mu v mých očích jen přidává na zajímavosti. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Na začiatku máme nájomného vraha Baxa a jeho cieľ, spisovateľa Schneidera. Sledujeme ako sa akcia pomaly rozbieha, keď v tom zrazu jedna chyba a začne nás to zaujímať. Potom sa to celé skomplikuje a ešte s väčším záujmom sledujeme, čo všetko pre nás Alex pripravil. A ten tradične nesklamal. Apropo, Schneiderova rodinka vskutku vydarená (od dcéry po dedka). ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Ve chvíli,kdy se ve filmu začalo něco dít,začal mě i bavit.Zajímavá zápletka se zajímavým rozuzlením,ale intro je nekonečně dlouhé.První polovina filmu byla neuvěřitelně rozvleklá a připomínala mi válečné snímky z vietnamské války(bahno,rákosí,bahno,rákosí,bahno,rákosí...),ale absentovala válka,takže šlo vlastně jen o dlouhé záběry na holandská blata.Nejsem nějaký zuřivý zastánce akčních filmů,snesu i klidnější snímky,ale přece jen by se mělo dít něco víc,než je vlnění rákosí.Všechny 3 hvězdičky jsou za druhou polovinu filmu,mohly být čtyři,ale to nešťastné rákosí... ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Tak trochu Nájemní vrazi na holandský způsob. Největší problém jsem měl asi s množstvím a charakterem překážek, které musely být překonány. Jakkoliv se režisér snažil, působilo to všechno až moc vyumělkovaně. Na můj vkus se tu také příliš žvanilo o ničem a jestli mělo jít o vtipné dialogy, tak asi nechápu nizozemský humor. Na druhou stranu nadsázka, ve které se celý film nesl, byla docela příjemná, pár vtipných momentů se tam také najde, sympatičtí byli i herci a bavil mě i ne úplně přiznaný souboj mezi snipery, takže celkově pozitiva převažují. Jen se nemohu zbavit pocitu, že to bylo nějaký divný. 65% ()

topi 

všechny recenze uživatele

Další setkání s režisérem Warmerdamem (zahrál si opět i hlavní roli) je poněkud uhlazenější a komornější, než jeho předchozí počiny a celkově není tak bizarní a podivný. I tak se jedná vcelku o originální thriller, kde postavy nejsou zcela normální. A prostředí bažin a rákosí dodává filmu zvláštní šmrnc. ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Kdo poslal dva nájemné vrahy proti sobě? Samozřejmě Mertes, jako obvykle. Detektivka to samzřejmě není, není tu detektiv, a také proto při kácení takových stromů padá spousta třísek, A kdo to má vše na svědomí? Ovšemže mobil, v dobře předmobilní by to takhle nevypadalo a v době postmobilní to tak vypadat nebude. Každopádně než se manžílek a tatínek probudí z ranních snů a je schopen jít na oslavu, může, musí se leccos stát, má přece doma hezkou ženu a dvě malé děti. ()

easaque 

všechny recenze uživatele

-3* po tomto filmu můžu říct, že jsem shlédl režisérovu veškerou dosavadní filmografii, takže jsem na něj od teď odborník ;-). Jeho stylizaci mám rád a ani tímto kouskem se nevymanil ze zajetých kolejí. Na jeho typickém absurdním humoru tu vše drží pohromadě i se rozpadá. Možná to rozporuplně zní, ale jinak bych to nedokázal popsat. Na můj vkus až přespříliš náhod a nezodpovězených odpovědí v příběhu, takže i když jsem se bavil, tak nemůžu dát vyšší hodnocení. Ale už se těším na další Warmerdamovský úlet ;-) [ PŘÍBĚH: 2 /// SMYSL: 0 /// ATMOSFÉRA: 1 /// TEMPO: 1 /// ORIGINALITA: 2 /// NÁLADA: 1+ /// ART: 1 /// STYL: 1 /// CASTING: 1 (3*MAX) ] ()

MightyHal 

všechny recenze uživatele

Film kterému neskutečně prospívá "chladná" režie, ve stylu že tu je minimum hudby a typických komediálních trop. Díky tomu si divák může užít sice suše podanou, ale díky tomu neskutečně vtipný a absurdní příběh o dvou zabijácích postavených proti sobě. No a více asi ani nebudu říkat, jen to že film ve mě vyvolal několik hlasitých smíchů a celou dobu jsem jedné z postav fandil a užíval si gradující napětí a absurdní humor. Jo, není to film pro všechny, ale pokud vás baví suchý absurdní humor, tohle je film pro vás! ()

Person 

všechny recenze uživatele

Zcela promyšleně ujetý film, který Vás nemůže nechat příliš dlouho v klidu. Mistrovské promýchávání žánrů od Warmerdama by mělo většině diváků přijít zajímavé a celkovým vyzněním příběh snadno utkví v paměti. Slovo "alternativní" je zde asi nejvhodnější. ()

Reklama

Reklama