Reklama

Reklama

Chronic

  • Mexiko Chronic (více)
Trailer 1

Pro Davida (Tim Roth) není smrt ničím děsivým a tabuizovaným. Pracuje jako paliativní ošetřovatel těch, kteří na ni čekají – často jako na vysvobození z nesmírného utrpení. Klidný, uzavřený, ale velmi soucitný muž usnadňuje umírajícím poslední dny života s něhou a pozorností, která z pohledu nezaujatého pozorovatele vyvolává otázky. Co Davida tolik přitahuje na blízkosti smrti? Jaké trauma z minulosti ho sužuje? A není jeho vztah s klienty těsný až příliš? (Film Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 1

Recenze (37)

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavá sonda do života ošetrovateľa, ktorý v podstate sprevádza zúbožených pacientov až k bránam smrti. Napriek vrelému vzťahu Davida k svojim pacientom, to pôsobilo veľmi chladno a staticky, no zároveň vysoko realisticky. Celé mi to akosi pripomínalo pseudo-dokument a častá lyrizácia deju ma zrovna nezaujala. Očakával som aj nejaký dramatickejší spád v rámci celého príbehu, a taktiež viac dialógov, ktoré by ten film nejako viac spestrili. Práve toto všetko mi tam chýbalo, a napriek zaujímavému námetu niet začo plytvať hviezdičkami v hodnotení. ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Tenhle film byl opravdu zvláštní. S neskutečnou otevřeností - chtělo by se říci až drzou - řešil téma, kterému se každý snažíme podvědomě vyhnout a které si odsouváme v myšlenkách ,,na potom''. Je to pochopitelné. Každý se bojí toho okamžiku až se stane nemohoucím, nebo až mu lékař sdělí onu strašnou zprávu ohledně nějaké smrtelné nemoci. Chronic nahlíží do několika životů těchto pacientů. Nahlíží neskutečně detailně do všech intimních míst. Divák se má nejednou chuť odvrátit. Vždyť na něco takového se přeci nekouká. Ale co až se tím nemohoucím stane někdo z našich blízkých? Budeme mít sílu se neodvracet? Vždyť dotyčný bude potřebovat naši trpělivou pomoc a lásku. David jako ošetřovatel přichází pomáhat tam, kde to rodina nezvládá. Nemá problém s ošetřováním nemohoucích bytostí, které už přešli práh života, ale nepřekročili ještě práh smrti. Ví, že jeho posláním je být s nimi přesně pro tento krátký úsek a i když ví, že smrt si své vyvolené již označkovala, jejich odchod jej vždy zraní. Ačkoliv navenek působí sebejistě, konec konců nejen příbuzní ale zejména pacienti to od něj očekávají, vnitřně jej tato práce (a nejen ta) stravuje. Sám má za sebou prožitou tragédii a práce s nemocnými je pro něj vlastně jakousi terapií. Snad pro to do ní dává více než ostatní a snad proto to na okolí může působit někdy až zvláštně a nepatřičně. Ačkoliv jsem viděl jeho vnitřní žal, přesto jsem konci nevěřil a musel jsem si jej přetočit znovu abych se opravdu přesvědčil, že nešlo o nepozornost... Mexičané nám dali možnost nahlédnout kamsi, kam se neradi koukáme, pokud nejsme nuceni něco podobného sami řešit. Já nevím jak vy, ale pokud by mne nedej bože něco podobného potkalo, pak hned po rodině budu velice vděčný za nějakého podobného Davida... Tleskám Timu Rothovi, byl skvělý jako pokaždé! * * * * ()

Reklama

Lucjen 

všechny recenze uživatele

Strach...slabosť..trápenie...smrť. Z týchto prísad vznikol jeden veľmi ťaživý, skľučujúci "portrét" o človeku, ktorý žije pre druhých. Z výčitiek? Z dobroty? Alebo iba nevie žiť ten svoj život? Za 93 minút som nedostala odpoveď ani na jednu otázku, možno pár náznakov. V posledných rokoch vzniká mnoho podobných výtvorov. Zvláštne plynutie, nezodpovedané otázky, ťažké téma, statická kamera...Nemusí to byť každému po chuti. Ja takéto veľmi môžem. Možno je ich mnoho, no málo takýchto filmov ma umlčí na celú dobu. V Chronic tiež nezaznie veľa slov, dokonca sa nevsádza ani na pohľady, ako tomu väčšinou býva v takýchto prípadoch. Franco vsádza na samotné osudy ľudí, ktorý potrebujú pomoc. Na pár momentov som strácala pozornosť, no koniec mi vyrazil dych... a atmosféru som hltala. Myslím, že 64% nie je odpovedajúcich. Sledujte. Nič viac netreba. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Skvelý Tim Roth ako ošetrovateľ nevládnych pacientov ma opäť presvedčil, že je jednotkou vo svojom remesle. Snímka bez zbytočných televíznych dojáckych omáčok zachytáva prácu sociálneho pracovníka, ktorý to nemá veru jednoduché. Nepríjemní pacienti, obvinenie zo sexuálneho zneužívania atď. Bez zbytočných emócií zachytáva pracovnú rutinu. A to sa mi na tom najviac páčilo. Čo sa mi naopak na tom nepáčilo bol epizodický dej a statická kamera, kde bolo síce dostatok strihov aby to nenudilo, ale aj tak mi to úplne nesadlo. Ináč ide o zaujímavý kúsok iba škoda, že to nemá pevnejší dej. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Mexická škola se v tom filmu nezapře - distancovaná, strnulá, málomluvná a traumatizující sonda do světa, do kterého nechceme hledět ani vteřinu. Pohled na ubohost smrti i na marnou snahu hrdiny pochopit ztrátu a přijmout bolest. Pochyby budí jen způsob, jakým Franco svůj film završil - je to gesto režiséra, který chce za každou cenu šokovat, nebo jen špatně pochopené gesto hlavní postavy, která už nevidí cestu dál? I přes lehké rozpaky po projekci pozoruhodně propracovaný snímek, v němž se Tim Roth doslova fyzicky inkarnoval v ošetřovatele, pro nějž je umírání posedlostí. [Cannes 2015] ()

Galerie (21)

Zajímavosti (4)

  • Timeline: Světovou premiéru si film odbyl 22. května 2015 na filmovém festivalu v Cannes, kde soutěžil o Zlatou palmu. Získal zde cenu pro nejlepší scénář. V kinech se drama objevilo 21. října. (Hal_Moore)
  • Ve filmu nezazní žádná hudba. (ČSFD)

Související novinky

To nejlepší z festivalů v kinech

To nejlepší z festivalů v kinech

28.09.2015

Velké filmové festivalové echo Be2Can 2 se bude konat od 7. do 14. října paralelně v České republice a na Slovensku. Druhý ročník přehlídky filmů ze špičkových mezinárodních filmových festivalů… (více)

Reklama

Reklama