Reklama

Reklama

Protiválečné drama o tragickém osudu a bezvýznamnosti lidského jedince ve zvrácené logice válečné mašinerie. (šubelinka)

Recenze (11)

Flego 

všechny recenze uživatele

Divadelná hra Johna Wilsona rozpráva o vojakovi, ktorý je obvinený z dezercie. Na tomto jednoduchom príbehu rozohráva Losey svoju komornú drámu zo zákopov z I. svetovej vojny a úlohy sa zhostil na výbornú. Vyvaroval sa nástrah "divadelnosti" a za hluku vybuchujúcich mín a dažďa vytvoril až klaustrofobickú atmosféru. ()

Slasher 

všechny recenze uživatele

Proces se “srabem" u Passchendale je psychologický, minimalistický válečňák / konverzační adaptace divadelní hry. Soustředěný, dobře zahraný film, který skvěle podepírá samo prostředí zákopů, věčný déšť, mraky krys a vzdálený zvuk explozí. Sám soud budí myšlenky a emoce, je napínavý, rozsudek mi nebyl šumák. Tedy kvalita a spokojenost, o něco silnější než letošní (též zákopový a konverzační) JOURNEY’s END. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Déšť, bláto, krysy, mrtvoly lidí, koní poházené kolem, všudypřítomné dozvuky nedaleké palby a do toho všeho soud s dezertérem. Velmi dobře rozehrané drama, které kromě výše zmíněného (úspěšně navozujícího atmosféru bojů v zákopech) sází na morální i lidské hledisko, a samozřejmě na atraktivitu procesu, jenž však trochu selhává kvůli nedůvěryhodnosti postavy kapitána Hargreavese. Jinak velká spokojenost a solidní 4*. ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když si přečtete obsah na fdbčku, kromě několika překlepů se dozvíte, že se jedná o druhou světovou válku. Nevěřte tomu! I v bonusových materiálech na disku je obšírně rozebrán background celého případu. Ve filmu zmiňovaná nemoc byla armádou uznána až desítky let po všech velkých válkách. Dobře natočený a velmi drsný film, který ale neposune můj názor, že některé divadelní náměty by se přetáčet neměly. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Ono sa to tvari ze je to drsna drama -blato, dazd, krysy, mrtvoly koni a aj ludi v zakopoch Velkej Vojny /taxa hovorilo Prvej Svetovej, kym nevypukla WWII. Do toho este Dirk Bogarde : teda ja ho nemusim, Hollywood nikdy nedobyl a az podozrivo dobre mu isli roly sexualne dezorientovanych - Victim 1961 / na tu rolu bol Bogarde patricne hrdy/ a Smrt v benatkach. Takze nuda pre laika -nedouka a myslim, ze dalsi film. kde budu filmove teoretiky -.elitari krochkat od spokojnosti : 20 % ()

majo25 

všechny recenze uživatele

Jasné protivojnové posolstvo, kde smrť jednotlivca v armáde nič neznamená, ale nič, čo by nejako zdvihlo zo sedadla, teda až na silnejší záver. Film má svojskú atmosféru, hlavne, keď sa vojnový súd, ktorý rozhoduje o živote človeka, koná v rozpadnutej a rozstrielanej budove a dážď leje nielen vonku, ale aj dnu. Kde vojenskí právnici nemajú taláre, ale vojenské pršiplášte. Tam znie možno pre niekoho tvrdý rozsudok. Film ukazuje armádu a jej pravidlá bez hrdinných skulptúr, tak ako sú. Či to na ale na plnohodnotný film stačí, nech každý posúdi. ()

Mylouch 

všechny recenze uživatele

Uvěřitelné válečné soudní drama bez zběsilých útoků a operací, založené na vypracovaných dialozích a skvostném důrazu na vizuální stránku (čb.kam. D.Coop). Civilní herecké výkony bez náznaků teatrálnosti. Pohled z žabí perspektivy na tragédii války, jak je ji jinak než z pohledu generálních štábů nebo velké historie vystaven voják, a konfrontace vojenské logiky a lidské duše. Nadšené 4-5* ()

Vodou 

všechny recenze uživatele

Nesouhlasím s popisem obsahu - je to někde jinde, myslím, že i dál. Dá se souhlasit s první částí věty, ale je to příliš zjednodušující popis. Film nutí diváka přemýšlet o věcech, o stavu věcí, ne je jen popisovat. Tento film je příliš konkrétní na pouhé zařazení do "takovéto kategorie filmů". ()

Reklama

Reklama