Reklama

Reklama

VOD (1)

Lásku a bolest projevoval v každém krásném tónu. Ethan Hawke jako Chet Baker, geniální jazzový trumpetista se spalující vášní pro hudbu, ženy a heroin... Děj začíná v 60. letech po podmíněném propuštění Cheta Bakera z italské věznice, kdy začíná pracovat na svém comebacku v podobě studiového filmu, v němž má za úkol ztvárnit sám sebe v době, kdy propadl heroinové závislosti a kvůli drogám opustil svou rodinu. Během natáčení se osudově zamiluje do mladé herečky Jane (Carmen Ejogoová), která si po jeho boku prochází skutečným peklem. Sen o velkolepém návratu totiž rychle ukončí incident, při němž Bakerovi vyrazí přední zuby jeho bývalý dealer. Zdá se, že Chet už nikdy nebude moct zahrát na trubku na vrcholné úrovni, protože přišel o svůj nátisk. Díky hluboké lásce k Jane a hudbě ale přistoupí na substituční léčbu metadonem. Pro svůj návrat na prkna legendárního jazzového klubu Birdland je ochotný podstoupit úplně vše, protože touží odehrát nejlepší koncert své kariéry... Slavný americký muzikant Chet Baker (1929–1998) dodnes představuje jednu z nevýraznějších postav moderního jazzu. Zpívající trumpetista a mistr jazzové improvizace patřil k předním jazzovým hvězdám 50. let, jemuž se právem přezdívalo „princ stylu cool“. Jeho způsob hry na trubku v posluchačích evokoval čtenou poezii a emotivní zpověď. Na vrcholu své slávy si zahřál třeba s Charliem Parkerem nebo Milesem Davisem, později ale propadl závislosti na heroinu a vystoupení na pódiu střídal s pravidelným pobytem v kriminále. Bouřlivý život geniálního trumpetisty dodnes nepřestává přitahovat pozornost dokumentaristů a filmařů po celém světě. Bakerův životní osud se stal námětem pro intimní drama Básník smutných tónů kanadského režiséra Roberta Budreaua, v němž navázal na motiv svého krátkometrážního snímku The Deaths of Chet Baker z roku 2009. V hlavní roli celovečerního snímku zazářil Ethan Hawke, jenž dokázal poutavě vystihnout rozervanou duši jazzového génia, který svádí věčný boj se svými vnitřními démony. (Česká televize)

(více)

Videa (4)

Trailer 3

Recenze (32)

luka4615 

všechny recenze uživatele

Fenomenální herecký výkon Ethana Hawka, který je za doprovodu tklivých swingových melodií provázán s citlivou a intimní režií Roberta Budreaua. Užíval jsem si každou minutu, jelikož film je po stránce herecké, režijní i příběhové broušeným klenotem ve všech sférách životopisných snímků. Filmu také k navození té správné atmosféry pomáhá rozvláčné tempo, které skvěle kontrastuje s životním stylem a projevem Cheta Bakera. Tohle všechno dohromady vytváří působivou auru kolem jeho postavy, takže zde na ploše čítající 97 minut dostaneme bravurně vykreslený životopisný film, který byste si rozhodně neměli nechat ujít. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Ethan po tomhle filmu v mých očích stoupnul herecky o několik příček nahoru. Smutné, co se týká života tak nadaného člověka a nádhera, co se týká hudby. V takových sférách je to asi velmi náročné odolat tlaku jak slávy, tak potom drogám, které prý pomáhají vše překonávat.......nevím, nevím. Jen ten život je pak moc krátký......většinou. ()

Reklama

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Neviem prečo ale mám slabosť pre životopisné filmy o muzikantoch na drogách. Sám som muzikant takže sa cítim ako ryba vo vode (bez drog hehe). Cheta Parkera som poznal iba stroho (pár pesničiek) o jeho živote som nevedel zhola nič. Takže ma prekvapilo, že som netušil o jeho zranení ktoré mu takmer znemožnilo hrať. No, byť jeden z najznámejších jazzových trúbkarov na svete a prísť o všetky zuby určite nie je nič príjemné. Ja by som sa zbláznil keby polámali všetky prsty. Droga je svinstvo, ničí životy ale hudbe očividne neškodí, niekedy mám pocit, že práve opak je pravdou. Snímka, herci, hudba je geniálna.. Páčilo sa mi to viac ako životopisná film o Birdovy Parkerovy z roku 1988. A to je už čo povedať keďže to režíroval samotný Clint Eastwood. ()

ledzepfan 

všechny recenze uživatele

Tohle mi nevím jak docela dlouho unikalo.. A je to paráda.. Bakerovy bílé slaďárny sice nejsou můj šálek jazzové trumpety, ale ten jeho příběh a životem ošlehanej xicht je prostě něco co mě dokáže zaujmout.. Film je neuvěřitelně šťastně namixovanej. Hawke sice mačká písty poněkud mimo a nechápu jak s tím nátiskem co předvádí chce loudit z trubky smysluplný zvuk ( ale toho si všimne jen trumpeťák), ve všech ostatních ohledech však odvádí perfektní výkon a vlastně si asi nevybavím kdy v mých očích zahrál něco lépe. Trumpeta zde není fetišizovaná (což je občas nešvar trumpeťáckých filmů). Příběh je odvyprávěný nápaditě a vcelku vrstevnatě. Je zde hromada vedlejších ale důležitých motivů (Bakerův komplex z Davise. Vztah s otcem...)které z filmu dělají psychologicky uvěřitelný celek. atd atd... Má trumpeťáckofilmová srdcovka je Dingo a Miles Ahead je pro svou uvolněnost a technickou připravenost Cheadleho na druhém místě.. ale jak to tak vidím, tak třetí příčku obsadí Born to be Blue.. ()

Dark. 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem se těšil na příběh o Eminemovi jazzu. Miluji jazz, Chet Bakera mám taktéž rád a možná proto se mi film extra nelíbil. Souhlasím s ostatními, že Ethan to zahrál skvěle a feťácké období mu člověk skutečně věří. Nicméně se jedná spíš o film pojednávající o odvykačce, kde je spoustu zbytečných a hluchých scén, které do celkového příběhu moc nezapadají. Historickou nepřesnost ani nepočítám, na tu je člověk připraven předem. Na druhou stranu závěr byl parádní a hodnocení převažuje alespoň na průměr. A jedno plus se ještě najde - herec, co zahrál Milese Davise je chováním i vizáží neskutečně podobný tomu skutečnému. Nicméně pokud budete chtít vidět film o jazzu, daleko víc doporučuji tento kousek. https://www.csfd.cz/film/8854-kolem-pulnoci/komentare/ ()

Galerie (17)

Zajímavosti (2)

  • Když si Ethan Hawke povzdechl svému učiteli hry na trubku, že nebude na natáčení filmu připraven, protože potřebuje alespoň rok, aby se na ni naučil, tak ten mu jen lakonicky odvětil: „Klidně pokračuj, na to, abys na ni uměl, potřebuješ 25 let.“ (sator)

Reklama

Reklama