Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Sugestivní příběh dvou dospívajících dívek. Puberťačka Tracy sní o tom jak být COOL. A má pro tuto svou představu i svůj ideál. Je jím ostřílená spolužačka Evie, dívka bez rodinného zázemí. Ta uvede Tracy do "velkého cool světa", do světa nebezpečných nástrah a rychlých požitků, ve kterém hrají hlavní roli drogy a povrchní erotické zkušenosti. V citovém zmatku, plném neshod s rozvedenou matkou a konzumním otcem, který utíká od problémů, podlehá Tracy rafinovaným slibům zkušenější parťačky a pouští se na cestu nikam...

Třináctka je film o hledání a konfliktu s vlastní identitou, který k dospívání patří. Režisérka Catherine Hardwickeová se v něm i pomocí syrového oka ruční kamery (natáčelo se technikou Super 16) pokouší o svérázný pohled do nitra teenagerů a o pochopení sociálního kontextu jejich tápání. K tomu jí pomohl velmi autentický námět, který na základě vlastních zkušeností poskytla a scénáristicky se na něm i s režisérkou podílela herečka Nikki Reed (hraje Evie). Roli matky prvotřídně, jako vždy, zahrála Holly Hunter (např. Piano, Bratříčku, kde jsi?). Na festivalu v Sundance získal film cenu za režii, je i součástí programu mezinárodního bratislavského festivalu 2003. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (197)

Cival 

všechny recenze uživatele

Herečky hrají vesměs velmi dobře - taková Even Rachel Wood si nominaci zaslouží o mnoho víc, než Holly Hunter, která nemá šanci vyniknout -, ale co je to platné, když scénář si hraje na intelektuální a sociálně podchynený náhled do života teen generace dneška. Režisérka vůbec nezvládla formu - a kulhá někde mezi efektně drsnými a ultracool záběry, které jakoby vypadly z parodie na akční filmy, a naturalistickým nahlédnutím do života tupejch třináctek, který zatraceně (promińte ten výraz, ale jinak to nejde) svrbí čára:-) ()

Natabar 

všechny recenze uživatele

Film se snaží co to dá, ale kde nic není, ani smrt nebere. Aneb - zdánlivě silné téma je ve skutečnosti jen sledováním jedné komplikovanější puberty - a tudíž není v ničem zvlášť překvapivý, natožpak aby dokázal člověka zatlačit do židle a přilepit k obrazovce v nedočkovém vyhlížení, kam se příběh bude ubírat. - Jediné podstatné plus je Holly Hunter. ()

Reklama

Petjaa 

všechny recenze uživatele

Byl to dobrý film, nevím co bych mu měla vytknout. První počin režisérky Catherine Hardwicke, kde prvně obsadila Nikki Reed do svého filmu, který je vlastně náčrtem části jejího života, od kterého se vyprostila i Catherininou pomocí a podílela se na scénáři (jakožto nejmladší písař scénáře :o). Nikki Reed a Sarah Clarke později obsazena do filmu Twilight :-)) ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Nevím co jsem od toho očekával. Po půl hodině jsem si uvědomil, že to co je ve filmu vidám v jednom kuse. Stačí se kolem sebe rozhlédnout. Poprvé jsem měl chuť odejít přímo ze sálu, ale instinkt mi říkal "Počkej ještě chvíli, Catherine Hardwickeová není tak blbá aby natočila film o ničem." Smůla instinkt se zmýlil a já nad ním vyhrál. Ale přesto jsem prohrál. Obětoval jsem 100 minut svýho života tím, že jsem se díval na blbost a mohl si užít při jiném filmu. (Byl jsem na Febiofestu). Naštestí mi to vynahradil snímek Samuraj, na který jsem šel poté. ()

genetique 

všechny recenze uživatele

Veľmi prekvapivá štúdia americkej spoločnosti priemernej strednej a nižšej vrstvy a pekne zobrazený spoločenský a morálny úpadok spôsobený zlákaním na zlé chodníčky. chýbal mi však lepší scenár a lepšie, reálnejšie zakončenie. Ale nedivím sa lepším svetovým (americkým) hodnoteniam. 55%. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (16)

  • CHYBA VE FILMU Když Mel přiveze Tracy a Evie poprvé nakupovat do Melrose, na chodníku je vidět paní v bílých kalhotách a žlutém tričku, jak se rozhlíží a odchází, po chvilce a malém střihu se celá scéna opakuje. (Terva)
  • Nikki Reed (Evie) má opravdu piercing v jazyku, zatímco Evan Rachel Wood (Tracy) používala přísavný cvoček. Ten se ale občas uvolnil a než skončilo natáčení, Evan Rachel Wood jich několik nechtěně spolkla. (Ozo)
  • Evan Rachel Wood byla za tento snímek nominována na Zlatý globus. (Terva)

Reklama

Reklama