Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Diskuze

PKD

PKD (hodnocení, recenze)

Dnes vyšel komiks od matadora Štěpánka.;-) Jděte do toho.

AxelWers

AxelWers (hodnocení, recenze)

Film za 3*, jedna * navyše za perfektne spracovanú narážku na šírenie nacistickej hrozby.

create

create (hodnocení, recenze)

Byl jsem velmi nadšený když jsem zjistil, že se film drží knižní předlohy a ještě více mě potěšilo, když jsem slyšel, že i mnoho dialogů, je přesně podle slov napsaných samotným Karlem Čapkem. Doktor Galén, byl zahrán skvěle, jediné co mě na filmu překvapilo, byla scénka s jeho přítelem - nepřítelem, doktorem z války, kterému prozradil postup při tvorbě léku na bílou nemoc. Tímto "doplňkem", který si tvůrci dovolili vložit do filmu totiž zmařili Čapkův pokus o tragické ztvárnění tohoto dramatu a film proto nepřenáší na diváka ten správný pocit beznaděje, který na něm zanechala kniha.

Uživatel majo25 smazal svůj příspěvek.

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Pravda, no koneckonců scéna se starým známým taky v knize nebyla (teď si nejsem jistý, ale řekl mu postup k léku, že?)

shalash

shalash (hodnocení, recenze)

Folwar.: jn čapek byl skeptik, prvotní čapkův záměr, byl motivovat národ před bojem s německem. Film ale vznikl tři čtvrtě roku před začátkem války a nikdo už podle mě v té době nevěřil, že německo porazíme. Proto alespon utopistický konec.

Folwar.

Folwar. (hodnocení, recenze)

Nechápu, proč ten naivní dovětek na konci, naprosto mě to znechutilo a musím říct, že i znehodnotil Čapkovu předlohu.

Enrico

Enrico (hodnocení, recenze)

Moc zajímavý příběh. Vzhledem k tomu, ve které době byl natočen, je velmi odvážný a přesně vystihuje to, co se v Evropě dělo a chystalo (nemyslím bílou nemoc, ale nacistickou přípravu na válku) Proslovy diktátora v podání Zdeňka Štěpánka se dají srovnat s proslovy Adolfa Hitlera, který také dokázal zfanatizovat obyvatelstvo do takové míry, že (a ve filmu je dobře patrno na konci) potom cítilo absurdní odpor k míru.

Reklama

Reklama