Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Recenze (280)

Kremik 

všechny recenze uživatele

Vynikající film, neprávem zastíněný komediemi té doby. Téma je sice vážné, ale dovolím si říct, že komedie tomu nesahají ani po kotníky, za předpokladu, že se to vůbec dá srovnávat. Hugo Haas v, podle mě, životní roli, která mu naprosto sedla. Ostatní herci také vynikající a s geniální myšlenkou mistra Karla Čapka to dává dohromady, jeden z nejlepších filmů předválečné kinematografie. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek stvořil opravdu nadčasové dílo, které je i v dnešní době dobrá válečná satira. Co mě zaujalo? To jak excelence kolem sebe kope, poté co se u něj projeví bílá nemoc, Zdeněk Štěpánek kolem sebe opravdu kopal stejně jako Hitler v dubnu 1945 ve svém bunkru. Opravdu z toho jde cítit nebezpečí fašismu i té doby. ()

rainman93 

všechny recenze uživatele

Knižní předloha je strhující manifestací pacifismu a lidské solidarity, která však vidí naši budoucnost černě, respektivě bíle. Film přebírá tyto rysy s optimistickým koncem. Dá se říci, že Haas vicítil potřebu naděje pro český národ. Zároveň dokázal, že je mistrem metamorfózy a neexistuje role, kterou by nedokázal zahrát s přesvědčením a grácii. ()

Torgal 

všechny recenze uživatele

Hodnotenie tohto filmu silne stojí na tom, do akej miery človek pri jeho sledovaní vníma historické pozadie jeho vzniku (a tiež jeho knižnej predlohy). Bez jeho zohľadnenia je to len priamočiara báchorka neustále deklamujúca, že vojna je zlá. Galénov oduševnený boj za mier má niečo do seba, ale okrem humanistického posolstva film sám o sebe zas tak dobre nefunguje. 6+/10 ()

tranquill 

všechny recenze uživatele

"Teprve krev padlých udělá z kusu země vlast a teprve válka udělá z lidí národ a z mužů hrdiny!" Vynikající herecké výkony podali Zdeněk Štěpánek i Hugo Haas. Jeden z nejprotiválečnějších snímků, co byl kdy natočen. A to ne jejím zobrazením, ale svým přesvědčením. A to, že vznikl 2 roky před vypuknutím 2. světové války jej staví do čela. Nevím, zda jej Hitler viděl nebo četl Čapkovu předlohu (avšak pochybuji), ale škoda, že se jeho poselství nezalekl... ()

AloeB 

všechny recenze uživatele

Obdivuhodný film, už jen pro dobu, kdy byl natočen a proto, co kvůli němu zažili herečtí představitelé. Holt kritizovat diktátorské režimy když Třetí říše klepe na dveře, není zrovna dvakrát jednoduché. Jisté změny oproti originální hře jsou pochopitelné a neruší, jediné, co mému nihilistickému srdci vadilo, jsou scény, kdy Galén učí svého přítele postupu léku na bílou nemoc. Chápu, že to bylo pravděpodobně nutné v době zvyku, ale nyní je tento náznak naděje zbytečný, jakkoliv i my v současnosti čelíme jistému Morbu Tshengi... ()

Adiemus 

všechny recenze uživatele

Hluboké zklamání a důkaz o tom, jak je paměť zrádná. Měla jsem tento film v paměti jako výjimečný, ale s odstupem času dialogy příliš šustí papírem a už mě nezasáhly. ()

Zevon 

všechny recenze uživatele

Vynikající Zdeněk Štěpánek v záporné roli - jak skvělou jsme měli předválečnou hereckou extra třídu. Výborné zpracování, ke kterému není co dodat. Už jen to, že dílo je dodnes povinnou četbou na všech stupních svědčí o nezpochybnitelných kvalitách a poplatnosti za všech režimů. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Kdyby za nic jiného, za tenhle film mám moc ráda Huga Haase. Když jsem snímek viděla poprvé, bylo mi někde kolem třinácti a navzdory tomuto "pernému údobí života" na mě velice zapůsobil. Mráz po zádech mi při něm běhá dosud. Úžasná adaptace úžasné divadelní hry fenomenálního autora. ()

MeaCulpa 

všechny recenze uživatele

Vynikající předloha geniálního českého spisovatele se dočkala důstojného filmového zpracování. Nedovedu si představit jakou musel mít film sílu v době svého natočení těsně před druhou světovou válkou, kdy projekce provázel hromadný zpěv naší hymny. Hned po jejím začátku byl také okamžitě zakázán. Herci do jednoho výborní. Hlavně závěrečný monolog Zdeňka Štěpánka je hodně silný. ()

andosdre 

všechny recenze uživatele

Velmi kvailtní zpracování románu Karla Čapka z roku 1937,který varuje před nástupem nacismu.Za zmínku stojí hlavně skvělé herecké obsazení-(Hugo Haas a Zdeněk Štěpánek) ()

Kragujevac 

všechny recenze uživatele

Vynikající protiválečná záležitost z pera jednoho z nejdůležitějších českých spisovatelů Karla Čapka. Film se mi hodně líbil a to asi především díky příběhu a výbornému výkonu herce Hugo Haase. Film musel být ve své době velmi důležitý, to dokazuje také to, že byl natočen ve stejný rok jako byla vydána kniha. Filmu snad není moc co vytknout. Je to zkrátka vynikající filmová adaptace knižní předlohy. ()

Inozuka 

všechny recenze uživatele

Nedávno jsem četl knižní předlohu a musím uznat, že film je o 100% lepší. Podíl na tom má hlavně herecké mistrovství Zdeňka Štěpánka a Hugo Haase, kteří dokázali svým postavám přidat na uvěřitelnosti. Haas jako režisér pak mírně upravil příběh jiným koncem a přidáním postavy doktora Martina, snad aby zmírnil apokalyptické vyznění čapkovy předlohy. Vzhledem k době, kdy bylo natočeno se ale dá pochopit a je potřeba smeknout před všemi zúčastněnými, že natočili takový vizionářský film. Snad jen s tím malým národem a jeho spojenci to ve skutečnosti nebylo zas až tak těžké... ()

mirra66 

všechny recenze uživatele

Karel Čapek, největší československý autor sci-fi (dodnes), jehož dílo je moderní i nyní v novém tisíciletí. Kdyby nebyl čechoslovákem, ale občanem některé z velmocí, tak by se stal jistojistě nesmrtelným světovým autorem. Samotný filmový počin je skvělý, na minimální ploše se odehrává maximální drama. Jediné, co na mě působí rušivě, je závěr (smutný, ale až příliš naplněn nadějí). 84% ()

Reklama

Reklama