Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Do jakési země, jejíž národ je plamennými projevy diktátora právě úspěšně přesvědčován o své nadřazenosti a oprávněnosti vojenské expanze, se rozšířil bacil silně destruktivní formy malomocenství. Je nazýván morbus Tshengi nebo lidově „bílá nemoc". Jediný, kdo proti němu vyvinul účinný lék, je lékař chudých jménem Galén. Odmítá však tajemství svého medikamentu prozradit, dokud mocní maří lidské životy válkami. (NFA)

(více)

Recenze (280)

Wacoslav1 

všechny recenze uživatele

Čapek byl vizionář sice možná trochu naivní snílek, protože války byli jsou a budou, protože lidi jsou pakáž, ale vizionář byl určitě a tohle perfektně zpracovaný nadčasový dílko to určitě potvrzuje. Docela se divím, že se vůbec zachovalo a Skopčáci se nepostarali o zničení všech kopií, protože některé postavy a scény až tak nepříjemně přesně vystihují budoucí dění až mě to dostalo. Nedivím se, že náckové pak chtěli Čapka odstranit. No naštěstí pro něj i když to zní blbě umřel včas. Každopádně hodně podařenej film.85% ()

pepo 

všechny recenze uživatele

Tuzemsky klenot. Strhujuci suboj charekterov a idealov v ktorom ide o prilis vela. A ked si clovek uvedomi obdobie vzniku, mrazi z toho este viac. 10/10 ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Tento film je hluboce morálním dílem. Dýchá z něj to, jak strašne bylo potřebné aby právě takový film vznikl v onom temném období dějin lidstva. A ona potřebnost z něj nevymizela ani po více než 80 letech. V mnoha snímcích je vylíčení boje dobra a zla pojato nereálně, navině a černobíle, ale sem to tak patří. Tehdy to tak prostě bylo. Nikdy nebylo čisté zlo tak bezvýhradně jednoznačné a černobílé jako tehdy. Být tento film natočen v Americe, mohla z něj být celosvětově proslulá kultovní záležitost, protože příběh, ač celkem jednoduchý, je univerzální. Čapkovy dialogy a Haasův hercký projev se v doktoru Galénovi jeví jako to nejpřirozenější splynutí. Silný moment nabízí například rozhovor Galéna s novnáři, kdy se z hodný doktor rozohní v pacifisteckého aktivistu. ()

Disk 

všechny recenze uživatele

Nejvýznamnější český protiválečný film s geniálními hereckými výkony Huga Haase a Zdeňka Štěpánka. Neuvěřitelně aktuální i v roce 2017, tedy osmdesát let od svého vzniku. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Už Čapkova předloha je bez přehánění geniální. A Hugo Haas, který jí přidal to nejlepší ze své osobnosti jako režisér i herec, jí ještě pomohl. Absolutorium a klobouk dolů. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Film, ktorý vyplynul zo svojej doby... doby, kedy už bolo jasné, že sa schyľuje k veľkej vojne. Keby tak ale Čapek vedel, ako presne vystihol budúce udalosti, hlavne tie, ktoré sa týkali zriadenia táborov na umieranie ľudí, tak by mu bolo ešte smutnejšie. Fikcia, ktorá sa premietla do reality robí z Čapka vizionára. 85/100 ()

mchnk 

všechny recenze uživatele

Čapek vystihl budoucnost společnosti a Hugo Haas možná poslední šanci toto dílo natočit. Za nedlouho se již Čapkova vize začne naplňovat. Když nehubí lidstvo morová rána, hubí se samo. Čapek jednoduše popsal nevyřčenou teorii o nutnosti hubení se navzájem, platící dodnes. Je tedy obrana? Ano! Je jednoduchá a nádherně naivní. Chovejte se k sobě jako lidé, neubližujte si. Myšlenka v dobrých rukách. Přirozený talent, využívaný především k pobavení, kterým Haas nepochybně disponoval, zde zanechává postavu dr. Galéna prakticky v dokonalém provedení. Má v ruce zbraň, zbraň proti všem ostatním. Ovšem jedinec nikdy nic nerozhoduje. Film o zachování lidského života z několika pohledů. Záleží, jaký je účel zachování. A rozhodně jeden z nejlepších filmů natočený režisérem a hlavním hercem v jedné osobě. ()

pornogrind 

všechny recenze uživatele

Film jsem měl ve chci vidět ale díky doporučení od uživatelky Ratchetka se vše urychlilo a já jsem se k filmu odhodlal dřív než bylo plánováno. Takže díky Ratchetko. Bílá nemoc je hodně silnej film sledující Hugo Hasse jako doktora Galéna toužícího po světovým míru. Právě Dr. Galén zná lék na Bílou nemoc ale je ochoten ho prozradit jen v případě ukončení válek. Do té doby bude léčit jen chudé lidi. Svět bez válek je určitě krásná představa ale zároveň taky Utopie. To nic nemění na faktu, že si film zaslouží 4 hvězdy. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Herecký duel Haas x Štěpánek končí jasným vítězstvím, vyhrál divák toužící po mimořádném zážitku. Film dokázal překonat literární předlohu, Haas byl nejen famózní herec, ale i vynikající režisér. ()

dr.horrible 

všechny recenze uživatele

Najlepšie na tom je, jak je tá ústredná, ušlachtilá myšlienka opakovane spochybňovaná. Dilemy 30.tych rokov sú dilemami aj dnes. ()

Webb 

všechny recenze uživatele

Kdo nezná tento Čapkův román kde naráží na lidskou tupost, ani netuší o co přichází. Já k neznalým lidem naštěstí nepatřím, tento příběh znám velmi dobře a tuto zfilmovanou podobu s výtečným přepisem a zpracováním jsem si náležitě vychutnal. Hugo Haas v roli Dr. Galena je naprosto nezapomenutelný. Další skvost Československé kinematografie. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mne sa na Bielej nemoci páči najmä fakt, že sa jedná o dystopické sci-fi a divák si tak môže veľmi voľne predstavovať svet, v ktorom sa príbeh odohráva. Zmienky o susedných krajinách vlastne iba navodzujú dojem, že sa odohráva na nejakej malej cudzej planéte. Ako podobenstvo o prichádzajúcom nacizme (a minulosti) to možno nemá ani zmysel spomínať a zámer to rozhodne nebol, mňa to ale celkom fascinuje. Možno je to na dnešnú dobu už trochu naivne podané, ale stačí sa pozrieť na rok vzniku a človeka až zamrazí. Divadelnosť je očividná v každom zábere, povedal by som, že je v tomto prípade oprávnená najmä kvôli sponmenutému rozpumpovaniu divákovej fantázie. Možno aj tie bojové zábery sú trochu nadbytočné. Nechce nejaké slovenské divadlo túto hru uviesť namiesto priblblých muzikálov? ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

S příběhem snímku jsem byl takřka dokonale obeznámen, ačkoli na knihu si teprve brousím zuby. Nepřišlo mi to až tak dobré, jako mnohé ostatní Čapkovy adaptace. Několik dialogů však disponuje neuvěřitelnou myšlenkovou silou, kterou prostě musím docenit. Čapek je bezesporu náš nejlepší spisovatel a já mu za jeho knihy děkuji. Tahle filmová verze není ani přes svůj velmi pokročilý věk vůbec špatná. Krásný obrázek snového světa plného naivních ideálů na všech stranách. Také by se nám tu hodila nějaká ta bílá nemoc až ještě pár set krát oelipsujeme kolem Sluníčka. Jinak tu budou velmi neveselé časy. Film na mě neměl ani zdaleka takový dopad, jako jsem u děl Karla Čapka zvyklý, takže se s hodnocením přidržím u podlahy. ()

Dzeyna 

všechny recenze uživatele

Vynikající snímek s ohromným ponaučením a skvělým tématem. Myslím, že by se na něj měl podívat každý, jelikož ukazuje, co je v životě nejdůležitější - zdraví. Opravdu skvělý příběh, celá atmosféra, zápletka a herci. Ani mi nevadilo, že je černobílý, akorát to přidalo na důslednosti celého děje a podpořilo to i dobu, ve které se to celé odehrává. Jednoduše skvělý film, dle skvělé předlohy. ()

swamp 

všechny recenze uživatele

Hugo Haas v roli Dr. Galéna exceluje v alegorickém dramatu podle stejnojmenné knihy Karla Čapka. Bílá nemoc je obávanou nemocí chudých, později se však tento fenomén potře a začne postihovat i bohaté, zkrátka všechny bez rozdílu. Dr. Galén, člověk, který stojí na hranici mezi plněním lékařské povinnosti a povinností zůstat člověkem, který si přeje mír. Nebudu tady spoilerovat těm, kteří o ději nic neví, ale beztak to znáte z literatury. :) ()

Campbell 

všechny recenze uživatele

Já na tyhle filmy asi nejsem. Haas je stopro dobrej herec a dobrej režisér, to bezesporu. Ale z nějakého důvodu nedokžu celý film ocenit. Asi mi vadila délka a až zbytečná roztahanost. Určitě se ale jedná o nadčasový film, ale prostě ho neocením uplně. ()

Reklama

Reklama