Reklama

Reklama

Maryland

(festivalový název)
  • Francie Maryland (více)
Trailer

Obsahy(1)

Bývalý voják (Matthiase Schoenaerts) trpící posttraumatickým stresem se snaží fungovat v civilním životě jako bodyguard v prestižní firmě a přijme zakázku, aby chránil manželku (Diane Krugerová) a dítě bohatého podnikatele v izolované luxusní vile. Chladně funkční práce s prostorem, architekturou a perspektivou hlavní postavy v obrazovém řešení a tlumený a přesný herecký výkon Matthiase Schoenaertse, belgického herce, jehož hvězda na mezinárodním poli stoupá, jsou hlavními devizami autorského psychologického thrilleru Alice Wincourové, spoluscenáristky Mustanga, jednoho z nejoceňovanějších evropských filmů roku 2015. (Febiofest)

(více)

Recenze (21)

POMO 

všechny recenze uživatele

Európska odpoveď na hollywoodského Bodyguarda, skoro ako od Hanekeho (a Bier súčasne). Minimalistická, psychologická, s hlavným hrdinom zmietaným paranoídnou psychózou a márne túžiacom po objatí a niečom zmysluplnom v jeho živote. Citlivý i drsný film, v thrillerových pasážach mrazivo napínavý, vo vzťahových náznakovo krehký. Výborná záležitosť pre náročnejšieho diváka. ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Nesoudný pokus o spojení psychologického dramatu o narušeném vojákovi a thrilleru o ochraně rodiny pochybného libanonského byznysmena měl být sžíravý a dramatický, ale vyšel jako nezbedný kříženec Paranormal Activity, Komisaře Rexe (na antidepresivech) a thrilleru s Ondřejem Vetchým. Finální název Disorder je nakonec trefný titul – zdá se ale, že poruchami (vnímání) trpěl vedle hrdiny i samotný štáb. [Cannes 2015] ()

Kaka 

všechny recenze uživatele

Mix Bodyguarda (zaměření na hlavního hrdinu a jeho křehký vztah se zaměstnavatelkou) a Drive (estetika, minimalismus, hudba !). Škoda, že je to tak strohý a krátký film na to, o čem pojednává. Ta emocionální rovina je silná a stopáž je příliš krátká na to, aby se hlavním hrdinům dostal divák plně pod kůži. Akčnější pasáže překvapivě mrazivě napínavé. Přesně to zapadá do evropského trendu současného ambicióznější filmařiny. ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

NO, NO, THESE ARE NOT MY CORNFLAKES! -------------- Dianka s jej modrými očami v šatách s kvetinovým vzorom a odhaleným chrbátom, jeden paranoidný sympaťák/nesympaťák trpiaci PTSD, biela vila pravdepodobne ešte z Taxi 4, veľký čierny chlpatý prítulný havino, nôh požehnane, až som si myslel, že za tým stojí druhý QT (ale pozor, točila to slečna!), striedma akcia, ktorá aspoň minimálne dobre znela (streľba [pri tej úplne prvej som skoro dostal infarkt], údery), tak by sa dal v skratke opísať Maryland, ktorý prakticky v celom rozsahu stavia na vzťahu medzi ochrankárom a manželkou ministra, avšak celé ich puto bolo postavené na jednej situácii, úplne náhodne a zvláštne rýchlo vybudované, aby nejaké bolo, asi podobne ako tento komentár. Ale páčilo sa mi to. Viac menej. ()

DwayneJohnson 

všechny recenze uživatele

Nemám rád Dianu a vlastně ani Matthiase. Ale to by zase až tak nevadilo. Kdyby v tom filmu bylo něco, co bych dokázal ocenit, klidně bych dal víc. Jo, zlatý kdyby. Takhle mi nezbývá nic jiného, než napsat, že to nemělo hlavu ani patu a bylo to nudné jak dnešní počasí. Mlhavo, sychravo a ještě k tomu prší. No prostě hrůza. Pokud snad někdo viděl něco, co já ne, tak raději do pošty, prosím. Děkuji předem. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Príbeh úplne obyčajný, lenže Matthias je famózny a je ho plný film. No a ku tomu ešte úžasná muzika a miestami celkom napätá atmosféra. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Minimalistická zpověď traumatizovaného jedince v uzavřeném a momenty až klaustrofobickém dění, výborné výkony z obou stran a ideální délka vzhledem k absenci nějakého rozuzlení. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Schoenaerts byl ve své další minimalistické roli opět výborný a Diane by zahrála dobře i kdyby byla zašitá v pytli, ale jinak jsem tak trochu na rozpacích. Nic proti přímočaře a stroze pojatým příběhům, ale tady to na mě bylo přeci jen trochu moc, což mimo jiné bránilo přiblížit se víc k postavám. Vedle herců to nahoru tahala solidní a místy napínavá atmosféra a celkem potěšilo i vyvrcholení, jakkoliv bylo očekávané. S tímhle obsazením bych si ale představoval něco ambicioznějšího. 60% ()

Lama.Lama 

všechny recenze uživatele

Uf, atmosféra napnutá jak trenky. Skvělé herecké výkony a naprosto úžasně dokreslená atmosféra hudbou - perfektní. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Pozeral som to hlavne kvoli nadhernej Diane Kruger, no a ono je v popredi akysi Matthias Schoenaerts. Pravda, herecky bol vyborny, no ale napliaskat 4 a 5 hviezd len kvoli nemu sa mi zda strasne neobjektivne.  Kulisy su na urovni, ale mnoho dialogov sa strati do prazdna 55 % ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

čakal som čosi viac , príliš stiahnuté psychózami a náznakmi politického pozadia, kde štátna polícia vyznela ako úradnicka byrokratická ustanovizňa. A ten záver ? pche !!!! Asi naozaj to chce náročnejšieho diváka. U ma slabá slabunká trojka. ()

Tosi 

všechny recenze uživatele

Úhledný, malý thriller, kterému hodnocení sráží jeho nevěrohodnost. Matthias Schoenaerts by si zasloužil lepší film, jeho obličeje je plné plátno a s jeho paranoiou v hlavě film dovedně kumuluje napětí. Důraz filmu je kladen na neustále hrozící útok a v kombinaci s provokativním zvukem mě to tak bavilo, že nakonec překousnu i závěr, který za sebou zavřel dveře a odpověz si sám. ()

Skeksis 

všechny recenze uživatele

Neprekáža mi pozerať sa dve hodiny na Matthiasa - veď za toho sú tie dve hviezdy, ale s nevrlou, zdutou Nemkou je to už horšie. Odhliadnuc od toho, že aj v príručke k hriankovaču sa toho deje viac, aj to málo, čo sa tam udeje, je dosť veľká kravina. Radšej by som sa pozerala na dokument, počnúc od toho, ako sa M. S. ráno zobudí, pretacká dňom, až po zaľahnutie a spánok. ()

bllm 

všechny recenze uživatele

Škoda, že se autorka nedokázala rozhodnout, co vlastně točí. Jako thriller to stojí za prd, jedna opravdu dramatická situace (ta v autě) je docela dost málo, jako romantika to taky neobstojí, protože náznaků je málo a akce žádná, jako psychologické drama taky ne protože na to se toho o Vincentovi zas tak moc nedozvíme, hučení v hlavě, nějaký stíhy, návaly vzteku a roznazaný vidění taky na film nevydá. Ikdyž první půlka vypadá docela slibně, pak se to už jen tak rozplyzává. Navíc to všechno působí strašně nevěrohodně, to že tak pochybnej obchaodník nemá stabilní ochranku, chování paničky, já bych z toho že mě někdo rve z auta rozbitým okýnkem byla zesraná ještě roky, práce policie a i práce a rozhodování Vincenta jakožto ochranky. A zbytečně intenzivní hudba, přebíjející to co se děje a uměle navozující=vnucující atmosféru, jako by to napětí nedokázali navodit jinak. Takže jediná devíza filmu je hodina a půl s MS. ()

Brooks 

všechny recenze uživatele

Artová alternatíva tradičnej hollywoodskej žánrovej zábavy. Vizuálne strohá, s európsky realistickým dotykom a nevhodným syntetizátorovým soundtrackom. Schoenaerts minimalisticky skvelý, Kruger výrazne upozadená. Celkovo pozitívne dojmy kazí hlavne krátka stopáž, v ktorej sa všetky rozohrané motívy nestihli uspokojivo uzavrieť. ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

Chapík v teplákovce, nuda jak sviňa, do toho dokonce zpomalé záběry té nudy, děj 0, vyústění 0. Otřesná sračka. ()

argo.smile 

všechny recenze uživatele

Fuuuha, tak ztiesnenú atmosféru som dlho nezažil. Až depresívne ladený film ,ktorý miestami pripomína N.W.Refn tvorbu. 4* a druhý krát to už naozaj nedám. Dlho som sa tak rozpoložene na konci filmu necítil. ()

Troniq 

všechny recenze uživatele

Napínavé sledování kamer a neustále pocit, že vás někdo sleduje, a že je hodně, hodně blízko. Když přijde na tyto scény, je Maryland vybroušeným komorním thrillerem. Soundtrack nemusí být každému po chuti, stejně jako posttraumatický stres bičující Matthiase a zprvu nepříjemná a po celý snímek lehce upozaděná Diane. Někdo může čekat větší rozjezd a víc akce, já jsem rád, že Maryland zůstal nohama na zemi a z prvotních 3 dávám 4. ()

Související novinky

Co chystá režisér Logana?

Co chystá režisér Logana?

10.06.2017

James Mangold zabodoval už Identitou, Walk the Line nebo Vlakem do Yumy, kariérní vrchol ale slaví až letos díky Loganovi. Jelikož se jedná o Jackmanovu rozlučku se samotným Wolverinem, od začátku… (více)

Reklama

Reklama