Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Tvorca preniesol romantickú drámu Juliusza Słowackého z Poľska 18. storočia do Francúzska 13. storočia. Borowczykova žena Ligia tu podala úchvatný výkon v úlohe Blanche, krásnej mladej ženy starnúceho, takmer senilného baróna, ktorého stvárnil legendárny švajčiarsky herec Michel Simon. Pri kráľovej návšteve Blanche očarí nielen jeho, ale aj jeho páža, vychýreného sukničkára pána Bartolomea... Film má úžasnú výpravu a nádhernú kameru. Borowczyk mení potenciálne melodramatickú dobovú drámu na niečo oveľa bizarnejšie a znepokojujúcejšie. Priekopnícky soundtrack filmu obsahuje hudobné aranžmány, ktoré čerpajú z diela Carmina Burana. Blanche je na zozname Britského filmového inštitútu, ktorý obsahuje 360 klasických hraných filmov, a zanechala nezmazateľný dojem v generácii vizionárskych filmárov, akými sú Terry Gilliam a Neil Jordan. (MFFK Febiofest)

(více)

Recenze (4)

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Tragedie vskutuku shakespearovská, ale ještě mnohem víc. Ale možná také poučení pro Bressona či Greenawaye či mnohé další. Nádherné obrazy doplňuje skvělá hudba 5 soudobých francouzských autorů... Každý takový film vyžaduje redefinování filmu jako takového, vůbec jako prostředku vyjádření a výrazu, jako vjemu a dojmu. ()

pipapa 

všechny recenze uživatele

Svým způsobem a po mnoha stránkách ojedinělé dílo, na které jsem si musela chvilku zvykat, než jsem přišla na to, v čem tkví jeho vysoká kvalita a jedinečnost. Bohaté zkušenosti režiséra s animovaným filmem jsou zde dobře patrné a Borowczyk se tímto skvostem zařadil do nevelkého stáda jedinečných a nenapodobitelných mistrů. Škoda, že jeho další tvorba, zejména ta rádobyerotická, byla víceméně už jen úpadková.... Blanche je ale masterpiece, kde Borowczyk předvedl svůj dokonalý smysl pro kompozici, totální kontrolu prostoru i herců, tzn. zde není absolutně dovolena jakákoli improvizace. Posedlost detailem, spoustou dobových i oné době neodpovídajících rekvizit - i zvířata jsou zde nenásilně a trefně použita spíše jako rekvizity. Práce kamery je unikátní a má rozhodující podíl na vysoké kvalitě filmu...Herecké obsazení nemohlo být lepší v čele s Michelem Simonem a pro mě velmi zajímavou Denise Péronne. Zahlédneme zde i slavného liliputána Roberta Le Nain z ještě slavnějších filmů o Angelice...Úvodní několikavteřinová erotická scéna - Blanche vylézá nahá z koupele - je chytrý malý Borowczykův trik, po němž teprve přijde ten velký, opravdový trik = po celých zbývajících devadesát minut už neuvidíme ani obnažené koleno. Erotika by totiž úplně zničila tu krásnou a tvrdě kontrolovanou konstrukci celého díla...V počátku lehce komický děj plyne vlastně bez větší akce, ale jak děj postupuje, zvyšuje se, mistrovským Borowczykovým vedením opět bez větší akce, i jeho vnitřní napětí a vše končí absolutní tragédií...Technický/vizuální poklad pro filmové fajnšmekry! ()

Reklama

StaryMech 

všechny recenze uživatele

Nepředvítatelný kousek : zpoloviny roztomile žertovná renesanční rozprávka, zpoloviny shakespearovský kolotoč násilí. Námět dodal polský romantik Slowacki, zpracovavší ve stopách Voltaira a Byrona lidovou zkazku ze života Ivana Mazepy, skutečné postavy ukrajinských dějin ; Borowczyk děj přemístil do Francie 13. století. Velmi osobitá a působivá je jeho práce s prostorem a detailem : v interiérech vypravených a snímaných tak, že upomínají na dobová malířská díla anebo domečky pro panenky - samá komnata, průchod, průlez, průhled - se v jakémsi zpomaleném reji přeskupují tváře, těla a končetiny osob a předměty, těšící se až fetišistické pozornosti tvůrců.Začíná se malebnými zátišími a tóny dobové hudby (hrané na dobové nástroje), končí z ruky točeným vláčením za koněm. V úloze předmětu všeobecné touhy manželka režiséra. ()

Havranice 

všechny recenze uživatele

Velmi působivé. Chvílemi jsem ale nevěděla, co se děje. Jak kdyby to špatně sestříhali.  Rozhoduji se mezi 3-4 hvězdičkami. Ale asi dám 4. ()

Galerie (28)

Reklama

Reklama