Reklama

Reklama

Epizody(3)

Obsahy(1)

Sons of Liberty je třídílná minisérie, jenž sleduje pravdivý příběh o skupince pěti lidí (John Adams, Sam Adams, Paul Revere, John Hancock a Dr. Joseph Warren), kteří se snaží vybojovat nezávislost na Britském impériu. (XeronCZ)

Recenze (10)

Laerry 

všechny recenze uživatele

Než historici začnou páchat hromadné harakiry, měli by mýt na paměti (stejně tak jako každý průměrný divák, co propadal na základce z dějepisu), že seriál není dokumentem (navzdory tomu, že ho vysílala TV stanice History), ale dramatickou inscenací, které zobrazují historické události. Jako všechny knížky o válce o nezávislost (ale i všechny historické knížky obecně) jsou něčí subjektivní interpretací něčeho, co nikdo z nás nezažil. Technické detaily, jako jsou nepřesnosti v uniformách, výzbroji, jménech apod. sem tahat nebudu – ale jakožto příběh samotný byl dobře vystavěný, herci dobře zahraný a výprava minisérie více než hodnověrná. Abych si utvrdila v paměti pár významných mezníků v americké historii, tak se radši podívám na Sons of Liberty pro lepší vizuální asociaci, nežli se prodírat nezáživnými daty. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Uf! History, jo? Zdá se, že od Patriota je ohromným tvůrčím prokletím, natočit (ať už pro kina nebo televizi) poutavou story o vzniku/průběhu Americké války za nezávislost. Jedny z nejdelších čtyř hodin v mém životě, přitom hafec scén je vyloženě do blockbusterové síně slávy. Škoda. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Málo známy mini seriálik o americkej vojne za nezávislosť, respektíve o tom, čo jej predchádzalo. Históriu moc neriešim, dôležitejšie bolo, že známe historické fakty boli doplnené zmysluplným dejom aby sa dosiahla dramatizácia. No dejová linka toho aj tak moc neponúkne, také nemastné neslané povedal by som. Našťastie trochu sa to v tomto smere k záveru zlepšilo, takže na ten priemer to stačí. 60/100 ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Téma americké války za nezávislost mi nic moc neříká, takže jsem neměl potřebu se v tom nějak moc rýpat, jako v případě filmů z evropské historie. Ale ocenil jsem, že v prvních dvou dílech se nehrálo na tu patriotistickou strunu a spíše než vlastenecké pohnutky hrály roli ekonomické zájmy. Jistě, tak to bývá u většiny revolucí, ale málokdy je to ve filmech či v seriálech ukazováno tak, jako tady. Ten patos přišel až se závěrečným dílem, ale třeba ve srovnání s podobně laděným Patriotem to byl slabý odvar. Zároveň byla třetí část i nejvýpravnější a ač nemám o tehdejším vojenství příliš velký přehled, byl jsem se ztvárněním ozbrojených střetů spokojen. Tím pro mě pozitiva skončila. To, jak se otcové zakladatelé dohadovali a vlastně celé to zákulisí, které vedlo ke vzniku Států, kolem mě prosvištělo bez valného zájmu. Na vině byli i nevýrazní herci, kteří svým postavám nedokázali vtisknout charizma, což vedlo k tomu, že jsem si je pletl. Čestná výjimka patří Martinu Csokasovi, který si s chutí střihnul britského generála a jeho postava stojí za zapamatování. Nebylo to úplně špatně, ale od History jsem po Hatfields & McCoys a Vikings čekal trošku víc. 50% ()

PanZahadnyCZ 

všechny recenze uživatele

Jsem zastáncem toho názoru, že když už se točí velkolepý historický film nebo seriál, tak bez stovek komparzistů v perfektně ušitých kostýmech, bez spousty zbraní, rekvizit a architektonicky detailních prvků nelze velkoleposti nikdy dosáhnout (spousta filmů se o to ale s absencí zmiňovaných prostředků stejně snaží). Sons of liberty proto nemá žádný problém, jelikož všechno zmíněné nabízí, občas si ale do seriálu dosazuje zbytečné blockbusterové novoty, což v rámci oživení některých pasáží není na škodu, avšak až do té doby, kdy se autoři kvůli těmto hrátkám dopouštějí historické nepřesnosti. Například Bostonské pití čaje zde bylo zastiženo velmi zvláštně. Musím ale pochválit dobrý výběr herců, kde asi nejvýrazněji seriál podepírají herci Marton Csokas, který se ujal hlavního záporáka, a dělá to velmi dobře, ačkoliv ne tak dobře jako třeba Jason Isaacs v totožné úloze ve filmu Patriot, a Rafe Spall, který mě svým přirozeným herectvím velmi bavil. Ben Barnes a Dean Norris, což měla býti asi hlavní esa, bohužel ničím nevynikají. Skvělé jsou taky veškeré scény s vojáky, které jsou secvičené na jedničku. Ve finále jsem velmi spokojen a těším se na podobné projekty. 80 %. ()

TETŘEF 

všechny recenze uživatele

A jako proof of concept jsme použili trailer k Assasins Creedu, protože to je to co chápeme pod pojmem History ve jménu našeho kanálu. Historie černobíle. Otcové zakladatelé a jejich vnímání je jak vystřižené z Bioshocku. ()

Oxymoron5 

všechny recenze uživatele

Žádná sláva, čekal jsem dle traileru daleko víc. Tři hvězdy za nějakou tu krev a to si myslím, že jsem to ještě nadhodnotil. ()

Baltahzor 

všechny recenze uživatele

Dokážu pochopit lehké ohýbání historie, ale tohle je prostě moc... Otcové zakladatele vraždí langusty po stovkách. Se divím, že Samuel Adams během pauzy na čaj nepřeplaval Atlantic aby osobně nakopal Jirku III. do prdele. K tomu všechny hlavni charaktery jsou neskutečně protivný a máte touhu fandit chudáčkům červenokabátníčkům. Jen doufám že si odpustí pokračování o tom jak G.W. Bush s Condoleezzou sami vytřískaj celej Afghánistán... Ale pomineme li historickou stránku, tak je to fajn oddych. Jste li historik jednu hvězdu odeberte, ale jestli sledujete novácké zprávy, tak se nebojte dvě klidně přidat. ()

Sakulnikov 

všechny recenze uživatele

No pěkné, i když zkreslené představení o bostonském původu války za nezávislost. Je to, ale skokové a výběrové, takže bez dalších znalostí bych byl zmaten. Ale zase to podpořilo akční složku. Škoda, že jen John Adams a Ben Franklin se objevují jen okrajově, ale zase Johna Adams má svůj vlastní seriál. ()

jan.moravec. 

všechny recenze uživatele

Všechny znaky zábavného seriálu tu jsou. Zajímavé postavy, dobrý scénář, perfektní hudba...Co více si přát? Jako jediné negativum vidím to, že všechny důležité historické postavy zde mají chování 21. století což mi trochu štve ale v jakém seriálu tohle není že? ()

Reklama

Reklama