Reklama

Reklama

Mozek v plamenech

  • Kanada Brain on Fire (více)
Trailer

VOD (1)

Biografické drama vycházející z příběhu a stejnojmenné knihy Susannah Cahalanové, mladé novinářky, kterou postihlo zřídkavé neurologické onemocnění... Susannah Cahalanové je 21 let a má před sebou slibnou novinářskou kariéru v New York Post. Najednou začne trpět záhadnou nemocí. Mívá časté záchvaty, slyší hlasy a její stav se blíží k šílenství. Jak ubíhají týdny, záchvaty se stupňují, nevysvětlitelně přechází od vzteku a násilí do stavu katatonie a lékaři nejsou schopni stanovit správnou diagnózu. Po dlouhodobém pobytu v nemocnici se konečně najde lékař, který doslova na poslední chvíli objeví skutečnou příčinu nemoci. Pomůže jí krůček po krůčku vyléčit se a začít znovu žít jako plnohodnotný člověk. (JOJ Cinema)

(více)

Recenze (89)

misterz 

všechny recenze uživatele

Vzhľadom na to, že mám Chloë Grace Moretz ako herečku celkom rád a že film svojim poňatím stál hlavne na nej, tak nie som úplne spokojný, čakal som po hereckej stránke niečo viac. Nemôžem tvrdiť, že by úlohu Susannah Cahalan hrala zle, ale zas ani to nebolo niečo také, čo by bolo hodné pamätania, vyslovene len priemer. Príbeh ma však nenudil a hlavne ma milo prekvapil svojim záverom a finálnou myšlienkou s odkazom. Lepší priemer. 65/100 ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Jedná se o jeden z nejlépe hodnocených filmů zde na ČSFD, kde hraje Chloë Grace Moretz. A jelikož je z těch mladých tváří jedna z těch nejšikovnějších, docela mě tento film, založený na pravdivých událostech, zajímal. A musím říct, že jsem, za možnost tento film vidět, moc rád, protože kdyby se mně nebo někomu v mém okolí stalo něco podobného, tak okamžitě budu vědět, na co upozornit. Často si říkám, že mám být rád za to, co mám, protože nikdy nevím, co se může stát. Když pak něco podobného vidím ve filmu v rámci nějakého pravdivého příběhu, tak samotné zamyšlení ohledně zdraví dostává úplně jinou dimenzi. Mozek v plamenech je přesně ten film, který dokazuje to, že bychom si měli vážit toho, co máme. Nejen v sobě, ale i kolem sebe. Nikdy totiž nevíme, co se může v nadcházející minutě stát. Plus Chloë tu svojí roli zahrála tak jako kdyby si onou nemocí opravdu prošla. Klobouk dolů. ()

Asia_Power 

všechny recenze uživatele

Když se Vám ocitne v plamenech kunda, je to dobrý, stačí zamrdat a život zase běží dál. Když se zapalujou lýtka, bude to postupovat k první větě, co jsem napsala, ale když Vám hoří mozek, tak vás čeká jebání max s vašim zdravotním stavem a to žádná zábava neni. Přesně v této situaci se ocitne značně šukézní Chloë a den za dnem prožívá větší a větší peklo a to bez princezny. Začátky nebyly nijak extrémní, vlastně mi to připomínalo můj zcela normální den, kdy nevím kde jsem, co je za den, co mi kdo chce a skilluji svůj trumf - čumění do blba bez mrkání. I tomu starostovi bych se vysmála tím ale všechna podobnost končí a následující škubání se na zemi, postupující ochrnutí, kapající kohoutek co nekape, televize co mě pomlouvá i když mě nepomlouvá a celkově kolosální stav na píču přeci jen nemám. Proto mi při představě, že by se tohle vše dělo mně celkem zamrazilo na hřbetu a jednou jsem tu svou ASS (asijskou sadistickou svini) nechala spát a s hrdinkou skoro i soucítila. Možná ale jen proto, že je fakt šukézní a velmi ráda bych jí utěšovala....tak nic, pořád jsem svině :-( ()

castor 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě nějaký přesah díky dívčině vzácné diagnóze to má, ovšem samotné zpracování pokulhává. Talentovaná Chloë Grace Moretz se nám osamostatnila, své myšlenky pouští přes klávesnici do článků v The New York Post, přítele zase do kalhotek. Ambice a sny jsou velké, osud má ovšem jiné plány. Sugestivně a poměrně zdlouhavě je nám vylíčeno, kterak ji přestal poslouchat mozek a kterak její okolí nepřestává věřit. Jenže příběh o vůli a o nutnosti bojovat je plný nudné vaty, bezobsažných rozhovorů, uhlazených konfliktů. S umíráním/vážnými nemocemi se v posledních letech lehce roztrhl pytel, třeba takové drama Infinitely Polar Bear, ve kterém Mark Ruffalo bojoval s maniodepresivní psychózou, mi sedlo výrazně víc. I herecky. Nemastná lékařská hádanka. ()

juta 

všechny recenze uživatele

Chvílemi poutavé a chvílemi zdlouhavé, tak přesně takový je tenhle film. Dost dlouho trvá rozluštit záhadu neposedného mozku a pak když se na to přijde, je to všechno odvyprávěno strašně rychle, že se člověk ani nevzpamatuje a je konec. ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Z tohoto neškodného pojetí mozková hemisféra neutrpí. Pravda, intenzivnější režijní zpracování by film pozvedlo ještě výš. Nemám zdání, co režiséra limitovalo, občas to nemělo daleko do tv úpravy. Ovšem k dispozici byla nejlepší akvizice - Chloe Grace Moretz, která si s námětem příjemně zalaškovala a dotáhla svůj flirt k dokonalosti. A tím film zbavila hrozící nudy. Nechtěně potopila kolem sebe zbytek ansámblu, který čítal pár známých jmen, roli matky se ujala Carrie-Anne Moss, Jenny Slate zastala kolegyni v práci, Thomas Mann ji zahříval v posteli a Tyler Perry si střihl šéfredaktora. Na události je to chudobné, Moretz neustále usiluje o to, aby divák nezaspal a zdatně předstírá symptomy vzácné mozkové choroby a divák spolu s ní netrpělivě očekává finální diagnózu. Téma je to poměrně originální, takže i za to uděluji body. Když se odečte účast známé hvězdy, tak režijně Gerard Barrett nedodal žádnou přidanou hodnotu. Na rutinéra si troufá moc brzy, jeho režijní počiny nesklidily divácké vavříny, takže tenhle film je jeho nejlepším. Od průměru ho oddělují drobné odchylky, které se mohou zamlouvat především příznivcům mladé hvězdy, dále mladí medici ocení nové poznatky v léčbě vzácného mozkového postižení a běžný divák se může obeznámit s jistou žurnalistkou Susannah Calahan, jejíž biografie zajistila námět filmu. Slušné známky si tohle veskrze nenápadné dílko zaslouží, nedostalo dvouhodinovou stopáž, takže nemusíme se plahočit nemocnicí a mít fóbii z bílých plášťů v nadměrném množství. Film si splnil svá kritéria a je dobře, že se mu podařilo ulovit hvězdu, která mu hodně přidala. 7/10 ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

Chloë Grace Moretz vypadá na 16 a preto mi do hlavnej role absolútne nesadla. Silná myšlienka filmu, ktorú sa dozvieme na konci, je podaná tak vlažne, že je ľahko si ju nevšimnúť a neuvedomiť. Film neužíva naplno svoj potenciál rovnako, ako i učinkovanie Jenny Slate v slabučkej vedľajšej role. Silnejšie dve, alebo slabšie tri za mňa. 45% ()

silentname 

všechny recenze uživatele

"Brain On Fire" je filmom, ktorý budem pred jeho kritikmi brániť a budem sa s nimi ochotný hádať až do posledného momentu. Pretože podľa mňa ide o veľmi dobre zrežírovaný film a obohatený dobrými hereckými výkonmi. A napriek tomu, že nie som fanúšikom Chloë, tak mám pocit, že do tejto role bola zvolená správne, podala skutočne skvelý výkon, celý čas to s ňou prežívame a vnímame jej zmenu od začiatku až po koniec. A popravde, aj ostatní sú tu veľmi dobrí. Gerard Barrett má veľký talent v podaní atmosféry a najmä svojich postáv. Cítil som to v Glassland, a rovnako je to spracované aj tu. Film plynie pomaly, dáva nám čas spoznať hrdinov, vidieť čo prežívajú, ako ich situácia ovplyvňuje a ako ich to emocionálne zasahuje. To som chcel od filmu videť a presne to som aj dostal. Neviem, či budú so mnou ľudia súhlasiť, no v mojich očiach ide o ďalší vynikajúci film z režisérskej dielne tohto mladého írskeho režiséra a už sa neviem dočkať, s čím príde nabudúce. "Brain On Fire" je pre mňa ďalším skvelým filmovým zážitkom, ktorý by som odporúčal vidieť. Fanúšikom Chloe to určite neunikne a ostatným hovorím, nech si film pozrú. Verím, že budú spokojní. Hodnotenie: A ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Až do príchodu Dr. Najjara mi to celé prišlo ako nejaké divné sci - fi a ešte aj nemastné - neslané. Potom to začalo byť trochu vážne, a nakoľko som išla do filmu bez toho, aby som o tom niečo vedela, tak ten koniec bol pre mňa celkom prekvapivý. Ale hádam film pomohol s osvetou. Slabúčka trojhviezda. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Moretz mám rád ale film je spracovaný veľmi chabo. Tých snímkov o chorobách máme viac než dosť, tento nepôsobí ani priemerne. Väčšina z nich sa sústredí na citový doják, tento je akoby opakom, vôbec ma emotívne nechytil. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Lékařská detektivka s příliš dlouhým prologem a nenápadným, ale působivým finále. Potřebný film, který možná i někoho zachránil. /2. 8. 2017/ ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Slušně odsýpající žánrová jednohubka, která zaujme jak solidním hereckým výkonem Chloë Grace Moretz, tak i jímavým životním příběhem. Brain on Fire sice "jede" podle předem načrtané předlohy, která ve filmech podobného ražení byla užita snad už nepočítaně, avšak ani tento aspekt mi nezkazil příjemný divácký zážitek, který byl ještě o kus více umocněn vtahující kamerou a soundtrackem. „What else had I forgotten? What else would come back, knocking me off balance and reminding me how tenuous my grip on reality was?“ ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Chloë Grace Moretz už za sebou sice má pěknou řádku rolí, ale teprve tohle byl film, ve kterém měla složit zkoušku z dospělosti. A moc jí nevyšla. Snahu jí upřít nelze, ale ať už dostane hysterák, stihomam, nebo se chová úplně normálně, pořád je to to samé. Nejsilnější v kramflecích je ve chvílích, kdy leží paralyzovaná v posteli. Na druhou stranu člověk nemá chuť jí za její výkon zabít, takže ve školní stupnici bych jí ocenil trojkou. A tu bych vlastně dal i celému filmu, který je postavený právě na výkonu hlavní představitelky, protože všechno ostatní je rutina podle žánrových standardů, která ničím nenadchne a už vůbec nepřekvapí. 50% ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

On to vlastně není nějak výrazně dobrý film. Chloë Grace Moretz má charisma, ale její výkon tady nebyl vždy zcela přesvědčivý a ani samotné tempo to nemá úplně vyrovnané, ale přesto je Brain on Fire důležitý film. Resp. je adaptací důležitého příběhu, který určitě zachránil mnoho životů. A krom toho je to příběh i hodně zajímavý. Bylo tu zmíněno, že je to jak celovečerní epizoda House a tohle tvrzení není vskutku daleko od pravdy. ()

hygienik 

všechny recenze uživatele

Keď film v mojich očiach nezachráni ani CGM, je to vážne. Áno, Zuzana to mala blbé, to je fakt. Ale, že ma to celý čas vôbec netankovalo, je chyba pána režiséra a žiaľ aj Chloe samotnej, ktorá hrala nemastne-neslane. Dokázala predať prepadák Piata vlna aj tématicky podobné Zostaň so mnou, ale BoF nie. Prečo? ()

IceQueen 

všechny recenze uživatele

Ako si tak vybavujem knihu od Susannah Cahalan, film ani zďaleka nevystihuje brutálny priebeh choroby, beznádej pri hľadaní liečby a dopad jej nevyspytateľného a krutého správania na vzťahy v jej okolí. Susannah mala šťastie, že bola obklopená ľuďmi, ktorí sa nevzdali a ona nestrávila posledné chvíle života v katatonickom stave, zavretá na psychiatrii. Ešteže choroba sadá aj na privilegovaných ľudí, mnohým sa nepodarí zamestnať najlepších lekárov v najlepších nemocniciach a tak umierajú s nesprávnou diagnózou. Susannah urobila obrovskú vec a svojou osvetou a angažovanosťou zachránila "zopár" životov. Teda, nie, že by to vôbec neprospelo aj jej kariére. ()

Reklama

Reklama