Reklama

Reklama

V roce 1978 vtrhnou do hornického městečka ozbrojenci a zajmou 3 000 civilistů. Francouzský důstojník, který se právě chystal odjet, musí změnit plány. (Netflix)

Recenze (10)

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborný válečný film, který není příliš vhodný pro slabší a citlivé povahy. Snímku vůbec neublížila absence hlavní postavy, je založen na realistickém zpracování strachu civilistů a odhodlání vojáků je zachránit. ()

Martin741 

všechny recenze uživatele

Raoul Coutard ako reziser mi toho vela nehovori, napokon nie som vystudovany filmobvy teoretik -elitar, filmovu teoriu som nikdy nestudoval, nejsem absolvent FFUK ani FAMU. Troch ale film zasadim do vseobecno geograficko -historickeho kontextu. Provincia Katanga sa nachadza v dnesnej DRC /Democratic Republic of Congo/, byvaly Zair. Pricom katanga tam nie je najbohatsia provincia, tou bola od 40/50. rokov Shaba provincia. Chvilu v polke 50. rokov to bola pomaly az vykladna skrina Afriky. Horsie ale, ze v novembri 1965 v byvalom Belgickom Kongu prevzal moc Mobutu Sese Seko, africky diktator. Tuneloval statne spolocnosti, ludia zili v absolutnej chudobe, zatial co Sese Seko sa topil v bohatstve a luxuse. Raz dokonca vyhlasil, ze on  nevidi rozdiel medzi statnym rozpoctom a jeho sukromnou penazenkou. Film samozrejme na urovni, rezia zrucna, dialogy su vyborne .. trochu zamrzi absencia hereckych vykonov, ja som ale tolerantny   : 77 % ()

Reklama

kkarx 

všechny recenze uživatele

Velmi lidské válečné drama o záchraně evropských těžařů v africkém městě Kolwezi. K realistickému pojetí přispívají uvěřitelné výkony Bruna Cremera jako těžaře a Giuliana Gemmy jako sympatického francouzského legionáře. Film bych pouštěl zastáncům multikulturismu, aby nasáli tu atmosféru strachu z negrů s mačetami, kteří jsou do Evropy díky těmto blbům pouštěni po desetitisících a zanedlouho Evropu podobným způsobem začnou plenit. ()

tahit 

všechny recenze uživatele

Film působí realistickým přístupem hodně sugestivně a svým zpracováním zaručuje velké drama. Podkladem toho všeho byla skutečná událost, kdy povstalci z provincie Katangaza obsadili město Kolwezi na jihu Konga, dříve Zairu, a brutálním způsobem zaútočili na všechny civilisty zejména cizince včetně jejich rodin, kteří pracovali pro místní těžební společnost a následně jsou vystaveni nepředstavitelně tvrdé krutosti. Famózně ztvárněný výsadek a válečné tažení cizinecké legie a jejich bojové kvality v tomto případě jsou v lepším slova smyslu, chcete-li, opravdu úctyhodným zážitkem. Jen bych řekl, jakkoliv i zde jistě najdeme pár hnusných věcí, klady tohoto filmu každopádně vidím především v jeho věrohodnosti. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Legie na Kolwezi je dvacátým filmem s Bruno Cremerem, který jsem viděl; letos díky Herecké odyseji již pátý. Zatímco v mladším věku Cremer často hrával různé muže v akci, dobrodruhy, kriminálníky či zabijáky, od konce 70. let (zejména poté, co ho Claude Sautet obsadil do role nezvykle něžného muže po boku Romy Schneiderové v Docela obyčejném příběhu) se Cremer postupně stále více přehrává do civilních rolí mužů, kteří prožívají svá malá velká komorní dramata. To platí i o tomto válečném snímku, který zdaleka není příliš dobrodružný, jak se na první pohled v zdejší profilu filmu tváří. Jde o válečný film, který mapuje operaci ve francouzské provincii Katanga v Africe r. 1978 a prolíná jí s drobně načrtlými, poněkud roztříštěnými příběhy několika postav na pozadí drsných událostí. Nejvýraznější zůstává bývalý poddůstojník právě v zdařilém Cremerově podání, chystajíc se na cestu s africkou manželkou zpátky do Francie. Poměrně nízký rozpočet nedal příliš možností vzniknout výraznějšímu válečnému snímku, poměrně roztříštěné vedlejší dějové linky mi vcelku nedokázaly přinést výjimečný zážitek. 60% ()

Galerie (9)

Zajímavosti (1)

  • Když je Pierre Delbart (Bruno Cremer) předveden před popravčí četu a vojáci vystřelí nad jeho hlavu, tak lze vidět, jak se mrtvé tělo pod ním v jednom momentu pohne. (Jimmy15)

Reklama

Reklama