Reklama

Reklama

Napoleon: Ruské tažení

(TV film)
  • Česko Napoleon: Tažení do Ruska (více)
Francie, 2014, 2x52 min

Obsahy(1)

V roce 1812 Napoleon shromáždil armádu 600 000 mužů ze 24 různých národů, největší kdy vytvořenou armádu. Navzdory radám svých nejbližších poradců pochoduje na Moskvu s pevným úmyslem dobýt Rusko. O 172 dní později, Napoleon ustoupí, přičemž za sebou nechává 400 000 svých mužů mrtvých nebo uvězněných. Naše dokumentární drama připomene toto nejpamátnější a nejbájnější vojenské tažení. Pořad se také pokusí odpovědět na otázky, proč se Napoleon rozhodl dobýt Rusko, jak mohl největší vojevůdce té doby udělat tolik strategických chyb nebo jak Napoleona vnímali jeho vlastní vojáci, Rusové a jak ostatní panovníci Evropy? (Viasat)

(více)

Recenze (10)

vox_populi 

všechny recenze uživatele

tento hraný dokument je krajne tendenčný a okato nadŕža Francúzom, z ktorých robí hrdinov a na strane druhej sú ruskí kozáci vykresľovaní ako zákerní vrahovia a Kutuzov ako úchylný pedofil...napríklad hodnotenie bitky pri Borodine, ktorá sa skončila jasnou remízou sa tu nazýva víťazstvom Napoleona a dokonca fakt, že Napoleon po bitke pri Berezine horko-ťažko zachránil seba a svojich generálov, pričom obetoval časť svojich vojakov a všetkých francúzskych civilistov je tu taktiež nazvaný víťazstvom francúzskej armády...kvalitu dokumentu znižujú i skutočnosti, že je anglicky dabovaný, že je obsadený hercami, ktorí sa ani trocha nepodobajú na svoje historické predlohy a že bojové scény nie sú dynamické, ale iba statické...naviac, nepochopiteľne v českom dabingu nazývajú cára cisárom, pričom francúzsky i anglický jazyk pojem "cár" pozná...oceňujem len pomerne vydarený vizuál a najmä dobrú výpravu dokumentu. ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Ruské ťaženie je pekne znázornené novými technológiami a animáciami, citácie z listov a dokumentov pridávajú hodnovernosť. Ruská zima v druhom dieli a zúfalstvo vojakov diváka v celku zasiahne. Dobrá otázka odznela v prvej časti: Na čo je tá celá vojna? Postava Napoleona bola na škodu dokumentu nie veľmi autentická, jeho tvár sa hodila skôr na Caesara. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důkladná rekonstrukce počátku konce vlády velikého Francouze s  úspěchem postihuje důvody katastrofy, ke které přispěl velmi podstatně voluntarismem své touhy po všemocnosti. Odpověď se jmenovala Watterloo a Svatá Helena. ()

Tezuka 

všechny recenze uživatele

Skvělá a věrohodná reprodukce Napoleonova nejtěžšího a nejodvážnějšího tažení směrem na Moskvu. Mohl jsem si tak alespoň utřídit svoje stávající poznatky a některé přidat. Vůbec jsem netušil, že Napoleon čekal měsíc v Kremlu na to, až mu ruský car Alexandr I. pošle návrh na smír. Stejně jako Hitler to však ani tento malý velikán nestihl včas a při návratu zpět k Němenu jeho Grande Armée zažila nejhorší noční můru v podobě ruské zimy, nájezdů kozáků a nakonec i dramatu ve svých vlastních řadách. Mám k tomuto dokumentárnímu filmu jen jednu výhradu. Bože proč má každý herec co hraje Napoleona hnědé oči!!! To mi neříkejte, že ve Francii nemají někoho s kulatým obličejem a modrýma či modrozelenýma očima. Dobře by se na něj hodil jistojistě bývalý poslanec Vít Bárta. ()

honajz 

všechny recenze uživatele

Velice dobře udělaný dokument, první díl do obsazení Moskvy, druhý se věnuje útěku, kde sice nejsou nějaké velké trikové efekty a často se díváme spíše na 3D obraz jakési scény, jíž "prolétáváme" - ale komentář je dostatečně hutný, repliky (podle dobových záznamů) postav přesně vybrané, škoda jen, že některým věcem se věnuje víc, než jiným, podle mne stejně tak zajímavým. Ale udrží to v napětí jako by šlo o nějaký hraný film. ()

Galerie (12)

Reklama

Reklama