Reklama

Reklama

Miliardy

(seriál)
Trailer 2
USA, (2016–2023), 78 h 58 min (Minutáž: 49–61 min)

Hrají:

Paul Giamatti, Damian Lewis, Maggie Siff, Malin Åkerman, Toby Leonard Moore, Liz Celeste, Marko Caka, David Costabile, Jeffrey DeMunn, Terry Kinney (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(84)

Držitelé cen Emmy® a Zlatý glóbus® Paul Giamatti a Damian Lewis excelují ve spletitém dramatu o mocenské politice v newyorském světě velkých financí. Mazaný a protřelý státní zástupce Chuck Rhoades (Giamatti) se dostane do ostrého střetu s geniálním, ambiciózním králem spekulativních investičních fondů Bobbym "Axe" Axelrodem (Lewis). Oba využívají veškeré své moci, vlivu a taktik, aby se navzájem přechytračili. V tomhle aktuálním, provokativním seriálu jde totiž o miliardy. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Kaka k tomuto seriálu (80)

Miliardy (2016) 

Souboj dvou stejně špinavých světů a dvou nezdolných rivalů na opačných stranách barikády. Z pohledu studie dvou zajímavých protagonistů vlastně docela působivá série. Jak postava Giamattiho, tak Lewise má charizma, obě jsou dobře napsané a zdatně zahrané. Zobrazení fungujícího universa kolem nich už jde hůře a mnohdy jsou některé pohyby na pomyslné šachovnici velmi zjednodušené. Když už jsme u těch filmových metafor, kterých tu máme tucet v každém díle, tak lze zcela jistě říci, že Neil McCauley vs Vincent Hana se zde opravdu nekoná, ale když bude divák ochoten akceptovat podívanou o level až dva níže, tak se jednou tahle série dokoukat dá. Velká škoda, že poslední 2-3 série sklouzávají těžce do průměru a působí vyčerpaně, genericky a zbytečně natahovaně. První polovina za čtyři, druha horko těžko za tři. ()

Série 1 (2016) (S01) 

Dokonalé vycentrování a demýtizování dobra a zla. Vyjmečně precizní rekonstrukce/rozbor amerického politického/právního/soudního aparátu, filozofie a pseudoposlání těchto institucí a odpornost/drzost s jakou se pouštějí do honby za skalpy lidí, kteří mnohdy provedli jen to, že jsou úspěšní, protože když tu nejde z jejich strany o peníze, tak alespoň o vliv a moc. Na druhou stranu sympatický průřez burzovními makléři a primárně drobnokresba miliardáře a vše co k němu patří. Tedy jeho myšlenky, problémy, lapsusy i fakt, že každý miliardář jen tak "nevydělal" peníze, ale musel více či méněkrát udělat něco dirty, nebo alespoň na hraně. Stírání rozdílu těchto dvou světů v dokonalé psychologické a emocionální válce - tohle všechno minimálně první série Billions nabízí. Jediný neduh vnímam v tom, že je tam občas tolik jmen a tak rychle plyne děj kupředu, že se v tom má místy divák tendenci ztrácet, specielně ze začátku. Avšak hlavní figury jsou dokonalé, tvůrci si s nimi dali čas a záležet. Rozhodně seriálová událost první třídy. ()

Pilot (2016) (S01E01) 

Absence kladných hrdinů, nepředvídatelnost, machinace a intriky ve světě velkých financí. Postavy zřejmě v budoucích dílech urazí ještě značný kus cesty a celé se to pravděpodobně zamotá 20x tam a zpátky, ale už pilot to rozvrhuje tak dobře, ze bude velká zábava sledovat každý zvrat. Takzě směle do toho. ()

Přidělení práv (2016) (S01E02) 

Tradičně pomalejší dvojka, kde přichází na řadu x dalších postav a přichází jakoby nic mrknutím oka, takže divák se v polovině druhého dílu začně nehorázně ztrácet vejménech, které tam létají všemi směry jak na běžícím páse. Puzzle, které se dají poskládat, ale bude to stát usilí a trvat nějakou dobu. ()

YumTime (2016) (S01E03) 

Bitva (zoufalých) manželek, která byla trefná, dobře vypointovaná a dokonale výstižná. Zároveň parádně přehledná přehlídka vlivu a moci díky pozici, statusu a pochopitelně penězum. ()

Krátký stisk (2016) (S01E04) 

Nezapomenutelné cameo Metallicy a k tomu nutkání provést něco co by se mohlo brutálně vymstít a ve finále síla neučinit tak - mimochodem to vše vyobrazené vynikajícím, skoro až "ze života" realistickým způsobem. ()

The Good Life (2016) (S01E05) 

Výborná manévrovaná, ale něco mi říká, že reálné tradování je přece jen trochu jiné a ta rychlost a dynamika tu byla příliš na škodu. Nezasvěcený divák pak ztrácí absolutně přehled o tom co se děje, potažmo mělo dít. ()

Dohoda (2016) (S01E06) 

Pochopitelně výtečně natočená schůzka setkání titánů je hlavní highlight celé epizody a byla zvládnutá výborně, s patřičným vyhrocením. ()

Rvačka (2016) (S01E07) 

Po vysoce nastavené laťce předešlého dílu přece jen příliš filmová, učesaná a účelová epizoda, která pochopitelně má své hodnoty a najde si fandy bez problémů, avšak chybí tu silnější vedení příběhu a smysluplnější rozhodování hlavních hrdinů. Především úvod působí, že se děje senzace, jen aby se mohlo něco nového rozehrát. ()

Boasts and Rails (2016) (S01E08) 

Díl, který zceja jasně a čistě ukazuje, že US attorney je bezpáteřní hovado a systém kolem něj (tedy myšleno státní aparát) je nastavený tak, že vytváří další a další bezpáteřní hovada, kteří jsou vlastně často ještě mnohem horší, než dotyční bad guys. ()

Kde je k sakru Donnie? (2016) (S01E09) 

Mnohem zajímavější, než spirituální odbočka jednoho z protagonistů, která v realistické procedurální drámě o makléřích zabijácích vypadá jako pěst na oko, je výborná práce s vlivy médií a davovou psychózou, která začala ve chvíli, kdy nekalé informace o Axovi vypluly na povrch. ()

Kvalita života (2016) (S01E10) 

Výborná epizoda, která vynikne především díky precizní práci s časovými pásmy a výborně stříhanými flashacky. Vypointovaná na jedničku. ()

Magické myšlení (2016) (S01E11) 

Doposud nejlepší díl, který psychologickou drobnokresbou rozebírá a mapuje hlavu a myšlenkové pochody podnikatele miliardáře, který zákonitě musí dělat většinu věcí jinak nežli ostatní, když se dostal jinam než ostatní. A scenáristé napsali v podání Axe velmi zajímavou postavu. ()

Rozhovor (2016) (S01E12) 

Dvanáctka je nejlepší. Strhující manévry všech hlavních postav, vypjaté tempo a žádná šance na něčí vítězství, ačkoliv jedna z postav k němu má přece jen trochu blíže než ty ostatní. To se ale velmi pravděpodobně v dalších epizodách pochopitelně promění. Pomyslné ikonické finále nahrává automaticky dvojce. ()

Série 2 (2017) (S02) 

Učebnicové pokračování. Více promotané, s novými a chytlavými postavami, vše tak trochu level up. Ale jednička byla lepší. Soustředěnější na hlavní postavy a jejich motivy a pohnutky. Lépe vyvážená dramaturgicky a se silnějším emocionálním dopadem. Dvojka je příliš moc utržená ze řetězu a to jí úplně neprospívá. Pořád ale sakra chytlavá, promyšlená a na všech frontách famózně zahraná. ()

Zacházení s riziky (2017) (S02E01) 

Dvojka začíná docela opačně než jednička. Tedy opačný z hlavních hrdinů (Rhoades) dostává mnohem více prostoru, než jeho kamarád burzovní makléř a situace kolem něj se nevyvijí vubec dobře. ()

Odraz mrtvé kočky (2017) (S02E02) 

Intriky a plány proti AG a nové postavy mužatky a psychologa, které jsou přinejmenším kontroverzní a ozvláštňují tak trochu monotónní kancelářskou bitvu plnou intrik a podtrhů. ()

Optimal Play (2017) (S02E03) 

Pokor nikdy nezklame, takže o napínavé situace je tím pádem postaráno. Sice to všechno působí příliš naškrobeně a "seriálově", přesto je to vcelku zábava, pokud se to nebere zase tak vážně. ()

Přísaha (2017) (S02E04) 

Citování Blade Runnera je nejpamátnější scéna z celého dilu. Jinak klasický prostřední epizoda velké skládačky, který jen drobně formuje postavy a vše připravuje na opodstatněný finish, ()

Currency (2017) (S02E05) 

Prostřední část dvojky sice není úplně nuda, ale žádné terno a převraty se nekonají. Když dochází obou hlavním protagonistům střelivo, tak se příběh stočí na velký obchod s názvem Nigérie. Proč ne, na konci to mělo zajímavou pointu. Daleko zajímavější ale bude sledovat pomalý vývoj manželských problémů i druhe hvězdné dvojice - Axelrodových. ()

Související novinky

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Hank Azaria ztvární Tima Cooka

Hank Azaria ztvární Tima Cooka

22.08.2021

Slavný herec a komik Hank Azaria ztvární jednu z vedlejších rolí současného šéfa Appleu Tima Cooka v novém antologickém seriálu Super Pumped od stanice Showtime. Projekt se bude zabývat vzniky… (více)

Reklama

Reklama