Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Docent Jakub Johánek se těšil na dědictví po strýci a předem ho s přáteli oslavoval, aniž by věděl, jaké poklady vlastně může očekávat. Trochu přehnal množství skleniček a druhý den se probudil s dokonalým oknem. Mučí ho kocovina, a do toho ještě přichází domovnice s prohlášením, že včera připravil její dceru o věneček - docenta tedy čeká urychlená svatba. Jakub sice po dívce už dlouho pokukuje, nyní má však docela jiné starosti. Vyhledal ho totiž jakýsi povaleč, který tvrdí, že na vlastní oči viděl, jak Johánek v noci zapálil stoh. Pokud nedostane tučné výkupné, půjde ho udat... (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (30)

pytlik... 

všechny recenze uživatele

Film měl vskutku nelehký osud. Už při premiéře se proti němu zdvihla vlna nevole, a to od: a) sklenářů (Haas se svým životním stylem neměl problémy vyrábět okna v jakémkoli množství a jakékoli velikosti, takže by řemeslníci přicházeli o práci, což bylo zejména v době probíhající světové hospodářské krize krajně nezodpovědné) b) od mravnostních spolků a církve (Haas a Baarová sní o pevném obejmutí, škrcení a tahání za vlasy, tedy o praktikách blížících se k BDSM spíš než k poctivé a jediné přípustné misionářské poloze) c) Jaroslava Foglara (Struna nazval Speergera (nebo obráceně) "volem" - a tak poprvé tato nadávka pronikla na filmové plátno). No a po válce se zase ocitl v trezoru kvůli Baarové. Zajímavost: Baarová se po válce snažila vyhnout potrestání za svůj prohřešek s Goebbelsem, tvrdila, že v dobách svého styku s tímto německým nadsamcem s kobylí nohou byla nepříčetná. Argumentovala právě tímto filmem, že přeci žádná normální žena by po románku s okouzlujícím a naprosto neodolatelným Haasem by se nemohla zamilovat do tvora stojícího tak hluboko pod ním. Soud jí to ale neuvěřil, což upřímně řečeno moc nechápu. ()

Bernhardiner 

všechny recenze uživatele

Tuhle lehce romantickou komedií vytahují z šedi průměrnosti výborné herecké výkony všech hlavních představitelů. Příběh je klasická červená knihovna, kterou doplňují silně sentimentální scény, nad kterými určitě v době vzniku ledaskdo zaplakal. Ale je to naštěstí celkem vhodně doplněno komickými situacemi, takže celkové vyznění je celkem pozitivní. A nechtěl bych být v kůži docenta a zjišťovat, co jsem vlastně v noci dělal :-) 75% ()

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Uporna a nekonecna komedie. Hass bezva, ale jinak to bylo jak nepodareny a extremne natahovany okresni divadlo...jednou stacilo. 2+ ()

Luxocculta 

všechny recenze uživatele

Jako obvykle zábavný a mírně popletený Hugo Haas a k tomu neodolatelná mladá Lída Baarová jsou největšími lákadly této komedie, která v sobě navíc skrývá pár zábavných a ne zcela tradičních perliček (např. představy Haase a Baarové o škrcení). Pozornost upoutá i charakter matky Dynybylové, kterou ztvárnila Antonie Nedošínská; ta by si mohla podat ruku třeba s Dorotou Máchalovou, byť se kňouravě dušuje, že její vyděračské a podvodné manýry byly prováděny čistě z lásky k „céři“ (okrádání docenta Johánka v případě peněz za spropitné stěhovákům se pravděpodobně dělo také z tohoto bohumilého citu). Film, který minimálně v kontextu prvorepublikové tvorby stojí za to zhlédnout. ()

karlee 

všechny recenze uživatele

Hvězda navíc jednak za výborného Peška ve vedlejší roli, jednak z osobních sympatií k titulu filmu. Taky se mi líbilo jméno domovnice - paní Dynybylová. ()

IvonaK 

všechny recenze uživatele

Nějákého ducha komedie to má, ale jsou i lepší. Nejvíc mě asi pobavil ten nečekaný pravdivý závěr kde byl Haas v noci. A že to všechno co se dělo okolo byly jen povídačky. ()

Fanak 

všechny recenze uživatele

Klasicky pohodová prvorepubliková komedie, Hugo Haas jako "roztržitý profesor" podává svůj standartní (tj. naprosto roztomilý) výkon, ostatní mu vcelku zdatně sekundují. Pokud vám nevadí mírná naivita pamětnických filmů, pak si vás toto dílko vskutku podmaní. ()

Pitryx 

všechny recenze uživatele

Až na to počáteční dvojnásobné ječení jde o výbornou komedii se skvělým panem Haasem. Možná to bylo trošku zbytečně dlouhé. Ale bavil jsem se, a proto značím jako lehce nadprůměrné. ()

Skunkiee 

všechny recenze uživatele

Herecký koncert Baarové, Nedošínské a Haase. A všichni v nejlepší formě! Navrch výborný scénář, který využívá potenciál herců na maximum. Výborná zábava ze starých zlatých časů.... ()

Reklama

Reklama