Reklama

Reklama

Žena

  • Švédsko The Wife (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Za každým úspěšným mužem stojí skvělá žena – a vy teď máte tu čest ji poznat. Joan Castlemanová (Glenn Closeová) je oddaná, prudce inteligentní a stále velmi půvabná kráska, zkrátka dokonalá manželka. Čtyřicet let strávila ve stínu svého charismatického manžela Joeho (Jonathan Pryce), jehož hvězdné spisovatelské kariéře obětovala svůj talent, sny i ambice. Celou tu dobu s humorem a grácií sobě vlastní přehlížela jeho nevěry a výmluvy na "umění". Díky tomu je však jejich manželství plné životních kompromisů. Teď se Joe chystá převzít Nobelovu cenu za svou uznávanou a plodnou tvorbu. A Joan se náhle ocitá na pokraji zhroucení. Stanout tváří v tvář největší oběti svého života a tajemství manželova úspěchu bude pro Joan jako rána z milosti. (Cinemax)

(více)

Recenze (66)

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Ti, co podobný příběh prarodičů zažili v rodině, jistě pochopí kontext a herecké vypětí Glenn Close. Ta se pro film svým výkonem opravdu obětovala. Jinak je to ale taková zvláštně ponurá deprese, která se místy snaží být vtipná, ale ani v jednom ohledu není stoprocentní. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

„Chtěl bych poblahopřát i vám, Joan. Myslím, že lidé manželku nedoceňují.“ - „Já svou ženu doceňuju. Hodně ji oceňuju.“ - „Tak jsem to nemyslel. Myslel jsem zbytek světa.“ A právě na tom zbytku světa někdy záleží nejvíc…Z výrazů tváře a gest manželky je divákovi jasné, že tu něco nehraje. Ale ono ve filmu nejde ani o to znát pravdu. Spíš je to o tom, jak se s ní popasují hlavní hrdinové. Protože dostat cenu z rukou švédského krále a vyslechnout si potlesk plného sálu může být pěkné, ale na jednoho to už může být příliš. To pak můžou ven vyplout dobře (a léta) skrývané emoce. A tady se dostávám k tomu nejlepšímu na snímku, hereckým výkonům stárnoucích manželů. Pryce je výtečný, ale Close zvládá své pocity vyjadřovat ještě o něco lépe (a dočkala se za to alespoň toho Zlatého glóbu). Také mě bavilo, jak řada scén začne svůj pravý smysl dostávat až postupně (jako třeba takové zdánlivě nepodstatné radostné skákání na posteli). A závěr (který přišel v pravý čas) se také povedl, ona postava nezklamala. Celkově solidní 4*. ()

Botič 

všechny recenze uživatele

Tohle zarezonovalo! Na to, jak je ten příběh neoriginální, je to neskutečně zahraný. Nablýskanější, než takový "45 Years", ale ta bolest je srovnatelná. Neskutečný co ty baby Glenn Close a Charlotte Rampling dokážou říct jenom pohledem. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Björn Runge sklízel menší či větší úspěchy v rodném Švédsku, jeho kousky těšily zejména festivalové diváky, nyní se širšímu publiku představuje psychologickým dramatem jednoho manželského páru, který čeká velká událost. On je romanopisec na absolutním vrcholu, ona dohlíží, aby si včas vzal prášky na srdce. Společně odlétají do chladného Stockholmu, aby si převzal prestižní cenu, udělovanou na základě poslední vůle švédského vědce a vynálezce dynamitu. Bude ovšem Nobelova cena ve správných rukou? Nevyplují na povrch roky potlačované skutečnosti? Slavnostní ceremoniál se blíží, napětí mezi partnery roste. Lehce se otřeme o literární společnost, která znevažuje ženské autorky, dotkneme se role ženy v životě, potažmo úspěchu muže („Celá ta léta se dusíš v obřím hrnci roztrpčenosti?“). Jedenasedmdesátiletá Glenn Close odešla během své bohaté kariéry šestkrát jen s oscarovou nominací, její minimalismus divákovi vždy hned napoví, v jakém rozpoložení se nachází, jak oddanou manželkou byla a je, jak potlačuje svá přání a zájmy. Třeba to na posedmé vyjde. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Tomu koncu sa ani nečudujem. Len by ma zaujímalo, že kde ten pisálek vzal všetky tie informácie a podozrenia. Námet rozhodne zaujímavý, jediné čo mi tu trocha chýbalo bolo viac dramaticky vypätých situácií a príbeh by som možno ešte trochu potiahol. To najlepšie sú však herecké výkony a zvláštna melancholická atmosféra, o tom niet pochýb. Nadpriemer. 75/100 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Glenn Close získa asi oscara. Ale je to skutočne za výkon? Jej postava je lepšia než ona samotná. Manželka, ktorá obetovala svoj talent a venovala ho z lásky manželovi, aby sa z neho stal slávny spisovateľ, hoci sám nevedel napísať ani leporelo. A ešte k tomu ju všade podvádzal. Dráma na vysokej úrovni so skvelými dialógmi a výborným scenárom, po dlhom čase naozaj film, ktorý pútal až do konca. ()

classic 

všechny recenze uživatele

» Sedmička sa zvyčajne posudzuje, ako šťastná číslovka « 『 Bohužiaľ, ani na siedmy krát to opäť nevýjde 』Škandinávsky štáb taktiež so sebou prináša typickú, severskú, ponurú atmosféru, i keď laureát za literatúru, Joe Castleman, by mal mať v konečnom dôsledku určite veľkú pozitívnu radosť na srdci zo zisku prestížnej Nobelovej ceny ? _Je poctený, keď ho telefonát doma v Amerike prebudí zo spánku, a tak sa spolu so ženou Joan, i so synom Davidom, v decembri letecky vypravia na sever chladnej Európy, kam sú pozvaní na udeľovací večer, kde si má prevziať hlava rodiny „nobelovku” ... Úvodná idilická harmónia začína postupne vysychať, pretože na svetlo sveta vyplávajú staré rany z minulosti, ktoré sa ešte úplne nezahojili... Nebudem zbytočne spoilerovať, aby som nepokazil scenáristické vykryštalizovanie celej situácie. Je to zlomová udalosť, ktorá všetko doteraz obráti kompletne naruby. _ Všimol som si, že synátor Jeremyho Ironsa, Max, podal veľmi dobrý herecký výkon, za ktorý by ho mal tatko isto pochváliť. Ak nie, tak mu zavolám, aby tak aj učinil. Jeho filmových rodičov stelesnili : Jonathan Pryce s Glenn Close, ktorí boli mimochodom obidvaja - interesantní, ale z ich hereckých výkonov som určite nespadol na riť ! Nachádza sa tu i krátka retrospektíva, ktorá všetko potrebné vysvetľuje. Videl som jeden z tých prostých filmov na jedno pozretie, že už nikdy neuvažujem o tom, aby som sa k nemu ešte niekedy vôbec vracal. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Famózní výkon Glenn Close, ovšem neopomínal bych tu ani Jonathana Pryce, protože už dlouho jsem nějakou postavu tak moc nenáviděl, a to je hlavně díky jeho výkonu. Nádherně vystavěný příběh, ve kterém se herecky i stylisticky pracuje s minimalitou a za mě to funguje výborně. Konec mě fakt nechal bez slovo. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Vynikající námět, excelentně zpracovaný, navíc jej lze aplikovat na jakýkoli vztah muže a ženy a jakoukoli oblast lidské činnosti, již vykonávají. Postupně budované napětí ve vztahu, které probublává pomalu ale jistě na povrch a graduje divadelními scénami s vytříbenými dialogy. K tomu je zapotřebí excelentní herce - o čemž zvláště u Glenn Close není sebemenších pochyb. Svým výrazem, očima, mimikou dokáže vyjádřit tu bouři, jež se odehrává v jejím nitru. Z celého srdce ji přeji, aby naposedmé toho Oscara získala. Ostatní soupeřky mohou ještě počkat. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Téma filmu bylo podle mě výborné, Jonathan Pryce a hlavně Glenn Close podali skvělý výkon, ale ani to nestačilo. Tempo příběhu bylo totiž k uzoufání pomalé a místy jsem se trochu nudil. Možná by pomohlo,kdyby mi tvůrci dopřáli nějaký ten humor (vhodný prostor tam rozhodně byl), jenže každou scénu, která mohla být vtipná, uzavíralo depresivní zakončení, takže na mě celý snímek působil příliš šedivě. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,JA SOM NIELEN JA, I MOJE BLÍZKE OKOLIE. A KEĎ SA NESTARÁM O TO DRUHÉ, TAK SA NESTARÁM O SEBA." __ Keď vidím kombináciu: Švédsko + (Nobelova cena) + manželia v kríze akosi mi na konci vychádza Bergman. Nič v štýle tohto slávneho režiséra sa napokon nekoná, ale ,,Manželka" si nielen pre výborné herecké výkony pozornosť zaslúži a osobne som bol rád, že som si túto - inak klasicky vystavanú - komornú vzťahovú drámu napokon mohol pozrieť. Každý chvály Glenn Close, ale je pravdou, že postavou okolo ktorej sa točí celý dej je Jonathan Pryce a jeho záletný narcistický bastard - ako je tu nazvaný - ktorý mi bol v niečom blízky a vedel som ho pochopiť viacej, než jeho neuznanú manželku. Zimného Štokholmu si užijeme iba poskromne v nočných záberoch, preto správne mrazivú severskú atmosféru dotvára viac hudba Jocelyn Pook. Ešte si zostáva zodpovedať na otázku, či ukázanie všetkých retrospektív bolo naozaj potrebné? (560. hodnotenie, 47. komentár k filmu) ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Film o tom, co všechno dokáže žena obětovat pro milovaného muže. A taky o síle rodiny a rodinných vazeb. Glenn Close ještě stále hraje výborně, životem zkoušenou manželku úspěšného muže stvárnila skvěle. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

No a co jako ? Joan si roli ,, králotvůrkyně" vybrala sama, nikdo jí k tomuto kroku nenutil. Mne takovéto téma a samotné zpracování filmu prostě neoslovilo. Takže pardon, ale jaký si to uděláš, takový to máš. ()

Remedy 

všechny recenze uživatele

Působivé vztahové drama. Ten postupný vývoj soužití ústřední dvojice je velmi nepěkným obrazem léta potlačovaných emocí a postupně bublajícího hněvu, jehož kulminace je dříve či později nevyhnutelná. Zápletka je v podstatě strašně jednoduchá, přesto nesmírně poutavá a intenzivní zejména v brilantních dialozích. Nejsilnější článek tu bezpochyby tvoří Glenn Close, jejíž performance na oko dokonalé a přitom uvnitř brutálně trpící manželky je dechberoucí a zároveň pekelně autentické. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

"Má žena je můj rozum, mé svědomí a inspirace..." I tato slova zazní v projevu čerstvého laureáta Nobelovy ceny za literaturu. Jeho manželka má slzy v očích, ale vyjadřuje tím opravdu radost a hrdost na manželův úspěch? Film bych si s největší pravděpodobností nechala ujít (neběžel ani v našich kinech), ale zaujaly mě nominace a ocenění představitelky titulní role Glenn Close (kterou všichni známe jako Cruellu ze "101 dalmatinů"). Mile mě překvapilo, jak bylo na první pohled standardní konverzační drama vystavěné (a prokládané flashbacky) a díky umírněné stopáži vůbec nenudilo. P. S. Glenn podala výborný výkon, ale Oscara bych letos přála jiným herečkám. ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Vcelku zajímavé, ponuré rodinné/manželské drama, kdy na povrch postupem času vyplouvají hluboce zasuté křivdy. Excelující Glenn Close. ()

donvitoso 

všechny recenze uživatele

Výborná studie vztahu, obětování se pro druhého a postavení žen ve společnosti. Film, u kterého je druhá projekce zcela na místě - všechny ty pohledy, rozhodnutí a řešení situací, které se napoprvé mohly zdát zcela mimo mísu - všechno to najednou dává smysl a na člověka dopadá s o to větší silou. Glenn Close famózní. ()

ilemas

všechny recenze uživatele

Zenu se zavádějícím počeštěným názvem ( v originále manželka) jsem si spletl s Ženou hororem od mého oblíbeného spisovatele Jacka Ketchuma. Nebavilo mě to od samotného začátku , protože jsem očekával něco jiného. Děj o spisovatelích mě vůbec nezaujal. Nedokoukáno, nehodnoceno. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

solidní drama,které stojí a padá s výkony Glen Close a Jonathana Pryce.Příběhově totiž nejde o zrovna originální počin a něco podobného bylo možné vidět už nesčetněkrát...60% ()

Související novinky

91. ročník Oscarů vyhlášen

91. ročník Oscarů vyhlášen

25.02.2019

V noci ze 24. na 25. února 2019 byly vyhlášeny 91. ceny americké Akademie filmových umění a věd. Od roku 2002 se udílí v Dolby Theatre, a letos tomu nebylo jinak. Jedna výrazná věc se ale přeci jen… (více)

76. Zlaté Glóby – výsledky

76. Zlaté Glóby – výsledky

07.01.2019

Prestižní 76. Zlaté Glóby, udílené asociací zahraničních novinářů v Hollywoodu, byly vyhlášené první lednovou neděli z hotelu Beverly Hilton v Kalifornii. Předávání cen moderovala dvojice herců… (více)

Reklama

Reklama