Reklama

Reklama

600 mil

(festivalový název)
  • Mexiko 600 millas (více)
Trailer 1

Obsahy(1)

Arnulfo Rubio (Kristyan Ferrer) pašuje zbraně pro smrtící mexický kartel. Agent Hank Harris (Tim Roth) se ho pokusí zatknout, ale stává se Arnulfovým rukojmím. Rubio se rozhodne agenta Harrise předat svým šéfům, ale oba čeká cesta dlouhá 600 mil. Tedy spoustu času na to se spřátelit. (geklon)

Recenze (18)

Ainy 

všechny recenze uživatele

Takové syrové, hodně realistické drama bez všech těch výpravných serepetiček okolo, bez akčních honiček a zběsilého střihu. Dá se říct, že stříhali minimálně. V jednom z obrazů se například odehrávalo neskutečně akční skoro dvouminutové uklízení ze stolu a mytí nádobí! Až pak se teprve objevil hombre se zajatcem. Konec otevřený - neotevřený, něco mezi tím. Jednoho samozřejmě trkne, jakouže pointu nám připravili, ale přece jen bych uvítala nějaké zakončení. Třeba jak dopadl mladý, mexický pašerák? Tim Roth ovšem skvělý. Zvažuji tři hvězdy, ale za reálnost jednu přidávám. Je to holt jiný styl, než na jaký jsem zvyklá. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Zajímavé, ponuré, dobrá atmosféra, jen já bych to ještě víc rozvinula a přivítala víc vysvětlení, ale dobře, stačí mně obsah nahoře, Tim Roth a vůbec ne špatná Gabrielova prvotina. Na to jak jsou Mexičani ukecaný národ, tak tady to byl pravý opak.. ()

Madsbender 

všechny recenze uživatele

[AFF 2015] Jedno z najväčších prekvapení 23. Art Film Festu je o to pôsobivejšie, čím nenápadnejšie na prvý pohľad pôsobí. Dosť ma zaráža pomerne chladné prijatie festivalovým publikom, o to viac keď ide o titul sprevádzaný povesťou najlepšieho debutu z Berlinale. Možno je to spôsobené úskočnosťou a úprimnosťou, ktorú spomína Anderton. Alfred Hitchcock by mal z tohto filmu určite radosť. Najväčším, no zďaleka nie jediným esom v rukáve režiséra a scenáristu Gabriela Ripsteina je svižné striedanie módov a ironická podvratnosť zoči-voči diváckym očakávaniam. Už žánrovo ide o relatívne nekonvenčné rozprávanie kombinujúce prvky sociálne-kritickej drámy, road movie, únosového thrilleru a buddy movie, zasadené do prostredia pašeráckych gangov na americko-mexickom pohraničí (žánrové nuansy sa pritom menia v závislosti od momentálneho vzťahu medzi postavami a lokality, v ktorej sa nachádzajú). Formálne film evokuje nízkorozpočtové sociálne drámy z nezávislej produkcie, minimalistický štýl (prirodzené svetlo, absencia nediegetickej hudby, jednoduchá mizanscéna, záber zúžený na pár postáv) a veristickú ručnú kameru však začnú čoskoro dopĺňať neokázalé prvky podporujúce dominantné napätie (horizontálne kamerové jazdy, mierne zvýšená hladina zvuku, akcentovanie mimozáberového priestoru dômyselne využité len v pár najsilnejších momentoch). Dramaturgicky ucelené rozprávanie je, ako sa v priebehu ukazuje, nie vždy spoľahlivé, niektoré komunikované informácie sú nedôveryhodné, dochádza k prekvapivým, no logicky zapusteným zvratom (medzi ktoré patrí nečakaná zmena hlavnej postavy à la Hitchcockove Psycho) a zmenám žánrových polôh (opäť si prácu uľahčím odkázaním na Andertonom spomínanú brutálnu akciu). Záverečná (dvojitá) pointa je vo svojej priamočiarosti a jednoduchosti mrazivo šokujúcou dýkou do chrbta nepripravenému, ktorá do príbehu vnáša sarkazmus a cynizmus. 600 Millas nie je však len štylisticky či naratívne zaujímavé, ale i významovo komplexné dielo. V prvom rade je realistickou sondou medzi mexické kartely a ich spôsob vnútornej organizácie, ktorý sa čiastočne zakladá na rodinnom modeli a na riskantné pašovanie zbraní či iného materiálu neváha použiť deti. Druhým je otvorené zobrazenie americkej obsesie strelnými zbraňami a právom na ich vlastnenie. A napokon tretím sú silne motivované bezohľadné egoistické ciele protagonistov na oboch stranách barikády, ktorým ustupuje morálka a etika. Výsledkom je cynický nihilistický thriller, od ktorého sa nedokážete odtrhnúť - a to doslova, pretože už úvodné titulky sú vtesnané priamo do filmu behom prvej hereckej akcie a druhá polovica finálnej pointy prebieha už len ako zvuková stopa na pozadí záverečných titulkov. Po jej rozdýchaní som nemal k plnému hodnoteniu ďaleko. 85% ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

600 míľ ma prekvapil svojou nepredvídateľnosťou. Z expozície sa o deji v podstate nedozvieme vôbec nič, pretože až na jej konci príde ďalšia dôležitá postava a jedna z filmu prekvapivo mizne. Nasleduje niečo v štýle "štokholmský syndróm na mexicko amerických hraniciach", ale aj tento motív dostane nakoniec úplne iné, nepredvídateľné kontúry. K slovu sa dostane aj akcia a tá je svojou komornou brutalitou proste odzbrojujúca. Prekvapivý záver tomu všetkému dodá kráľovskú korunu a je o to hodnotnejší, že mnohí diváci ním budú nepríjemne zaskočení. To ale budeme aj zo spôsobu, akým sa prevážajú zbrane do Mexika a kto je na to zneužívaný. 600 míľ sa mohol snažiť získať status kultového filmu, on však zostal nekompromisne úprimný až do konca. ()

PetrPan 

všechny recenze uživatele

Příběh kluka, který nikoho nezajímal. Smutné a realistické. Nezájem však nepříjemně podtržen nezáživně nevšední formou vyprávění, pro artofily přidaná hodnota, já však díky tomu málem propásl neskutečně brutální pointu. Čtyři mínus. ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Námět je dobrej, civilní pojetí se mi líbilo a Roth nezklamal. Problém je, že se víc než polovinu filmu prakticky nic neděje. Ono nic měla pravděpodobně vyplnit slibovaná psychologická válka, ale tu jsem jaksi nepostřehl. Přežít se to dá, ale slintající kritiky, jako už tolikrát, vůbec nechápu. 30% ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Pomalé tempo mi vždycky nesedí, ale s tímhle snímkem je tak nějak spojeno i to, že je celkově příběh vyprávěn tak nějak osobně, ale přitom odtažitě. Kamera je blízko, někdy jako kdyby najížděla na herce, ale přitom od nich pořád máte odstup. A to mi sedlo. Tim Roth je pak v roli skvěle uvěřitelný. ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Inteligentní film svědčící o tom, že Mexikáni jsou stejná verbež jako DONALD TRUMPF. Je krása pohledět na US ekonomiku, jež těží mimo jiné z prodeje zbraní. Škoda, že u nás rovněž nejsou takové prodejny, kde se vás obsluha zeptá maximálně na to, zdali tu bambitku chcete na obranu nebo na lov. Konec je čirý FELIX FELICIS, více podobně depresivních zakončení! 73% ()

cepice 

všechny recenze uživatele

Hodně těžká nuda. Nic vás tam nenadchne ani úplně nezklame. Takové plus mínus, neutrál. Je možné to sleodvat jedním okem a dělat při tom jiné věci a vůbec o nic nepřijdete. ()

Disease 

všechny recenze uživatele

Tim Roth už není takovej Pumkin jako kdysi, ale s kvérem mu to jde furt dobře. Podivný střih jen podtrhuje syrovost. ()

Mamlas 

všechny recenze uživatele

Jen díky Rothovi se na to dalo dívat. Jinak amatéřina s častou ruční kamerou. A kdyby vypustili všechny zbytečné záběry, tak by to bylo hezkých 20 svižných minut dobrého thrilleru. ()

Mikecat 

všechny recenze uživatele

úvod som vôbec nepochopil-deti sa vozia na pickupe, nakupuju zbrane biely ten si sem tam niečo šlohne a mexikanec sa vezie aj so zbranami bez jedla, vody a spanku dni a noci. Sleduje ich vsak detektiv, ktorého deti premôžu uviažu do auta a mexikanec ho vezie aj s nakladom cez hranice. Navstivi stryka ktorý ho pošle doprdele a dej naberie trochu na obratkach az k jasnemu koncu. Zabitých 85 min. drahocenného času. ()

paradoxman 

všechny recenze uživatele

Tim Roth jako vždy super a mladému mexikáncovi respekt + palec nahoru. Rád jsem si zase po čase dal poklidnou kriminálku s několikrát převráceným dějem a velmi netypickým rozuzlením. Nejdřív jsem toho parchanta odsoudil, ale pak jsem uznal, že udělal to nejlepší, co mohl. Pro sebe, samozřejmě. Egoista jeden :-) ()

kristovanoho odpad!

všechny recenze uživatele

Asi jsem příliš primitivní na to, abych pochopil přesah nebo co, ale pro mě je to jedna jedna unylá, tupá a nudná píčovina. ()

Reklama

Reklama