Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Lucie Výborná uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z pražského Rudolfina. 22. ročník Českého lva, výročních cen České filmové a televizní akademie, proběhne opět ve slavnostním stylu. Skleněné sošky z dílny Jakuba Berdycha budou předány ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v sobotu 21. února 2015 během gala večera, který v přímém přenosu uvidíte na prvním programu České televize. Šanci získat letos Českého lva mají tvůrci více než 50 celovečerních hraných filmů či dokumentů, uvedených do distribuce v roce 2014. (Česká televize)

(více)

Recenze (81)

golfista

všechny recenze uživatele

Česká televize zařadila "České lvi" mezi prefabrikáty typu nejlepší atlet, hokejista, fotbalista, lyžař atd. Ale vyhlašování nejlepších v oboru, který má bavit diváky, by mělo být přece jenom jiné. Myslím tím zábavné. A i když Lucie Výborná nic v podstatě nezkazila, tak tudy podle mého cesta nevede. Pod Vachlerem byl ke konci český lev už zralý na utracení, ale takhle učesaná hříva ... to už je moc. ()

Cival 

všechny recenze uživatele

Vyhlášení ankety doktor roku lemované rekordně slabou filmovou nadílkou. Moderování Lucií Výbornou tak suchopárně veřejnoprávní, že by jeden usnul. A je samozřejmě smutné, že jestli Cestu ven opravdu akademici viděli, násobně vzrostl počet diváků, kteří film zhlédli - co 500 platících diváků, to jeden Český lev... Rudolfinum je nicméně krásné. ()

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Českému filmu se vrátila noblesnost. Prospělo přestěhování z Lucerny do Rudolfína, které mnohem více odpovídá nejprestěžnější tuzemské "filmové" události. Lucie odmoderovala přenos skvěle, její projev působil nenuceně a odlehčeně. Navíc jí to v tom černém kostýmku velmi slušelo. Předávání cen od lekářů byl odvážný tah, ale jak je vidět publikum se nejednou pobavilo, což mělo pozitivní vlnku i na mě. Lekářské slovní prology byly rozhodně zajímavější než rádobyhumor předávajících z dřívějších let. Pochvala letí i holkám do Hamburku, jejich hudební vsuvky působily originálně, svěže, hlavně ta druhá byla hravá. Pár mušek tam sice přelétlo (Carrey), ale celkově jsem při sledování tohoto ročníku měl pocit, který jsem u lvů neměl už dlouho, tedy profesionálně odvedená práce ve všech směrech a že sleduji přenos z významné společenské údalosti. Pokud jde o zdejší negativní reakce, ty se tak trošku dali čekat a přesně zapadají do reakcí na celou současnou českou kinematografii a jako vždy u mě vyvolávají už jen pobavený úsměv. Pozérství tady na csfd začíná být víc než filmových profilů. ............Pokud je pravda, že akademici ty filmy neviděj a jen tipujou podle obsahu nebo podle čeho, tak to jděte do prdele, to pak nemaj ty cenu absolutně žádnej význam natož prestiž a je to jen ubohá šaškárna. My nejsme USA, aby se těch pár filmů nedalo nakoukat a pokud to maj akademici v prdeli, sednou si někde u piva a kamarádsky si tam hážou nominacema, tak to potěš koště. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Tak co ten Jim Carrey? Byl opravdovej nebo ne? Za mě musím říct, že letošní Čeští lvi byly docela fajn. Sice vůbec nedokážu posoudit, zdali si Cesta ven zaslouží všechna ty ocenění, protože jsem film dosud neviděl, nicméně musím uznat, že pár dobrých nápadů tenhle večer prostě měl. Trošku mě mrzí, že jedinej Trojan a Plesl se u děkovných řečí jako jediní trošku rozpovídal. Většinou právě na to povídání se těším nejvíc. Hlavně teda proto, že divák má alespoň formou těch řečí nějaký bezprostřední kontakt s herci, které v naší malé zemičce má moc rád a může je vidět jako lidi a ne jako herce. Na druhou stranu se mně ale moc líbil nápad s doktory, kteří se pro změnu docela dobře rozpovídali a to je dobře. Nebyl vlastně jedinej, kterej by mně něčím nerozesmál, což bylo dobře. Lucie Výborná taky nebyla úplně zlá, ale asi je pravda, že ani ona úplně ne každému sedne. Dala tomu takovej ten solidní punc, co nic nezkazí a není zákeřně expresivní, jako to bejvalo dřív. U Oskarů je to trošku jinak, tam to ti moderátoři většinou umí ukočírovat. Hudební vystoupení se také povedla a Rudolfínum taktéž vnímám jako příjemný prostor pro takové udělení. Na závěr musím pochválit i ty vstupy jednotlivých nominovaných tvůrců alespoň formou těch medailonů. Je pravda, že to alespoň trošku vynahradilo to, že u děkovných řečí toho už moc neřekli. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Koncepci večera jsem nepochopil - co má s filmem společného třeba Lucie Výborná, svět medicíny a předávající lékaři, nebo ryze koncertní sál Rudolfina? Nějak se mi v tom všem ztratily oslí můstky...stejně jako se ztratily moderující paní Výborné. (Ta byla mimochodem Výborná jen podle jména.) Česká televize chce z předávání ocenění za nejlepší filmy uplynulého roku zřejmě udělat sterilní typizovaný zábavný večer podle svého veřejnoprávně-nováckého mustru. Beru to jako předstupeň k příští, již dokonalé televizní estrádě (samozřejmě s nováckými čísly sledovanosti). Nostalgicky vzpomínám na éru moderujícího Jaroslava Duška, na dobu, když byli Čeští lvi ještě významnou společenskou událostí a zároveň událostí televizního programu... Estetiko trapnosti, vrať se, bylas lepší než tohle nudné blýskavé nic! ()

xxmartinxx 

všechny recenze uživatele

Hele, snažili se. Jasně že pozvat si všechny ty doktory byl strašnej nesmysl a bylo naprosto hloupý čekat, že by to mohlo fungovat, ale třeba už se naučili napsat "scenárista" s krátkým "a", což vloni v medailoncích ještě neuměli. Jinak hodnocení je nízké, protože smrtící antitempo se dalo sotva vydržet, jinak jsem ale vůči celému večeru smířlivý a vnímám ho spíš pozitivně. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Velké zlepšení oproti předchozímu ročníku - hlavně díky za mnohem snesitelnější představování nominovaných, nechat mluvit samotné nominované je mnohem lepší než tradiční suché pouštění ukázek. Výborná je příjemná civilní moderátorka. To, že ceny předávali lékaři, bylo sice zajímavé zpestření, nicméně pointu tohoto nápadu jsem vůbec nepochopil. Nejhorší byl moment s nesnesitelnou senilní Vihanovou, to už jsem sahal po ovladači (vlastně myši). No a výsledky celkem očekávané, nejlepší je sice Pojedeme k moři, ale Cesta ven mi nevadí. Aspoň to všem "slušným Čechům, co nejsou-rasisty-ale" zvedlo mandle, tak to má být. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Akademie vyšle na Oscary výborné drama Fair Play a na Lvech mu nedá ani jednu cenu? A to bylo nominované ve všech kategoriích? Ale no tak. Stejně vadí i ignorace Mádlova debutu Pojedeme k moři. Moc jsem nepochopil, že filmaři si nikoho jiného, než lékařů, neváží. To respekt k nim spíš snižuje, ne? Koncepci večera narušila i moderátorka, sic její proslovy nebyly špatné a její vystoupení bylo ve výsledku důstojné, ale co má se stříbrným plátnem společného? Potěšily hudební vložky a představování nominovaných, je to vhodnější, než suchá ukázka z filmu (i když Roden nezklamal – v negativním slova smyslu). Nejvíc potěšila dejvická rodina – naprosto přirození a bezprostřední Ivan Trojan (jeho šestá cena!!) a Jaroslav Plesl. „Mám velkou radost, dělal bych větší gejzíry, ale pak by řekli, že přehrávám a už bych práci nemusel dostat,“ vtipkoval Plesl. Většinou jsem „hodnotil“ dvěma hvězdami, tentokrát musím jednu přidat. ()

Pepinec 

všechny recenze uživatele

Uznávám, že tenhle ročník se bezpochyby povedl víc než kupříkladu prezentace ubohosti v podání Lucinky Bílý z před pár let. Jenže to je asi taková poklona, jako říct Vochomůrkovi, že je sice tlustší než Křemílek, ale za to menší. Mně by ani tak nevadily samotné výsledky, alespoň ty totiž nejsou chybou pořadu, jako neumírající česká touha hrát si na Halyvůd ve snaze zamaskovat neschopnost najít si svou vlastní přirozenou cestu. Uvadající kulturnost našeho národa bohužel pohřbívají i ti, kteří by nám ji naopak měli navracet. Pročpak je asi takový rozdíl mezi načančanými hvězdičkami filmových pláten a opravdově působícími doktory? Doktor se totiž musí starat především o své pacienty, jinak mu umřou. Načančaná hvězdička stojí před zrcadlem a trénuje si děkovnou řeč, kterou pak stejně posere. Nedivte se proto, až vám vaši pacienti - filmové publikum - vyhyne definitivně. ()

filmfanouch 

všechny recenze uživatele

Špatná Lucie Výborná+proč se to nemůže dělat jako na Oscarech co se týče předávání? Tahat tam lékáře nedává smysl podobně jako na fotbalistu roku tahat operu. ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

No, co dodat. Když jsem v roce 2012 viděl pořad Český lev 2011, který uváděla moje nejoblíbenější tmavá zpěvačka a bohužel i občasná moderátorka Lucka Bílá, tak bych v tu dobu dal ruku do ohně za to, že horší už to opravdu být nemohlo. Dnes bych byl býval o ruku přišel, protože další Lucce, tentokrát Výborné, která bohužel nedostála svého příjmení, se podařilo posunout laťku debilismu a trapnosti na minimálně stejný level, ale asi bych řekl, že i o malý kousek výš. Kvalita, v tomto případě nekvalita, moderátora/moderátorky v mých očích jednoznačně nejintenzivněji udává kvalitu celého filmového večera. Myslím, že dnes by ji Lucka Bílá hravě zmačkala a strčila do kapsy. Úplně vidím, jak by se slzičkami v očích předala těch pár kusů skla všem těm cigánům, kteří je po pořadu stejně vyhodí, protože na nich není ani zrnko mědi, takže v jejích černých kukadlech nemají ani trošku cenu. Doktoři jsou super lidi a všechny je hrozně moc uznávám a respektuji. Může mi ale někdo vysvětlit, co konkrétně mají společného se světem filmu? Rozhodnutí a nestrannost akademiků bohužel v tuhle chvíli nejsem schopen posoudit, ze všech nominovaných snímků jsem viděl pouze tu debilní Svěrákovu pohádku a ta posbírala ceny pouze za záležitosti, pro které mám pochopení. Snad bych jí navíc přál pouze cenu za pedofilnost, kdyby se byla bývala udělovala. Skoro celý večer Lucka stihla i v požadovaném čase. Přetáhla pouze o nějakých 40 minut. To nestojí ani za řeč. Na tento nesmysl jsem koukal, abych dostal echo na nějaké zajímavé snímky z českých luhů a hájů. Mise splněna, i když cesta byla nepříjemná a enormně nudná. Dokonce jsem jako bonus dostal tip na film kočovního původu. Abych komentář zakončil alespoň trošičku pozitivně, tak se mi líbilo grafické provedení vzpomínky na filmové osobnosti, které se v posledním roce odebraly pod hlínu, či zvolili cestu komínem na čerstvý vzduch. ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

TV-pořad. Český, respektive ROMSKÝ LEV 2014 se nesl v duchu naší tolik utlačované menšiny. Naše romská, "integrovaná" populace mate nejen naše politiky, nyní ovládla i morální logiku / uvažování naší Filmové akademie, která dala přednost ukázce žití našich diskriminovaných (spolu)občanů z pohledu jejich očí, před dobovým, velice zručně zpracovaným filmem, z pohledu profesionální sportovkyně. Je smutné, aby si film se scénářem, jako má Fair Play, se kterým bylo zároveň předem počítáno, jako s největším favoritem pro získání několika lvů, v různých kategorií neodnesl ani jednoho Českého lva. Získal pouze ocenění diváků, respektive uživatelů ČSFD.cz. Zde je krásný příklad toho, co si myslí lid a ne morálně zaujatí rádoby znalci českého filmu. Podobnou morální zaujatost jsme mohli spatřit i v minulém roce, při udělení Oskara za Nejlepší film, kde si ocenění odnesl film zabývající se rasovou nenávistí tehdejších, amerických otroků. Bohužel, v dnešní době mají jakákoliv filmová ocenění (nejen v Čechách) v sobě čím dál více zakořeněný morální či politický podtext. O výsměchu českého Státního fondu kinematografie k filmu Fair Play a následná plná podpora Cesty ven radši ani nemluvě. Český film rok od roku padá do hlubin hanby. V každém ročníku se samozřejmě najde pár velice kvalitních filmů, v tomto roce se mi například nejvíce zalíbil Mádlův debut Pojedeme k moři, který se bohužel musel poklonit před kým jiným, než před cigánskou Cestou ven, jehož tvůrci ve svých děkovacích projevech prakticky nabádají celou NAŠÍ republiku pro sklopení hlav a uctívání jejich způsobu žití a nechat si mazat med okolo h*by. Bravo pánové, to se vám vážně "povedlo". _____ Porota alespoň dokázala ocenit technickou stránku Svěrákových Tří bratrů. To bylo, co se týče ocenění snad jediné pozitivum večera. A co se týče celkového dojmu z celého průběhu tohoto galavečera v pražském Rudolfínu, bez zaujetí výsledků ocenění, jsem nadmíru spokojený. Rozhodně více než minulý, dle mého názoru nezvládnutý ročník. __________ PS: Zkoušel jsem si před vyhlašováním cen tipnout vítěze. Jelikož jsem marně věřil v to, že film o romech nebude mít takové ambice pro zisk hned několika lvů, je výsledná úspěšnost (logicky) velice tristní, a to pouze 6%. Výsledky i s mými tipy, můžete zhlédnout ZDE! | 65% (3*) | ()

CarloRizzi 

všechny recenze uživatele

Na úvod chci říct, že Lucie Výborná v sobotu zvládla moderování a nebyla výborná, ale přímo skvělá. Herečka Lenka Krobotová na vyhlášení vypadala jako hollywoodská hvězda. A herec Ivan Trojan pomalu získává České lvy jako Karel Gott České slavíky. Dost mě překvapilo, že filmy, které sklízejí uznání u diváků a pohybují v červených barvách na ČSFD, viz: Pojedeme k moři od debutujícího režiséra Jiřího Mádla nebo snímek Andrey Sedláčkové Fair Play, nezískaly žádného Českého lva, co se týče hlavních cen. Nebýt Ceny filmových fanoušků od ČSFD, tak si Fair Play ani neškrtne. Snímek, který je nominovaný (ČFTA) v kategorii nejlepší cizojazyčný film na Oscara získá jen cenu filmových fanoušků od ČSFD? Útěchou pro snímek Fair Play může být, že získal cenu za nejlepší plakát. Vsadím se, že natočit ten film režisér, má to aspoň tři ceny. Snímek Pojedeme k moři v zahraničí získává filmové ceny jako houby po dešti a u nás nebyl na MFFKV? A to pozor, koprodukci dělala filmu ČT! Ještě, že měl aspoň ty tři nominace nejlepší film - režie - scénář. Docela zvláštní je, že filmy s modrým hodnocením na ČSFD sbíraly jedno ocenění za druhým, naopak snímky s červeným hodnocením se neprosadily: Magický hlas rebelky (Olga Sommerová), Století Miroslava Zikmunda (Petr Horký), Pojedeme k moři (Jiří Mádl) a Fair Play (Andrea Sedláčková). Nevyhrál kvalitní snímek, nýbrž téma, které hýbe českou společností. ()

marhoul 

všechny recenze uživatele

Poprvé, kdy předávání Lvů nebylo trapné! Lucie Výborná působila přirozeně a decentně, líbila se mi moc. Publikum se bavilo, Rudolfinum je krásné, holky z Hamburku mě pobavily, scéna i medajlonky nominovaných byly vkusné a co se týče oceněných snímků? Také jsem fandila filmu Fair play. Zde se ale hodnotí úroveň pořadu a ne rozhodnutí akademie... ()

VášaVF odpad!

všechny recenze uživatele

Marně jsem přemýšlel, co na letošních Českých lvech bylo dobrý. Celý pořad byla jedna velká estráda, která se snažila odlišit od amerických Oskarů asi tím, že se nějaký trapný pán (měl představovat J. Carreyho) usmíval na jevišti a ostatním mělo dojít, že předávání cen od lékařů (ačkoliv s kinematografií nemají nic společného) je mnohem důstojnější než od kolegů oceněných v minulých ročnících. Logo Českého lva je hodně ve stylu Transformers a samotná cena je spíše dopravní kužel, přitom původní soška lva ve skoku byla nádherná a originální. Ačkoliv měl film Fair Play zastupovat českou kinematografii na Oskarech, tak z večera vyšel vedle Cesty ven téměř bez ocenění. Originální počin Pojedeme k moři si neodnesl cenu žádnou a Česká filmová a televizní akademie nedokázala ocenit originální přístup mladého režiséra. Prostě mnoho špatného a škoda že pan Petr Vachler již nad celým večerem nedohlíží. ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Standardní večer, Lucie Výborná to zvládla velmi dobře, takže tak na lepší dvojku. Nebyla přehnaně vtipná, ani trapná, ale ani nijak okouzlující, zkrátka profesionální a sebejistý výkon. Nápad s lékaři mi nepřipadl úplně ideální, ale jisté ozvláštnění přinesl. Jen pak nechápu, proč dostali výjimku "nelékaři" Liška a Třeštíková, pokud jim tedy nekřivdím a nemají lékařské vzdělání, o čemž ale pochybuji. K ocenění - v podstatě se dá říct, že jsem stejně zklamaný a rozčarovaný jako u Cen kritiky. V mých očích naprosto nejlepší český film roku 2014, Fair play, nedostal ani jednu jedinou cenu, takže jsme to museli zachránit my, uživatelé ČSFD. Myslím si, že v tomhle jsme se Češi zase ukázali jako švejkové a kocourkovští - pošleme na Oscar film, který pak nedostane ani jednu cenu. Proč jste tam, páni porotci, tedy neposlali Cestu ven, když je to tak jednoznačně nejlepší a mimořádný snímek? Já jsem už víckrát napsal a mám to i na profilu, že nejlepší snímky jsou Fair play, Cesta ven, Pojedeme k moři a Díra u Hanušovic. Kdyby si tyhle čtyři filmy mezi sebou rozdělily většinu cen, považoval bych to za spravedlivě vyvážené. Ale nemohu se pořád smířit s tím, že by Cesta ven měla být výrazně lepší než Fair play. Pokud mám být konkrétní, tak třeba Cesta ven v kategorii scénář a hlavní ženská role z mého pohledu má tak na čtvrté až páté místo. Přesto mi Český lev přinesl i řadu radosti - Dejvické divadlo herecky opět válcovalo a je to sakra zasloužená válcovačka, protože takový herecký a umělecký soubor se jen tak nevidí. Přesto musím jedním dechem kriticky poznamenat, že ačkoli Plesl je nezpochybnitelný, ve vedlejší roli měla dominovat Geislerová a Ivan Trojan, ačkoli je absolutní jednička, tak bude mít doma Lva za Díru u Hanušovic, zatímco za starého Karamazova ne, což je teda dost blbý paradox. Je to ale za námi, my, kteří to trochu víc prožíváme, se s tím budeme muset smířit a můžeme se utěšit tím, že v kině čekají patrně výborné Kobry a užovky, diskutabilní Fotograf a další bonbonky v průběhu roku. Jen teď nevím, jestli náhodou příští rok cenu za mužský herecký výkon v hlavní roli nedostane Hájíček za Burácení - byl taky přesvědčivý jako Dudová, a když se ty ceny rozdávají nehercům... ()

Coleator

všechny recenze uživatele

Předávající lékaři mají můj velký respekt, ale opravdu byste před získáním svého prvního Českého lva chtěli poslouchat, jak se upravuje odříznutý obličej před transplantací? Jenom jsem čekal, kdy se někomu z právě zabíraných udělá špatně... Přiznám se, že jsem viděl přenos až od vyhlášení herečky v hlavní roli, ale opravdu mě nijak netrápí, že jsem toho nestihl více... Snad se zítřejší Oscaři povedou víc... ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Tak si myslím, že tohle opravdu není Cesta ven z toho (kr)kavčího deliria.. Výborná rádoby moderátorka i estrádní koncept celého projektu, tradiční plky vítězů, z nichž naprosto vybočoval jen vtipný a celý večer bezprostřední Ivan Trojan.. Navíc mě dlouho samotný výběr některých oceněných, byť naprosto očekávaný, v rámci Českého lva tak nerozladil !! ()

Borrtex odpad!

všechny recenze uživatele

Představení jako takové bylo dobré i moderátorka se velmi snažila a rozhodně to na mě udělalo větší dojem než ostatní ročníky. Ale co se týče cen samotných, tak jsem nesmírně zklamán. Fair Play se objevilo jen dvakrát a NEZÍSKALO ani jednoho lva? A kde je Pojedeme k moři? No to snad ne?! A co tam dělá podprůměrná Díra u Hanušovic? No hrůza.... Ještě lépe to vystihuje komentář uživatele: VášaVF :-) ()

Reklama

Reklama