Reklama

Reklama

Frankensteinova kronika

(seriál)
  • Velká Británie The Frankenstein Chronicles
Trailer
Velká Británie, (2015–2017), 9 h 15 min (Minutáž: 43–49 min)

Hrají:

Sean Bean, Vanessa Kirby, Richie Campbell, Steven Berkoff, Anna Maxwell Martin, Kate Dickie, Elliot Cowan, Ed Stoppard, Samuel West, Charlie Creed-Miles (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(12)

Rok 1827, Londýn. Detektiv je na stopě vraha, který má zřejmě zálibu v rozřezávání svých obětí. Vyšetřování však vede ještě hrůzostrašnějším směrem... (Netflix)

Recenze (19)

eye candy 

všechny recenze uživatele

Sean Bean je jedním z mých oblíbených žijících herců. Proto jsem rád, že mu dala současná seriálová renesance prostor v tak dobře napsané kriminálce, přetékající dobovým blátem, intrikami, mordou, cholerou, masovým vražděním dětí, vyřezáváním srdcí, galvanismem a věrným kamarádem syfilisem. Způsob jakým se zde volně adaptuje román Shelleyové, mi přišel náramně osvěžující a přiznám se, že mě tvůrci několikrát dokázali příjemně zmást (příkladem budiž skvělé rozuzlení první série). On samotný žánr mysteriózní kriminálky je voda na můj mlýn, pokud se navíc pohybuje v bizarních, temných, fantaskních uličkách a zákoutích ikonických literárních děl, netřeba mě dlouho ukecávat k binge watchingu. První série mi přišla, zejména díky výbornému finále, o trochu lepší. I když rozhodně nelze říct, že ve druhé už by nebylo nic zajímavého k odvyprávění, občas si říkám, jestli by mnoho seriálů do prostoru nezaznělo razantněji, kdyby tvůrci zvolili formát uzavřených a oddělených sérií jaký má např. True Detective. Celkové hodnocení silnější 4*, v malé vedlejší roli potěší Steven Berkoff. ()

Cervenak 

všechny recenze uživatele

Solídna historická detektívka s dobre vymysleným previazaním prípadu na dobové literárne diela. Celý čas som bol napätý, či Sean Bean (veterán z napoleonských vojen, dokonca má v truhlici Sharpovu uniformu) prežije. No a nakoniec... hm. Sem s druhou sezónou! ()

LIVINGDEAD 

všechny recenze uživatele

Už mám husí kůži jen z toho, když vidím starý Londýn, špínu, smrad, syfylis a na každém kroku hnijící mrtvoly. Celý seriál jsem zvládl zkouknout a nezaspal jsem, takže dávám 50% ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Hodnoceno na základě první série. Slušná a atmosfericky vtahující detektivka, která se bohužel nikdy pořádně nerozjede a působí tak, jako lacinější TV projekt. Ale pro milovníky špinavého Londýna 18. století a Seana Beana, ideální. ()

MoiJe 

všechny recenze uživatele

Pilot: Nuda. Jednoducho nezaujalo, nezaujimal ma hlavny hrdina, nezaujimali ma bohati ani chudobni, nezaujimala ma buducnost. Skoda. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Jestli Sean Bean umře, nebo neumře, jsem se sice dozvěděl až v posledním dílu, ale jenom kvůli tomu jsem na seriál samozřejmě nekoukal. The Frankenstein Chronicles je totiž dílko, které si mě překvapivě velmi rychle získalo, prostě další velká ostrovní kvalita. Na ploše šesti dílů ani minutu nenudí, přináší příběh s velmi zajímavou a postupně gradující zápletkou, která má mnoho co nabídnout (včetně postavy Mary Shelley), má pohlcující a úžasnou atmosféru (u britských seriálů to beru jako samozřejmost, obzvlášť, když se odehrávají ve viktoriánském Londýně), herecké výkony jsou skvělé a Frankensteinem se to jen inspiruje, což je velice, ale velice dobře. Druhé sérii bych se nebránil, potenciál do budoucna to rozhodně má, a navíc je to veliký seriálový klenot, mix hororu a prvotřídní detektivky a lahůdka, kterou jsem si opravdu náležitě vychutnal, která se s každým dílem zlepšuje a která do plného hodnocení nemá vůbec daleko. Parádička, ve které Sean dokazuje svou nesmrtelnost (nebo ne?). 85%. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

Jakože v celku slabota. Nic jsem od toho nečekal, ale zase ani jsem netušil jaká by to mohla být nuda. TFC byla zábava asi jenom do konce prvního dílu. Ve druhém díle už tak nějak docházely nápady na scénář, takže zrovna nebylo úžasné to celé vytrpět. A třetí díl už nešlo ani dokoukat. Musí uznat, že jde o něco, co bych si já napustil a asi nedokoukal, ale najde si to nějaké svoje příznivce najde, ale já jím rozhodně nejsem. Také ale přidávám bonusové body za skvěle udělanou hudbu. Na tento seriál až podezřele dobrou. Také nějaké ty body za herectví Seana Beana který do třetí dílu ještě neumřel. To proto tři hvězdy a ne jedna. ()

CyriC 

všechny recenze uživatele

Jediné, co bych seriálu vytknul, je nedostatečný naturalismus. Je to dostatečně špinavé, nemocné a fuj, ale mělo to potenciál být opravdu hodně nechutné až na zvracení. Je to škoda, ale jinak fajn. ()

chernobyl 

všechny recenze uživatele

Je to špinavé, smradlavé, vybledlé, průměrně zahrané, pomalé, ale naštěstí krátké a nepředvídatelné. Hrátky s frankensteinovským univerzem mi přijdou lepší než v podobně laděném Penny Dreadful, zas na druhou stranu mi pro seriál ten svět přišel jaksi "tenký" a klaustrofobní – málo postav, lokací (jestli se nepletu tak sotva šest-sedm). Kdyby nebylo takové seriálové sucho, tak dám 3*. ()

burton 

všechny recenze uživatele

A opět tu máme hnusný industriální Londýn na rozbřesku 19. století, plný bahna, špíny, brlohů, prostitutek, lidí, co v životě neviděli mýdlo a vodu, žebrajících sirotků....To vše v kontrastu s běloskvoucími límečky a manžetami horních pár desítek a samozřejmě také s alabastrovou pletí Vanessy Kirby. Další nezanedbatelnou přísadou frankensteinovského dortu je syfylis, nechtěné těhotenství nezletilých, kupčení s mrtvolami a především: prapodivuhodný, hrůzný a děsivý nález na břehu řeky Temže a tajemná Mary Shelley. Do komisaře Marlotta jsem se hned v prvním díle zamilovala a samozřejmě je mi úplně jedno, co to má s rukou. Je totiž senzitivní, lidský, vášnivě oddaný svému poslání a navzdory těm divným modrým pilulím je normální. Prostě, takový klenot toho hnusného místa. PS: a přestaňte pindat a řešit, jestli Sean Bean umře, nebo vlastně neumře, páč to jsou bojlery. ()

misbos 

všechny recenze uživatele

Jak by to bylo skvělý, kdyby někdo dotáhl scénář až do konce, a my dostali ucelenej příběh s dobrou myšlenkou bez hromady oslých můstků a příležitostný hry na Terrence Malicka. Nástřel je dobrej, ale pak se to zbůhdarma plácá jak ty děcka na hromadě sraček. Škoda. ()

stone 

všechny recenze uživatele

Výborně vykreslený duch Londýna 19. století. Pointa poněkud málo vygradovaná. Takže druhá sezóna nutná. :)) ()

Charvy.666 

všechny recenze uživatele

Po pilotním díle VELKÁ spokojenost!!Londýn je vykreslen v plné "parádě",takže špína,bahno,hnus jak v ulicích tak v lidech,Sean Bean hraje víc než dobře... Kdo zná a líbilo se mu Ripper Street,tady bude spokojen měrou vrchovatou.A po dlouhé době lekačka kdy sem si nahlas ulevil "Do pí*i!!" :D ()

moviepill 

všechny recenze uživatele

Sean Bean. Najvýraznejší faktor tejto dobovej kriminálky presiaknutej špinou, smradom, zvrátenosťou, a zároveň eleganciou doby. (pred)Viktoriánsky Londýn a celkovo toto obdobie sú moja srdcová záležitosť. Veľmi ma potešil spôsob adaptácie, či rozvinutia príbehu Victora Frankensteina a zapracovanie autentických dobových postáv do príbehu (M. Shelley, W. Blake). Ako angličtinár som chrochtal blahom pri Yorkshirksom prízvuku a to jemné pocukrovanie seriálu nadprirodzenom len pridáva na hodnote tohto seriálu. V mnohých ohľadoch sa mi to páčilo viac ako The Alienist, najmä vďaka hudobnej zložke. ()

Setanta 

všechny recenze uživatele

Atmosferické, povedené, se zajímavým příběhem. Jediné mi ušlo, totiž chování hlavního záporáka, a k tomu černému detektivovy by se jistojistě chovali mnohem hůř. Žádná z postav není vyložený klaďas, což mám setsakramentsky rád, a rozpačitý detektiv Sean je prostě sympaťák. ()

Reklama

Reklama