Reklama

Reklama

Elser

  • Česko Elser - mohl změnit svět (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

13 minut dělilo nastraženou bombu od výbuchu, který měl zničit Adolfa Hitlera a jemu nejbližší. Strůjcem atentátu byl Georg Elser – obyčejný muž, pro nějž byly svoboda a lidskost základními životními hodnotami... Georg Elser byl obyčejný muž, kterého mnohem více než politika zajímaly ženy a tahací harmonika. Jeho vírou v lidskou svobodu a humanismus ale silně otřásl vzestup NSDAP k moci a směřování k válce. Rozhodl se využít své zručnosti hodinářského učně a sestavit bombu, který měla v listopadu 1939 odstranit Adolfa Hitlera přímo během jeho projevu v jedné z pivnic. Shodou okolností ale Hitler opustit řečnický pultík příliš brzy… Kdo byl Georg Elser? Muž, který mohl přepsat dějiny 20. století a zachránit život milionům lidí? (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (23)

Anderton 

všechny recenze uživatele

Mám rád také filmy, pri ktorých si uvedomím, na akých maličkostiach a náhodách stoja dejiny ľudstva. A milióny životov. Bohvie ako by to vyzeralo, ak by sa Elserovi plán vydaril. Hirschbiegel sa v téme druhej svetovej vojny vzhliadol a vlastne aj vo vojne všeobecne, jednou z tém Invázie boli aj súčasné vojnové konflikty. Ibaže je otázne, či osobný život Georga Elsera stojí v tejto forme za dvojhodinový celovečerný film, či by nebolo dramaturgicky vhodnešie sa venovať napr. príprave atentátu a následne tomu, čomu sa film venuje celú svoju polovicu paralelne s retrospektívnymi momentami. Pretože okrem zopár scén, kde sledujeme postupnú premenu nemeckého vedomia v priebehu 30. rokov, ma jeho osudy nijako zvlášť nebrali. Jednoducho či by film nefungoval lepšie ako triler, než ako dráma. Ale to je myslím skôr vecou vkusu, režisér mu chcel zrejme podrobnejším zmapovaním jeho života vzdať dostatočnú poctu. 70% ()

Amonasr 

všechny recenze uživatele

Opět jeden z filmů, jehož hlavním přínosem je doplnění mozaiky historického povědomí o jeden ztracený kamínek. Ovšem pro samotné Němce je to zřejmě i nezbytná součást vyrovnávání se s historickým traumatem pramenícím z pocitu viny za své předky, kteří připustili vznik tak zrůdného režimu. Nepochybuji o tom, že všichni Němci nepropadli hitlerovskému fanatismu, ale bylo jich žalostně málo. Jako poučení i pro jiné národy s imperiálními ambicemi ale film fungovat nemůže, protože lidstvo je nepoučitelné. Což není chyba filmu. ()

Reklama

sportovec 

všechny recenze uživatele

Důraz na věcnost a přesnost před ideologizující jednosměrností je příznačný pro válečnou - v tom i německou - dramatickou a literární tvorbu zhruba od druhé poloviny osmdesátých let minulého století. Fakt, že Georg Elser má v Mnichově své náměstí a je součástí anatifašistických německých tradic mluví za vše. Film sám je syntézou poetiky současného hracího filmu i - téměř jistě - dokumentární precíznosti, mluví za vše. A určitě nejen k německému divákovi. ()

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Jedním z důvodů, proč věřím na sílu vyšší moci, na osud apod. je právě Adolf Hitler. Nevím, zda se mu vůbec nějaká historická postava vyrovná v počtu atentátů, které na něj byly spáchány a všechny neúspěšné. Je to skoro až neuvěřitelné, ale tak to asi mělo být, byť je to smutné, protože možná mohly přežít miliony lidí. Anebo taky ne. Po Hitlerovi by naopak nastoupil jiný, mnohem logičtější a méně chamtivý velitel a Německo by třeba v Evropě zabralo řadu států a s tím zůstalo uspokojeno. Na kdyby se nehraje a tak to mělo asi být tak, že nacistický vůdce měl sledovat úpadek Třetí říše, aby si svůj kalich hořkosti vychutnal. Tomu všemu už jen chybělo, aby stál u soudu. Elser byl velmi odhodlaný a odvážný člověk, protože musel tušit, že pakliže atentát nevyjde a on bude vypátrán, čekají ho velmi bolestivé chvíle, což se také potvrdilo. Celý film vlastně není žádným velkofilmem, přesto však vcelku vhodně popisuje, co Georga k činu vedlo a jak to provedl. A všechny následné peripetie. Německá preciznost se projevuje i zde. Kvalitní kulisy, kostýmy či dekorace a samozřejmě žádná zbytečná omáčka. To je stručná charakteristika tohoto filmu. ()

gogo76 

všechny recenze uživatele

Stačilo skutočne 13 minút a meno tohto muža mohol dnes poznať takmer každý. Trochu poopravím komentár užívateľa magu, pretože si nemyslím, že by to bol životopisný film. Film rozoberá konkrétnu udalosť, čiže atentát a vyšetrovanie s tým spojené. Elserove spomienkové scény majú byť len menším oživením, spestrením snímku a hlavne ukazuje okolnosti za akých sa rozhodol atentát urobiť, to jest hlavne vzostup nacistickej strany, jej silná pozícia v mestách a vidieku a nenávistné čistky hlavne voči komunistom a Źidom. Film pekne odsýpa, nikdy nespadol na úroveň nuda a prakticky celú stopáž si udržiava slušné tempo. Scény mučenia a vypočúvania asi ťažko niekto prespí... Cením si vykreslenie postavenia komunistov a ich sympatizantov, pretože tieto 20-30-40 roky to bol večný boj a nenávisť medzi "červenými " a "bielymi". Spomeňme len občiansku vojnu v Rusku, Fínsku, Španielsku a takto to bolo v mnohých krajinách. Herecky je film výborne obsadený, Nemci robia v posledných rokoch skutočne výborné filmy. Rád by som vo filme videl, scénu v ktorej by sa vyšetrovacia komisia vrátila na miesto atentátu, ale inak som spokojný. Meno Elser dostalo dôstojný a historicky pomerne presný film. 80%. ()

Galerie (54)

Zajímavosti (4)

  • Někteří političtí vězni, jako Georg Elser (Christian Friedel), byli ponechání naživu a zadržování ve vazbě, většinou v koncentračních táborech, až téměř do samotného konce druhé světové války. Důvodem byl plánovaný monstrproces se „zrádci říše“, který nejvyšší velení NSDAP plánovalo po úspěšném ukončení války. Na tyto procesy nikdy nedošlo z důvodu německé porážky a velká část takto držených vězňů byla ve spěchu popravena a jejich spisy zničeny či upraveny tak, aby důvodem smrti byly pokusy o útěk, nemoci nebo náhlá úmrtí. (kukkik)
  • Filmovanie snímky prebiehalo v Nemecku a trvalo od 1. júla 2014 do 3. septembra 2014. (MikaelSVK)
  • Když je Georg Elser (Christian Friedel) nucen vrátit se kvůli otci domů, prochází kolem dvou chlapců, kteří si vyměňují sběratelské karty. Na jedné z karet je vyobrazen stíhací letoun Messerschmitt Bf-109, popisek je uveden chybně jako Messerschmitt Me 109. Letoun byl dílem konstruktéra Willyho Messerschmitta, všechny letouny ale byly značeny podle názvu továrny - Bayerische Flugzeugwerke, tedy Bf. Ke komolení názvu došlo až během války, kdy spojenečtí piloti hlásili střet se stíhačkami zkráceně jako Messerschmitt 109, popřípadě Me-109. (bejkovec)

Reklama

Reklama