Reklama

Reklama

45 let

  • Velká Británie 45 Years (více)
Trailer

Kate plánuje oslavu pětačtyřicátého výročí svatby. Týden před ní ale dostane její manžel Geoff dopis, který obsahuje zdrcující zprávu, jež vynese na povrch pohřbené pocity a odkryje pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Dlouholetí manželé Geoff (Tom Courtenay) a Kate (Charlotte Ramplingová) Mercerovi si užívají poklidného důchodu na svém venkovském sídle nedaleko norfolkské vesničky. Jednoho dne Geoff dostane dopis s oznámením, že se ve Švýcarských Alpách našlo dokonale zachované tělo jeho dávné lásky Katiy, která se tam téměř před padesáti lety zřítila během jejich společného výšlapu. Tato zpráva dá do pohybu emoční domino i pohřbené pocity a vynese na povrch pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Přestože Geoff není vůči pocitům své ženy netečný, nemůže si pomoci a pohrouží se do minulosti, zatímco Kate sžírá žárlivost a nejistota. Při plánování oslavy jejich nadcházejícího pětačtyřicátého výročí svatby se sice Kate snaží působit klidným a vyrovnaným dojmem, uvnitř však začne přemítat o všemožných scénářích svého dosavadního života. Díky těmto myšlenkám si záhy uvědomí, že je to možná ona, kdo před všemi těmi lety udělal osudovou chybu. (Cinemax)

(více)

Videa (2)

Trailer

Recenze (59)

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film 45 Years mě velmi zajímal už od chvíle, kdy jsem o něm věděl z MFF a musím říct, že jsem zklamaný. S popisu jsem věděl, že to nebude nějaký obrovský složitý příběh, spíš něco jednoduchého komorního. A to to bylo, ale hodina a půl prakticky bez děje, mě tu nutí jít na tři hvězdičky, protože pak už se kromě notné dávky sentimentu dá opěvovat maximálně výkon Charlotte a Toma. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Psychologická analýza manželského vzťahu zachytená na jednotku. Nekonfliktný párik sa chystá osláviť svoje 45 výročie svadby. No manžel dostáva nečakane správu o tom, že po mnohých rokoch našli telo jeho zosnulej frajerky ktorá sa stratila v Švajčiarskych horách. Táto správa v ňom vyvolá silné spomienky na bývalú lásku a hlbokú nostalgiu, že manželka začne po čase žiarliť. Manželovi jeho bývalá láska nedá spať a žena si uvedomuje, že bola iba náhradou, náplasťou na pošramotenej duši manžela a keby jeho bývalá nezomrie pravdepodobne by s ňou zostal. Takto sa na povrch vynára otázka či tých 45 rokov života s mužom neboli iba premrhané. Strach a trápenie hlavnej ženskej postavy je aj bez slov herecky dokonale zachytené. Jej výkon si tie dve ceny zaslúžil. Chuťovka pre cinefilných divákov, pre ostatných to má pravdepodobne až príliš pomalé tempo. ()

Reklama

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tak copak to tu máme? Zase jeden z těch filmů, kvůli kterým se člověk třese strachy před stářím. Romantika v okoralé skořápce nevydařeného sexu, který je vlastně symbolem všeho, co nyní ústřední pár zažívá. Bohužel mi některé motivy jednání Kate přijdou na hraně psychického zdraví a některé dokonce i za hranou. Zřejmě mám zcela jinou představu o romantice než tvůrci. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Když po 45 letech společného žití zjistíte, že svoji druhou polovičku vlastně vůbec neznáte, že vlastně ani nejste druhou polovičkou... Zajímavé téma, zajímavé zpracování, pomalé tempo. Pomalé, velmi, velmi pomalé... Vlastně na 95 minut až trochu moc, autoři vás nechají se nořit a nořit do pocitů manželky, jíž se blíží výročí svatby a nedlouho předtím se jí manžel bezelstně svěří s něčím ze své minulosti, co sice letmo věděla, ale netušila, co z toho vyplyne. Holka má holt smůlu, že jí to ještě stále dobře myslí, a jemu to prostě nepřijde. Žádný thriller ani mysteriózno samozřejmě nečekejte, je to prosté životní drama staršího páru, kterému přijde dopis v němčině... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

45 rokov je ten typ festivalového art filmu, kde sa dlho veľavravne niekde prázdne pozerá, nič sa dokopy nedeje a my sa snažíme preniknúť do vnútra hlavnej postavy a pochopiť jej pocity. Ak takýto film vyjde, je to super, ak nie, je to nuda. 45 rokov trpí tým, že nie každý sa do postavy Kate vžiť dokáže. O to je to ťažšie, keď to nedokáže ani jej manžel. Podľa mňa zbytočne vyšiluje, ale človek necíti to, čo mu velí rozum, ale jednoducho niečo ťažko nedefinovateľné ako inštinkt a permanentná vnútorná neistota. Ja by som do filmu pridal jednu podzápletku, ktorá by tej hlavnej mohla pomôcť viac vyniknúť. Manželský pár mi bol neviem prečo nesympatický. ()

Galerie (33)

Zajímavosti (1)

  • Představitel Geoffa, Tom Courtenay, pije v mnoha scénách čaj z hrnečku s logem fotbalového týmu Hull City A.F.C, herec je prezidentem fanklubu tohoto týmu. (hansel97)

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama