Reklama

Reklama

45 let

Trailer

Kate plánuje oslavu pětačtyřicátého výročí svatby. Týden před ní ale dostane její manžel Geoff dopis, který obsahuje zdrcující zprávu, jež vynese na povrch pohřbené pocity a odkryje pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Dlouholetí manželé Geoff (Tom Courtenay) a Kate (Charlotte Ramplingová) Mercerovi si užívají poklidného důchodu na svém venkovském sídle nedaleko norfolkské vesničky. Jednoho dne Geoff dostane dopis s oznámením, že se ve Švýcarských Alpách našlo dokonale zachované tělo jeho dávné lásky Katiy, která se tam téměř před padesáti lety zřítila během jejich společného výšlapu. Tato zpráva dá do pohybu emoční domino i pohřbené pocity a vynese na povrch pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Přestože Geoff není vůči pocitům své ženy netečný, nemůže si pomoci a pohrouží se do minulosti, zatímco Kate sžírá žárlivost a nejistota. Při plánování oslavy jejich nadcházejícího pětačtyřicátého výročí svatby se sice Kate snaží působit klidným a vyrovnaným dojmem, uvnitř však začne přemítat o všemožných scénářích svého dosavadního života. Díky těmto myšlenkám si záhy uvědomí, že je to možná ona, kdo před všemi těmi lety udělal osudovou chybu. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Výborné manželské drama. Podle anotace jsem to čekal vyhrocenější a expresivnější, ono se přitom všechno to drama odehrává především uvnitř postavy Charlotte Ramplingové, která jej divákovi předává především prostřednictvím svého výrazu. Od člověka to vyžaduje poměrně dost pozornosti a schopnost empatie. Na rozdíl od těchto festivalových Rumunů je naštěstí ve 45 Years reálná možnost se něčeho chytit, vcítit se do hlavní hrdinky a prožít její trápení s ní. Já ji zcela chápal. 80 % ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Film, který je podle mě založen čistě na hereckém výkonu Charlotte Rampling. V podstatě jsem sledoval jenom jí a to hlavně proto, že když bych jí nesledoval, tak bych u filmu zaručeně usnul. Pomalý styl vyprávění mi totiž vůbec nedělal dobře a přitom jediná Charlotte dokázala svým pohledem říct naprosto všechno. Na rozdíl od samotného filmu, který neřekl vůbec nic. ()

emma53 

všechny recenze uživatele

Já jsem obdivovala, jak se beze slov dokázala ujmout Charlotte role ženy, s kterou zmítají pochybnosti ohledně Geoffovy minulosti. A závěr byl naprosto dokonalý, její výraz byl všeříkající a to byl moment, kdy jsem se rozhodla jít nahoru. Jistě, že by neuškodilo trochu víc poodkrýt Geoffovu osobnost, ale pak bychom se možná nedokázali tolik vcítit do duše a mysli Kate. Každý máme asi v srdci nějaký ten záhyb, kde si schováváme něco, co nechceme odhalit z jakýchkoliv důvodů a někdy i když se snažíme to ukryté vypudit, tak to zkrátka ne a nejde. Takový je holt život......... ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Film výborně nakládá s dávkováním informací, díky kterému chytá až mysteriózní nádech. Divák je napjatý, co dalšího z minulosti vyplave na povrch, přičemž se mu sice neřekne vše, ale dost toho dokáže z náznaků odtušit. Takže nehrozí žádná nuda ani přes pomalé tempo vyprávění a dlouhé záběry kamery na postavy. Dostává se jim tak luxusního prostoru pro jejich herecký projev a právě v případě Charlotte Rampling to je mistrovský tah, protože ta přímo koncertuje. Samozřejmě nejen na klavír (což je mimochodem pasáž, která by mohla v jiném filmu vyvolat nudu, tady tomu však není). A samotná demonstrace postupného rozkladu vztahu započatá jedním dopisem, kdy se ženě každým dalším zjištěním bortí její dosavadní život jako domeček z karet, je udělaná precizně. Samotnou kapitolou je pak výmluvný závěrečný taneček, který opravdu nevyznívá „happyendově“ (to tu někdo nepochopil). Možná mě trošku zklamalo, že jsem se nedozvěděl ještě více podrobností z minulosti, ale jinak velká spokojenost a ode mě silné 4*. ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Charlotte Rampling a Tom Courtenay jsou snad jediným párem důvodů, proč se na 45 let (místy mi to tak opravdu připadalo) dívat. Film je snad natočen podle artové šablony, kterak zaujmout akademiky a nejrůznější ceny rozdávající organizace. Zápletka je vyumělkovaná a u většiny zdejších filmových políček prostě nedostačující. Pokud by problém, na který dvojice narazí, byl spíše zmaterializován nežli jen vkládán do diváckých fantazií, šlo by možná o stravitelnější dílo. V divadle by to možná fungovalo, jako celovečerní film však ne. Nakonec snižuji ještě o hvězdičku. Jedna za každého hlavního představitele. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Komorná dráma v pomalšom tempe o ľuďoch, ktorí na jeseň svojho života začínajú bilancovať a pochybovať... Nesporne tento snímok stojí na hereckých výkonoch, predovšetkým Charlotte Rampling, ktorá bola jednoducho úžasná, to ako dokázala mnohé vyjadriť aj bez slov, len prostredníctvom emócií a mimiky svojho tela bolo skrátka úžasné. Len škoda, že sa tu mnohé témy a udalosti okolo hlavnej dvojice len načrtli a pomerne povrchným spôsobom predostreli divákovi. Chcelo to hlbší ponor do oboch postáv a aj do situácií vyplývajúcich z onoho problému. No i tak spokojnosť. Slabší nadpriemer. 70/100 ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Tak copak to tu máme? Zase jeden z těch filmů, kvůli kterým se člověk třese strachy před stářím. Romantika v okoralé skořápce nevydařeného sexu, který je vlastně symbolem všeho, co nyní ústřední pár zažívá. Bohužel mi některé motivy jednání Kate přijdou na hraně psychického zdraví a některé dokonce i za hranou. Zřejmě mám zcela jinou představu o romantice než tvůrci. ()

sochoking 

všechny recenze uživatele

George a to jeho ukulele... Ono by si to kľudne zaslúžilo hviezdičiek i päť, ale neviem za čo... Niečo mi tam chýbalo. Možno, ked' si to znovu dám- za 45 rokov, prídem na to. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

45 rokov je ten typ festivalového art filmu, kde sa dlho veľavravne niekde prázdne pozerá, nič sa dokopy nedeje a my sa snažíme preniknúť do vnútra hlavnej postavy a pochopiť jej pocity. Ak takýto film vyjde, je to super, ak nie, je to nuda. 45 rokov trpí tým, že nie každý sa do postavy Kate vžiť dokáže. O to je to ťažšie, keď to nedokáže ani jej manžel. Podľa mňa zbytočne vyšiluje, ale človek necíti to, čo mu velí rozum, ale jednoducho niečo ťažko nedefinovateľné ako inštinkt a permanentná vnútorná neistota. Ja by som do filmu pridal jednu podzápletku, ktorá by tej hlavnej mohla pomôcť viac vyniknúť. Manželský pár mi bol neviem prečo nesympatický. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Najprv trochu nudné, no v momente ako sa viac a viac dostávame do týždňa páru Geoffa a Kate, tak to má oveľa väčšiu chuť. Avšak ak by som mohol byť úprimný, tak už som videl v minulosti dva filmy, ktoré rozprávali príbeh starých manželov a myslím si, že oba zvládli svoju tému lepšie. Najmä keď si to vezmem z pohľadu postáv. Prvým je "Babí Léto" s Vlastimilom Brodským a Stellou Zázvorkovou a potom nedávno zhliadnutý "5 Flights Up." Možno to spôsobil fakt, že sme prežívali s nimi dlhšie obdobia, no mal som pocit, že potom sa film zdvihol. Charlotte Rampling je skvelá, Tom Courtenay o niečo menej a niektoré jeho scénky sú podľa mňa trošku silené, ale film si predsa len 4* zaslúži. ()

Pedestrian 

všechny recenze uživatele

Chvílemi téměř mysteriózní drama se skvělou Charlotte Rampling. Škoda, že se nešlo víc do hloubky a delší stopáž by také neuškodila. 7/10 ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele

Veľmi pokojný, pomaly sa vlečúci film, ktorý sa snaží zapôsobiť na diváka filozoficky. Ale zaujať môže jedine staršiu generáciu. Ak vás neláka pozerať sa na starý pár po sedemdesiatke, ktorý sa dokonca snaží o súlož, nebude to vaša šálka kávy. Dráma je tu pre mňa založená na nepochopiteľnej túžbe muža po 50 ročnej mŕtvole a žene, ktorá na to dokonca žiarli. Jednoznačne lepším filmom (hoci nešlo o manželské problémy), kde som si vychutnal aj starších hercov bol snímok Mladosť. ()

hansel97 

všechny recenze uživatele

Film 45 Years mě velmi zajímal už od chvíle, kdy jsem o něm věděl z MFF a musím říct, že jsem zklamaný. S popisu jsem věděl, že to nebude nějaký obrovský složitý příběh, spíš něco jednoduchého komorního. A to to bylo, ale hodina a půl prakticky bez děje, mě tu nutí jít na tři hvězdičky, protože pak už se kromě notné dávky sentimentu dá opěvovat maximálně výkon Charlotte a Toma. ()

jhrasko 

všechny recenze uživatele

Že happyend (píše sa nižšie)?! Uf, ani náhodou. Život so všetkým, čo prináša. O neskutočnej a snáď často až nenormálne(j) sebadeštruktívnej (nutnej) tolerantnosti vo vzťahoch. Záver, ktorý vyrazí dych a sparalyzuje. Mňa zaručene. Nádych a výdych...a Charlotte Rampling, akokoľvek chladná mi vždy prišla, jednoznačne VÝKON ROKA. ()

ambron 

všechny recenze uživatele

Ako sa tešiť z výročia, keď sa ukáže, že celý ten čas ste boli pre toho druhého tá druhá a váš doterajší život bol tak trochu klamstvom? Citlivý prístup Charlotte Ramplingovej, jej emocionálne nuansy dávajú jeden z najpozoruhodnejších hereckých výkonov na obrazovke. Cítite všetko, čo cíti jej Kate... ()

Padme_Anakin 

všechny recenze uživatele

Tak já nějak nevím, Charlotte Ramplingová je jistě báječná herečka, o tom není pochyb, přesto mě tento příběh o dlouholetém manželství nepřesvědčil.. Ano, hlavní postava trpí a přenáší to na diváka, ovšem to je díky hereckému umu hlavní postavy Kate.. Jakmile se však pozastavím nad tím, proč se cítí tak drtivě zničená, když ji její manžel neopustil, nezradil, nepodváděl, měl ji upřímně rád a chtěl s ní strávit zbytek života, to je opravdu tak málo? Nemůže být druhá životní láska stejně krásná a hluboká jako ta první? Pokud bych si měla vybrat, jestli být první láskou a mrtvá nebo druhou ženou a celoživotní, zvolila bych variantu B... ()

Krt.Ek 

všechny recenze uživatele

Malé velké rodinné drama! V předvečer pětačtyřicátého výročí svatby zjišťuje Kate (precizní herecký výkon Charlotte Rampling), že vlastně není co oslovovat, že za dlouhotrvající svazek ze svým manželem Geoffem vděčí jen a pouze dávné náhodě/nehodě. Jelikož zřejmě nebyla pro svého milované chotě "volbou number one" vyjeví se jí život, tak jak si jej odžila (nezastírejme si, že člověk na prahu sedmdesátky nemá mnoho možnosti začít žít jinak), jakožto investice na pytel a tak říkajíc na dluh. A dluhy se musí splácet. Čím že bude Kate platit poslední roky svého manželství? Nevykořenitelnými pochybnostmi a spekulacemi "co by kdyby!! 75 % ()

Davered 

všechny recenze uživatele

Manzelske drama par excellence. Vzacny priklad filmu, ktery z divaka nedela idiota a zivot reflektuje takovy jaky je, i v jeho prostsich odstinech. ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama