Reklama

Reklama

45 let

  • Velká Británie 45 Years (více)
Trailer

Kate plánuje oslavu pětačtyřicátého výročí svatby. Týden před ní ale dostane její manžel Geoff dopis, který obsahuje zdrcující zprávu, jež vynese na povrch pohřbené pocity a odkryje pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Dlouholetí manželé Geoff (Tom Courtenay) a Kate (Charlotte Ramplingová) Mercerovi si užívají poklidného důchodu na svém venkovském sídle nedaleko norfolkské vesničky. Jednoho dne Geoff dostane dopis s oznámením, že se ve Švýcarských Alpách našlo dokonale zachované tělo jeho dávné lásky Katiy, která se tam téměř před padesáti lety zřítila během jejich společného výšlapu. Tato zpráva dá do pohybu emoční domino i pohřbené pocity a vynese na povrch pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Přestože Geoff není vůči pocitům své ženy netečný, nemůže si pomoci a pohrouží se do minulosti, zatímco Kate sžírá žárlivost a nejistota. Při plánování oslavy jejich nadcházejícího pětačtyřicátého výročí svatby se sice Kate snaží působit klidným a vyrovnaným dojmem, uvnitř však začne přemítat o všemožných scénářích svého dosavadního života. Díky těmto myšlenkám si záhy uvědomí, že je to možná ona, kdo před všemi těmi lety udělal osudovou chybu. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Když po 45 letech společného žití zjistíte, že svoji druhou polovičku vlastně vůbec neznáte, že vlastně ani nejste druhou polovičkou... Zajímavé téma, zajímavé zpracování, pomalé tempo. Pomalé, velmi, velmi pomalé... Vlastně na 95 minut až trochu moc, autoři vás nechají se nořit a nořit do pocitů manželky, jíž se blíží výročí svatby a nedlouho předtím se jí manžel bezelstně svěří s něčím ze své minulosti, co sice letmo věděla, ale netušila, co z toho vyplyne. Holka má holt smůlu, že jí to ještě stále dobře myslí, a jemu to prostě nepřijde. Žádný thriller ani mysteriózno samozřejmě nečekejte, je to prosté životní drama staršího páru, kterému přijde dopis v němčině... ()

NinonL 

všechny recenze uživatele

Relativně malá epizoda v životě stárnoucího páru, která s ním ale docela dost zamává. Či spíše s jeho ženskou polovičkou. Příjemný film o hezkých i méně hezkých věcech v našich životech. ()

Freemind 

všechny recenze uživatele

Slušné vztahové drama lehce bergmanovského rázu. Ústřední motiv iracionální žárlivosti a bezmocnosti v souboji s dávno mrtvou sokyní je naprosto perfektní nápad, takže jsem se ani trochu nenudil; naopak - užil bych si to víc, kdy byl děj ještě o něco pomalejší a protkaný jemnějšími nuancemi. Celkem ale spokojenost, spravil to chmurný, otevřený konec (prý "happy end" - svatá prostoto!). ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Krásný film o tom, že stáří není jednoduché, ale přesto může být dojemné a hezké. Silou tohoto filmu je hlavně skutečnost, že je podán s dokonalou lehkostí a citem pro to, aby se nejednalo jen o dojemnou žumpu. Naopak, herecké výkony a vedení režiséra jsou obdobou jinak celkem obyčejného příběhu, který ukazuje, že lidský život prostě obyčejný není. ()

italka63 

všechny recenze uživatele

Velmi zvláštní film. Ramplingová s úsměvem Jiránkové byla opravdu skvělá. A nikdy nevíte, jaká tajemství vašeho muže vyplavou po 45 letech manželství na povrch, I když vás miluje. ()

JohnMiller 

všechny recenze uživatele

Psychologická analýza manželského vzťahu zachytená na jednotku. Nekonfliktný párik sa chystá osláviť svoje 45 výročie svadby. No manžel dostáva nečakane správu o tom, že po mnohých rokoch našli telo jeho zosnulej frajerky ktorá sa stratila v Švajčiarskych horách. Táto správa v ňom vyvolá silné spomienky na bývalú lásku a hlbokú nostalgiu, že manželka začne po čase žiarliť. Manželovi jeho bývalá láska nedá spať a žena si uvedomuje, že bola iba náhradou, náplasťou na pošramotenej duši manžela a keby jeho bývalá nezomrie pravdepodobne by s ňou zostal. Takto sa na povrch vynára otázka či tých 45 rokov života s mužom neboli iba premrhané. Strach a trápenie hlavnej ženskej postavy je aj bez slov herecky dokonale zachytené. Jej výkon si tie dve ceny zaslúžil. Chuťovka pre cinefilných divákov, pre ostatných to má pravdepodobne až príliš pomalé tempo. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

Komorní drama požadující od diváka notnou dávku empatie s hlavní hrdinkou. Já jsem se bohužel s Kateinou bolestí ztotožnit nedokázala a těch 90 minut mi připadalo jako úmorně dlouhá doba... ()

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Rodinné, vztahové drama jak se patří. To mám ráda. S Kate jsem hluboce soucítila. A ten film sám je jako život. Spousta překážek, nejistot, obav, záblesky něčeho dobrého... Žádné extrémní emoce, spíše tlumené drama odehrávající se uvnitř. I když se i tak nemůžu zbavit pocitu, že větší expresivnost by snímku přece jen slušela... ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Začátek filmu vypadal hodně slibně, tiché záběry na dva manžele a očekávala jsem, že se z toho vyvine něco podobného jako ve francouzském filmu Láska. Místo toho, ale to začal být utahanější a nudnější. Charlotte Rampling celý film bohužel sama neutáhne, sice jí skvěle sekunduje Tom Courtenay, ale příběh není dostatečně zajímavý na to, aby zaujal. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Sice příjemně komorní, ale mimo chytře otevřený závěr bez výraznější scény a taky jsem dlouhou dobu měl pocit, že je scénář uměle vykonstruovaný. Pořádně jsem nevěřil chemii mezi nimi, ani tomu, že by takové odhalení po 45 letech mohlo způsobit takové pochybnosti a určitě by tomu prospělo psychologické ladění. Výstavba jednotlivých scén je sice promyšlená, kompozice záběrů taktéž a i herci umí své role důvěryhodně podat (navzdory tomu, co se mezi nimi děje), ale ať jsem se snažil jakkoli, nemám z toho ve finále nic než chlad a obávám se, že za pár měsíců si na to ani nevzpomenu. Na tohle téma jsou lepší filmy. 3* ()

laik_60 

všechny recenze uživatele

Čo bolo, bolo, teraz skúsme nájsť .... To podstatné, to čo je v nás ....Tvrdia, že prežije hmyz....Záleží však na nás... Je to tak, neobzerajte sa pani Lótová A veru Charlotte Rampling sa napokon v tomto úžasnom filme " prestala obzerať". Nádherný herecký výkon o žene, milujúcej manželke, ktorú začali zmietať pochybnosti. Ale kto naozaj nemiluje, nevie čo je žiarlivosť a Kate to zvládla dokonale. A napokon obaja. A baby hlavne vy vydaté, vedzte, že manželom (najmä tým nad 65) sa naozaj tlačia slzy do očí pri slávnostných prejavoch, keď ide o Vás !!!!! :) ()

angel74 

všechny recenze uživatele

V den pětačtyřicátého výročí svatby by Kate v podání výtečné Charlotte Rampling mohla být opravdu šťastná, přesto pociťuje velké rozčarování a smutek. Kdo chce vědět proč, může to snadno zjistit při sledování tohoto snímku, který nabízí hutný náhled do mysli ženy zklamané svým celoživotním partnerem. Žádné velké drama se tady sice nekoná, ale i tak stojí za to film vidět. Ocení jej však především milovníci psychologických příběhů vyznačujících se pomalým tempem vyprávění. (65%) ()

chelseaman22 

všechny recenze uživatele

Hluboká myšlenka mi zjevně unikla, kvůli čemuž jsem trpěl jak bez žrádla. Nějak jsem nepochopil, proč soudruh manžel začal z rukávu tahat padesát let staré milenecké eskapády, ale což, Britové jsou prostě jiní. 22% ()

Pavlínka9 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte si na chvíli, kdy jste věděli, že se Váš život totálně pos*ral a vy jste nevěděli, co s tím budete dělat, nikomu o tom neřeknete a bude se snažit to nějak v sobě vnitřně udržet??? Tak o takovémto "tajemství" tento film alespoň pro mě je. 45 let vdaná žena, která najednou zjistí, že v srdci ani mysli svého muže nebyla jediná (i když né ve fyzickém podobě) a neví, co s tím dělat dál, jelikož "tajemství" které zjistí pro ni je tak ohromně zraňující, že se rozhodně nic nedělat a nějako ten život dožít...Charlotter Rampling má tu výhodu, že je to "paní herečka". Dokáže hrát beze slov a její výkon je ohromující (i když za mě - Oscara bych jí za to nedala), ale tu bolest, kterou dokázala znázornit a vlastně ten film je tak "jednoduchý" a lidský, že tam nejsou ani žádné komplikovanosti...2 scény - ve chvíli, kdy se dívá na plátno přes dataprojektor a uvidí onu "sokyni v životě" a poslední záběr na oslavě jejich výročí... ()

Mishqo 

všechny recenze uživatele

85% ... Tak 45 rokov je už letopočtom úplne iná dimenzia ako film 6 rokov, ktorý som nedávno videl a s ktorým som sa vedel viac zosobniť. Byť spolu 45 rokov je už fakt dosť, no ako som mohol vidieť, tak aj taký vzťah nemusí byť úplná rutina a život vám vždy prinesie niečo nové - či už pozitívne alebo negatívne. Herecky silné aj emotívne. Ako keby to boli naozaj oni, čo sú spolu 45 rokov. Bolo to milé, no miestami s dávkou úzkostlivosti. ()

kolemjdouc 

všechny recenze uživatele

Přesně v takových situacích,když se v nich ocitneme,bychom se měli zastavit,říct si že máme žít dneškem.Protože co bylo, nezměníme a co bude zítra, nevíme.Silou mocí jsem se dívala i když to pomalé tempo bylo vyčerpávající.Geoff Katiu zabil???Pokud to zaznělo tak jsem si asi klimbla. ()

valasek.m 

všechny recenze uživatele

Podivný to film. Já vím, že v jejich věku nemůžu chtít žádou akci, ale takovou velkou nudu, jsem teda nečekal. Zklamání. ()

kuckaAFC 

všechny recenze uživatele

Celou dobu vše směřovalo k tomu, v co jsem doufal, a to že půjde o kvalitní komorní manželské drama, což ale tvůrci filmu nekompromisně utnuli neskutečně kýčovitým happyendem. Je velká škoda, že se nijak nerozvinula mužova dávná minulost. Zmiňovaný konec mě znechutil natolik, že více než 40% snímku dát nemůžu. (viděno na KVIFF) ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama