Reklama

Reklama

45 let

  • Velká Británie 45 Years (více)
Trailer

Kate plánuje oslavu pětačtyřicátého výročí svatby. Týden před ní ale dostane její manžel Geoff dopis, který obsahuje zdrcující zprávu, jež vynese na povrch pohřbené pocity a odkryje pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Dlouholetí manželé Geoff (Tom Courtenay) a Kate (Charlotte Ramplingová) Mercerovi si užívají poklidného důchodu na svém venkovském sídle nedaleko norfolkské vesničky. Jednoho dne Geoff dostane dopis s oznámením, že se ve Švýcarských Alpách našlo dokonale zachované tělo jeho dávné lásky Katiy, která se tam téměř před padesáti lety zřítila během jejich společného výšlapu. Tato zpráva dá do pohybu emoční domino i pohřbené pocity a vynese na povrch pochybnosti v základech zdánlivě ideálního vztahu. Přestože Geoff není vůči pocitům své ženy netečný, nemůže si pomoci a pohrouží se do minulosti, zatímco Kate sžírá žárlivost a nejistota. Při plánování oslavy jejich nadcházejícího pětačtyřicátého výročí svatby se sice Kate snaží působit klidným a vyrovnaným dojmem, uvnitř však začne přemítat o všemožných scénářích svého dosavadního života. Díky těmto myšlenkám si záhy uvědomí, že je to možná ona, kdo před všemi těmi lety udělal osudovou chybu. (Cinemax)

(více)

Recenze (59)

Lovely.Bones 

všechny recenze uživatele

Romantické drama pro starší generace. 45 let je syrový pohled na to, jaké je manželství po dobu skoro půl století. To já neznám, a tudíž nemohu říct, jestli je ten pohled korektní. Co se jedná o samotné natočení, jedná se o koláž dlouhých střídajících záběrů na krajinu a nebo na obličej Charlotte Rampling. Ta odvádí opravdu úžasnou práci a každý divák s jistou dávkou empatie si bude přímo lahodit v její práci obličejem. Za tu dostala dokonce letošní Oscarovou nominaci, což je zvláštní, jelikož tento typ herectví většinou Akademie neoceňuje. Pravděpodobně to udělala jako poctu jejímu přínosu k herectví, jako to udělala s nominacemi June Squibb, Ruby Dee, Julie Christie, Emmanuelle Riva a Jacki Weaver (v jejím případě dokonce 2x za sebou) ;-) ()

ink flo 

všechny recenze uživatele

Stejně jako "Lean On Pete" režíroval Andrew Haigh. Manželé žijou idylickej život na anglickým venkově, chystají se na oslavu 45. výročí a pár dní předtím se objeví jedna věc z mužovy minulosti, která napřed působí bezvýznamně, ale postupně se ta prasklina začne rozšiřovat a v hlavě ženy relativizovat, zpochybňovat celý jejich spokojeně prožitý společný život a to, jestli vlastně byla tou pravou a jedinou (přičemž otevřenou otázkou zůstane, jak moc je to v její hlavě a jak moc reálné.) Ta konkrétní věc je hodně symbolická, protože objeví ve sněhu zamrzlou jeho první lásku, která spadla na horách a nikdy jí nenašli. A podobně, jako se po více než 45ti letech objeví její tělo ve stále stejné podobě, tak i její psychologický stín začne ovlivňovat současnost. Vtipný je, že muž díky tomu začne chodit do knihovny a zajímat se o klimatické změny a tání ledovců :-). Hodně subtilní drama, ve kterém je mj. dobře vykreslená křehkost stáří a které je nejvíce intenzivní hlavně díky své tlumenosti a úspornosti. Charlotte Rampling exceluje, poslední scéna byla všeříkající. Nejen tou poslední scénou se společným tancem to může paradoxně připomenout "The Aftersun". Kterej byl podobně silnej ve vykreslování vztahů dvou lidí tak, že na vás plnej impact toho, co bylo pod povrchem, dolehne až na konci, případně v následujících hodinách či dnech. ()

cmuchalprvni 

všechny recenze uživatele

V průběhu sledování mě napadlo, že se bude konat i samotná výprava za zmrazeným tělem bývalé Geoffovy lásky a to dá filmu tu správnou emotivitu a spád, ale to by stálo moc peněz, tak bohaté produkce se tento film nedočkal. Minimalistická výprava a kamera, o to výraznější je kvalita režisérská a herecká. Úzkost Kate jsem prožíval opravdu intenzivně a až přecitlivěle ve mě vznikaly asociace, že se její manžel zasebevraždí, nerozumně odletí do Švýcarska, nedostaví se na oslavu jejich kulatého monumentálního výročí, opustí samotnou Kate a jejich dlouholeté pouto se poruší. Koncept dekády trvajícího manželství, poukázání na fakt, že i po tak nesmírné dlouhé době se může přihodit něco, co vztah vyvede z rovnováhy. Člověk není stroj, aby se dokázal kontrolovat, chladně uvažovat, nepodlehnout nostalgii a úplně zapomenout na svoji životní lásku. Navíc kdyby nebylo té katastrofické smrti, strávil by s ní Geoff život a s Kate by se neměl zájem seznámit. ()

pirulka 

všechny recenze uživatele

Posolstvo 45 years je jasné, no myslím, že jediným stabilným pilierom tohto celého bola Charlotte Rampling, ktorá vedela svojim výrazom a hraním dokonale vtiahnuť diváka do jej pocitov a príbehu..Mám túto herečku rada, no čakala som od tejto snímky viac..a hoci nie som typ, ktorý neunesie pomalé tempo rozprávania príbehu..toto bolo pre mňa až príliš rozvláčne a musím sa priznať aj nudné..tretiu hviezdičku pridávam len kvôli pani Rampling :) ()

Maximilianus 

všechny recenze uživatele

Napriek tomu, že film rieši nečakane vzniknutý konflikt medzi dlhoročnými manželmi, pripadalo mi, ako keby manžel tvoril iba akési pozadie rozporu manželky o ich spoločnom živote. Predpokladám, že bol zámer tvorcov, aby tento rozpor ako aj postava manželky boli v popredí. Preto môžem konštatovať, že im to vyšlo. Film plynie skôr takým komornejším tempom, čo filmu svedčí a aj keď sa toho naoko toľko neudeje, vnútorné pocity hlavnej postavy a najmä jej pochybnosti nad rozhodnutím spred 45 rokov sú očividné, a o tom ten film predpokladám je. 7/10. ()

iz67 

všechny recenze uživatele

Věc velice pomalá, bilanční a přesto mě držela a bavila. O křehkosti a nejistotach vztahu, o potřebě důvěry a neustálé péči. I po 45letech. Já to už nedám, to je jasný ()

wick 

všechny recenze uživatele

Britské drama...které nabízí v anotaci více než dostanete, děj je dosti řídký, nakonec se tam stane hodně málo, v podstatě jedna zásadní věc z minulosti, ale vše zachraňuje Charlotte R., zejména konec je dosti useknutý. S přimhouřením očí 70%. ()

santosz 

všechny recenze uživatele

45 let života po boku jiné osoby je příliš dlouhá doba na to, abyste si na jejím konci mohli dovolit vytáhnout nějakého toho kostlivce ze skříně. Riskujete tak, že někdo z vás přijde o rozum. K této jednoduché myšlence jsem nedošel dlouhým rozjímáním ale pouhým pohledem do obličeje hlavní představitelky v poslední scéně filmů. Neskutečný herecký výkon, který pozvedl moje hodnocení na čtyři hvězdy. ()

bonovox 

všechny recenze uživatele

Miestami veľmi dobré ale ako celok bez uveriteľnejších emócii. Obidvaja herci sú však skvelí, škoda len nevyužitia kvalitného námetu na rozvinutie väčšej manželskej drámy. ()

Mates Hradecky 

všechny recenze uživatele

Sonda do života bohatých penzistů západního světa, kteří mají vše, tak mají i roupy rýpat se v minulosti. Zatímco český důchodce tráví konec života bojem o levné potraviny v Tescu, cestuje emhádéčkem z panelákového kotce do přeplněné čekárny na polikliniku a vyplňuje papíry na sociálce, ten britský bydlí v krásném domě za městem, má nádherného psa, drahý automobil a pořádá pompézní oslavu 45 let manželství. Ale britská babička zjistí, že dědeček před jejich seznámením měl jinou lásku, která tragicky zahynula a začne se tím užírat. K tomuto zjištění ovšem dojde až po hodině snímku vyplněné pouze popisem všedních dnů těchto penzistů vyplněných poflakováním, nákupy a hlavně vzpomínáním. Bohužel jsme svědky i nepodařeného pokusu o stařecký sex. Nebýt výborného Courtenaye a Ramplingové, dopadl by film v hodnocení mnohem hůře a byl odsouzen k promítání ve Filmovém klubu seniorů. ()

Endurion odpad!

všechny recenze uživatele

Mohlo to být citlivé drama o muži, který se teprv po půlstoletí konečně vyrovnává se ztrátou, kterou se snažil zapomenout a vytěsnit. Možná nějak takhle byl film původně i zamýšlen. Místo toho se musíme hodinu a půl koukat na mračící se starou bábu, která zrovna zjistila, že její manžel měl před padesáti lety, než se poznali, ještě jinou holku (taková hrůza!). Zbytečný film, po jehož zhlédnutí jsem měl pocit, že jsem zestárl o 45 let. ()

JB001 

všechny recenze uživatele

Všichni tu rozebirají herecký výkon, myšlenky a emoce hlavní představitelky. Já se ovšem dokážu i plně vcítit do pocitů jejího manžela. Taky jsem si ji nevzal i když tragicky nezahynula... Jen s tím rozdílem, že budeme mít brzy 40. výročí. Slavit ho ale nemám v plánu ()

KcarlosK 

všechny recenze uživatele

90 minut čekáte na nějakou pointu. A ona se nedostaví. Rampling je zde jako Gosling - celý film čumí do blba a říká tomu herectví. Jediné, co stojí za zmínku, jsou pes a Škoda Octavia. ()

Související novinky

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

Kdo vyhrál první filmové ceny za rok 2015?

02.12.2015

Oscarová sezóna pomalu začíná a jako tradičně se o první důležitá ocenění postarali pánové z National Board of Review. Tohle recenzentské sdružení potvrdilo, že nový Šílený Max nezasáhne jen do… (více)

Reklama

Reklama