Reklama

Reklama

Trivisa

  • Hongkong Shu da zhao feng (více)
Trailer

Obsahy(1)

Je rok 1997 a v jednej reštaurácii sa zjavia traja veľkí šéfovia. Každému (okrem nich) je hneď jasné, že sa chystá niečo veľké. Pripravované prevzatie Hongkongu však už prinieslo problémy – nové pravidlá hry, nové siete kontaktov, nový systém úplatkov. Nuž, politika dokáže sťažiť prácu aj skúseným gangstrom. To, že vzťahy medzi Hongkongom a Čínou sú z roka na rok napätejšie, nie je žiadna novinka. Žlté dáždniky už nenapĺňajú stránky zahraničnej tlače, to však neznamená, že Hongkong ostal ticho. Dva roky po Occupy Central prichádzajú filmy, ktoré ich plne zastúpia – témami aj žánrovým ladením dávajú jasný signál, že Hongkong nie je Čína. Nuž a ktorý žáner hovorí „Hongkong" viac než iné? Správne, gangsterka. Za touto stoja okrem Johnnieho To v pozícii producenta traja mladí režiséri, ktorí nakrútili nepoviedkový film, kde každý režíroval „vlastnú" líniu, pričom sa im podarilo skĺbiť napätie a čierny humor spôsobom, pri ktorom len ťažko nemyslieť na staršie Toove skvosty (Exiled, Vrabčiak, Pre hrsť kokaínu). (Art Film Fest)

(více)

Recenze (5)

EvilPhoEniX 

všechny recenze uživatele

Ač trailer vypadal slibně, samotný film mě minul obloukem, že se až zaraženě divím chváleným ohlasům. Nebavil jsem se, nudil jsem se, akce téměř žádná, dva plusové body za menší brutální scénu a vcelku povedený vizuál. Gangsterka/Negangsterka, povídkový/nepovídkový, ani nevím co tím chtěl vlastně básník říci. 35% ()

Vavča 

všechny recenze uživatele

Antologický film složený ze tří segmentů, které ale neustále plynou, podobnosti s Iron Triangle bych zde vůbec nehledal, je to jiný styl filmu. Zdánlivě, ale pouze zdánlivě se jedná o gangsterku, která přivádí na scénu tři známé firmy, každý má za sebou pestrou minulost. Proč před předáním Hong Kongu v roce 1997 nespojit k něčemu velkému svoje síly? Nejvíce mě ze tří charakterů bavil namyšlený a sebestředný Cheuk Tze-keung, kterého výborně hraje Jordan Chan, ostatní herci mu spíše sekundují, charakter Kwai Ching-hung, kterého hraje Gordon Lam je vyloženě grázl a zlý. Svoje charisma má i Richie Jen jako Yip Kwok-foon, který se nyní pokouší podnikat na pevnině, zanechat zločinu. Abych se vrátil k tomu podstatnému, film je gangsterka i není, je to především alegorický film o vztazích Hong Kongu a Číny, které jsou velmi napjaté, dobová pop-kultura, politické projevy v TV, dobové záběry z předání, tísnivá atmosféra, strach, vztek, potlačovaná frustrace nakonec postupně vybuchuje. Stejně jako u hlavních hrdinů, velké plány přichází vinou velkého bratra z Číny vniveč, inu konec legrace, konec snů, konec možností cokoliv svobodně dělat... Tohle není film pro nováčky a lidi neznalé kontextu historie a HK filmů. Je to vlastně žánrový podvod, ale za onu politickou alegorii bod nahoru, jinak by to bylo za tři. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Takhle by měl vypadat snímek, který se celkem věrně snaží zachytit atmosféru určité doby, ale zároveň chce být snímkem akčním, který je divácky zajímavý. Nebudu tvrdit, že mě doba a příběh dokonale dostaly, ale zachycení ve filmu se povedlo skutečně dobře. Navíc Číňané už mají vizuální stránku skvěle zmáknutou. ()

Cedr 

všechny recenze uživatele

Přirovnání k Triangle (2007) stejného studia se na jednu stranu přímo nabízí. Trio režisérů a velmi srovnatelný námět. Trivisa však dohromady ladí mnohem víc. Možná je to tím, že tentokrát nespolupracovali tři super-veteráni, ale tři režiséři na počátku svých kariér, možná je to jen lepšími editory. Tak jako tak Trivisa je zatraceně zajímavý projekt. Atraktivní dobové zasazení roku 1997 a velmi nihilistický podtext jsou hlavními rysy tohoto snímku. Atmosférou Trivisa evokuje například Long Arm of the Law (1984) či podobné pre-handover snímky. Jsem líný udělat research jak se na tento film tvářila Čína, ale tipuji, že cenzoři z něj příliš nadšeni být nemohli. Trivisa je skutečně závanem čerstvého větru, protože podobné snímky se v HK už netočí. Milkyway se tentokrát skutečně vytáhlo. Nevím komu které segmenty patřily, ale všechny dějové linky jsou proloženy solidní filmařinou. Ne-laciný filmový look je taktéž velkým plus. Napětí je skvěle (a hlavně atypicky) vygradováno do povedeného závěru. Že by se v Hong Kongu filmově blýskalo na lepší časy? 95% ()

sb0 

všechny recenze uživatele

Chunk taj neviem čo tento film má znamenať. Byť režisérom asi by som sa nechválil.Dej to má síce fajn ale hudba,dialogy postáv nič moc ale dalo sa na to pozerať. 39% ()

Reklama

Reklama