Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí a celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život. Je to trochu jiný příběh, protože tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru, která ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Co se asi stane, když se někdo dozví, že mu do konce života zbývá měsíc, nebo naopak 62 let? (Aerofilms)

(více)

Recenze (389)

vteco 

všechny recenze uživatele

Originální komedie, která si velice vtipným a krásným způsobem hraje s obyčejnými životy, čímž se snaží divákovi přiblížit co nejvíce. Kupodivu se to daří skvěle a film disponuje příjemným nádechem a neutichající svižností. Rozdělení na několik části výrazně neuškodilo a i přesto, že občas je neustálé představování nových postav příliš zdlouhavé, tak je vykompenzováno skvělou hlavní vypravěčkou, netradiční pointou či skvělou kamerou. [80%] | Kino | 50th KVIFF ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Hravý typ inteligentnej komédie, v ktorej sa často bizarným, no pritom aj láskavým a humorným spôsobom vysvetlí veľa vecí. Napríklad to, prečo padá chlieb na zem zásadne namastenou stranou alebo prečo v obchode postupuje vedľajší rad pri pokladni rýchlejšie.... Film si z ničoho nerobí ťažkú hlavu, robí si satiru a srandu z hocičoho, dokonca aj sám zo seba. Obdivujem ako si napríklad C. Deneuve dokázala zo seba vystreliť a zaľúbiť sa do gorily a maznať sa s ňou v posteli, pričom scénu keď príde manžel domov a nájde ju s ňou pod perinou budem mať ešte dlho v pamäti. Spôsob ako sa možno zo začiatku kontroverzná vec zmení na čistú komédiu, a to i za cenu bizarnosti a surreálneho vyznenia, je naprosto perfektný. Samozrejme, našli by sa tu aj hluché, nudnejšie pasáže, ale našťastie ich bolo málo. Suma sumárum, niečo originálne, nápadité a so šikovne zašifrovanou satirou v bizarnom obale. 80/100 ()

ninon 

všechny recenze uživatele

Zajímavý nápad, ale podobné nešvary jako ve filmu Pan Nikdo. Kopie scény z filmu Cashback jako facka. Z filmu vypadl zákon č. 2238 - Krásná žena musí v tomto filmu skončit s neambiciozním neatraktivním o generaci starším moulou. ()

Vančura 

všechny recenze uživatele

Asi jsem trochu čekal, že to bude lepší, než mi to nakonec přišlo (ona už samotná skutečnost, že jsem film viděl v totálně vyprodaném kině Aero, v člověku určitá očekávání navodí, žeano - bůhví, co všechny ty lidi vytáhlo do kina zrovna na tento film, který měl nulovou kampaň vyjma toho, že běžel letos ve Varech...). Nakonec jsem měl dojem, že trailer obsahuje z filmu skoro to nejlepší, a samotný film je už jenom jeho natažením do délky, kterou jsem osobně shledal celkem nepříjemně úmornou - ten film nemá ani dvě hodiny, ale osobně jsem měl místy pocit, že se konce snad nedočkám. Abych jen nehanil - rozjezd je neobyčejně povedený a celkově nemám problém napsat, že je to velmi pěkný film, v němž je několik skutečně kouzelných a divácky velice vstřícných momentů. Vyloženě okouzlen jsem byl hereckou představitelkou role Ey (Pili Groyne), skvělou kamerou, nápaditým humorem, soundtrackem a krásným závěrem, ale přes to všechno jsem se stejně nemohl ubránit jistému zklamání - ten film mě v podstatě neobyčejně nudil, a z ubíjejícího čekání na závěrečné titulky mě pouze občas vysvobodily některé scény, které se mi ale pro změnu líbily strašně moc. Takže ve výsledku asi takový hodně rozporuplný dojem - nápadů má ten film na rozdávání a spousta lidí se do toho filmu jistě zamiluje, ale osobně jsem asi už viděl příliš mnoho filmů, abych mohl tento přijmout zcela nekriticky. Za mě velmi opatrné 4 hvězdy. Mimochodem vidět na velkém plátně zestárlou a ztloustlou Catherine Deneuve se pro mě rovnalo dost nepříjemnému zážitku - pro člověka, který ji choval dlouho v oblibě kvůli jejím rolím z 60. a 70. let, je docela šok vidět ji najednou o desítky let starší. ()

Snorlax 

všechny recenze uživatele

Výborný námět plný nadhledu by si zasloužil podobně laděné zpracování. Přes výborné obsazení ústřední božské dvojice se nekonalo to, co se mi běžně u nich stává, nesmála jsem se nahlas. Je dost umění takto promrhat tak slibný potenciál v podobě námětu i obsazení. ()

topr harley 

všechny recenze uživatele

Výborná komedie, která funguje i mimo rámec tohoto žánru. Občas zavání až trochu laciným humorem, ale to mám na filmech i docela rád. ()

HoneyBunny 

všechny recenze uživatele

Hlavní nápad dobrý, ale chybí mi vnitřní sevřenost. Spíš mi připadá, jako by si tvůrci vymysleli krátké příběhy k šesti "apoštolům", které mají trochu připomínat ujetý styl Amélie z Montmartru, a pak je sešili na příběh boží dcerky, která se bouří proti svému buranskému tatínkovi Bohovi. Ani jeden z příběhů není nějak moc emocionálně silný, spíš zosobňují jednoduchá poselství typu přestaňte mrhat svým životem. Závěr je pak úplně ujetý a pro mě už za hranou kýče. Mimochodem, nebylo by lepší skončit myšlenkou, že si svět máme utvářet sami, než aby to za nás dělala napůl dementní Bohyně? ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Tak rád by som videl tento námet napísaný Charliem Kaufmannom a spracovaný napríklad Gondrym. Lenže Jaco van Dormael nie je Kaufmann ani Gondry a tak tu máme bizarný film, ktorý nevyužíva naplno svoj výrazný potenciál. Nie je to ani tak komédia, ako smutno-veselá melanchólia, čo by mne osobne vyhovovalo, ak by mi aj námet pripadal vhodný na podobné spracovanie. Je tu viacero skvelých momentov a finále sa podarilo, ale film je v celku skôr nevyrovnaný. ()

Frajer42 

všechny recenze uživatele

Au. No, uznejte sami, že když si člověk přečte o SMS s datem své smrti, tak si zároveň od snímku troufne čekat mnohé. No, kdo z nás by si takovou SMS nepřál? Takový nápad vám otevře v myslích tolik teorií a spekulací... To je tak skvělý nápad, který vám, jakožto tvůrci, otevírá tolik možností a nápadů a on přijde jakýsi kokot z Belgie s něčím tak pofidérním, nudným a prakticky nekoukatelným. Úvodních pár minut ušlo. Třeba když bůh sepisoval své škodolibé zákony, tak jsem se i zasmál. Bylo to ovšem poprvé a zároveň naposled. Jakmile frajerka a následně frajer opustí pračkou svůj skromný byteček, začíná hrozná nuda, která se s přibývající stopáží nepříjemně stupňuje. Smát se brzy není čemu a dramatická stránka filmu, v mých očích, nezafungovala vůbec. Pokud čekáte, že se bude tento snímek točit zejména kolem věčně nasraného boha, tak si rovnou nechte zajít chuť. Je to celé o jeho trapné, nezajímavé a zcela imaginární dceři, která sype ze své držky jednu rádoby intelektuální kokotinu za druhou. Nic pro mě. Za nadějně vyhlížející úvod to nebude odpad. ()

boshke 

všechny recenze uživatele

Děkuji za projekci, Zbrusu nový zákon se mi moc líbil a díky ní jsem objevil kouzlo kina Bio Oko. Dokázal bych si film představit vtipnější, neb po čase humor spíše ustupuje do pozadí a prostor je věnován životním příběhům nových apoštolů, ale i tak byl Zbrusu nový zákon moc fajn a jsem velmi zvědav, co já budu psát do toho svého... 90% ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele

Příjemné překvapení. Jedna z nejlepších satir na Boha plná skvělého, moudrého, černého, i skrytého humoru. Samostatné zpracování musí pohladit každého většího filmového fanouška. Líbil se mi též důraz na hudbu a detail v poetickém kabátku. Zkrátka svěží, vtipná a poeticky vytříbená satira. ___ (Cinestar, Hradec Králové) ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Velice příjemná komedie, originální nápad, já se skvěle bavil. Hudba je povedená a Bůh je ukázanej jako opravdovej sviňák, posledních pár minut je ale trochu kýč, to však nevadí, atmosféra filmu je velice příjemná...a co byste dělali vy, kdybyste věděli datum vaší smrti? ()

Slarque 

všechny recenze uživatele

Nejprve Bůh stvořil Brusel. Tento Nový zákon nám hravě přepisuje i ten Starý. ;-) Zatímco Bůh je zlý, tento film si z něj dělá legraci, takže se nakonec po jeho sledování budete cítit asi jako po Amélii z Montmartru (myslím, že to srovnání bude fungovat i u těch, kterým se Amélie nelíbí). Ale když třeba Bůh poprvé přichází ke kostelu, tak už jsem se rovnou začínal bavit a čekal, jak tento střet církve se Stvořitelem dopadne. A základní myšlenka filmu vůbec není hloupá! 90% ()

Bachy 

všechny recenze uživatele

Téměř identický pocit jako v případě Mr. Nobodyho. Příliš filosofie nevidím, zatímco snaha zalíbit se všem občas prokoukne. Extra do hloubky to jde jen zpočátku a s tou kýčovitostí to Dormael neumí uhlídat. Jenže! ono mi to 90 minut nevadilo a co pak s tím? Zbrusu nový zákon je rychlejedoucí čerstvý film, který nastřeluje zajímavé myšlenky a pak utíká jinam. Téměř dvě třetiny filmu jsem jel na surfu a všechny vlny si užíval spolu se zbytkem kinosálu. Pak jsem se zamyslel, prkno mi podjelo a už jsem se topil. Takže - když jedete na vlně, nekoukejte se hluboko. #kviff2015 ()

Happens 

všechny recenze uživatele

Pošetilá hra na styl filmu Amélie z Montmartru/Grand hotel Budapešť... parodie na nefungující systém a nedomyšlenost křesťanství. Jedná se o absolutní nesouvislou splácaninu, která potěší snad jen u romantických okamžiků.. ()

LoLaa 

všechny recenze uživatele

Důkazem toho, jak moc jsem se na film nemohla dočkat, je, že jsem si ho stáhla hned, co to bylo možné, a to ve francouzštině s anglickými titulky. Přiznávám, že možná i toto způsobilo, že můj zážitek z něho nebyl až tak moc pozitivní, jak jsem čekala po zhlédnutí traileru. Nápad se mi moc líbil, ale myslím, že mohl být přeci jen využit o trochu lépe. Nadchlo mě zpracování a přirozené přecházení mezi vážnými a vtipnými tématy. (doslova) Božská Pili Groyne se u mě zařadila do skupiny dětských herců/hereček, které časem mají co ukázat. Taky bych chtěla, aby mi prozradila, jaká hudba je ta "moje", ale určitě bych nechtěla vědět, kdy nastane ten" můj" osudný den.. ()

Willy Kufalt 

všechny recenze uživatele

Z fantastických žánrů mám nejraději sci-fi, nejméně naopak fantasy. Určitě mě občas dokážou oslovit i fantasy filmy, pokud mě daný svět či ústřední nápad dostatečně zaujme nebo jde o propracovanou komedii nebo film má podmanivou atmosféru. V případě Zbrusu Nového zákonu to v nejedné scéně mohlo vypadat, že půjde v rámci žánru přesně film pro mě. Byla zde příjemná lahodivá atmosféra doprovázena krásnými záběry, byla to komedie, byl zde zajímavý alternativní svět vedený nevšedním božským vládcem s počítačem a záporáckými rysy a z rodinných neshod rozpoután pomyslný boj dobra proti zlu. Prostě hezká moderní pohádka. A nemůžu říct, že by se mi nelíbila, ale jak jsem se díval, najednou mi připadalo, že vtipu je zde buď málo nebo jsou vtipné nápady podané s minimem nadhledu pro podobnou komedii nezbytným. Některé fantaskní nápady tu tvůrci použijí bez objasnění: holka, která je sice dcerou Boha, ale sama říká, že jí moc nejdou kouzla, najednou dokáže v nezbytnou chvíli projít po hladině přístavu, na závěr z ničeho nic (bez indice, jak k tomu došlo?) otěhotní muž... Kdyby to byla čistá komedie, budiž, ale tenhle snímek si na můj vkus vedle všech surrealistických nápadů zachovává často zbytečně vážnou tvář a často se i rozplývá ve formě, která místy převládá nad obsahem. Přesto můžu říct, že šlo v nejedné scéně o milou podívanou, z těch šesti drobných příběhů se mi obzvlášť líbil ten poslední mezi dívkou a klukem a hodně mě bavila i pořád božská Catherine Deneuve v bizarním milostním vztahu s gorilou! Oceňuji v rámci žánru více nápadů (svět řízený počítačem, potrubí pračky jako dopravní prostředek mezi dvěma světy či zásahy do původního náboženského světa sháněním nových apoštolů a další...), ale přes všechny klady mi film připadal nevyrovnaný, ne vším mi sedl a vidím ho max. jako mírný nadprůměr. [70%] ()

dopitak 

všechny recenze uživatele

Když tady čtu čerstvé komentáře z dnešní ČSFD projekce v kině Scala - čertu s věřícími, kteří "nerozdýchají tohle alternativní zobrazení Nejvyššího", aspoň nám nebudou krást kyslík, no ne. Dormaelův nejnovější počin filmařinou hodně připomíná staršího Pana Nikdo, způsob časových narací, hudební motivy, nadsázka. Pro mě je to ale vyzrálejší dílo, ačkoliv hranice mezi hurónským smíchem (velmi časté) a smutnou realitou (smrtelno, velmi procítěné a hluboké a všeobklopující) je křehká a propustná a snímek může snadno působit depresivně. ()

Arsenal83 odpad!

všechny recenze uživatele

Ak by sa takéto náboženské zobrazenie týkalo Mohameda, mám pocit, že tvorcovia by mali veľký problém prežiť. Preto ma neudivuje, že sa pustili do kresťanstva, ktoré je ľahkým terčom, pretože ho nikto nebráni, veď je sloboda prejavu, tak si môže každý hovoriť a myslieť, čo chce. Zastávam ale názor samotného tvorcu hlavnej myšlienky o slobode, J.J. Rousseaua, ktorý povedal: „Moja sloboda končí tam, kde sa začína sloboda druhého.“ Nerozumiem preto, na čo sa točí film, kde sa uráža náboženské cítenie niekoho iného. Ukazovať Boha ako starého ochlastu, ktorý ešte k tomu kruto týra dcéru, to má byť komédia? ()

Související novinky

Zlaté glóby 2016 - nominace

Zlaté glóby 2016 - nominace

10.12.2015

Pokud nesledujete zahraniční filmové dění, o lesbickém dramatu Carol zřejmě slyšíte poprvé. Právě tenhle film ale vévodí letošním nominacím na Zlaté glóby, a to s pěti důležitými zářezy. Carol bude… (více)

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama