Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí a celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život. Je to trochu jiný příběh, protože tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru, která ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Co se asi stane, když se někdo dozví, že mu do konce života zbývá měsíc, nebo naopak 62 let? (Aerofilms)

(více)

Recenze (390)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Veskrze povznášející a naprosto bezprecedentní úlet, který si nebere žádné servítky, ignoruje hranice čehokoli (kromě těch, které si vytyčí sám) ... a staví Boha do diametrálně odlišného světla, nežli skrze které jsme uvykli ho vídat. V podstatě potvrzuje mé dávné podezření, že Bůh OPRAVDU stvořil člověka k obrazu svému. Krom toho se zdá, že právě On je pravým autorem všech Murphyho zákonů. Nicméně ... jakkoli je zápletka provokativní a jízlivá, nelze jí to mít za zlé. Její nevybíravé veselí není nepřátelské - ba právě naopak. Ačkoli jeho snadným terčem není jen sám Stvořitel, ale především my (jakožto dokonale vyvedené boží obrazy), projevuje nám dosti benevolentní porozumění ... i když si ho ani za mák nezasloužíme. ()

Bush13 

všechny recenze uživatele

Jsou všichni Belgičani opravdu tak bruselocentričtí, že kromě evropských úřadů do své stolice posadí rovnou Boha? Tak či onak, tento zajímavý biblicko-dialektický příběh působí jako výborný nápad, ovšem provedení je horší. Asi dlouho jsem neviděl film plný tolika dobrých, světlých a vtipných momentů, přičemž film sám by byl tak nefunkční a disponoval tak špatným tempem. Film se snaží být absurdní, což je vždy fajn, ale přitom se drží až moc při zemi; snaží se být humorný a přitom artový, zkrátka frankofonní rozvernost alá Amélie či Přípitek, při které se rozbíjí čtvrtá stěna a děj se přerušuje zajímavými mikrohistorkami ze života postav, ale i to zde působí křečovitě, nedomrle, nedotaženě (vždy špatně nesu, když už na první pohled nastavená pravidla hry daného universa křičí svou nelogičností). Snímek neselhává snad jen v občasné dojemnosti. Taburin jako Bůh je ok, jeho dcerka taky, ale celkově film je takové trochu kacířství a rouhání... ne ve smyslu náboženském, nýbrž ve smyslu své přitroublosti. ()

Ice123 

všechny recenze uživatele

Naprosto skvělý snímek. Neotřelý nápad a člověk se baví od začátku do konce. Zkrátka nejlepší film co jsem viděl na 50. MFFKV ;) ()

mortak 

všechny recenze uživatele

La vie c´est comme une patinoire, il y a beaucoup gens qui tombent. Problém tohoto filmu nespočívá v těchto moudrech za pár franků, ale v tom, že chce být o všem, a nakonec vlastně není o ničem. Mechanická formulka - příběhy padlých jsou prokládány komickými eskapádami Benoita Poelvoordeho - se brzy okouká, protože místo skutečných looserů tu máme jakési podivné karikatury s bizardními příběhy. Všechna ta poselství divákovi jsou strašně chtěná, Poelvoorde je jen taková karikatura mačistického burana, takže to feministické poselství o ženách zachraňujících svět je spíše kontraproduktivní. Dormael chce být divný a originální za každou cenu, a výsledek je spíše nuda s občasnými slušnými vtípky. ()

SeanLSD 

všechny recenze uživatele

Iba včera som sa konečne poctivo pustil do toho predchádzajúceho, o DžejKejovi (rozumej JéKáčko = Ježiš Kristus) a jeho 12 apoštoloch a už stihol Starý nasrať aj jeho sestru.. - a tak sa Ea púšťa do akcie, teda hľadania ďalších 6 apoštolov.. Že prečo 6 ? No aby ich bolo proste spolu 18, tak ako hráčov v baseballe, to sa dobre počíta. ()

alchac 

všechny recenze uživatele

Jelikož trailer sliboval vatikánsky nekorektní černohumornou jízdu, po které se v řadách vysvěcených pederastů zvýší výskyt náhlých mozkových a srdečních příhod, jsem nyní mírně zklamán. Že totiž bude tento skvělý nápad dosrán zředěním syntetickou pseudointeleguání limonádou, která navíc zavání silně z Trevírovsky, to jsem vskutku nečekal. ()

Doudis19 

všechny recenze uživatele

Začátek senzační. Ono vidět film, začít větou:"Bůh žije v Bruselu a je to zmrd", se jen tak nevidí :-). Bohužel to kouzlo postupem času upadá a finále se už jen nese v duchu kýče a otravného happy endu. Což nepovažuji za spoiler, nýbrž to musí být každému jasné. ()

dr.fish 

všechny recenze uživatele

Za tu práci, kterou si s tím borci dali nutno tleskat. Film ze začátku dost drhne, ale pak mne to strhlo. Hezky se to všecko zamotává do sebe a ke konci se rozuzlí. Představa, že Bůh je jen nasranej vyřízenej fotřík, kterej se celýmu světu mstí za svůj zpackanej život je docela vtipná. Určitě stojí za vidění, podivnost....80% Napodruhé mne film naopak vůbec nebavil. Takže záleží na náladě. ()

mr.kliky 

všechny recenze uživatele

amelie in wonderland.. nefunguje ani jako komedie, ani jako duševni hladitko.. ale je pěkný, že si to každej přebere jak chce a svý diváky si to najde ()

vesper001 

všechny recenze uživatele

Otče náš, jenž jsi v Bruselu, posvěť se PC tvůj, přijď software tvůj, buď freeware tvůj jako v Mac, tak ve Win. Update náš vezdejší dej nám dnes a odstraň nám naše viry, jako i my odstraňujem staré soubory. A neuveď nás ve zhroucení, ale zbav nás od cracků. Enter. ()

tatanapope 

všechny recenze uživatele

Film celou dobu člověka udržuje v napětí, že snad něco příjde a konečně příjde vtipná pointa, tak že bylo to velmi napínavé, ale nepotěšilo mě to a ....nic nepřišlo ()

andrii 

všechny recenze uživatele

Z gruntu sepisuje. Divotvorně dobrotivý. Boží dáreček na zemi. Jinotajná, s květovanou svatozáří. Nesmrtelná star. Láska k tomu pravému, k té pravé, jež zastaví, oddálí čas, který má přijít. Na nebeskou bránu klepání. Tak tedy, zanotujme si společně tady a teď. Carpe diem, Dieu. ()

Faramir 

všechny recenze uživatele

Film me překvapil, omlouvám se za strašné klišé, ale opravdu jsem pod nálepkou situační komedie, čekal něco jiného, něco na způsob Pierra Richarda - dostalo se mi nezvyklého a obtížně pojmenovatelného dílka (bez urážky) - snad hořká komedie nebo tragikomedie, něco na způsob Dona Quijota. Některé vtípky jsou opravdu černočerné, ale celkové vyznění je: krasosmutnění (to je možná to správné slovo, i když pan Hrabal by možná nesouhlasil). A na závěr překladatelský oříšek: v titulcích bylo: "život je na pendrek" a gůgl překladač to po zadání mnou slyšeného francouzkého slova laicky přeloženého do češtiny zpětně do francouštiny přeložil "VDM" - vida - další pěkná zkratka... :-) ()

dvopet 

všechny recenze uživatele

O třídu lepší než Mr. Nobody. Ne že by snad Dormael opustil témata ze svého předchozího filmu, ale tentokrát k nim přistupuje dramaturgicky sevřeněji, vtipy většinou fungují (až na některé ústřely) a hravost zůstává (podpořena "viděním" režiséra). To činí ze Zbrusu Nového zákona méně ambiciozní snímek, než jaký byl jeho předchůdce, a to mu prospívá. ()

JimmyII 

všechny recenze uživatele

Bůh existuje a žije v Bruselu. A dělá si s lidmi, co chce. Stejně tak to se svým filmem dělá i Jaco van Dormael. Osciluje mezi artem a divácky otevřeným filmem, mezi černý humorem a crazy komedií, kýčem i sentimentem a mrazivou pravdou, mezi melancholií a ztřeštěností. A tenhle divoký mix ve výsledku trošku hapruje, i když je Zbrusu nový zákon pořád velmi dobrý film, jehož zhlédnutí je příjemné a přínosné. A to především pro výtečný námět, několik fantastických gagů i geniálních metascén (předčítání Hledání ztraceného času, Bůh v kostele pod křížem), precizní práci se zvukem a hudbou a především nádhernou kameru, kde skoro každý záběr obstojí jako samostatný obraz. Co ale ubírá filmu čtvrtou hvězdu, kterou jsem bezprostředně po projekci měl v plánu dát, je nedotažená finální verze scénáře a právě ona nerozhodnost, co za film vlastně tvůrci točí. Námět funguje, jednotlivé scény také, ale jejich propojení a katarze jsou příliš banální a líbivé, což si tak kvalitní film nezaslouží. I když, možná to poselství o lásce je krásné, ale my jsme na něj už moc cyničtí. Takže nakonec nadprůměr za 3 a ½. ()

LadyPupu 

všechny recenze uživatele

Každý žijeme, jak umíme. Existuje spousta věcí, které bychom chtěli udělat, ale zároveň je neuděláme, buď proto, že se bojíme, nebo proto, že si říkáme, že máme dost času. A co když ne? Tohle je další film, který nám ukazuje, že žít se musí teď, hned, se vším všudy. Jako Bůh stvořil Brusel a pak zbytek světa, stvořil Jaco van Dormael film s perfektním scénářem, krásně poetickým, hlavně ve snových scénách, ale místy i vtipným (zákony schválnosti) a dojemným. Film s nádherným vizuálem a hudbou. Film, ve kterém Bůh neustále chodí v županu, v pantoflích s ponožkami, leje do sebe pivo a kouká na sportovní kanály. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Je správné dát 4* filmu u kterého jsem usnul? Myslím, že ano. Dostala mě scéna s poletujícím hejnem ptáků. Podobně poetická je třeba scéna s tančící rukou, kterou jsem si užil ještě na gauči. Z postele bych možná ale usnul už i u ní. To nejlepší mi ale neušlo. Vtipný začátek se nese v duchu trailerů a brzy odezní. Měl jsem obavu, jak bude film vyčpělý dál, ale ta skutečná podívaná se teprve rozjela. Příběhy apoštolů jsou úžasné. Hlavně ty sexuálně laděné a hlavně ten zakřiknutý chlapeček z díry na pláži. Opětovné osudové setkání pro mě bylo vrcholem filmu. Ale i ostatní postavy byly zajímavé, když jsme sledovali jejich vyrovnávání se zbývajícím přiděleným časem života. ()

viperDavid 

všechny recenze uživatele

Pěkné poetí, ale můj šálek whisky to nebyl. Spíš chvílema utrpení i když pár scén se rozhodně povedlo. Čekal jsem spíš Francouzksý vtip, který oni teda umí, ale tohle nebylo moc vtipné. Klasická satira ()

Související novinky

Zlaté glóby 2016 - nominace

Zlaté glóby 2016 - nominace

10.12.2015

Pokud nesledujete zahraniční filmové dění, o lesbickém dramatu Carol zřejmě slyšíte poprvé. Právě tenhle film ale vévodí letošním nominacím na Zlaté glóby, a to s pěti důležitými zářezy. Carol bude… (více)

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama