Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to pěkně nesnesitelný morous, který nosí ponožky do pantoflí a celé dny tráví vymýšlením absurdních zákonů a znepříjemňuje lidem život. Je to trochu jiný příběh, protože tenhle Bůh má kromě syna Ježíše ještě manželku a malou dceru, která ho nemůže vystát a jednoho dne pošle na truc všem lidem na světě SMS s datem jejich smrti. Co se asi stane, když se někdo dozví, že mu do konce života zbývá měsíc, nebo naopak 62 let? (Aerofilms)

(více)

Recenze (389)

Johnny.ARN 

všechny recenze uživatele

Taká vtipovinka, ktorá ma ale nezasiahla v plnom znení a razanciou, ako som čakal. Vypichol by som ale ústrednú myšlienku, ktorá stojí za zamyslenie. 2 z 5 ()

plechulka 

všechny recenze uživatele

Zase jedno milé překvapení. Spousta lidí tady to přirovnává k filmům Wese Andersona, ale k těm jsem si nikdy nenašla cestu. Zato příhody nikde nezmíněné Boží dcery, která se vydá hledat v Bruselu a okolí vlastní apoštoly, kteří by jí sepsali Zbrusu Nový Zákon, mne potěšily tak, že jsem se ještě pár hodin po shlédnutí přiblble usmívala. I přes trochu moc přeslazený konec je to jeden z nejlepších filmů, co jsem letos viděla. ()

Kmotr76 

všechny recenze uživatele

Dlouho jsem váhal nad čtyřmi hvězdami. Zbrusu Nový zákon je totiž originální a vtipný (a to docela dost a mnohdy černohumorně). Problém je v tom, že se snaží být zároveň i vážný a (rádoby) hluboce filosofický (hlavně ke konci). V kombinaci s absurdním a černým humorem to nepůsobilo úplně šťastně. S již zmíněnou originalitou přichází ke konci bohužel i překombinovanost vizuální i co se příběhu týče. Ve výsledku si z filmu odnáším jen pořádný zmatek. Dobrá hudba. ()

venison 

všechny recenze uživatele

Přinejmenším hodně zajímavý počin. "Zbrusu Nový zákon" je černočerná komedie šmrnclá hlubokou životní filosofií. Zpočátku jsem měla nutkání tenhle "blábol" vypnout, ale nakonec jsem byla stržena abnormální originalitou. Zároveň křehké i humpolácké, citlivé i ironické. Velký filmový zážitek. ()

noriaki 

všechny recenze uživatele

Bůh existuje a žije v Bruselu. Ne, není to Jean-Claude Juncker, ten si to o sobě jenom myslí. Jednu věc mají ti dva společnou. Oba pevně věří, že podstata jejich práce leží ve vymýšlení stovek zákonů a nařízení. Vládce Evropské komise to možná dělá s nejlepšími úmysly, ale Bůh má naopak v plánu rozsévat zlobu, zatrpklost, zmar a zkázu. Je to totiž pořádný parchant. Naštěstí má dvě děti a manželku, a ti jeho názor nesdílí. Jaco van Dormael mě překvapil svým Mr. Nobody, proto jsem od jeho dalšího filmu čekal vcelku hodně. Dostal jsem něco úplně jiného, méně ambiciózního a velice svěžího. Zbrusu Nový zákon se strašně krásně sleduje a velice snadno se mu podléhá. Přirovnal bych to k pocitu z Amélie z Montmartru. Jejích kvalit bohužel nedokazuje, protože nastavenou laťku neudržel. Film má až příliš hluchých míst a pocit výjimečnosti se postupně rozředil. Kdyby byl o dvacet minut kratší, neměl by žádnou chybu. Jo a Benoît Poelvoorde je bůh. Teď už to musí být každému jasné. ()

sskrblik 

všechny recenze uživatele

To je past vedle pasti . Člověk si myslí, že se Zbrusu Nový Zákon dle místního popisu bude točit okolo Bruselu, potažmo Belgie, avšak zdání klame - minimálně pro nás kdož navštívili v letošním roce Belgické království. Jde o za poselední dobu druhý film, který mě nalákal si rekapitulovat atmosféru Belgie a nestalo se tak. Ovšem v tomhle filmu to nehraje takovou roli, dalo by se říci spíše podřadnou. Souzní jen s autorovým životopisem a sice, že pochází z této země. Toto boží dílo působí vyrovnaně a s notnou dávkou nadhledu. Promyšlený obsah filmu ve svém celkovém kontextu do sebe zapadá jako klíč do zámku. Až do závěrečného vyvrcholení, které trošku smazává tu brilantní předehru předtím, nicméně si pak ve výsledku uvědomíte, že šlo pouze o ukojení nejrůznější smyslů. Má to co říci, je to veselé, je to hravé... zavolej mi do klubu artových filmů. Po projekční žranice v kině Scala byla příjemným zakončením a já se ptám : Proč není více takových filmů a takových filmových příležitostí? Minimálně by se našlo povícero filmů, které by si zasloužili sklenku nebo hrnec (škopek) po filmu. Tohle je jeden z nich. ()

lucascus 

všechny recenze uživatele

Po dlouhé době jsem mohl vidět kvalitní komedii, s výtečnými herci a protřelými vtípky. Ona to vlastně ani komedie není, místy je divák ponoukám k zamyšlení se, slabším povahám ukápne i slzička, ale jako multižánrový celek to prostě funguje a příběhy jednotlivých 6 apoštolů jsou geniální a za srdce beroucí. Příběh krásné dívky s umělou rukou a zabijáke je opravdu skvostný, stejně tak jako někdejší bohyně Catherine Deneuve s gorilou v posteli. ()

Brandon 

všechny recenze uživatele

Nepřekvapuje mě, že Bůh je ajťák opilec. Mohla to být ale větší legrace, evangelia končí kdesi v absurdnu a beze srandy. ()

Killda 

všechny recenze uživatele

Nápad výborný, ale zpracování trochu drhne. Hlavně scénář je plný děr a někdy se film snaží být zbytečně vážný. A některé hovadiny byly opravdu mimo můj vkus, viz. gorila... Ale film mě bavil a tak přimhouřím obě oči a dám 7/10. ()

vyfuk 

všechny recenze uživatele

V jistém ohledu bych se na film nikdy nepodíval, ale jeden známý mi ho furt cpal do hlavy, až jsem se na tenhle kousek i těšil. Asi bych se jinak moc nedostal k lucembursko-francouzsko-belgickému filmu. Příběh až neuvěřitelně originální. Bůh, který žije v Bruselu, vymýšlí nesmyslné zákony, které se nám dějí každý den, no to dává perfektní smysl a zní to i dobře. Problém je spíše v tom, že film poté začne kolísat na hranici únosnosti a relevance, protože pak se zde začnou hledat ztracení apoštolové a film začne projevovat syndrom "evropského filmu" (* když film začne být lehce chaotický, suchý a přestane skoro dávat smysl). V jistém ohledu se dá mluvit o tom, že skoro vše dává nějaký smysl, ale film se zbytečně stočí do suchosti a nepochopenosti, která nakonec zkazí veškerý dojem z filmu. Obrovská škoda. Dokonalý námět a nápad, ale nedokonalý scénář. ()

jefff 

všechny recenze uživatele

Tak pozitivní a přitom působivý film jsem dlouho neviděl. Od první minuty jsem nechtěl, aby to skončilo. Jeden z top filmů letošního KVIFF 2015. ()

TroiMae 

všechny recenze uživatele

"Bůh existuje. Žije v Bruselu. A je to parchant. Zatímco jeho syna zná skoro každý, jeho dceru nikdo. Já jsem jeho dcera…" Život je jako kluziště. Spousta lidí někdy upadne. Lascia ch'o pianga mia crude sorte… Film, který vyhmátne prostatu vaší duše. Když se Willy dozvěděl, že mu zbývá 54 dní života, rozhodl se, že se stane holkou. Restart. Yes? GYNESIS. Protože nový rok je doslova za pár dní, bral jsem to už za hotové, že mě nic extra neoslovilo. Teď je jasné, že tohle bude můj nejoblíbenější film za letošní rok, protože plave na povrchu jako mastné oko na polévce. Amélie z Bruselu má mámu. A ta je boží. ()

Wbcko 

všechny recenze uživatele

Film plný dobrých nápadů, nábožensky nekorektního humoru a nevyužitého potenciálu. První zhruba polovina je fajn, ale při hledání zhruba pátého apoštola začíná tempo vadnout, vtipy se opakovat a film sklouzává malinko až k nudě. Z námětu šlo dostat, myslím si víc. I takhle jsem byl vlastně spokojený, jen jsem čekal, že to bude větší sranda:) PS: Pokud nechcete přijít o většinu gagů, nepouštějte si trailery. ()

Georgex 

všechny recenze uživatele

Pokud se na Zbrusu Nový zákon těšíte jako na pohodovou, ale nekompromisní belgickou komedii, tak můžete být trochu zklamaní, jelikož film lze rozdělit na dvě velmi odlišné části, v té první skvělý Benoit Poelvoorde sype jednu hlášku za druhou a já se skvěle bavil při nápaditých konfrontacích. Nicméně druhá a bohužel výrazně delší část, která je věnována božské dcerce a hledání jejich apoštolů, byla roztahaná, nezáživná a bohužel otřesně nudná. Moje hodnocení 35%. ()

Hollohlaway 

všechny recenze uživatele

Bizarní, ale krásné. Neotřelé herecké výkony a dobrá hudba. V podstatě to nikam nesměřuje, ale celý film je vám to jedno a vychutnávate si scény jednu za druhou. ()

zsn 

všechny recenze uživatele

Nádherné! Paráda! To prostě nevymyslíš. Hned jsem si vzpomněla na Mr.Nobody, mělo to podobný nápad. Velmi jsem se bavila a místní dětinská hodnocení naprosto přehlížím. Benoît Poelvoorde je fantastický, je to miláček, miluji jeho osobnost a hlas, už od Coco Chanel, kde jsem se do něj zakoukala. ()

Firebug 

všechny recenze uživatele

--BEZ SPOILERŮ-- Vydařený a zábavný snímek, který ode mě dostává plusové body za to, že dokázal překvapit. Belgický Bůh je výstavní hajzl, hnusák a blb, šikanující svou rodinku a nenávidějící všechny lidi. Hlavním hybatelem děje je ale jeho spirituálně založená dcerka Ea. Režisér se trošku více podbízí kýčovitou líbivostí, ale v kontextu příběhu to není až tak naškodu. Občas naopak zaskočily primitivní gagy, či hodně umělé CGI efekty. Obecně mám z filmu velmi příjemný pocit a děkuji evropským filmařům, že něco takového vůbec vzniklo (v USA by to neprošlo). 3,85* _____p.p.č.: nedoporučuji si příliš o filmu zjišťovat a jít na to nepřipraven - jako já :-) ()

Ferinka 

všechny recenze uživatele

Proč by bůh nemohl žít v Bruselu.. bylo by to i logické v rámci dnešní centralizace Evropy :-) Malému Eéčku sekunduje nekompromisně sympatické JéKáčko, no a když se vezmou všechny ty umělé končetiny a neonová rybka s úchvatnými tóny La Meeeer... zjistíte, že se vlastně smějete všemu ne kvůli individuálním humorným vsuvkám, ale že vás baví celý přešvihlý koncept vtipu... takže "mohu poznat prostatu tvé duše?" asi jo, díky HB :-) ()

Související novinky

Zlaté glóby 2016 - nominace

Zlaté glóby 2016 - nominace

10.12.2015

Pokud nesledujete zahraniční filmové dění, o lesbickém dramatu Carol zřejmě slyšíte poprvé. Právě tenhle film ale vévodí letošním nominacím na Zlaté glóby, a to s pěti důležitými zářezy. Carol bude… (více)

18. Festival francouzského filmu

18. Festival francouzského filmu

10.11.2015

18. ročník Festivalu francouzského filmu proběhne v Praze (18.-25.11.), Brně, Českých Budějovicích a Ostravě (19.-25.11.) a Hradci Králové (23.-29.11.). Festival uvede dvanáct předpremiérových titulů… (více)

Bitva cizojazyčných filmů začíná

Bitva cizojazyčných filmů začíná

25.10.2015

Poslední měsíce filmového roku vždy patří hlavně oscarové líhni. Americké snímky se předhání v tom, kdo urve nejvíc pozornosti, to samé ale dělají i celovečeráky ze zbytku světa, které touží po… (více)

Reklama

Reklama