Reklama

Reklama

Ixcanul

  • Guatemala Ixcanul (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Sedmnáctiletá María je prostá indiánská dívka žijící s rodiči na úpatí sopečného vulkánu. Když se poprvé zamiluje, její život nečekaně nabere zcela jiný směr. Koloběh přírody a koloběh života vměstnal debutující talent Jayro Bustamante do minimalistického jazyka dlouhých záběrů a rurální symboliky. V příběhu situovaném do drsného a přírodní mystikou prostoupeného prostředí nechybí společenská kritika současné Guatemaly, která dokazuje, že Jayro Bustamante byl už ve své prvotině schopný suverénně spojit psychologická a sociální témata. Film v roce 2015 ohromil Berlinale a získal prestižní cenu Alfreda Bauera. (Artcam Films)

(více)

Recenze (17)

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

(50th KVIFF) Asi první film z Guatemaly, který jsem kdy viděl. I pro takové filmy mám karlovarský festival rád. Dějově sice ne úplně objevný film o mladé dívce Maríe, která nešťastně otěhotní s někým jiným, než s kým chystá svatbu, což jí jaksi zkomplikuje životní situaci... Pro našince je rozhodně plusem i exotické prostředí a příjemně autentické mayské herecké obsazení. Potěšilo, že se film vyhnul několika dějovým zákrutům, které by člověk v podobných filmech z rozvojových zemí s tradičními rodinami čekal (Maríini rodiče situaci nehrotili zdaleka tak, jak jsem si myslel, že budou), a také jeden finální společensko-kritický zákrut, který jsem naopak nečekal. Hlavně za ten nakonec slabší čtyřka. 70 % ()

Marigold 

všechny recenze uživatele

Koloběh přírody a koloběh života vtěsnaný do minimalistického jazyka dlouhých záběrů a rurální symboliky. A společenská kritika současné Guatemaly vměstnaná do poslední frenetické třetiny, která dokazuje, že Bustamante je suverénní debutant, schopný spojit vkusné emoce a několik prostých významových rovin. #kviff2015 ()

Superpero 

všechny recenze uživatele

Zajímavá sonda mezi indoše v guatemalském prdelákově. Žijou v chýši, pěstujou kakao, chlastaj v nejbližší "hospůdce" a mladí chtějí šukat. Bohužel výběr není veliký, tak se hlavní hrdinka spustí s nejbližším, poblitým debilem. No udělá se do ní no. Takže problém, protože amant, kterému je ofiko zaslíbená, místní předák plantáže, nebude chtít vychovávat cizího haranta a tak může celu famílii s klidem vyhostit. Na následujících událostech se tvůrcům daří zobrazit, jak jsou indiáni v Guatemale podřadní. Stále jsou velice pověrčiví, z čehož proudí problémy a když už by chtěli využít výdobytků civilizace, tak je zradí jazyková bariéra. Neumí španělsky a "normální" obyvatelstvo zase indiánsky. Líbilo se mi, že rejža občas přeskočil vyhrocené scény. Jsou tam přece jenom většinou neherci, kteří svoje party zvládají, ale lepší se nepouštět do ňákých větších akcí. Přišlo mi to vlastně jako hranej dokument a to myslím v nejlepším smyslu. ()

Anderton 

všechny recenze uživatele

Guatemalský film, to je niečo. Na jednu stranu sledujeme niečo skutočne exotické, na druhú vidíme, že scenáristické a režijné osnovy sú všade rovnaké. Film nám predstavuje folklór etnika, zároveň sa však nebojí ich zvyky kritizovať a túto kritiku demonštrovať na osude mladej skoro ženy. Film mohol byť na to, čo zobrazuje o niečo emocionálne silnejší, výsledný dojem je ale rozhodne pozitívny a človek má pocit, že sa zase dozvedel niečo nové. ()

silentname 

všechny recenze uživatele

Film z Guatemaly som ešte nevidel. To je vcelku originálne. A preto z filmu dostaneme aj veľkú dávku kultúry, ktorá skutočne je zaujímavým elementom. Rovnako musím povedať, že postavy tohto filmu sú vynikajúce. Vedia film správne viesť, sú zaujímavé a nepôsobia čiernobielo. Každopádne je scenár miestami trošku priehľadný a vieme odhadnúť, čo sa bude diať neskôr. Film pôsobí aj trošku artovo a miestami jeho tempo je dosť pomalé, ale na druhú stranu v druhej polke filmu začnú byť všetky jednotlivé elementy veľmi zaujímavé a skutočne človeka držia. Napriek tej jemnej priehľadnosti. Osobne si trošku ale myslím, že posledná polhodinka filmu je asi jeho vrchol. Dokonca si myslím, že to mohla byť jeho ústredná myšlienka, ktorú sme mali sledovať celý čas, ale tak, čo človek spraví. Nemôžem hodnotiť film podľa toho, čím by som chcel, aby bol, ale podľa toho čím film je. A rozhodne to čo tu máme je veľmi dobré. Nemyslím si, že by som si film pozrel znovu, no to jedno pozretie neľutujem. Ak máte radi trošku originálne témy a kultúru, tak si to čeknite. Myslím si, že budete spokojní. Hodnotenie: B+ ()

Marze 

všechny recenze uživatele

Meditativní hypnotická pohádka. Okno do jiné kultury. Film oku běžného diváka fascinujíce nezvyklý. O vzpouře a důsledcích, útlaku a zlomeném srdci. ()

Othello 

všechny recenze uživatele

Coming of age guatemalské indiánské mátohy utlačované tradičním patriarchátem s prasečím podobenstvím. Na Vice to muselo mít tak 75000/10. Plus mínus. Antropologické tři hvězdy. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Film je zajímavý především z etnografického hlediska. Nahlédnete do života současných mayských potomků, uvidíte něco málo jejich zvyků a poslechnete si moderní mayský dialekt. Banální příběh o svedení hloupé panny, jehož různé varianty jsou staré jako samo lidstvo, je pak vcelku podružný. Ale bohužel režie se právě na onen příběh až příliš soustředí. Já osobně bych uvítal víc reálií ze života guatemalských Indiánů, příběh mnohem víc vrstevnatější, košatější a jeho zpracování výpravnější. Tohle je zkrátka typický model sociálně-kritického nízkorozpočťáku pro nekomerční festivaly, který mají tolik v oblibě levicoví městští intelektuálové a salónní humanisti. ()

kaylin 

všechny recenze uživatele

Snímek "Ixcanul" má celkem obyčejnou zápletku. Holka se vyspí s někým, s kým by se podle jejích rodičů vyspat neměla, protože ti ji našli manžela jinde. Výsledkem nechráněného sexu je těhotenství. To, co dělá snímek zajímavý, je skutečnost, že se děj odehrává v Guatemale a my sledujeme cizí kultury, jež nám může připadat podivná. ()

Dikaiarchos 

všechny recenze uživatele

Příběh, který musí být povědomý každému, ne nutně v konkrétní, spíš v obecné rovině. Ve filmu totiž vystupují dvě Maríe (a patrně i dvě Guatemaly). První je jako ten pašík tažena na provaze (přičemž za provaz lze dosadit eklektické duchovno, vůli rodiny/komunity/tradice, ale i vábení amerických dálav a amantův (ne)slib), tedy María coby figurka v rukou svévolného vnějšího světa. V nitru této figurky žije druhá María, autentická, svébytná bytost, toužící po vymanění, po SVÉ cestě. Jenže pevně utažený špagát je všudypřítomný. I kdyby našla sílu ho přestřihnout, nepůjde zas o vítězství toho druhu, které vám umožní získat jen další důkaz, že zvítězit nelze? ()

radektejkal 

všechny recenze uživatele

Je vidět, že úvahy a plány indiánských holek se příliš neliší od "těch" našich. Někdy i jim se to občas zvrtne a nevyvede. To ovšem není jádrem tohoto filmu, které by bylo třeba vylousknout. Tím jsou rodinné vztahy: Maríe a matky, ale především Maríe a matky s otcem, které mě zde především zaujaly. Ale nejen to; mentalitu milence i nápadníka, je třeba rovněž docenit. Ceý svět pod sopkou se jeví hodně, když ne barevný, tedy tónovaný, alespoň na pozadí černobílých vztahů naší cilivizace (buď láska nebo nenávist). A také "hadí mystika" je něo, co známe jen ve velmi zředěné formě, tady není had ďáblem nabízejícím rajské ovoce... ()

Aljak 

všechny recenze uživatele

Zaujímavé! Guatemalský film z prostredia domorodého obyvateľstva človek veru nevidí len tak bežne. Nemal som od toho žiadne veľké očakávania, skôr to bola len taká zvedavosť a túžba po exotike. Napokon som však veľmi milo prekvapený. Film ma zaujal, a to aj napriek obrovskej dávky lyrickosti, ktorú zas až tak v láske nemám. Koncept bol fascinujúci, hlavne tá atmosféra okolo kaqchikelského života na úpätí sopky, ktorí ešte stále žijú v úzkom spojení s prírodnými živlami. Do toho bol zasadený v podstate jednoduchý príbeh o extrémne naivnej Maríi. Popri tom všetkom som ani nevedel, či ju mám ľutovať alebo s ňou skôr súcitiť. Vyústenie deju bolo skutočne silné a emočne vypäté, v kombinácii so zaujímavými zvratmi udalostí to celé nasmerovalo tento film k pozoruhodnému zážitku. Ešte aj vizuál bol fakt pôsobivý! Akurát škoda, že toho epického tu nebolo o kus viac na úkor lyriky. ()

honajz2 

všechny recenze uživatele

Tak jako jo, je to exotika, ale taková dost festivalová. Ono už o tom něco svědčí i fakt, že se z nějakého důvodu dostal guatemalský film i u nás do široké kinodistribuce, ale ani to úplně nepotvrzuje to, co mám na mysli - třeba taková Tanna dokonce byla nominovaná na Oscara a ta mi přišla povedená celkem dost. Problém Ixcanulu tkví hlavně v tom, že svoji exotiku spíš zneužívá pro (řekněme) typický festivalový film, jehož cílem je především zalíbit se festivalovým divákům, než aby se snažil o vytvoření plnohodnotného a pořádného zážitku. Jak jinak si taky vysvětlit, že je zde nejedna sexuální nebo blicí scéna (což jsou takové typické prvky nejen festivalových sociálních dramat, ale taky drtivé většiny českých filmů), že je zde nějaké to "kontroverzní" téma (těhotná nezletilá) a že to je celé zaměřené na příběh, který by se klidně mohl odehrávat někde na předměstí nebo na vesnici a dopad i vyznění by bylo vlastně stejné. Ten film opravdu je jenom dost obyčejné sociální drama + ještě obžaloba a kritika rituálů mayských potomků, která je zde vyjádřena hlavně v nesouhlasných a smutných pohledech hlavní hrdinky (přitom ve filmu většinu času působí víc "jednoduše" než všichni ostatní) a která se podle režiséra už vůbec nehodí do současné moderní doby, když se jejich jazykem ani ve vlastní zemi nedomluví. Což je možná zajímavá myšlenka, ale osobně s ní nedokážu moc souhlasit. Vlastně skoro vůbec. A co se zápletky týče, čekal jsem, že bude víc propracovaná a že bude víc zaměřená na rituály a životy mayských předků, o kterých se to tak jako snaží taky být, ale jen horko těžko dostatečně, bez snahy být tak exotický, jakým se to od pohledu snaží být. Není to špatné, něco do sebe to má a něco se z toho o těch lidech člověk určitě dozví, ale když srovnám tohle a třeba Babičku, tak větší zážitek jsem měl určitě z Babičky, která je nejen upřímnější, ale zároveň o svých reáliích řekne víc a také víc exotickým způsobem. Tohle je takový neurážející průměr. 3* ()

hanagi 

všechny recenze uživatele

Můj první film z Quatemaly. Je zřejmé, že obyčejné lidské touhy vnímáme všichni stejně, ať žijeme kdekoliv.  Jen je v některých končinách těžké je naplnit. Prostý film z exotické země, s postavami, kterým věřím, protože jejich představitelé dýchají a žijí v daný moment. ()

maren33 

všechny recenze uživatele

Skvěle natočený debut, navíc s vynikajícími a přirozenými neherci. Zvláště pak pouto mezi matkou a dcerou, na konci emočně vygradované, na mě udělalo velký dojem. Nic lepšího jsem ve Varech neviděl. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Příběh o zbouchnuté dceři. Rozhodnutí hlavních postav vháněly můj obličej do mých dlaní, někdy velkou rychlostí. Jediná postava matky zachovala chladnou hlavu. Poselství filmu je zřejmě: člověk toho moc nezmůže, když nemluví úředním jazykem své země. MFF KV 2015 ()

solisoli 

všechny recenze uživatele

Niečo pestré z Guatemálskych Mayou a ich života za rohom civilizácie. Skvelá výprava, kostýmy a stará pani v úlohe matriarchátu si to poriadne vychutnávala. Divočina, ako hrom. ()

Reklama

Reklama