Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Po necelých dvaceti letech Grzegorz Królikiewicz přichází s hraným filmem a věnuje se tématu, které se vrací v celé jeho tvorbě, od debutu Skrz naskrz až po pozdní Případ Pekosińského. Na základě prózy Adriana Markowského znovu vypráví o lidech z okraje společnosti, kteří jsou morálně na dně a frustrovaní, ale nelze říct, že by byli degenerovaní. Děj se odehrává na sídlišti v Lodži, ve světě odříznutém od zbytku země, mezi cihlovými domy a špinavými uličkami, kde se čas zastavil anebo plyne úplně jiným směrem. Volně propojené epizody představují jednotlivé obyvatele, sousedy a sousedky, mezi nimiž najdeme mj. kněze kulturistu nebo ženu, která má dvě srdce. Celek má zřetelné surrealistické vyznění – Królikiewicz překresluje a deformuje skutečnost, aby zdůraznil složitost lidské povahy. (Kino na hranici)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (2)

rivah 

všechny recenze uživatele

Česky SOUSEDI. Povídky z polské reality druhé poloviny minulého století o lidech přežívajících na okraji společnosti. Królikiewicz v plném lesku a síle, surreálná fantazie obrazů a zvuků. Z jeho názorů: "Umělci mají být psy lízajícími Lazarovy rány". Více v polských recenzích: http://www.filmweb.pl/reviews/Awangarda+wiecznie+%C5%BCywa%21-17137# http://film.onet.pl/recenzje/sasiady-kino-odrebne-recenzja/5e00x http://wpolityce.pl/kultura/253512-sasiady-pudzian-ksiedzem-a-mucha-prostytutka-krolikiewicz-wraca http://booklips.pl/adaptacje/film/grzegorz-krolikiewicz-zekranizowal-opowiadania-adriana-markowskiego-sasiady-w-kinach-od-20-marca/ http://film.dziennik.pl/recenzje/artykuly/485814,sasiady-swiatlo-tkwi-w-szczelinie-swietny-powrot-buntownika-kina.html ()

garmon 

všechny recenze uživatele

Serie bizár skečů. Připomíná to trochu Delikatesy, trochu Kolského, morální neklid je v tom převrácený do šklebu. Trochu to poetikou připomíná i české Knoflíkáře - a s tím už se mi vezl ten pocit, tehdy zfanfrněli celé Česko, aby bylo do roka a do dne pomalu každému trapně se k tomu vracet. Příliš snadné. Bohužel. ()

Reklama

Galerie (11)

Reklama

Reklama