Reklama

Reklama

Brimstone

(festivalový název)
  • Nizozemsko Brimstone (více)
Trailer 4

Obsahy(1)

Brimstone je epický thriller z dob starého Západu. Je příběhem ženy vzdorující své minulosti, která se jí neustále připomíná. Liz (Dakota Fanning) je mladá žena, která žije spolu s manželem a dvěma dětmi. Je porodní asistentkou a komunikuje prostřednictvím znakové řeči. Její vztah se čtyřletou dcerou by mohl být lepší, ale celkově se Liz cítí ve svém životě spokojeně. Když však poprvé uvidí v kostele nového reverenda (Guy Pearce), Liz ihned ví, že ona a její rodina jsou v nebezpečí. Postupně se reverend snaží vzít Liz všechno, co miluje. Do jejího života se vrací minulost, na kterou se snažila zapomenout... (mac000)

(více)

Recenze (418)

Jinny 

všechny recenze uživatele

Vzpomínáte na chvíli, kdy v Tenkrát na Západě došlo na vraždění dětí? No, Brimstone je podobně nesmlouvavý, jenom se víc než na násilí zaměřuje na perverzní zlo v lidech Problém jsem měla s některými dramatickými klišátky, ale těch naštěstí nebylo moc. Taky bych na místě tvůrců víc vyzdvihla chvíle, kdy ženské postavy nikdo nezneužívá, nemlátí a nezabíjí. Naopak bych vyzdvihla strukturu vyprávění, kdy se postupně vracíme v čase a odkrýváme souvislosti. Dakota Fanning má v určitých chvílích bohužel předepsáno jenom smutně nebo rozrušeně koukat a je škoda, že většinu času stráví němá. Co ale naplat - každý, kdo film viděl, si nejvíc bude pamatovat zvráceného svatouškovského reverenda. Guy Pearce si tuhle roli vychutnal a stejně jako režisér se nebál reakcí na to nejhorší, co tahle postava dělá. Už za to dávám palec nahoru. ()

rikitiki

všechny recenze uživatele

Vzdávám, vynechávám, končím. Nemám sílu sledovat další z řady umělecko-umělohmotných antiwesternů se silnou hrdinkou, šeptajícím záporákem s jizvou a připitomělým komentářem popisujícím předem jasný výsledek sporu mezi "přírodním ženským" a "rigidně nábožensky mužským" pojetím světa. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

Aj keď sa tendenčný pamflet zaodeje do kvalitného vizuálu a - až na "vykulenú" Dakotu - neurážajúcich hereckých výkonov, stále je to len pamflet. Prežil som to. Takže za 3 vykŕmené ošípané. (26.3.2017) ()

claudel 

všechny recenze uživatele

Brimstone je brutální oslavou silného ženského ducha, jenž vzdoruje mužské ohavnosti a perverznosti. Navzdory mnoha odporným a dost násilným scénám, kdy dvě pro mě byly již naprosto za hranou, považuji Brimstone za dokonale propracovaný moderně pojatý western s vynikajícím scénářem a excelentními hereckými výkony. Zvláště Guy Pearce hraje to zrůdné hovado tak dokonale, že jsem si masochisticky představoval všechny možné scénáře, jak jej umučit a zlikvidovat. V dokonalém kontrastu k němu vystupují do popředí křehké krásky Dakota Fanning a Emilia Jones. A všechny fanoušky Her o trůny nejspíš potěší přítomnost dvou hvězd tohoto seriálu. Nějak se mi nedaří vybrat adekvátní filmy na velikonoční svátky, ale přebíjí to fakt, že jde o jednu větší perlu než druhou. ()

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Tak mě zase jednou dokázali Holanďané potěšit filmem s vynikající atmosférou, který by se mi mohl při své délce pěkně táhnout, ale naopak mi uběhl velmi rychle. Guy Pierce se opět prezentoval rolí slizkého hajzla, která pro něj byla jako dělaná, děj příběhu byl vyprávěn zajímavým způsobem, byla to taková cesta proti proudu času a já jsem se ani chvilku nenudil. Asi by to ani nešlo, akce sice nebylo mnoho, ale když už přišla, byla brutální, scéna s prasaty mi připomněla seriál Deadwood a pana Wu. ()

JASON_X 

všechny recenze uživatele

(Předně díky Srokisovi za tip, i když tenhle kousek nebyl zrovna můj šálek čaje.) Prvoplánový doják, snažící se svou místy vyšponovanou brutalitou hrát divákovi na city, což má ovšem například na mě naprosto opačný účinek. Exaltovaná melodramata mě totiž nejenom nechávají naprosto chladným, ba navíc mě rozčilují. Červená knihovna říznutá westernovým krvákem, s nerealistickým scénářem plným absurdit a pitomostí, s plochými vyumělkovanými postavami, s teatrálním přehráváním všech zúčastněných herců i hereček a se sadisticky přepálenou stopáží. Mimochodem mám podezření, že pan Koolhoven je pseudonym nějaké zapšklé paní Koolhovnové, která si tímhle scénářem/filmem vyřizovala účty se svým nenáviděným otcem, s nenáviděným manželem, s nenáviděným panem farářem, potažmo se všemi nenáviděnými chlapy, které nenávidí všeobecně, a které všechny vecpala do démonické postavy reverenda (kromě Jona Snowa, kterého platonicky miluje). Druhá za výrazného Pearce a za pár hezkých obrázků z amerického Divokého Západu. ()

luka4615 

všechny recenze uživatele

Skvěle střižený western, který kromě výborně a neotřele podávaného příběhu, nabízí i plejádu známých hereckých jmen. Jsem moc rád, že jsem si o filmu předem nic nezjišťoval, jelikož právě to je asi jeden z hlavních důvodů, proč jsem si snímek tak užíval a byl "semlet" celkovým pojetím a následným vyzněním. Pomyslnou třešničkou na tomto westernovém dortu je herec Guy Pearce, jehož postava šíleného pastora mrazivě dotváří "démonickou" auru kolem celého filmu. Brimstone je, až na přepálenou stopáž, skvěle fungujícím filmem, který zaujme na první pohled jak fanoušky westernu, tak i diváky tímto žánrem nepolíbené. Jako názorná ukázka toho, že se ďábel i peklo samotné mnohdy skrývají mezi námi, totiž snímek funguje více než dobře. Skvělá práce! ()

Morholt 

všechny recenze uživatele

Zahlédl jsem tu připodobnění k Unforgiven a to není vůbec od věci. Samozřejmě Eastwood je narozdíl od Koolhovena víc westernový, notabene tady je Divoký západ spíš kulisou, ale pokud jde o hutnou atmosféru, lze oba filmy srovnávat. Brimstone k tomu přidává ještě velkou dávku bezútěšnosti, náboženského fanatismu a syrového násilí, kterým trpí především ti nejbezbranější a to z něho dělá poměrně nekorektní záležitost, což možná ne každý skousne. Herecky bez výhrad a i přes řadu vedlejších postav filmu jednoznačně vládne Dakota Fanning a jestliže jsem si myslel, že je její sestra mnohem talentovanější, tak teď to už zase beru pomalu zpět. Její oponent v podání Guye Pearce je pak přesně tím bastardem, kterého budete nenávidět. Ale i když je jeho Reverend odpornější než sám Ďábel, nesklouzává ke karikování a to je třeba ocenit. Výborná práce. 90% ()

seale 

všechny recenze uživatele

Melodická a epická noční můra. ..Nakonec po týdnu rozležení a uzrání pocitu zvyšuji hodnocení. Přecejenom se jedná o originální, působivou kinematografii a to si zaslouží ocenit. ()

Listeroman 

všechny recenze uživatele

Netradiční western, který je podle mě zbytečně brutální a hlavně příliš dlouhý na to, aby si udržel mou veškerou pozornost. Několik přeházených kapitol sice zprvu dobře vysvětlují zajímavý příběh. Po nějaké době jsem už ale čekal na konečnou kapitolu, protože se film pěkně dlouho prakticky nepohnul z místa. Podobně jako There Will Be Blood je Brimstone originální a snaží se co nejkrutějším způsobem donutit diváka nenávidět jednu postavu. Celé je to postavené na dobrém základu, ale chybí tomu lepší vypravěčský um. ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

Nikoli špatné, nicméně když jsem po (pocitově) třech hodinách sledování zjistil, že mám za sebou teprve polovinu, bylo jasné, že tohle je nad moje síly. ()

malylada 

všechny recenze uživatele

Uuuu tak to byla neskutečně hutná a nepříjemná jízda, která mě doslova mrazila po celou dobu. Netradičně realistický western, který mapuje útěk mladé ženy před zlem bez obalu a servítek. Perfektně je děj zpřeházený do čtyř kapitol a postupně tak odkrývá skutečný osud hrdinky. Každá kapitola má velmi silné momenty a pracovat s napětím a emocemi diváka se nedalo zvládnout lépe. Herci odevzdávají všechno, naprosté Oscarové výkony a především Pearce hraje šílence, jakého dlouho nepamatuji. Mimo to se podařilo se dokonale zachytit špinavost prostředí, nehostinné podmínky a tehdejší tvrdou dobu vůči ženám. Za mě do teď nejlepší drama letošního roku.......9/10 ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele

Koolhoven spravil drsný film o západe, aký nám dejepis až tak veľmi neukazuje. Máme tu pedofilného fanatika(zhodou okolností kňaz) v podaní démonického Guy Pearca a potom jeho protipól. Nevinnú a láskavú Dakotu Fanning. Atmosférou sa to podobá minuloročnej Witch. Dejová štruktúra je zaujímavo koncipovaná. Každá kapitola má totiž svoju vlastnú atmosféru a dramaturgiu s ktorou pracuje, hoci sa jedná o rovnaký príbeh. Preto trochu zamrzí že po výbornej atmosfére sa pri vyvrcholení film dramaturgicky rozpadne a jeho doznievania pôsobia zbytočne. To je aj dôvod prečo nedávam plný počet. Inak sa prvými tromi kapitolami jedná o hútny a nepríjemný film, aký vybočuje zo zaužívaného rádu westernov a robí to veľmi explicitne, naturálne a sofistikovane. Nie dokonalé, ale určite nadštandartne dobré. ()

Lacike 

všechny recenze uživatele

Trochu to pripomina The VVitch tym, ze v hlavnej ulohe tu je znova sfanatizovany nabozensky kokot, ktory cely zivot prenasleduje a týra svoju dceru, Len tu chyba akykolvek nadprirodzeny motiv. Je to nechronologicky podane, asi aby vam chvilu trvalo, kym to zacne do seba zapadat. Ma to extremne pomale tempo, vyziva sa to v brutalite. Funguje to ako zaujimava ukazka toho ake krute veci sa diali v minulosti, kedze si film neberie servitky jak v brutalite, tak vo vyusteni osudu postav. Bohuzial postavy mna uplne minuli. Ci uz hlavny parchant Guy Pearce, ktory bol proste magor tak aj jeho obet Dakota Fanning, ktora mi tym nekonecnym zazeranim do blba neskutocne liezla na nervy a uz na nu zacinam byt dost alergicky. Vysledkom je netradicny film, ktory cast divakov urcite nadchne, ale mne vôbec nesadol. 4/10. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Hodně nepříjemný thriller. Násilí tu není samoúčelně použité pro zábavu, ale diváka opravdu bolí a trpí ho spolu s parádně zahranými postavami, kterým vévodí démonický Guy Pearce. Kvalitní film, ale přesto snímek, na který se pro svou psychickou náročnost vícekrát dívat nedá. ()

curunir 

všechny recenze uživatele

,,ĽUDIA SI MYSLIA, ŽE TO KVÔLI PLAMEŇOM JE PEKLO NEZNESITEĽNÉ. NIE JE. TO KVÔLI ABSENCII LÁSKY." __ Ak by sme ,,Brimstone" z hľadiska žánru klasifikovali iba ako western, tak ide o najlepší western za posledných 25 rokov. Ibaže on tvorí pozoruhodný, žánrovo popierajúci mix a aj v týchto ohľadoch ide o mimoriadne záslužné dielo. Pred dlhším časom ma zaujal svojim trailerom a napokon priniesol čosi iné, aj keď som tušil nevšedný a silný filmový zážitok. Prvá kapitola pôsobí ako spojenie ,,Čarodejníc zo Salemu" s ,,Exorcistom" odohrávajúcom sa na ,,divokom západe". Zaujímavý začiatok ma okamžite správne naladil, aby som bol počas druhej kapitoly v siedmom nebi stúpajúc do ôsmeho, ktorého som dosiahol keď v tretej kapitole prišla -doslovne nepovedaná, ale jedným záberom naznačená - pointa, ktorá vysvetlila predchádzajúce chronologicky prehádzané dianie a nasmerovala celý príbeh ku jeho trocha predpokladanému vyvrcholeniu. Azda aj preto je posledná kapitola o niečo slabšia predovšetkým z hľadiska obohraných klišé, ale aj tak je nadpriemerná a rozhodne nepokazí dovtedy dokonalé predstavenie. ,,Brimstone" síce trvá dva a pol hodiny, sotva sa nájde čas pozrieť na hodinky alebo odvrátiť zrak mimo obrazovky, hoci niektoré scény sú iba pre silné žalúdky. Pri jeho sledovaní mi miestami prichádzalo fyzicky zle. Vyrezané črevá, odrezané jazyky, nevšedné skántrene postáv (napr. obesenie na záchode a následne rozrezané telo hodené sviniam) ciachovanie, neobyčajná krutosť a nad tým všetkým sadistický a zvrhlý Guy Pearce (pripomínal mi Peckovho kapitána Achaba) predvádzajúci herecké absolútno (,,Už si krvácala?"). Pravdepodobne najlepší film roka 2016. (4052. hodnotenie, 316. komentár k filmu) ()

EastWicka 

všechny recenze uživatele

Brimstone je nejen western z pekla a dějiště nejhorších možných reinkarnačních scénářů, máte-li se někdy někde narodit jako žena, ale pro mě i ten nejdepresivnější film v historii stříbrného plátna (sorry, Larsi von...) s nejodpornějším, nejhnusnějším padouchem v historii vesmíru (sorry, Darthe Vadere). Ještě nikdy jsem nepociťovala tak fyzicky nenávist k filmové postavě, jako tady, k Pearceově reverendovi. Opravdu, vlastnoručně bych ho zardousila, zahrabala a zatančila mu na hrobě! A kdo mě zná, ví, že jsem mírumilovná osoba. ()

RasputincZ 

všechny recenze uživatele

The Night of the Hunter s přepálenou stopáži a násilím, které ve své vyhrocenosti film posouvá až k exploataci. Nicméně Guy Pearce jako novej Robert Mitchum za jedna. ()

Související novinky

Westerny jsou zpět

Westerny jsou zpět

22.02.2015

Velkorozpočtové westernové žánrové mixy v podobě Osamělého jezdce a Kovbojů a vetřelců si nepochvalovali diváci ani kritici, ale jinak tento tradiční americký žánr rozhodně neskomírá. V různých… (více)

Reklama

Reklama